Dodaj do ulubionych

kwas hialuronowy, bruzdy

27.10.10, 14:50
Mam 37 lat i od jakieś czasu zauważam coraz głębsze bruzdy przy nosie i ustach. Moja koleżanka zrobiła sobie zabieg wstrzykiwania kwasu hialuronowego i wygląda dużo lepiej. Czy to nie za wcześnie na taki zabieg? Na jak długo to wystarczy? Czy jak się zrobi taki zabieg, to już trzeba go będzie powtarzać?
I mam jeszcze pytanie odnośnie kremów z kwasem hialuronowym. Czy faktycznie działają i czy warto je stosować?
Obserwuj wątek
    • anna.pura.rynasiewicz Re: kwas hialuronowy, bruzdy 28.10.10, 19:10
      Kwas hialuronowy jest naturalnym składnikiem naszej skóry, wiąże i magazynuje w niej wodę. Jego zawartość zmniejsza się w miarę upływu czasu, co jest jedną z przyczyn powstawania zmarszczek i bruzd. Podobnie jak zmarszczki mimiczne, u jednych osób pojawiają się one wcześniej, u innych bardzo późno. Dlatego zabieg najlepiej wykonać wtedy, kiedy widzimy, że już pojawiły się bruzdy i zagłębienia, nieważne, czy mamy 32 czy 42 lata. Trwałość zabiegu zależy od wieku, typu skóry, mimiki, stylu życia. U większości pacjentek zabieg wypełnienia powtarzamy po około 10-12 miesiącach, ale jeśli go nie powtórzymy, to skóra wraca do stanu sprzed zabiegu z reguły dopiero po upływie kolejnych 12 miesięcy.
      Kwas hialuronowy przeznaczony jest do wypełniania głębszych zmarszczek i bruzd, najczęściej bruzd nosowo – wargowych, między brwiami i wokół ust. Wykorzystujemy go również do powiększania ust, zmniejszania tzw. dołów pod oczami, a także powiększania kości policzkowych i modelowania konturu twarzy.
      Jeśli chodzi o kremy z kwasem hialuronowym, to oczywiście nie zastąpią one zabiegu wstrzyknięcia kwasu bezpośrednio do skóry, ale poprawiają nawilżenie i koloryt skóry. Godny polecenia jest krem i żel koncentrat Eluage Avene.
      Pozdrawiam
      Anna Pura
    • colorfoul30 Re: kwas hialuronowy, bruzdy 06.11.10, 21:10
      mariomariano napisał:

> Mam 37 lat i od jakieś czasu zauważam coraz głębsze bruzdy przy nosie i ustach.
      > Moja koleżanka zrobiła sobie zabieg wstrzykiwania kwasu hialuronowego i wygląd
      > a dużo lepiej. Czy to nie za wcześnie na taki zabieg? Na jak długo to wystarczy
      > ? Czy jak się zrobi taki zabieg, to już trzeba go będzie powtarzać?
      > I mam jeszcze pytanie odnośnie kremów z kwasem hialuronowym. Czy faktycznie dzi
      > ałają i czy warto je stosować?

Kwas hialuronowy jest całkowicie bezpieczny w przeciwieństwie np. do botoksu. Przecież kwas naturalnie występuje w skórze czy w ciałku szklistym oka, więc nie masz co obawiać. U ludzi młodych jest go pod dostatkiem dlatego nasza skóra jest jędrna i gładka, a z czasem jego ilość maleje, więc spada naturalne nawilżenie skóry, bo kwas ma właściwości higroskopijne, ma zdolność zatrzymywania wody. Kwas hialuronowy ( wiem, bo przed zabiegiem sama się wyedukowałam :) nie wywołuje praktycznie reakcji alergicznych, dlatego jest tak ceniony w obecnej kosmetyce estetycznej. Osobiście zdecydowałam się na zabieg preparatem Esthelis Basic szwajcarskiej firmy Anteis. To ważne żeby wybrać produkt zawierający wysokiej jakości składniki. Ja jestem zachwycona efektem.zabieg polegał na wstrzyknięciu kwasu hialuronowego ( w formie żelu ) pod skórę na czole. Wprowadzonego preparatu w ogóle nie czujesz, sam zabieg prawie w ogóle nie boli ( nie trzeba nawet stosować znieczulenia miejscowego ), igła jest tak cieniutka, że w zasadzie możesz natychmiast po zabiegu wrócić do pracy. Firma Anteis opracowała elektroniczny system iniekcyjny dlatego nie należy się obawiać sińców i obrzęków Jeżeli więc czujesz, że chcesz poprawić swój wygląd to warto zainwestować i skorzystać z takiego zabiegu, bo przecież kiedy jak nie teraz. raczej nie będziemy się odmładzać w wieku 60 lat:) Pozdrawiam
      • anna.pura.rynasiewicz Re: kwas hialuronowy, bruzdy 09.11.10, 15:19
        Preparat Eshelis nadaje się do wypełniania tylko bardzo powierzchownych zmarszczek, ponieważ bardzo szybko ulega degradacji i po prostu...znika. W przypadku bruzd nosowo-policzkowych najpewniejsze będą preparaty Stylage M (lub L w przypadku bruzd bardzo głębokich), Restylane, Juvederm lub Teosyal. Utrzymują się one ok. 6-9 miesięcy, ale wymagają dostrzyknięcia dopiero po roku, albo nawet po dłuższym czasie .
    • anna.pura.rynasiewicz Re: kwas hialuronowy, bruzdy 22.11.10, 23:01
      Oprócz fachowości lekarza, ważny jest preparat użyty do zabiegu. Najlepsze, pewne wypełniacze na bazie kwasu hialuronowego, to: Stylage, Restylane, Surgiderm, Juvederm i Teosyal. Są one droższe od wielu innych (a teraz na rynku pojawia się mnóstwo nowych, ale nie zawsze lepszych, preparatów), ale w tym przypadku zdecydowanie lepiej zainwestować w lepszy produkt.
    • joannadro Re: kwas hialuronowy, bruzdy 30.01.11, 16:03
      Ja mam 30 lat i mam za sobą zabieg mezoterapii, czy wstrzykiwania niewielkich ilości kwasu hialuronowego pod skórę w postaci preparatu mesolis.
      Zabieg zrobiłam aby poprawić wygląd i kondycję skóry, ale także aby wygładzić drobne zmarszczki. I powiem, Ci że lekarz mówił że takie zabiegi im wcześniej sie robi tym lepiej, po 25 roku życia nasza skóra zaczyna już tracić jędrność. A kwas hialuronowy jest super, bo rewelacyjnie poprawa kondycje skóry, i dodatkowo udowodniono, że kwas hialuronowy stymuluje produkcję włókien kolagenowych i elastycznych w skórze, dlatego nawet gdy mija teoretyczny czas utrzymywania się preparatu, obserwowane efekty, okolica gdzie był on wstrzyknięty wygląda lepiej niż przed zabiegiem.
      Ja jestem bardzo zadowolona, a co najważniejsze to nie jest szkodliwe dla zdrowia, bo kwas hialuronowy jest w pełni kompatybilny z naszym organizmem.
      • klaudia_84 Re: kwas hialuronowy, bruzdy 31.01.11, 10:56
        Po 25 roku życia spada produkcja kolagenu i elastyny w skórze - dlatego zaczyna ona tracić swoją jedrność i zaczynają być widoczne zmarszczki mimiczne :/ Zabieg mezoterapii jest super, bo nie dość, że efekty zabiegu są naturalne, stan skóry diametralnie się poprawia, to na dodatek zostaje opóźniony proces starzenia się skóry. Mezoterapia preparatem mesolis pozwala także oszczędzić na kremach - codzienna pielęgnacja może odbywac się z wykorzystaniem niedrogich kremów, ponieważ nie ma sensu inwestować w nic droższego :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka