amy33 12.09.09, 23:11 Jest takie jedzenie, którego trawienie zużywa więcej kalorii niż ma ono kalorii? Przydałaby się taka lista :)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kat_ja1 Re: jedzenie,ktore odchudza?? 13.09.09, 01:17 Wszystko co baardzo zimne;) Lody np, najpierw org, musi je ogrzać, zanim zacznie trawić. Chodzi mi bardziej o lody typu sorbet, bo takie Haagen-Danz, które uwielbiam mają nie mniej niż 240kcal, a średnio 270;( Odpowiedz Link Zgłoś
pink_hamster Re: jedzenie,ktore odchudza?? 13.09.09, 09:18 Sorry,to tak nie działa ;> Wbrew obiegowej opinii, temperatura ciała AŻ TAK nie spada, żeby zużyć wszystkie (lub jeszcze nawet dodatkowe) kalorie, dostarczane z lodami. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: jedzenie,ktore odchudza?? 13.09.09, 10:21 Aby strawic gram bialka ogranizm musi spalic wiecej kalorii, niz aby strawic gram weglowodanow. Osoba chcaca stracic na wadze powinna spozywac wiec 1g bialka na 1 kg masy, czyli np. wazaca 80kg musi spozywac dziennie min. 80g bialka. Swietnym zrodlem bialka sa: jajka, chude ryby, chudy drob, wolowina, potem chudy nabial. Mozna tez stosowac suplementacje - odzywki bialkowe, jako uzupelnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: jedzenie,ktore odchudza?? 13.09.09, 12:24 Takie jedzenie to stary mit, jak czarna wołga, potwór z Loch Ness i ufoludki :) Wzięło się to z dziecinnej pomyłki: ktoś porównał wydatek energetyczny organizmu na trawienie pokarmu, wyrażony w kaloriach, z wartością energetyczną tego pokarmu, wyrażoną w KILOkaloriach. Tylko zapomniał, że ten drobniutki przedrostek "kilo-" oznacza, że tych drugich jest tysiąc razy więcej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: jedzenie,ktore odchudza?? 13.09.09, 21:08 jak to ujal kiedys kolega, obserwujac kolege na diecie, ktory wsuwal kolejne jablko w ciagu dnia: - czy ty myslisz ze jak jesz jablko to nie jesz? Odpowiedz Link Zgłoś
monia420 Re: jedzenie,ktore odchudza?? 13.09.09, 22:14 ojojoj!!!! Właśnie zgubiłam 16 kilo i na odchudzanie mogę poradzić tylko: ruch i ... regularne jedzenie:) Tylko bez sosów, bez okras i w ilościach zdrowych... Odpowiedz Link Zgłoś
kat_ja1 Re: jedzenie,ktore odchudza?? 14.09.09, 01:52 oczywiście, tak naprawdę każdy rodzaj pożywienia ma kalorie, a więc paliwo;) Odpowiedz Link Zgłoś
chantal10 Re: jedzenie,ktore odchudza?? 14.09.09, 12:17 Ja słyszałam od teściowej, że pomidory dobrze wpływają na trawienie. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_pozytywna Re: Owsianka a cera 15.09.09, 13:59 Co do Górskich, uwaga, są tez Górskie Błyskawiczne. Z tym, że z przodu opakowania jest napis Górskie, a z tyłu Błyskawiczne. Oba rodzaje Górskich (czyli Błyskawiczne i "normalne")robi Kupiec, róznią się minimalnie kolorem opakowania. Nigdy nie pamiętam, które są które, więc zawsze odwracam opakowanie. Róznica między błyskawicznymi i normalnymi polega nie tylko na rozdrobnieniu, ale tez na sposobie obróbki, który w przypadku błyskawicznych pozbawia płatki wielu cennych substancji. A płatki mają ich dużo: węglowodany o "dobrym"profilu, nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), dużo witamin z grupy B,błonnik, ponoć tez substancje działające antydepresyjnie oraz zwiększające przemianę materii. Mogę powiedziec o własnym doświadczeniu z owsianką: mam dzięki niej idealnie płaski brzuch (a zawsze miałam z spore tym problemy) i zero problemów z cerą. Eksperymentowałam z róznymi sposobami przygotowywania owsianki,jednak najlepiej sprawdza się u mnie następujący sposób : wieczorem garść płatków zalewam sporą ilością wrzątku, zostawiam pod przykryciem do rana. Rano tylko podgrzewam i dodaję obraną ze skórki brzoskwinię (zmiażdżoną w rękach). Zero soli, cukru. Ostatnio mam fazę na probiotyki, dodaję więc też trochę jogurtu własnoręcznie wyhodowanego. Oprócz owsianki robię też naleśniki owsiane, które smakują nam dużo bardziej od tradycyjnych i są o niebo zdrowsze. To fajna alternatywa dla tych, którzy nie mogą przekonać się do tradycyjnej owsianki. Podaję przepis: Szklankę płatków zmielić lekko w młynku do kawy, zalac nieco więcej niż 1 szklanką jogurtu/kefiru/maślanki, zostawić na 15 min. Dodać 1 jajko, ze dwie łyżki oliwy, 2 kopiaste łyżki mąki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody i sól do smaku. Smazyć b.powoli cieniutkie naleśniki (bez tłuszczu). My lubimy z nadzieniem wytrawnym, można też na słodko. Można je przechowywać w lodówce 48h, są jeszcze lepsze;) A oto trzeci mój ulubiony przepis z wykorzystaniem owsa;): www.cincin.cc/index.php?showtopic=3521 ciasteczka owsiane, boskie w smaku:) Odpowiedz Link Zgłoś
ola_pozytywna Re: jedzenie,ktore odchudza?? 15.09.09, 14:02 O matko, pomyliłam wątki. To miało byc do wątku owsiankowego oczywiście -przepraszam:) Odpowiedz Link Zgłoś
ola_pozytywna Re: jedzenie,ktore odchudza?? 15.09.09, 14:18 Co do pomysłu, aby odchudzac się sorbetami - przeliczmy to. Założmy, że jemy 100ml sorbetu o temperaturze -2st.C. Temperatura w żołądku wynosi ok.38st.C. Tak więc organizm musi ponieść wydatek energetyczny na ogrzanie sorbetu o 40stopni. ponieważ 1 kaloria jest to ilość energii jaką potrzeba do podgrzania 1ml wody o 1 st.C, organizm zuzyje 100 x 40 = 4000 kalorii, czyli 4 kcal:) Dla porównania, 1 łyżeczka cukru to ok.40 kcal. Tak więc to mit. Podobnie jak drugi mit, o tym, ze spalanie białka wymaga większego wysiłku energetycznego niz ilość kalorii dostarczona przez to białko. Ilość energii do spalenia białka wynosi w przybliżeniu 40%, co można sprawdzić w dowolnym podręczniku biochemii czy fizjologii. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: jedzenie,ktore odchudza?? 15.09.09, 14:42 Moja droga, ty tu wyliczasz dla sorbetu, a są takie hardcorowe odchudzaczki, co piją lodowatą wodę (bez cukru! bez kalorii!) w przekonaniu, że dzięki temu NA PEWNO schudną :) Nie trafia do ludzi, że większym wydatkiem energetycznym, niż picie lodowatej wody, jest wejście po schodach zamiast skorzystanie z windy... Odpowiedz Link Zgłoś
pinki.78 Re: jedzenie,ktore odchudza?? 16.09.09, 16:03 nie gwarantuje ze to dziala, ale znalazlam cos takiego, poczytac zawsze mozna, wiekszosc wymienionych produktow ma stymulowac metabolizm raczej, niz powodowac ze na trawienie bedzie sie zuzywac wiecej kalorii niz same one zawieraja Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś