Dodaj do ulubionych

Piaskowanie zębów.

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.01.04, 00:05
Na stronie Enel medu jest informacja, że "piaskowanie zębów 50zł (za jeden
łuk). Co oznacza to w nawiasie? Łuk to góra lub dół szczęki?
Mam pytanie: Czy zęby po tym są bielsze i nie ma na nich osadu i kamienia?
Opłaca się zrobić ten zabieg, jeżeli nie mam kamienia tylko nalot?
Obserwuj wątek
    • Gość: rodzyneczka Re: Piaskowanie zębów. IP: *.cst.tpsa.pl 27.01.04, 08:54
      Tak, jeden łuk to wszystkie zęby na dole lub na górze. Piaskowanie jest
      zalecane osobom noszącym aparaty ortodontyczne, a jak wiadomo mają one założone
      tzw. łuki, może od tego się bierze to stwierdzenie. Oczywiście piaskowanie mogą
      robić i osoby bez aparatów. Zabieg ten powoduje usunięcie osadu, ale kamienia
      już nie, trzeba go usuwać ultradźwiękami.
      • elastynka Re: Piaskowanie zębów. 27.01.04, 10:07
        Piaskowanie doskonale usuwa kamień. Miałam wykonywany ten zabieg i pozbyłam się
        bez śladu kamienia z wewnętrznej strony zębów.
        Pozdrawiam
        e.
        • Gość: karla Re: Piaskowanie zębów. IP: *.chello.pl 27.01.04, 11:06
          A czy piaskowanie choć ciut wybiela ząbki?
    • Gość: m Re: Piaskowanie zębów. IP: 217.153.26.* 27.01.04, 11:24
      Piaskowanie dalo bardzo dobre efekty na moich scisnietych zebach, zadnych
      rwacych sie papierkow... Ale do czasu. Jak stwierdzil juz inny dentysta
      piaskowanie powoduje matowienie szkliwa i w ten sposob sprawia, ze wszelkie
      osady i kamien osadzaja sie o wiele szybciej. Rezultat - w moim przypadku
      czyszczenie zebow w gabinecie co miesiac. Choc podobno to i tak nie tak zle -
      moj dentysta twierdzi, ze ma pacjnetow w podobnej sytuacji przychodzacych co 2
      tyg. Tak wiec odradzam.
      • Gość: ania Re: Piaskowanie zębów. IP: 213.17.252.* 27.01.04, 13:28
        m!!!
        alez mnie teraz przestraszylas! mam piaskowanie zebow co pare miesiecy, mam
        wlasnie aparat, i mnostwo osadow co czas jakis, tlumacze sobie to aparatem,
        ale... a co z czyszczeniem ultradzwiekami? tez sa szkodliwe? zeby fajnie
        wygladaja przez pare dni, a potem juz zupelnie nie, po takim kompleksowym
        czyszczeniu :(
    • Gość: ala Re: Piaskowanie zębów. IP: *.stacje.agora.pl 27.01.04, 13:36
      ja bylam piaskowaniem zachwycona. zrobila mi je asystentka mojego dentysty,
      dentysta na nastepnej wizycie zapytal, czy gdzies na boku nie wybielilam zebow.
      nie zauwazylam tez, zeby po piaskowaniu szybciej sie "brudzily", moze to
      kwestia maszyny albo systemu?
      • Gość: rodzyneczka Re: Piaskowanie zębów. IP: *.cst.tpsa.pl 27.01.04, 14:19
        Bez sensu. Wszystko co niewłaściwie używane jest do bani.
        Może poprostu popytaj kilku fachowców i porównaj zdania, bo to co przeczytałam
        to zupełnie skrajne opinie
        • franula Re: Piaskowanie zębów. 27.01.04, 15:52
          hmm nic nie rozumiem
          kiedy zaczal mis ie robic nalot na zebach (taki od kawy hernaty etc) nie do
          usuniecia zwyklym myciem zebow zapytalam dentysty co robic
          taki nalot nieusuwany przeksztalca sie w kamien i sprzyja prochnicypoza tym ze
          zwyczajnie szpeci.
          - poszlam na czyszczenie (z piaskowaniem) poniewaz jednka jest to dosc
          agresywny (tak na zdrowy rozum) zabieg pelna obaw zapytalam czy to szkodzi.
          pani powiedziala ze nie jesli uzywa sie tego z umiarem tzn nie czesciej niz
          raz na rok.
          i tego sie trzymam - tak czyszcze chociaz duzo pije herbaty i kawy i juz po 8-9
          miesiacach moglabym czyscic od nowa ( a juz moja placa mama to juz i co miesiac
          by mogla)
          nie robilaby tego co kilka tygodni...
        • Gość: katinka Re: Piaskowanie zębów. IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 27.01.04, 21:41
          no wlasnie! a moja higienistka uwaza, ze zabieg piaskowania nalezy robic co
          pol roku. najlepsze jest jednak to, ze ponad rok temu piaskowanie mialam po
          raz pierwszy w zyciu (plus ultradzwieki), efekt mnie zaszokowal, mimo ze
          zawsze uwazalam ze zabki mam biale :)) teraz razi mnie najmniejszy nalot, i
          rzeczywiscie: jakbym sie uparla to oceniam, ze szybciej mi sie osadza ;)
          mysle, ze w profesjonalnych gabinetach zabieg piaskowania jest bezpieczny, ale
          to moja skromna opinia jedynie... (niektore wypowiedzi mnie zaniepokoily...)
          • Gość: bajsarka Re: Piaskowanie zębów. IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.04, 16:18
            Czy piaskowanie robi się na zdrowe zęby? Tzn., jeżeli mam jeden nie wyleczony,
            to można zrobić czy najpierw wyleczyć?

Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka