Dodaj do ulubionych

jedzenie,ktore odchudza??

12.09.09, 23:11
Jest takie jedzenie, którego trawienie zużywa więcej kalorii niż ma ono
kalorii? Przydałaby się taka lista :))
Obserwuj wątek
    • kat_ja1 Re: jedzenie,ktore odchudza?? 13.09.09, 01:17
      Wszystko co baardzo zimne;) Lody np, najpierw org, musi je ogrzać, zanim zacznie
      trawić. Chodzi mi bardziej o lody typu sorbet, bo takie Haagen-Danz, które
      uwielbiam mają nie mniej niż 240kcal, a średnio 270;(
      • pink_hamster Re: jedzenie,ktore odchudza?? 13.09.09, 09:18
        Sorry,to tak nie działa ;> Wbrew obiegowej opinii, temperatura ciała AŻ TAK nie
        spada, żeby zużyć wszystkie (lub jeszcze nawet dodatkowe) kalorie, dostarczane z
        lodami.
    • pani.serwusowa Re: jedzenie,ktore odchudza?? 13.09.09, 10:21
      Aby strawic gram bialka ogranizm musi spalic wiecej kalorii, niz aby strawic
      gram weglowodanow. Osoba chcaca stracic na wadze powinna spozywac wiec 1g bialka
      na 1 kg masy, czyli np. wazaca 80kg musi spozywac dziennie min. 80g bialka.
      Swietnym zrodlem bialka sa: jajka, chude ryby, chudy drob, wolowina, potem chudy
      nabial. Mozna tez stosowac suplementacje - odzywki bialkowe, jako uzupelnienie.
    • nessie-jp Re: jedzenie,ktore odchudza?? 13.09.09, 12:24
      Takie jedzenie to stary mit, jak czarna wołga, potwór z Loch Ness i ufoludki :)

Wzięło się to z dziecinnej pomyłki: ktoś porównał wydatek energetyczny organizmu
      na trawienie pokarmu, wyrażony w kaloriach, z wartością energetyczną tego
      pokarmu, wyrażoną w KILOkaloriach. Tylko zapomniał, że ten drobniutki
      przedrostek "kilo-" oznacza, że tych drugich jest tysiąc razy więcej ;)
    • paulinaa Re: jedzenie,ktore odchudza?? 13.09.09, 16:43
      woda;]
    • zettrzy Re: jedzenie,ktore odchudza?? 13.09.09, 21:08
      jak to ujal kiedys kolega, obserwujac kolege na diecie, ktory wsuwal
      kolejne jablko w ciagu dnia:
      - czy ty myslisz ze jak jesz jablko to nie jesz?
      • monia420 Re: jedzenie,ktore odchudza?? 13.09.09, 22:14
        ojojoj!!!!
        Właśnie zgubiłam 16 kilo i na odchudzanie mogę poradzić tylko: ruch i
        ... regularne jedzenie:) Tylko bez sosów, bez okras i w ilościach
        zdrowych...
        • kat_ja1 Re: jedzenie,ktore odchudza?? 14.09.09, 01:52
          oczywiście, tak naprawdę każdy rodzaj pożywienia ma kalorie, a więc paliwo;)
    • chantal10 Re: jedzenie,ktore odchudza?? 14.09.09, 12:17
      Ja słyszałam od teściowej, że pomidory dobrze wpływają na trawienie.
    • ola_pozytywna Re: Owsianka a cera 15.09.09, 13:59
      Co do Górskich, uwaga, są tez Górskie Błyskawiczne. Z tym, że z przodu
      opakowania jest napis Górskie, a z tyłu Błyskawiczne. Oba rodzaje Górskich
      (czyli Błyskawiczne i "normalne")robi Kupiec, róznią się minimalnie kolorem
      opakowania. Nigdy nie pamiętam, które są które, więc zawsze odwracam opakowanie.
      Róznica między błyskawicznymi i normalnymi polega nie tylko na rozdrobnieniu,
      ale tez na sposobie obróbki, który w przypadku błyskawicznych pozbawia płatki
      wielu cennych substancji. A płatki mają ich dużo: węglowodany o "dobrym"profilu,
      nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), dużo witamin z grupy B,błonnik, ponoć tez
      substancje działające antydepresyjnie oraz zwiększające przemianę materii.
      Mogę powiedziec o własnym doświadczeniu z owsianką: mam dzięki niej idealnie
      płaski brzuch (a zawsze miałam z spore tym problemy) i zero problemów z cerą.
      Eksperymentowałam z róznymi sposobami przygotowywania owsianki,jednak najlepiej
      sprawdza się u mnie następujący sposób : wieczorem garść płatków zalewam sporą
      ilością wrzątku, zostawiam pod przykryciem do rana. Rano tylko podgrzewam i
      dodaję obraną ze skórki brzoskwinię (zmiażdżoną w rękach). Zero soli, cukru.
      Ostatnio mam fazę na probiotyki, dodaję więc też trochę jogurtu własnoręcznie
      wyhodowanego.
      Oprócz owsianki robię też naleśniki owsiane, które smakują nam dużo bardziej od
      tradycyjnych i są o niebo zdrowsze. To fajna alternatywa dla tych, którzy nie
      mogą przekonać się do tradycyjnej owsianki. Podaję przepis:
      Szklankę płatków zmielić lekko w młynku do kawy, zalac nieco więcej niż 1
      szklanką jogurtu/kefiru/maślanki, zostawić na 15 min. Dodać 1 jajko, ze dwie
      łyżki oliwy, 2 kopiaste łyżki mąki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia i
      sody i sól do smaku. Smazyć b.powoli cieniutkie naleśniki (bez tłuszczu). My
      lubimy z nadzieniem wytrawnym, można też na słodko.
      Można je przechowywać w lodówce 48h, są jeszcze lepsze;)
      A oto trzeci mój ulubiony przepis z wykorzystaniem owsa;):
      www.cincin.cc/index.php?showtopic=3521
      ciasteczka owsiane, boskie w smaku:)
    • ola_pozytywna Re: jedzenie,ktore odchudza?? 15.09.09, 14:02
      O matko, pomyliłam wątki. To miało byc do wątku owsiankowego oczywiście
      -przepraszam:)
    • ola_pozytywna Re: jedzenie,ktore odchudza?? 15.09.09, 14:18
      Co do pomysłu, aby odchudzac się sorbetami - przeliczmy to.
      Założmy, że jemy 100ml sorbetu o temperaturze -2st.C.
      Temperatura w żołądku wynosi ok.38st.C. Tak więc organizm musi ponieść wydatek
      energetyczny na ogrzanie sorbetu o 40stopni. ponieważ 1 kaloria jest to ilość
      energii jaką potrzeba do podgrzania 1ml wody o 1 st.C, organizm zuzyje 100 x 40
      = 4000 kalorii, czyli 4 kcal:) Dla porównania, 1 łyżeczka cukru to ok.40 kcal.
      Tak więc to mit. Podobnie jak drugi mit, o tym, ze spalanie białka wymaga
      większego wysiłku energetycznego niz ilość kalorii dostarczona przez to białko.
      Ilość energii do spalenia białka wynosi w przybliżeniu 40%, co można sprawdzić w
      dowolnym podręczniku biochemii czy fizjologii.
      • nessie-jp Re: jedzenie,ktore odchudza?? 15.09.09, 14:42
        Moja droga, ty tu wyliczasz dla sorbetu, a są takie hardcorowe odchudzaczki, co
        piją lodowatą wodę (bez cukru! bez kalorii!) w przekonaniu, że dzięki temu NA
        PEWNO schudną :)

Nie trafia do ludzi, że większym wydatkiem energetycznym, niż picie lodowatej
        wody, jest wejście po schodach zamiast skorzystanie z windy...
        • pinki.78 Re: jedzenie,ktore odchudza?? 16.09.09, 16:03
          nie gwarantuje ze to dziala, ale znalazlam cos takiego, poczytac zawsze mozna,
          wiekszosc wymienionych produktow ma stymulowac metabolizm raczej, niz powodowac
          ze na trawienie bedzie sie zuzywac wiecej kalorii niz same one zawieraja
          Tekst linka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka