felinecaline 31.01.12, 20:43 Kilka fotek z popoludniowej przejazdzki z "kasztelanka" i Jej psem po glebokiej prowincji andegawenskiej "w kleszczach zimy". Ale glownie to juz golym okiem widac, ze nam sie powodz szykuje... Ile sniegu bylo napadalo zobaczycie na dachu auta, na "swiecie" juz zdazyl w wiekszosci zniknac. Ten z dachu ladowal w czesci na mojej glowinie za kazdym razem, kiedy wysiadalam ¨Polecam widoczki winnicy pod sniegowa kolderka. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
felinecaline Re: Zima 2012 31.01.12, 20:56 Qrka wodna! Nie moge dojsc do ladu z ta fotka a ona jest najwazniejsza - przedstawiam kasztelanke z Vevechem: Odpowiedz Link
kwiatek_leona Re: Zima 2012 31.01.12, 22:40 Niby niewiele ale zawsze to bialawo dookola. U mnie sniegu ani ani, co jest normalne ale za to juz drugi rok nie pada deszcz, co powinno sie dziac gdzies od listopada do marca. Czyli znowu sie zaczna apele o oszczedzanie wody, krotkie prysznice, niemycie samochodu, niepodlewanie ogrodka, itd. czas sie wyniesc gdzies, gdzie mozna sie spodziewac normalnego sniegu w wyz. wym. przedziale czasu. A winniczki zawsze wygladaja rozkosznie zarowno pod biala, jak i zielona pierzynka Odpowiedz Link
metodiw Re: Zima 2012 01.02.12, 00:04 Śniegu u mnie dość mało, ale mróz trzyma, w nocy kilkunastostopniowy -- Odpowiedz Link
marguy Re: Zima 2012 01.02.12, 00:54 U mnie az -3 w nocy i nieco ponad zero w dzien i wszyscy umieraja z zimna. Tylko ja jedna bohatersko wyprowadzam psisko na dwugodzinne spacery. W koncu jest ladna pogoda, sloneczko swieci tylko szkoda kwiatkow ktore wyszly z ziemi na wysokosc 10 cm. Odpowiedz Link
janou Re: Zima 2012 01.02.12, 12:36 U mnie tez, wieczorem szwagier odsiezyl mi podworko przed garazem Odpowiedz Link
felinecaline Re: Zima 2012 01.02.12, 13:08 U Ciebie snieg jest jak przyzwoity snieg byc powinien, puszyssty a u mnie niestety na dsrugi dzien wygladaal juz bardziej jak plesn...Rekompensata za brak naslonecznienia i zimowa szazyzne - przez galezie ogolocone z lisci mozna dostrzec rozne detale trudne do zaobserwowania w "zielonej porze" roku. Wczoraj po drodze dostrzegalam pewien zameczek, gdzie bywalam ...cwierc wieku temu i mooooze znowu wroce (jako gosc wylacznie). Wiosna sprzyja zmianom Odpowiedz Link
felinecaline A tu sniegostan andegawenski 05.02.12, 16:14 niebywaly dzisiaj od rana - balkonowy i parkingowy: Odpowiedz Link
felinecaline Re: w Owerni 05.02.12, 23:38 Seurette, wlasnie Cie wspominalismy. Zaraz bedzie "lecial" program z czy o Clermond - Ferrant. Siedze przyklejona do tivizjera. Nie moglam sie dzis dodzwonic do Ciotuni Wilusiowej, nawalily lacza w Jej centrali, udalo mi sie tylko zadzwonic do dawnej sasiadki ale Ona do CW juz nie mogla. Odpowiedz Link
felinecaline Re: w Owerni 06.02.12, 22:37 Nie, Janousiu, w "zapowiedziach" bylo "histoires courtes "i cos mi sie obilo o ucho, ze C-F, ale wytrzymalam tylko pare minut, pokazywali jakies przesypywanie gruzu, jakies chantier w n-b, nic nie bylo mowy o regionie, jakas taka historia jak z podrecznika BHP, wzielam d..e w troki i poszlam spac. Trzeba by sprawdzic na stronie F2, ale juz jutro, snieta jestem. Odpowiedz Link
felinecaline Re: w Owerni 06.02.12, 22:38 A teraz u mnie wg sondy na balkonie 1,7 , snieg "wiednie". Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: w Owerni 07.02.12, 08:55 W Warszawie ociepliło się. -10stopni, ale za to od świtu pada śnieg. Ciekawe czy w tym roku osiągniemy równie imponujące efekty co w zeszłym. Na naszym tarasie snieg osiągnął wysokość ponad półtorametra i wtedy zaczeliśmy go usuwać. Odpowiedz Link
felinecaline Re: w Owerni 07.02.12, 10:23 A u mnie sie ode wczorawieczora "ozimnilo" i jest -2.0°. Ale mi w serduchu cieplo od Waszych wpisow i po porannej skypowej pogawedce z moja "prawiesiostra" sadecka. Moze i troche dlatego, ze ona ma jeszcze zimniej - okraglo 10 razy i w dodatku musi ogrzewac ogromny dom. Kocham moich "sadeckich" i Sacz w ogole, ale zyc tam moge tylko w lecie. Odpowiedz Link
janou Re: w Owerni 07.02.12, 11:45 felinecaline napisala; Nie, Janousiu, w "zapowiedziach" bylo "histoires courtes "i cos mi sie obilo o ucho, ze C-F, ale wytrzymalam tylko pare minut, pokazywali jakies przesypywanie gruzu, jakies chantier w n-b, nic nie bylo mowy o regionie, jakas taka historia jak z podrecznika BHP, wzielam d..e w troki i poszlam spac. Trzeba by sprawdzic na stronie F2, ale juz jutro, snieta jestem. ------------------------------------------------------------------------------ To byl napewno filmik z miedzynarodowego festivalu "court métrage" ktory ma sie co rok w tej porze w Clermont-Ferrand. Tej nocy juz lepiej ,minus 14° fr.wikipedia.org/wiki/Festival_international_du_court-m%C3%A9trage_de_Clermont-Ferrand Odpowiedz Link
felinecaline Re: w Owerni 07.02.12, 14:31 Oto stan zimowosci andegawenskiej. A w ogole to kwitna i to nader obficie mimozy i kamelie, ale za daleko, zebym leciala z aparatem dzis moj dzien "odsypiania". Odpowiedz Link
felinecaline W Anjou 11.02.12, 18:50 Wybralam sie dzis zobaczyc zime nad Loara, oto rezultaty: ...ciekaw jestem, czy fotograf pomyslal, zeby ptactwu podrzucic cos do zjedzenia... ...a dumnyDumnacus ( a moze Durnacus) tkwi niewzruszony posrodku tego mostu upalne lato czy "syberyjska" zima, az mu sie od tych dziwactw klimatycznych i pizdzacego dzis z polnocy wiatru "skora" zaczyna luszczyc Odpowiedz Link
felinecaline Re: W Anjou 11.02.12, 18:58 I jeszcze 2 fotki, w tym jedna symbolicznie przedwalentynkowa. Oczywiscie nie takich lodowatych "walentynek" Wam zycze Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: W Anjou 11.02.12, 19:43 no to jest nadzieja pchnij w nasza strone... Odpowiedz Link
metodiw Re: W Anjou 11.02.12, 19:52 Jak już muszę wychodzić z domu, to maszeruję szparko patrząc pod nogi, coby się nie wywrócić i nie połamać, ani mi w głowie zabieranie aparatu... Jeszcze by zamarzł biedaczek Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: W Anjou 11.02.12, 20:02 nie wyciagalem lustrzanki z plecaka... moje jest zrobione komorka... juz polamalem tryby zoomu w panasonicu podczas -5*C w Swinoujsciu gdzie bylem kuracjuszem Odpowiedz Link
metodiw Re: w Owerni 06.02.12, 00:00 janou napisała: > w nocy z 4 na 5 lutego -16.2° > U nas jest więcej. Odpowiedz Link
janou Re: w Owerni 06.02.12, 22:32 metodiw napisała: U nas jest więcej. U was to normalka u mnie to jakby na Syberii! w ostatnia noc;-18° Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt "Pocztówki znad krawędzi" 06.02.12, 12:59 www.youtube.com/watch?v=Rgd01qJjnR0&feature=player_embedded#! Odpowiedz Link
marguy Dobra wiadomosc 11.02.12, 19:35 Zima podwija ogon i ucieka. Dzis rano widzialam piekny, ogromny klucz radosnie kwaczacych kaczek zmierzacy prosto na polnoc. Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: Dobra wiadomosc 11.02.12, 19:49 kaczka krzyzowka tak jak gawrony migruja miedzy miastami nad rzekami w Polsce i Skandynawia zaleznie od mroziska Najgorzej jak np. Bydgoszczanie stosuja intensywny dopas wowczas kaczki robia sie nygusami, kupry obrastaja tluczem, a ornitolodzy rwa piora z glow... Kiedy uslysze wiosenny klangor dzikich gesi krew zacznie mi krazyc zywiej i wroci chec do psot Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: Zima 2012 11.02.12, 19:42 Mroz trzyma, jest -15*C ale szukamy zimy... moze jest tu? Odpowiedz Link