abir1111 29.11.08, 20:58 Czy instynkt macierzyński wynika z natury kobiety ?I kiedy ten instynkt sie budzi-tuż po urodzeniu dziecka ,czy może jeszcze przed poczęciem?A może jest czymś pierwotnym z czym kobieta przychodzi na świat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nangaparbat3 Re: instynkt macierzyński 29.11.08, 21:10 Budzi sie wtedy, kiedy po urodzeniu jest pielegnowana przez swoja matke (lub matke zastępczą). Zrobiono kiedys takie doswiadczenie: malpom (bodajze makakom) natychmiast po porodzie odebrano dzieci - karmiono je z butelki umieszczanej na metalowym stelażu, nikt sie nimi nie opiekowal. Malpki byly niesłychanie lekliwe i agresywne, przejawiały tez autoagresje. Kiedy dojrzały, nie były w stanie uprawiac seksu - przepedzały samcow, nie pozwalaly im sie zblizyc. Zapłodnione sztucznie rodzily dzieci i nie zajmowaly sie nimi, opedzały sie od nich, trzeba bylo interweniowac, by nie zrobiły im nieodwracalnej krzywdy. Częśc tych odebranych matkom malpiat byla karmiona z butelek umieszczonych na stelażach obciagnietych futrem (albo miekką tkaniną, juz nie pamietam) - małpki tulily sie do tych miękkich stelaży, potem był mniej zaburzone niz te karmione ze stelazy nieobciagniętych tkaniną. To doświadczenie przeprowadzono w USA w latach chyba 50. przez małzeństwo Harrodsów (albo jakos podobnie), jest bardzo znane. Odpowiedz Link Zgłoś
abir1111 Re: instynkt macierzyński 29.11.08, 21:19 To tak jakby instynkt macierzyński był przekazywany dziecku przez matke wraz z jej czułą opieką?Czy w takim razie dotyczy u chłopców zostaje zaszczepiony instynkt ojcowski? Odpowiedz Link Zgłoś
malakas Re: instynkt macierzyński 29.11.08, 21:15 Ponieważ instynkty są apriorycznie wrodzone, a tylko kobiety mogą rodzić dzieci, pytania są niedorzeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
abir1111 Re: instynkt macierzyński 29.11.08, 21:29 A więc czy chęć posiadania dziecka wynika z instynktu?Niektórzy uważają że instynkt macierzyński rozwija się dzięki oksytocynie,której poziom wzrasta w ciąży.Co więc sprawia że kobieta pragnie urodzić dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: instynkt macierzyński 29.11.08, 21:33 Kazda nasza reakcja czy pragnienie czy czynnosc przekada sie jakoś na chemię - ale na pewno do chemii sie nie sprowadza. Odpowiedz Link Zgłoś
abir1111 Re: instynkt macierzyński 29.11.08, 21:40 Oksytocyna jest "produkowana" podczas karmienia piersią,więc to czynnośc spowodowała reakcję chemiczną w organizmie.Oznaczałoby to instynkt rodzi się dopiero w tym momencie? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: instynkt macierzyński 29.11.08, 21:47 Ależ skad. Poza tym oksytocyna nie tylko pod wpływem karmienia sie wydziela - no własnie;) A takie na przyklad norniki: są dwa gatunki, w jednym samce mają wiele partnerek, w drugim tworzą trwale zwiazki monogamiczne. Okazuje sie, ze te drugie maja wiecej receptorow oksytocyny niż pierwsze. Wiec nie tylko przywiazaniem do dziecka ona steruje. A cos Ty sie tak tej chemii czepiła? Odpowiedz Link Zgłoś
abir1111 Re: instynkt macierzyński 29.11.08, 21:53 Czytałam artykuł pewnego antropologa który uważa że to właśnie hormonalne mechanizmy odpowiadają za rozbudzanie tego "instynktu" Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: instynkt macierzyński 01.12.08, 16:29 No dobrze, ale "hormonalne mechanizmy" nie dzialaja w oderwaniu od reszty swiata - wszystko sie wiąże i oddziałuje jedno na drugie: hormony, rodzaj aktywnosci, zwiazki z ludźmi, emocje, doświadczenia życiowe. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: instynkt macierzyński 29.11.08, 21:31 Pozornie niedorzeczne. Jak widac z doswiadczenia, ktore przytoczylam, nawet instynktowi nie wystarcza "wrodzone zadatki", trzeba jeszcze odpowiedniego srodowiska (społecznego) i doswiadczeń. Jeste o czym rozmawiac i nad czym sie pozastanawiac, chyba ze mamy sie za wszystkowiedzacych i w zanadrzu gotowe odpowiedzi na wszelkie pytania. Ale te gotowe odpowiedzi to wedlug mnie najwieksza niedorzecznosc. Odpowiedz Link Zgłoś
malakas Re: instynkt macierzyński 29.11.08, 21:43 Instynkt jest wrodzony i do stwierdzenia tego nie potrzeba żadnych doswiadczeń, gdyz wynika to ze znaczenia słowa instynkt. Kto twierdzi inaczej wiąże z terminem "instynkt" jakieś inne pojęcie niż to przypisywane mu na gruncie języka polskiego. Zatem te wyuczone w kategoriach ontogentetycznych zachowania, które obejmują opiekę nad dzieckiem do czasu jego usamodzielnienia należy opatrzyc inną nazwa aby nie wprowadzac chaosu. Po co sie plątać przyznając, że instynkt się pojawia czy to w ciąży czy też po porodzie, a potem zaraz pytać skąd sie bierze wewnetrzny przymus posiadania dzieci nazywając a piac to pragnienie instynktem. Odpowiedz Link Zgłoś
siegfriedswaelderin Re: instynkt macierzyński 30.11.08, 21:00 SJP PWN: instynkt 1. «dyspozycja psychiczna» 2. «wrodzona zdolność żywych organizmów do złożonych, celowych działań, swoistych dla danego gatunku i ważnych dla przetrwania» To chyba malakas ma problem z językiem. Odpowiedz Link Zgłoś
malakas Re: instynkt macierzyński 30.11.08, 21:29 > SJP PWN: > dyspozycja 1. «polecenie wydane komuś» 2. «czyjaś forma fizyczna lub psychiczna, zwłaszcza dobra» 3. «wrodzona skłonność lub talent do czegoś» ---------------------------------------------- 4. «układ, rozkład, plan czegoś» No i pudło :-) Poza tym: Instynkt, pojęcie oznaczające wrodzone, złożone formy zachowania się zwierząt i ludzi. portalwiedzy.onet.pl/48695,,,,instynkt,haslo.html instynkt (łc. instinctus ‘popęd, natchnienie’) biol., psychol. przekazana genetycznie umiejętność wykonywania pewnych zachowań, czynności, które są wykonywane odruchowo. portalwiedzy.onet.pl/99007,,,,instynkt,haslo.html?drukuj=1 Instynkt - dyspozycja biopsychiczna, która powoduje, że osobnik w nią wyposażony zachowuje się (lub pragnie się zachowywać) w określony sposób. pl.wikipedia.org/wiki/Instynkt Your move. Odpowiedz Link Zgłoś
xcvfpedsczjx Re: instynkt macierzyński 01.12.08, 12:03 hmm.. czyli moze byc wrodzony ale niekoniecznie? Juz chyba wiem o co chodzi otoz Ci ktorzy pytali sie kiedy instynkt "powstaje" zapewne mieli na mysli to kiedy on sie ujawnia, a moze byc cos przeciez wrodzone i ukryte zaraz, niebezpodstawnie mowimy o ukrytych instynktach. Odpowiedz Link Zgłoś
siegfriedswaelderin Re: instynkt macierzyński 05.12.08, 22:02 Czło, to chodziło w końcu o język polski czy jakieś ciekawostki z Onetu? Odpowiedz Link Zgłoś
malakas Re: instynkt macierzyński 05.12.08, 22:05 O język polski, ziom. Ośmieszyłeś się i jeszcze podskakujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: instynkt macierzyński 30.11.08, 22:44 Mój się pojawił dzień po porodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
paco_lopez Re: instynkt macierzyński 01.12.08, 14:28 instynk jest czysto pierwotny, więc dywagacje sensu nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: instynkt macierzyński 01.12.08, 16:32 "Instynkt" w ogole nie jest, to tylko pojecie, jakas nasza konstrukcja myslowa, a Wy o nim gadacie jakby był czyms rzeczywistym. Odpowiedz Link Zgłoś
xcvfpedsczjx Re: instynkt macierzyński 01.12.08, 16:39 ale nie jest pierwotnie ujawniony Odpowiedz Link Zgłoś
zmija_zygzakowata Re: instynkt macierzyński 03.12.08, 14:59 A czemu ja nie mam instynktu? Już 33 lata i żadnej potrzeby ani chęci urodzenia dziecka. Wszyscy wokół mi trują, żebym się zdecydowała, że instynkt się ujawni, ale ja tak nie mogę, po prostu nie mogę. Sprowadzić na świat dziecko, ktorego być może nie pokocham i w związku z tym nie wychowam na normalnego, dobrego człowieka bez emocjonalnych luk i traum z dzieciństwa. Nie potrafię podjąć tego ryzyka. Sama miałam bardzo szczęśliwe dzieciństwo i żyję w udanym wieloletnim związku, w którym niczego nie brakuje, dziecka również nie brakuje - do szczęścia. Czy jestem bublem z punktu widzenia natury? A może powinnam się leczyć? :) Czasu coraz mniej... Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk2 Re: instynkt macierzyński 03.12.08, 22:39 Żmijo,cos masz zablokowane,byc moze za malo wygrzewasz sie na słońcu;)) na niektore schorzenia pomaga jad ze żmiji,moze to jest ten przypadek ...wowczas musialabys sie sama ukąsić...czasu coraz mniej- słońce coraz niżej... Odpowiedz Link Zgłoś
zmija_zygzakowata Re: instynkt macierzyński 04.12.08, 15:36 :) No właśnie, słońce coraz niżej, a kiedy schyli się ku zachodowi, będę pewnie gorzko żałować, że nie podjęłam decyzji, kiedy był jeszcze na to czas. Ale i to mnie nie przekonuje, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
xcvfpedsczjx Re: instynkt macierzyński 05.12.08, 10:47 hmm..jesli chodzi o instynkt to on sie powinien obudzic najpozniej po porodzie, jesli bedzie on naturalny, natomiast to nie jest tego kwestia. Najwazniejsze to czy jestem gotowa psychicznie na wychowywanie dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
abir1111 Re: instynkt macierzyński 05.12.08, 15:38 a jak tą gotowość psychiczną sprawdzić? Odpowiedz Link Zgłoś
xcvfpedsczjx Re: instynkt macierzyński 05.12.08, 15:52 np. czy jestes gotowa psychicznie niewyspiac po nocach przez kilka miesiecy bez szkody dla obowiazkow Odpowiedz Link Zgłoś
abir1111 Re: instynkt macierzyński 05.12.08, 17:14 Myslę że nie można bezkonfliktowo pelnić ról dobrego pracownika,matki i żony.Trudno też ocenić swoje reakcje na sytuacje która dopiero nastąpi,zwłaszcza gdy przemęczenie wynikające z nadmiaru obowiązków będzie narastało.Poza tym bycie matką wymaga czasem umiejętności rezygnowania z samej siebie a ja nie spotkałam jeszcze egocentryczki która przyznawałaby się do tego że nie będzie dawać dziecku za dużo swojej uwagi i czasu.Zazwyczaj uważają że ich dzieci są niewdzięczne,bo domagają się więcej i więcej.Skoro obudziło mnie już trzy razy w nocy to przecież powinno poczuć że czwarty raz to już za wiele! Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk2 Re: instynkt macierzyński 06.12.08, 00:54 jest więc cos w nas ,co stanowi przeszkodę dla pełnej akceptacji naszej seksualności lub dla pelnej akceptacji nas samych jako ludzi.Na pewnym najgłębszym poziomie te dwie nici byc moze nawet sie schodzą w jeden węzełek.Nie chcieć miec dzieci to tak jakby nie chciec wyslac w przyszlośc samego siebie pod postacia naszych genów zawartych w naszych dzieciach.To oznacza niewiare i niechęc do nas samych:"nie jestem godzien azeby zyc w przyszlości,moje zycie aktualne jest wystarczająco do niczego..." Odpowiedz Link Zgłoś
zmija_zygzakowata Re: instynkt macierzyński 06.12.08, 01:53 Być może czasem podświadomie nie chcemy przekazywać swoich genów. Ale mnie właśnie tego najbardziej szkoda, bardzo chciałabym je komuś przekazać, bo uważam, że są w porządku :) To dla mnie właściwie naistotniejszy argument przemawiający za posiadaniem dziecka. Ale to za mało. Taka motywacja trąci egoizmem. Heh, podejrzewam, że większość kobiet nie ma takich problemów, ale z drugiej strony na świecie pełno dewiantów, ludzi niezrównoważonych bądź złych, a geneza tego tkwi często w tym, że mieli fatalne dzieciństwo i nie otrzymali wystarczającej dawki miłości. Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk2 Re: instynkt macierzyński 07.12.08, 00:15 Taka motywacja trąci egoizmem jesli jest wyłącznie racjonalną argumentacją.Tu trzeba odróżnić wolę od argumentu.Gdy ktos czegoś naprawdę pragnie, nie ma dla niego zadnego racjonalnego argumentu,ażeby odstąpić od realizacji tego pragnienia.Argument staje sie w tym momencie racjonalizacją,czyli czyms -na podobieństwo ideologii-dorobionym do czegoś bardziej pierwotnego ,niedefiniowalnego...-na tak albo na nie.. Posiadanie dziecka jest czymś wykraczającym poza racjonalnośc naszych dzialań ,bo w najbardziej profetycznych snach nie jestesmy w stanie przewidzieć tych milionów mikrozdarzen ,ktore będa nam towarzyszyły w naszym trudzie ojca lub matki.Dziecko nie jest bowiem jednorazowosiągalnym celem -tak jak np wybudowanie domu wg projektu .Jest bliższe niebezpiecznej przygody ,ktora nie wiadomo jak i kiedy sie dla nas skończy... Odpowiedz Link Zgłoś
xcvfpedsczjx Re: instynkt macierzyński 08.12.08, 13:40 a moze odwrotnie? "swiat jest do dupy i nie chce nikogo powolywac do istnienia na nim"? Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk2 Re: instynkt macierzyński 09.12.08, 11:14 to jest wersja narcystyczna tego samego.. skoro ja nie mogę odnaleźć sie w tym swiecie -to jego a nie moja wina Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: instynkt macierzyński 05.12.08, 18:33 Byłam absolutnie przekonana o jego braku. Ale że moja druga połowa chciała, zdecydowałam się. Już w czasie ciąży coś tam się budziło, choć słabiutko. Jak urodziłam, dał o sobie znać z ogromną siłą:) Odpowiedz Link Zgłoś
ollaboga77 Re: instynkt macierzyński 11.12.08, 18:46 Instynkt wynika z natury i ten czas przychodzi różnie w zaleznosci od kobiety. Ale normlana kobieta zaczyna go czuć około 20 roku zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
abir1111 Re: instynkt macierzyński 11.12.08, 19:08 Więc uważasz że te które go nie posiadają są jakieś "wybrakowane"? Czasem motywy posiadania dziecka są najdziksze... Odpowiedz Link Zgłoś
siegfriedswaelderin Re: instynkt macierzyński 12.12.08, 00:34 Ojej, jestem nienormalna, muszę zacząć się leczyć! Odpowiedz Link Zgłoś