Dodaj do ulubionych

Problematyczna skóra

21.10.10, 09:40
Witam,
bardzo proszę o pomoc. Mam skórę mieszaną tj. suchą na policzkach, natomiast tłustą na brodzie, nosie i czole. I właśnie z czołem mam straszny problem. Od bardzo dawna nie mogę używać prawie żadnego kremu. Z wyjątkiem jednego kremu tłustego, a to jednak za mało jak na pielęgnację cery 30 letniej :). Jak tylko nałożę jakikolwiek inny krem np. nawilżający, odżywczy itp, czy nawet tonik mam strasznie ściągniętą skórę. I te uczucie ściągnięcia jest tak silne, że wręcz nie do wytrzymania. Od razu muszę zmywać nałożony krem. Przez to nie mogę odpowiednio pielęgnować cery np. nawilżać. Doradźcie jakieś wyjście :)
Obserwuj wątek
    • sosiks Re: Problematyczna skóra 21.10.10, 14:15
      Doradzi mi ktoś??
    • nessie-jp Re: Problematyczna skóra 21.10.10, 15:24
      Czy stosujesz jakieś retinoidy? Np. Isotrex w żelu? To może podrażniać i powodować ściągnięcie, bo zmniejsza wydzielanie łoju.

Jeśli nic takiego nie używasz, to możesz reagować podrażnieniem lub uczuleniem na któryś składnik kremu. Spróbuj posmarować skórę zwykłą oliwą z oliwek i zobacz, czy będzie tak reagować.

To nie jest tak, że cerę 30+ trzeba pielęgnować z palcem w podręczniku na głos czytając, co jest nakazane dla cer 30+ :) Twoja cera nie wie, w jakim jest wieku, wie, w jakiej jest kondycji. Jeśli kremy jej nie służą, to narobisz dużo więcej szkody niż pożytku, stosując je na siłę.
      • sosiks Re: Problematyczna skóra 21.10.10, 20:10
        Od bardzo dawna niczego nie mogę stosować poza tłustym kremem soraya. Jakikolwiek inny krem (przynajmniej z tych, które próbowałam stosować, a było ich dużo) powoduje niesamowite ściągnięcie skóry, niemalże aż do bólu. Gdy zmywam makijaż mleczkiem, próbuje nałożyć maseczkę czy przemyć twarz tonikiem to i tak natychmiast muszę stosować krem soray. A taka "pielęgnacja" to żadna "pielęgnacja". Dodam, ze nie zawsze tak miałam.
    • issey_miyake Re: Problematyczna skóra 21.10.10, 17:39
      sosiks napisała:

> Witam,
      > bardzo proszę o pomoc. Mam skórę mieszaną tj. suchą na policzkach, natomiast tł

forum.gazeta.pl/forum/w,211,117779573,117781408,Re_Prosze_o_pomoc.html
      • sosiks Re: Problematyczna skóra 21.10.10, 22:59
        Przydatne informacje tylko czy będę w stanie tego wszystkiego używać, a właściwie to czy moja skóra to zniesie? Jak tylko spróbuję użyć czegoś innego niż tłusty krem to naprawdę nie mogę wytrzymać przez tą ściągniętą skórę.
        • issey_miyake Re: Problematyczna skóra 21.10.10, 23:36
          sosiks napisała:

> Przydatne informacje tylko czy będę w stanie tego wszystkiego używać, a właściw
          > ie to czy moja skóra to zniesie? Jak tylko spróbuję użyć czegoś innego niż tłus
          > ty krem to naprawdę nie mogę wytrzymać przez tą ściągniętą skórę.

kwasy też się stosuje dla skór bardzo suchych, z zaburzeniami rogowacenia, prócz tego jest masa aptecznych produktów, które leczą, a nie są tłustą glajzą

jeśli nie wiesz czy Twoja skóra to zniesie, to pierwszy powód do tego by spróbować, gdybyś tego nie chciała, nie pisałabyś na forum, nie szukała pomocy. Zacznij od czegoś, od czegokolwiek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka