Dodaj do ulubionych

jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób?

01.09.10, 11:03
Tzn.bez szkody dla zdrowia i bez głodzenia?Mam niecałe 160cm wzrostu i
MYŚLAŁAM,że ważę 48 kilo(bo tyle pokazuje moja waga wskazówkowa),po wizycie u
lekarza i zakupie dobrej wagi elektronicznej,okazało się,że to 51,5kilo
aż:(Wiem,że to BMI jeszcze w normie,ale ja się źle czuję z taką wagą i
chciałabym zrzucić te 5 kilo.To są moje wymiary:
biust-87
talia-68
biodra-91
udo-55
łydka-33
biceps-24
nadgarstek-niecałe 14cm(jak widać jestem drobnej kości)
A to mój jadłospis:
śniadanie-2 kromki chleba razowego z masłem i wędliną lub serem,serem
kozim,szklanka maślanki/kefiru owocowego/kubek jogurtu owocowego,lub
owoc:banan,jabłko,nektarynka,kiwi,pół pomarańczy,zamiast kanapek jem też
płatki owsiane zwykłe lub górskie z orzechami i jogurtem/kefirem/maślanką
owocową, do picia-słaba kawa z małą ilością mleka lub zielona herbata
drugie śniadanie-owoc lub kilka orzechów i zielona herbata
obiad-na mieście lub w domu-kawałek mięsa duszonego lub smażonego(ze smażonego
to tylko ryba w cieście lub kotlet mielony),ryż brązowy lub biały/kasza
jęczmienna/sporadycznie ziemniaki i do tego surówka lub jakieś duszone warzywa
ewentualny podwieczorek(jeśli jestem już długo na nogach)-maślanka lub
owoc,czasem suszone owoce
kolacja(ok.19/20,chodzę spać zazwyczaj po 23)-różnie zazwyczaj maślanka jub
jogurt(1,5-2 szklanki),lub maślanka/jogurt(jedna szklanka,kubek)+surówka,lub
ze 2 kanapki na chlebie razowym,ewentualnie bułka grahamka lub razowa
Z grzeszków:raz na tydzień jem np.słodkie naleśniki lub omleta lub
czekoladę,gdzieś raz w miesiącu lub rzadziej pizzę.Przed okresem mam większy
apetyt na słodkie,ale zazwyczaj wychodzi tak,że jak już coś takiego zjem to
zamiast normalnego posiłku.
Ćwiczę w domu 2 razy w tygodniu przez około 30 minut jogę albo inną
gimnastykę,od czasu do czasu trochę pobiegam(potruchtam),jak mnie najdzie(ale
boli mnie kolano,więc odpuszczam),lubię chodzić i spacerować i dość często to
robię.
Co powinnam zmienić w swoim trybie życia,tak by schudnąć?
A dodam jeszcze,że w czasie roku akademickiego mam więcej pracy i ruchu(2
kierunki) a teraz przez wakacje trochę poleniuchowałam i przybył mi kilogram.
Obserwuj wątek
    • sloneczna.dziewczyna Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 02.09.10, 19:06
      Sorry, ale to straszne grafomańskie wypociny.
      No i forum Odchudzanie.
    • keepersmaid Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 03.09.10, 12:56
      Strasznie duzo tych maslanek i jogurtow - popatrz na zawartosc tluszczu i cukru w nich i zacznij pic
      wode.
      • hermina5 Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 03.09.10, 15:52
        Wystarczy przeczytac uwaznie jej post, zeby zauwazyc, z e ona maslanki nie pije , tylko ja je -
        stanowi częśc posiłku, albo zastępuje posiłek. Wybacz, ale polecanie jej płatków owsianych z wodą
        to tak jakby polecać najobrzydliwsze danie na swiecie. Poza tym, akurat cukier zawierają wyłacznei
        maslanki smakowe, a sama maslanka ma najmniej tłuszczu ze wszystkich produktów mlecznych.

Ja poleciłabym zaaist truchtania, które moze zabic kolano , przesiaść się na rower - 20 km dziennie
        to okoo 1,20 minut i wspaniałe efekty , poza tym mozna dojeżdzac na uczelnię. Odkryłam rower po
        dwóch latach neiuzywania i sądze, ze byłam przez te dwa lata idiotką. No i moze jadlabym na
        Twoim miejscu wiecej warzyw - np. taka sałatka grecka z fetą jest bardzo sycąca, mozna ja zrobić
        na kilka dni, trzymać w lodówce i z kromką pełnoziarnistego pieczywa to doskonała kolacja lub
        siadanei zamiast nudnego i zawzwyczaj słodkiego muesli.

• hermina5 Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 03.09.10, 15:55
          A tak na marginesie, jak ktos pisze, ze przy wzroscie 160 cm wazy 51,5 kg i to jeszcze(!) w normie
          i co ma robić,bo wagi zmienił i okazała sie ta nieludzka tragedia, to w zwiazku z tym sadze, ze ma
          za duzo wolnego czasu na głupie rozmyslania - polecam zabierać codzinnie na 10 km spacer osobę
          na wózku - gwarantuję, ze 5 kg poleci w dwa tygodnie.
          • kadanka Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 03.09.10, 21:02
            na pewno dla stawow kolanowych lepszy rower niz truchtanie po asfalcie czy jeszcze gorzej
            betonie i kostce chodnikowej. teraz jest wielka moda na bieganie tylko zapomina sie o
            jednej "malej" kwestii - ze wiekszosc z nas zyje w miastach i biegac moze tylko po chodnikach i
            ulicach a to jest zabojcze dla stawow i kregoslupa
          • bed.shosanna Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 03.09.10, 21:05
            Nie wiem,czemu grafomańskie wypociny.
            I taka waga to nie jest największa tragedia świata,ale też i nie czuję się z nią
            dobrze.Nie wiem,czemu miałby służyć ten spacer,ale spytam,czy wolontariat w
            schronisku wystarczy?Daje mi to już prawo być próżną,czy koniecznie musi być
            wózek?Nosz..przecież to forum uroda,więc dlaczego dostaje mi się za 5 kg w
            dół,ale marszczki,botoks,kurze łapki,samoopalacze,depilacja i kremy nawilżające
            są ok?
            A maślanki owocowe zamienię na zwykłe i odkurzę rower.
            • hermina5 Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 04.09.10, 10:59
              >Nie wiem,czemu miałby służyć ten spacer,ale spytam,czy wolontariat w
              > schronisku wystarczy?Daje mi to już prawo być próżną,czy koniecznie musi być
              > wózek?

Wbrew pozorom ja to naprawdę proponowałam powaznie :) Ostatnio miałam okazję przez miesiac
              wozić kogoś - wózek wazy około 10 kg, osoba nawózku 52 kg - łacznei około 62 -64 kg. I teraz
              wyobraż sobie, ze codzinnie przez dwie - trzy godizny pchasz taką osobę na spacer - poio
              nierównowsciach tereniu, po krawęznikach, kiedy musisz odkręcac wózek i zapierać się cała soba,
              zeby wciagnąć go do góry itp , itd. Gwarantuję ci, ze niejedna przebiezka tak nie męczy i nie
              buduje takich miesni - pracuje wszystko - rogi, ręce, grzbiet - poleciały mi 4 kg. Bez diety.
              • hermina5 Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 04.09.10, 11:03
                Aha, nie muszę chyba dodawać, z e przy okazjiosoba na wózku też zadowolona .
    • lady.godiva Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 04.09.10, 11:04
      Myślałaś, że ważysz 48 kilogramów, a masz 51,5 czyli 2,5 więcej. Po diabła
      chcesz chudnąć 5 kilo? Aby popaść w anoreksję?
      • bed.shosanna Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 04.09.10, 11:37
        51,5-5=46,5, czyli prawie 47,więc jak dla mnie waga idealna.I nie chcę popaść w
        anoreksję,tylko dobrze czuć się w swoim ciele.
        • iluminacja256 Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 04.09.10, 12:48
          Moze 5 kg ma jakiekolwiek znaczenie kiedy to 70 kg, czy 65 kg - wtedy mOZE rzeczywiscie 5 kg to
          jakakolwik róznica wizulana w cm. . Ale przy wartosciach 51kg - 47 kg to jedno i drugie to gnaty i
          cała róznice polega na mniejszym , badz wiekszym wystawaniu gantów.

Ne obraz się, ale cały ten wątek przypomina mi problemy póznego pokwitania - czyli opowiesci z
          cyklu - o boze, wipiłam litr wody gazowanej, ja ja przytyję!

Z mojego punktu widzenia czlowiek najlepiej czuje się w ciele WYSPORTOWANYM i RUSZAJACYM
          SIE, nie - odchudzonym.
          • pretensjaa Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 08.09.10, 20:30
            Ale przy wartosciach 51kg - 47 kg to jedn
            > o i drugie to gnaty i
            > cała róznice polega na mniejszym , badz wiekszym wystawaniu gantów.

Bez przesady, dziewczyna ma mniej niż 1.60 m, a nie 1.75 m.
        • martvica Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 04.09.10, 14:59
          Ale dobrze się czułaś w swoim ciele jak waga pokazywała x kilo, a przecież jak
          zmieniłaś sprzęt, to Twoje ciało się nie zmieniło.
          Dla mnie to dziwne mieć wagę w normie i koniecznie się odchudzać - nie bardzo
          masz szansę schudnąć zdrowo, bo dieta jest w porządku (więc musiałabyś zacząć
          się głodzić, żeby schudnąć), a jak zaczniesz się ruszać, to zrobisz sobie
          mięśnie, mięśnie są ciężkie i co wtedy?
          • zawszezabulinka Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 04.09.10, 16:41
            jesli przeszkadza ci twoja waga to jedz wszystko - nawet hamburgera , ale w
            malych ilosciach i ....... sie ruszaj. chocby spaceruj.

sama musze sie pozbyc ok 10 kg takze mnie doradzano - wszystko, z glowa i male
            porcje i ruc, ruch i jeszcze raz ruch
        • nessie-jp Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 04.09.10, 19:57
          > I nie chcę popaść w
          > anoreksję,tylko dobrze czuć się w swoim ciele.

No to sprawa prosta
          • bed.shosanna Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 04.09.10, 21:07
            Dobry patent z tą wagą:P,ale nie przejdzie,już mi się zmieniło spojrzenie na
            siebie.A gnaty mi nie wystają,mam 160cm,więc malutko i jestem drobnej kości.I
            wiem,że będzie ciężko,bo nie objadam się,w czasie roku akademickiego sporo się
            ruszam (choćby jeden z kierunków studiów tego wymaga),duużo chodzę-uwielbiam
            chodzić.A rower to chyba kupię nowy,bo stary jest za duży.Mam nadzieję,że w
            październiku,jak zacznie się więcej zajęć to mi z wagi zleci,choćby przez więcej
            ruchu i mniej czasu na jedzenie..
            Nawet nie chce mi się wchodzić do sklepów,bo nie podoba mi się to,co widzę w
            lustrze.Zawsze byłam taką "drobną kobietką" i co brałam ,to dobrze leżało.Teraz
            przymierzanie ciuchów kończy się załamką,nawet jak leżą dobrze,to wyglądam
            klockowato.
      • pretensjaa Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 08.09.10, 20:29
        Myślałaś, że ważysz 48 kilogramów, a masz 51,5 czyli 2,5 więcej.

3.5 kg, gwoli ścisłości.
    • pani.cogito Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 05.09.10, 05:07
      Jeśli chodzi o Twój jadłospis, to on nie jest zły. Zrezygnuj tylko z jogurtów/kefirów/maślanek
      owocowych i zastąp je naturalnymi. Te "owocowe" wcale nie zawierają owoców, to tylko cukier,
      który lepiej odrzucić. A owoce i tak jesz w świeżej postaci. Jedz węglowodany rano i ewentualnie
      w południe, a później tylko białko z dużą ilością warzyw. Na noc jedynie białko, np. kawałek
      chudego twarodu. Rób aeroby, czyli bieganie POWOLI!, jazda rowerem, pływanie, one spalają
      tłuszcz. Joga tłuszczu nie spala, ale i tak warto ćwiczyć dla ducha i ładnych, rozciągniętych mięśni.
      Wejdź na stronę bieganie.pl, tam dowiesz się jak zacząć biegać, zwróć uwagę na 10-tygodniowy
      plan biegania. A przede wszystkim - sugeruj się centymetrem, a nie wagą. Mięśnie ważą więcej niż
      tłuszcz, a sprawiają, że ciało wygląda zgrabniej i podkręcają metabolizm. Osoba zgrabna, umięśniona,
      o niskim wskaźniku tkanki tłuszczowej może ważyć więcej niż, przepraszam za wyrażenie,
      otłuszczony chudzielec. Powodzenia!
      • pani.cogito Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 05.09.10, 05:13
        Przepraszam, zapomniałam - 5 równych, małych posiłków dziennie, w odstępach 2,5-3 godziny, to
        powinno rozbudzić metabolizm.
        • bed.shosanna Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 05.09.10, 12:09
          No,też już na to wpadłam,żeby te owocowe powywalać,ale,że jednak boję się,że
          będzie mi bardzo brakować słodkiego,to kupiłam kilka jogurtów owocowych light i
          kubusia,żeby były w razie wypadku i żeby się nie rzucić na jakieś
          ciastka/batoniki czy czekoladki..
          • pani.cogito Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 05.09.10, 20:44
            Jedz dużo produktów bogatych w błonnik, przede wszystkim strączkowe - fasola, groch,
            soczewica, ok. 25-30g błonnika dziennie. Ustabilizuje Ci się poziom glukozy we krwi i nagłe
            zachcianki na słodycze znikną jak ręką odjął. Dla mnie słodycze mogą nie istnieć. A jeśli już nie
            możesz się opanować, to zdecydowanie lepiej świeże owoce niż pseudoowocowe jogurty czy
            kubuś.
            • bed.shosanna Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 06.09.10, 07:28
              Ale ja mam problem z niedocukrzeniem raczej i dlatego np.na South Beach miałam
              "zejście":( i boję się odstawiać tak cukru-dość często jadam fasolę
              szparagową,kasze,ciemny ryż,ciemne pieczywo,orzechy,suszone owce(ale tu
              ostrożnie z ilością) i jabłka-czy to za mało? A,i dłuższy czas po South
              Beach,zafascynowana IG, musiałam chodzić z puszką coli:(
              • kika800 Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 06.09.10, 14:25
                Ja schudłam stosując Ultra Slim System w tabletkach. Oczywiście dodałam sobie do tego siłownie raz w tygodniu, bo chyba każde odchudzanie bez ruchu jest nic nie warte.
                Tabletki zażywałam regularnie, a z siłownią to różnie bywało :) no ale starałam się.
                Efekty były naprawdę niezłe.
              • pani.cogito Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 07.09.10, 20:32
                Fasola szparagowa i inne produkty, które wymieniłaś mają błonnika tyle co kot napłakał. Jeśli masz problemy zdrowotne, nie będę się więcej wypowiadać, bo nie jestem lekarzem. Myślę, że w takim przypadku najlepiej poradzić się specjalisty.
        • pretensjaa Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 08.09.10, 20:43
          5 równych, małych posiłków dziennie,

Czyli dziewczę musi sobie linijkę kupić, coby mogła posiłki odmierzać. Bez przesady z tą równością. Kto w naszych czasach, przy takim tempie życia, ma czas na coś takiego? Do autorki wątku: Cierpisz prawdopodobnie na tę samą przypadłość, co ja. Przybierasz na wadze, gdy przełączasz się na bierny tryb życia. Zawsze tak mam, gdy zaczynają się wakacje. Nawet jeśli waga nie pokazuje radykalnej zmiany, czuję się ciężej, gorzej. Wszystko wraca do normy, gdy wracam na studia, do pracy i codziennych obowiązków. Wtedy jem dosłownie wszystko, bez żadnych tam odmierzań, waga spada, a ja na powrót czuję się lekko i spodnie zaczynają być luźniejsze. A jogurty owocowe pij na zdrowie, są też w wersji bez cukru, podobnie jak naturalne bywają z cukrem, trzeba po prostu uważniej czytać etykiety. Daj sobie na luz, nic tak nie poprawia sylwetki i samopoczucia, jak życie na wysokich obrotach. :) I przynajmniej nie będziesz sfrustrowana i podminowana pilnowaniem diety, zwłaszcza że zimne miesiące temu nie sprzyjają. W przeciwnym razie będziesz się katować widokiem koleżanek zajadających fast-foody i batony, aż w końcu rzucisz się na jedzenie. Podsumowując, wszystko z umiarem, dużo zajęć i zobaczysz, iż wszystko wróci do normy. Mało Ci stresów na studiach, w życiu codziennym? Po co dokładać sobie nastepny w postaci diety i odmawiania sobie wszystkiego? Pamiętaj o śniadaniu, polecam coś ciepłego, np. tost z pełnoziarnistego pieczywa, dobrze zrobi dodatek węglowodanów = energia (miód). Trzymaj się i pamiętaj, wspominsz moje słowa. :)
          • gabrielle Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 08.09.10, 22:13
            Uwaga, mogę być złośliwa.

Droga autorko wątku. Po pierwsze to wywal wagę. Po co ci powód do stresów. Nessie już ci przecież poradziła, żebyś wróciła do starej. Ja poszłabym dalej. Wywaliła wagę w diabły, skupiła się na centymetrach i zaczęła dobrze myśleć.

To raz. Dwa. Zmierzyłam się. Mam 163 cm, ważę 57 kilogramów i wyszło mi:
            w biuście 86, talii 69, biodra 91, udo w najgrubszym miejscu 49, łydka 39, biceps 24. I jestem akurat.

Jeśli ci na sercu leży te 55 cm obwodu uda to poszukaj jakichś ćwiczeń wysmuklających. W ogóle to jakiekolwiek ćwiczenia dają efekt przy dłuższym stosowaniu. Nie znam się na jodze, ale nie wydaje mi się, żeby to coś dawało przy odchudzaniu. Może niech się wypowie ktoś, kto ćwiczy jogę na zaawansowanym poziomie.

Produkty light i te wszystkie owocowe o smaku czegoś maślanko-jogurty i inne nie wiadomo co to wywal do kosza. Light to straszne świństwo (a największym świństwem jest czekolada light. Rozbój w biały dzień)

Drugie śniadanie owoc lub kilka orzechów i zielona herbata? Masz ty siłę chodzić? Może właśnie nie masz, tylko leżysz plackiem na łóżku i dumasz o tym, ze za dużo ważysz? Z braku cukru masz głupie pomysły?;)

Moim osobistym zdaniem to ty powinnaś sobie masę mięśniową podbudować. GWARANTUJĘ CI, że jeśli podłapiesz trochę mięśni, poprawi ci się kondycja to będziesz z siebie o wiele bardziej zadowolona, niż z tego, że ważysz 47 kilogramów. Po co ci taka waga? Chcesz przestać rzucać cień?

• bed.shosanna Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 08.09.10, 23:31
              Zawsze miałam umięśnione uda i łydki(uwielbiam chodzić i robię to jak tylko się da i dziennie sporo chodzę-wszyscy są zawsze już zmęczeni tylko ja jeszcze chętnie bym się przeszła:P)i w sumie z zewnętrznej strony to nie ma się do czego przyczepić,ale od wewnętrznej strony zrobiła się poduszeczka z tłuszczu..ble.
              Te 49 to zmierzone u samej góry?
              P.S.Zrzuciłam 1 kilogram,mniej pieczywa i słodkich maślanek na rzecz warzyw,owoców i naturalnych maślanek(no dooobra,jeden jogurt dziennie light to mój grzech:/),postanowiłam poćwiczyć na instrumencie,wiec na rowerze dojeżdzam na uczelnię i ćwiczę po 2 godziny dziennie.
              • gabrielle Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 09.09.10, 20:06
                > Zawsze miałam umięśnione uda i łydki(uwielbiam chodzić i robię to jak tylko się
                > da i dziennie sporo chodzę-wszyscy są zawsze już zmęczeni tylko ja jeszcze chę
                > tnie bym się przeszła:P

Mam to samo. Do tego nie umiem spacerować, tylko zawsze goni mnie stado tygrysów. Na szczęście moja przyjaciółka ma ten sam problem i "idziemy się przewietrzyć" to dziesięć kilometrów maszerowania i plotkowania.

A i zmierzyłam się jeszcze raz, bo mi te 49 jakoś małe się wydały. Jednak 52. Tak, u góry.

Nadal nie widzę powodów, dla których miałabyś chudnąć. Wymiary masz sensowne. Popracuj nad mięśniami. Plusa masz o tyle, że chcesz schudnąć zdrowo.
          • pani.cogito Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 09.09.10, 22:54
            pretensjaa napisała:

> 5 równych, małych posiłków dziennie,
            >
            > Czyli dziewczę musi sobie linijkę kupić, coby mogła posiłki odmierzać. Bez prze
            > sady z tą równością. Kto w naszych czasach, przy takim tempie życia, ma czas na
            > coś takiego?

Zdziwiłabyś się, jak wielu ludzi ma na to czas. Kwestia dobrej organizacji.
    • hotally Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 09.09.10, 20:59
      Masz kilka złych nawyków żywienioweych. Nie łącz węglowodanów z białkiem. Nie jedz węglowodanów po 15 (owoców również!!), zrezygnuj z produktów mlecznych. Na kolacje warzywa/ lub zupy krem.
      • nessie-jp Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 09.09.10, 21:48
        > Nie jedz węglowodanów po 15 (...) Na
        > kolacje warzywa/ lub zupy krem.

To znaczy ma jadać kolację przed 15? Czy jeść jakieś tajemnicze warzywa z obcej planety, które nie zawierają węglowodanów?

Dżizas, ludzie, wy to macie pomysły :)
        • bed.shosanna Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 09.09.10, 23:36
          Ale jak mam zrobić,żeby warzywa pozbyły się węglowodanów? Może grzecznie poproszę? :P
          Bo jak mam nie łączyć węgli z białkiem to zostaje mi tylko czyste mięcho,produkty mleczne i jaja,po odjęciu produktów mlecznych zostaje tylko mięso i jajka-to chyba niezbyt zdrowe?
          Akurat dieta niełączenia nie daje jakichś korzyści z powodu idei,tylko z powodu obniżonej podaży kalorycznej,to akurat wiem.
          Dlaczego proponujesz mi wywalenie z diety produktów mlecznych?I czym je zastąpić?Nie wydaje mi się to zbyt zdrowe...
          • hotally Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 10.09.10, 00:08
            Warzywa można łączyć z białkiem. W diecie niełączenia warzywa zaliczane są do grupy "neutralnej". Mają niski indeks glikemiczny czy coś takiego, zapytam dokładnie Mojej dietetyczki w przyszłym tygodniu. Jeśli jesz na kolacje kanapki to nie masz kiedy tego spalić. Wieczorem nie potrzebujesz tyle energii.
            Produkty mleczne nie są zdrowe, wielkie koncerny trzepią na tym kasę i tyle. www.youtube.com/watch?v=ttQLNryp3JQ
            Ja od maja jestem na zdrowotnej diecie, wyeliminowałam wszystkie produkty mleczne i poprawiła Mi się morfologia.
            Mięso, ryby łącz z warzywami. Ryż tez z warzywami, ale mięso z ryżem NIE :)
            Na kolację warzywa :)
            • bed.shosanna Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 10.09.10, 10:02
              Idąc takim tropem z mięsa należałoby jeść tylko dziczyznę i wołowinę(ale to też niekoniecznie,bo antybiotyki),ryb absolutnie nie,bo zbierają wszystkie toksyny z wody,chleb..no cóż,to dzisiejsze zboże to już nie to samo dzikie zboże,co ileś lat temu,sałata i wiele warzyw wchłaniają azotany z nawożonej gleby.A ten film to dla mnie jakaś propaganda tabletek z wapniem.Mleko uht traci wit.C,wit.z grupy B i kwas foliowy,ale nie całkowicie,natomiast wapń i witamina D zostaje.Nietolerancja laktozy występuję głównie w Ameryce,natomiast w Europie wcale nie jest tak powszechna,jak się wydaje.Poza tym,produkty takie jak maślanka,kefir czy jogurt są już nadtrawione i laktoza też.
              A co proponujesz jako zamiennik mleka i produktów mlecznych?
              • hotally Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 10.09.10, 11:48
                zamiast mleka- zielone warzywa.
                I masz rację, należy zrezygnować z niezdrowej, toksycznej żywności :) ja mam na tym punkcie bzika i kupuję tylko w sklepach ekologicznych.
                • bed.shosanna Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 11.09.10, 14:03
                  Chemia jest dookoła nas i nie da się jej uniknąć zupełnie.Twoje argumenty nie przekonały mnie,bo zielone warzywa nie mają tak dobrze przyswajalnego wapnia-a co z witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach? A w sklepach ekologicznych jest b.drogo.Staram się znaleźć złoty środek-nie mcshit+danonki+płatki nestle,ale i nie same eko..raczej produkty po prostu mało przetworzone.
                  • hotally Re: jak schudnąć 5kg w zdrowy sposób? 11.09.10, 17:00
                    OK, Twoja sprawa. Pytasz JAK ZDROWO. Mówię Ci, że mleczna dieta nie jest zdrowa, wklejam kolejny przykład i odpowiedz na powyzsze pytanie:
                    www.klubzdrowia.eu/?30,wapn-%E2%80%93element-naszych-pokarmow.
    • znana.jako.ggigus biegac 11.09.10, 18:27
      biegalam cala zime, mam 5 kg mniej, rozowa cere i ogolnie lepiej sie czuje.
      biegac wolno, jak tu ktos inny pisal, tak najlepiej spalisz tluszcz.
      • bed.shosanna Re: biegac 11.09.10, 19:56
        Rozumiem i szanuję Twoje poglądy,hotally,ale jak dla mnie opinia kilku(nastu) specjalistów wobec kilku tysięcy przynajmniej,nie jest przekonywująca.Naprawdę,faktami można manipulować w różny sposób i dlatego raczej kieruję się opinią większości lekarzy/dietetyków.Poza tym,kiedyś już próbowałam się tak mega zdrowo odżywiać i zaczęło się dziać coś niepokojącego-sucha skóra,kłopoty ze snem,łamliwe,matowe włosy,które zaczęły wypadać,do tego anemia i lekka osteopenia:/ (wegetarianizm+wykluczenie masła i żółtego sera+potrawy duszone zamiast smażonych,mało mleka(tylko tyle,co do kawy) i trochę jogurtów,maślanek,chudego twarogu itp.)
        Żeby było jeszcze bardziej ironicznie,poprawiło mi się,jak pozwoliłam sobie od czasu do czasu na naleśniki smażone w oleju,schabowego,masło i ser żółty.
        A teraz chyba najbardziej się rozbiło o brak ruchu,i pizze lub jakieś słodkości raz w tygodniu.Wracam do biegania,ale muszę gdzieś znaleźć coś,co nie jest betonowe.Na razie jest ok,chudnę powoli,ale systematycznie,jogę wspomagam jazdą na rowerze,nie jem słodyczy i pizzy,na kolację warzywa z nabiałem,lub warzywa z mięskiem i jest coraz lepiej.
        P.S.Czy szybki marsz da podobne efekty jak wolne bieganie?
        • lonely.stoner Re: biegac 11.09.10, 22:22
          to jakas schiza z tym wazeniem sie, 48 przy 160 cm to juz za malo, bym powiedziala, ja mam 160 i waze gdzies 53 kg i wygladam naprawde chudo, kiedys wazylam 47-49 i wtedy to naprawde bylam chuda jak patyk!!! ja ci proponuje zamiast skupic sie na kilogramach co jest bezsensu to zacznij cwiczyc, cycki ci sie podniosa, talia zrobi smuklejsza i bedziesz wygladac jak milion dolarow, lepiej niz jak to zgubisz w trakcie diety- cycki opadna, dupka opadnie, i bedziesz chodzi ciagle glodna.
          • minniemouse Re: biegac 12.09.10, 02:19

MYŚLAŁAM,że ważę 48 kilo(bo tyle pokazuje moja waga wskazówkowa),po wizycie u
            lekarza i zakupie dobrej wagi elektronicznej,okazało się,że to 51,5kilo

a ja mam pytanie,

skoro do wizty CZULAS SIE SWIETNIE BO bylas przekonana ze wazysz 48 kg,

podkreslam jeszcze raz:
            czulas sie i uwazalas ze WYGLADASZ DOBRZE,
            i dopiero PO wizycie jak sie dowiedzialas na nowej wadze ze wazysz deczko wiecej
            nagle poczulas sie za gruba,
            nie uwazasz ze raczej nie odchudzanie ci potrzebne a psychiatra??

bo musisz zdac sobie sprawe z jednego:

CALY CZAS WYGLADSZ DOKLADNIE TAK SAMO JAK PRZED WIZYTA U LEKARZA
            I PRZED TA NIESZCZESNA NOWA WAGA,

CZY TY TO ROZUMIESZ???

Minnie
        • hotally Re: biegac 12.09.10, 14:05
          bed.shosanno,
          jesli najwięcej ludzi umiera na raka i zawały to... większość musi się mylić.
          Rozumiem, ze probowalas zaczac zdrowe odzywianie, ale nie miałaś o tym pojęcia, zle się za to zabrałaś, zgaduję, że źle układałaś swoją dietę i/lub składniki były złej jakości. miałaś niedobory, stąd te problemy z wypadaniem włosów i stanem skóry.
          Zrezygnowalas z tluszczu roslinnego i masła, więc jak witaminy miały się przyswajać? piszesz o potrawach duszonych, czyli też w wyniku wysokiej temp. witaminy i enzymy ulegały zniszczeniu no i znowu jogurty/maślanki, nabiał... :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka