Dodaj do ulubionych

garbienie się

30.12.09, 00:51
Problem z kręgosłupem z prawdidłową postawą to ja zawsze miałam, ale jak mnie mąż nagrał na święta na kamerze, uch załamałam się plecy okrągłe. Staram się prostować, guzik wychodzi, za stare nawyki chyba. Czy można coś zrobić, żeby w wieku 36 lat trzymać się prosto? Jakieś ćwiczenia, czy co? Czy już za stara jestem?
Obserwuj wątek
    • sleepysheep Re: garbienie się 30.12.09, 01:41
      Kup pajączka;) A na serio, to tylko determinacja/upór/samozaparcie - jak zwał,
      tak zwał. Musisz po prostu o tym pamiętać - to najważniejsze. Żadne ćwiczenia
      (moim zdaniem) nie pomogą (za bardzo) jeśli nie będziesz o tym pamiętać i
      poprawiać postawy w ciągu dnia. Może poproś domowników, żeby zwracali Ci
      każdorazowo uwagę? Upierdliwe się to staje, ale po którymś tam razie też sama
      zaczniesz o tym pamiętać. Poza tym może sięgnij po hantle? Takie lekkie jakieś -
      nie chodzi o wyrobienie bicepsów (choć wzmocnienie mięśni pleców/rąk/klatki
      piersiowej z pewnością nie zaszkodzi), ale systematyczne, wieczorne ćwiczenia
      też powinny pomóc w "zapamiętaniu" postawy, jeśli wiesz, co mam na myśli:)
    • annataylor Re: garbienie się 30.12.09, 11:08
      ćwiczenia z książka na głowie :) pomaga!
      15 min dziennie spacerku po domu przez 2 tygodnie - potem jak juz
      zdejmiesz ksiazke z glowy masz wyuczony nawyk dobrej postawy :)
    • jagoda_pl Re: garbienie się 30.12.09, 11:33
      Podbijam, bo mam ten sam problem:( Zaczęłam się garbić w wieku nastoletnim jak
      mi zaczął rosnąć biust. Obecnie nie jest on specjalnie duży, wysoka też się nie
      zrobiłam;), a garbienie się pozostało:(

Strofowanie prostuje mnie na minutę, potem nawyk wraca, mam w domu pajączka -
      może do niego wrócić... Wygląda to naprawdę fatalnie...
      • marzeka1 Re: garbienie się 30.12.09, 13:18
        Z czasów leczenia mojej skoliozy pamiętam 2 skuteczne ćwiczenia: chodzenie z
        książką na głowie + chodzenie z kijem pod złożonymi rękami (z tyłu)- pomogło.
    • phenn Re: garbienie się 30.12.09, 15:41
      Samokontrola, do zanudzenia.polecam także zacząć systematyczne ćwiczenia na
      siłowni w celu wzmocnienia mięśni grzbietu i klatki piersiowej - mnie to bardzo
      pomogło, praktycznie przestałam się grabić.
      • lashqueen Re: garbienie się 04.01.10, 12:51
        Do tego jeszcze joga ;) Polecam
        --
        moja radosna twórczość kulinarna :)
        italia-od-kuchni.blogspot.com/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka