Dodaj do ulubionych

Issey, dobra kobieto

29.11.10, 21:15
poradzisz?
Jest tak:
- lat 40, ale zawsze wyglądałam na mniej
- teraz też wyglądam na mniej, ale ostatnio z przemęczenia cera jest szara, zmęczona, wiotka i odwodniona
- widać to zwłaszcza pod oczami
- myślałam o serum z witaminą C z BU i/lub o jakimś kremie z kwasami (Bandi?)
- nie chcę kosmetyków z najwyższej półki
- nie lubię mieć na twarzy za wiele
- na dzień mogę bardziej tłusto / odżywczo, na noc lubię lekko.
Wykombinujesz coś dla mnie? Czy żądam zbyt wiele? :)
Obserwuj wątek
    • issey_miyake Re: Issey, dobra kobieto 29.11.10, 21:34
      iwu napisała:

> poradzisz?

owszem.

> Jest tak:
      > - lat 40, ale zawsze wyglądałam na mniej
      > - teraz też wyglądam na mniej, ale ostatnio z przemęczenia cera jest szara, zmę
      > czona, wiotka i odwodniona
      > - widać to zwłaszcza pod oczami
      > - myślałam o serum z witaminą C z BU i/lub o jakimś kremie z kwasami (Bandi?)
      > - nie chcę kosmetyków z najwyższej półki
      > - nie lubię mieć na twarzy za wiele
      > - na dzień mogę bardziej tłusto / odżywczo, na noc lubię lekko.
      > Wykombinujesz coś dla mnie? Czy żądam zbyt wiele? :)

Nie żądasz wiele :).

Rano - mleczko np. Avene, płyn micelarny np. Bioderma, emulsja np. Cetaphil (najlepiej bez wody z kranu), tonik nawilżający Bandi, serum z witaminą C - z BU jak najbardziej, + krem z filtrem, może być bez makijażu, ale i on mile widziany :)

Po południu - mleczko, płyn lub emulsja, tonik ten co rano, cetaphil DA

Wieczór - mleczko, płyn lub emulsja, tonik ten co rano, krem złuszczający Bandi z serii young care (na początek) i na górną i dolną powiekę go aplikuj, jeśli nie wystąpi podrażnienie to dobrze, jeśli wystąpi to będzie trzeba znaleźć coś typowo na okolice oczu.

2 razy w tygodniu maseczka np. iwostin sensitia
      żadnych peelingów do twarzy
      mile widziany suplement z ogórecznika, wiesiołka, witaminy a i e,
      • iwu Re: Issey, dobra kobieto 29.11.10, 21:49
        issey_miyake napisała:

> Rano - mleczko np. Avene, płyn micelarny np. Bioderma, emulsja np. Cetaphil (na
        > jlepiej bez wody z kranu), tonik nawilżający Bandi, serum z witaminą C - z BU j
        > ak najbardziej, + krem z filtrem, może być bez makijażu, ale i on mile widziany

A ten krem z filtrem to np jaki?

> krem złuszczający Bandi
        > z serii young care (na początek) i na górną i dolną powiekę go aplikuj, >

Young care? A toś mi pochlebiła! Nie wiedziałam, że można krem złuszczający na oczy.
        Nie wiem czy się nie boję.
        • anaiss Re: Issey, dobra kobieto 29.11.10, 21:54
          na górną to nie, ale na dolną używam Bandi z kwasem migdałowym, a cerę mam z tych wrażliwszych i nic się nie dzieje strasznego - zmarszczki mi spłycił
          • iwu Re: Issey, dobra kobieto 30.11.10, 11:06
            Dzięki!
        • issey_miyake Re: Issey, dobra kobieto 30.11.10, 20:52
          iwu napisała:

> A ten krem z filtrem to np jaki?

np. Bioderma Anti Aging 50+.

> Young care? A toś mi pochlebiła! Nie wiedziałam, że można krem złuszczający na
          > oczy.

Można pod oczy jak najbardziej, ten krem jest łagodny, tylko ostrożnie. Seria nie ma znaczenia :), ważne jest działanie :).

> Nie wiem czy się nie boję.

Nie ma czego :)
          • iwu Re: Issey, dobra kobieto 01.12.10, 10:38
            Super, dziękuję!
            • ulagra63 Re: Issey, dobra kobieto 01.12.10, 19:52
              Pozwolę się "podłączyć" i zapytać Panią o krem Retises, o którym gdzieś Pani wspominała. Mianowicie chciałabym wiedzieć czy mogę zacząć od stężenia 0,5% retinolu ( np. 2 - 3 razy w tygodniu), czy muszę zacząć od 0,25%. Bardzo dziękuję :).
              • issey_miyake Re: Issey, dobra kobieto 01.12.10, 20:28
                ulagra63 napisała:

> Pozwolę się "podłączyć" i zapytać Panią o krem Retises, o którym gdzieś Pani w
                > spominała. Mianowicie chciałabym wiedzieć czy mogę zacząć od stężenia 0,5% reti
                > nolu ( np. 2 - 3 razy w tygodniu), czy muszę zacząć od 0,25%. Bardzo dziękuję :
                > ).

Jaka skóra? :) i nie Pani :)
                • ulagra63 Re: Issey, dobra kobieto 01.12.10, 20:41
                  No raczej starsza :) 47 , a poza tym ostatnio sucha, ale raczej bez uczuleń itp.
                  • issey_miyake Re: Issey, dobra kobieto 01.12.10, 20:47
                    ulagra63 napisała:

> No raczej starsza :) 47 , a poza tym ostatnio sucha, ale raczej bez uczuleń it
                    > p.

To pierwszy krem z retinolem? Było wcześniej coś aktywnego? Jakieś kwasy, retinoidy? Bywanie na zabiegach? Co stosujesz do pielęgnacji twarzy - wymień wszystko.
                    • ulagra63 Re: Issey, dobra kobieto 01.12.10, 22:10
                      Już bardzo dawno temu kilkanaście zabiegów sonoferezy z palmitynianem retinolu, potem kremy Environ z wit. A, retinol 1 Environ - 2 serie, serum 2x renew ( limitowane) z BU,serum renew z BU, RoC retinox.
                      Obecnie to całkowity galimatias: dermyn był grany. kremy anew z Avonu + serum ( złota seria), vichy neovadiol, La roche posay - substiane. Nie ma w tym żadnego sensu ani porządku i stąd też moje zagubienie. Mam taką skłonność, że jak o czymś przeczytam,to zaraz muszę sprawdzić :(
                      Jedyny krem, który stosuję grzecznie od jakiego czasu to Retises od oczy.
                      • issey_miyake Re: Issey, dobra kobieto 02.12.10, 14:04
                        ulagra63 napisała:

> Już bardzo dawno temu kilkanaście zabiegów sonoferezy z palmitynianem retinolu
                        > , potem kremy Environ z wit. A, retinol 1 Environ - 2 serie, serum 2x renew (
                        > limitowane) z BU,serum renew z BU, RoC retinox.
                        > Obecnie to całkowity galimatias: dermyn był grany. kremy anew z Avonu + serum (
                        > złota seria), vichy neovadiol, La roche posay - substiane. Nie ma w tym żadneg
                        > o sensu ani porządku i stąd też moje zagubienie. Mam taką skłonność, że jak o c
                        > zymś przeczytam,to zaraz muszę sprawdzić :(
                        > Jedyny krem, który stosuję grzecznie od jakiego czasu to Retises od oczy.

Dobrze, czyli wszystko było raczej dawno. A co w ostatnim miesiącu, wymień wszystko - czym myjesz, co używasz, jakieś wody, toniki, mleczka.
                        • ulagra63 Re: Issey, dobra kobieto 02.12.10, 18:29
                          Ostatnio:
                          AVON Anew Eliksir do cery dojrzałej - serum ( rano, od krem)
                          AVON Anew Luksusowy krem naprawczy na noc
                          AVON Anew Luksusowy krem na dzień SPF 25
                          Dermika remodelist - serum na szyję i dekolt
                          Wiem, że pochwały za to nie będzie!
                          Do demakijażu:
                          Oczyszczająca woda micelarna Micellar Cleansing Water - Bourjois + tonik witaminowy tej samej firmy
                          Odmładzający olejek LIFT TOUCH demakijaż twarzy -LUMENE
                          Ponadto wykończyłam dermyn, który stosowałam na noc pod wyżej wymieniony krem Avonu
                          Ekekty tej "pielęgnacji" to w dziwny sposób gładka, matowa,wysuszona skóra.

• issey_miyake Re: Issey, dobra kobieto 02.12.10, 23:44
                            ulagra63 napisała:

> Ekekty tej "pielęgnacji" to w dziwny sposób gładka, matowa,wysuszona skóra.

Nie dziwię się, że jest gładka, matowa i wysuszona :). Chcesz zmienić coś w niej? Czy odpowiada ona Tobie?

Zacznij od Retises 0,25%.
                            • ulagra63 Re: Issey, dobra kobieto 03.12.10, 18:00
                              Dziękuję za pomoc, ale proszę jeszcze o wskazanie czegoś na dzień. czy ten krem Filorga - iso age może być?
                              A tak na marginesie to co w tych " luksusowych " produktach stosowanych przeze mnie zaszkodziło? Tak ogólnie proszę, jeśli można. Dziękuję serdecznie.
                              • issey_miyake Re: Issey, dobra kobieto 03.12.10, 21:25
                                ulagra63 napisała:

> Dziękuję za pomoc, ale proszę jeszcze o wskazanie czegoś na dzień. czy ten krem
                                > Filorga - iso age może być?

jak najbardziej + krem z wysokim filtrem anty UVB i UVA

> A tak na marginesie to co w tych " luksusowych " produktach stosowanych przeze
                                > mnie zaszkodziło?

Niestety kremy perfumeryjne mają składy kilometrowe, czyli ryzyko świństw, podrażnień jak znalazł. Prócz nawilżania, konsystencji fajnej, zapachu i ceny - nie mają nic więcej - niestety.
                                • ulagra63 Re: Issey, dobra kobieto 03.12.10, 22:54
                                  Czy te filtry są konieczne? Nigdy nie stosowałam i nie mam pojęcia jaki jest odpowiedni. Przepraszam za zawracanie głowy, ale ja jestem z tego pokolenia,gdzie o filtrach nie było mowy.
                                  Dziękuję.
                                  • issey_miyake Re: Issey, dobra kobieto 06.01.11, 19:42
                                    ulagra63 napisała:

> Czy te filtry są konieczne? Nigdy nie stosowałam i nie mam pojęcia jaki jest od
                                    > powiedni. Przepraszam za zawracanie głowy, ale ja jestem z tego pokolenia,gdzie
                                    > o filtrach nie było mowy.

Nie są musem, tylko dobrem, które można brać w nieograniczonych ilościach.
                                    • ulagra63 Re: Issey, dobra kobieto 17.01.11, 22:02
                                      Stosuję Retises 0,25 ponad 2 tygodnie i nie mam żadnych "przykrości" z tego tytułu. Na początku tylko skóra z ust mi zeszła :)))Czy mogę wprowadzić np. 2 razy w tygodniu Retises 0,5. Dziękuję za pomoc.
                                      • issey_miyake Re: Issey, dobra kobieto 23.01.11, 23:35
                                        ulagra63 napisała:

> Stosuję Retises 0,25 ponad 2 tygodnie i nie mam żadnych "przykrości" z tego tyt
                                        > ułu. Na początku tylko skóra z ust mi zeszła :)))Czy mogę wprowadzić np. 2 raz
                                        > y w tygodniu Retises 0,5. Dziękuję za pomoc.

2 tygodnie to mało na ocenę czegokolwiek :). Proszę o zakończenie opakowania i dopiero przejść na dwa razy w tygodniu 0,5.
                                        • ulagra63 Re: Issey, dobra kobieto 24.01.11, 18:46
                                          Dziękuję bardzo za pomoc. :))))
                                          • ulagra63 Re: Issey, dobra kobieto 03.02.11, 18:45
                                            Jeśli można, to proszę jeszcze o poradę. Chciałabym wiedzieć, czy mogę stosować na zmianę raz krem z retinolem a raz z kwasami np. Retises 0,25 i Bandi złuszczający lub filorga sleep peel.
                                            Która kombinacja byłaby odpowiednia? Jeszcze raz dziękuję za cierpliwość względem mojej osoby :)))
                                            • issey_miyake Re: Issey, dobra kobieto 03.02.11, 23:09
                                              ulagra63 napisała:

> Jeśli można, to proszę jeszcze o poradę. Chciałabym wiedzieć, czy mogę stosować
                                              > na zmianę raz krem z retinolem a raz z kwasami np. Retises 0,25 i Bandi złusz
                                              > czający lub filorga sleep peel.

Jak najbardziej. Ty wybierasz czy chcesz stosować Retises 3 razy w tygodniu i w pozostałe dni krem z kwasami, czy na odwrót :).

> Która kombinacja byłaby odpowiednia? Jeszcze raz dziękuję za cierpliwość względ
                                              > em mojej osoby :)))

Najlepsza opcja to naprzemiennie - pn Retises, wt Bandi, śr Filorga, czw Retises, pt Bandi, sb Filorga, nd Retises.
                                              • ulagra63 Re: Issey, dobra kobieto 04.02.11, 16:52
                                                Dzięki, dzięki, dziękuję :)))))
                                                • ulagra63 Re: Issey, dobra kobieto 21.02.11, 17:01
                                                  W tej chwili używam na dzień filorga iso age, wieczorem retises 0,25 i 1-2 razy w tygodniu 0,5. Chciałabym wiedzieć, czy mogę używać jako nawilżacza kremu Oxedermil 5% mocznika. Ponadto nie wiem czy do demakijażu muszą być jakieś specjalne kosmetyki, czy wystarczy płyn micelarny i tonik np. Celii. Proszę o poradę :). Dzięki :)
                                                  • issey_miyake Re: Issey, dobra kobieto 21.02.11, 18:05
                                                    ulagra63 napisała:

> W tej chwili używam na dzień filorga iso age, wieczorem retises 0,25 i 1-2 razy
                                                    > w tygodniu 0,5. Chciałabym wiedzieć, czy mogę używać jako nawilżacza kremu Oxe
                                                    > dermil 5% mocznika.

Możesz stosować jak najbardziej. Jak Ci się używa Iso Age?

> Ponadto nie wiem czy do demakijażu muszą być jakieś specjal
                                                    > ne kosmetyki, czy wystarczy płyn micelarny i tonik np. Celii.

Jeśli Celia nie powoduje żadnych podrażnień, może być. Jeśli jest płyn, tonik jest zbędny.
                                                  • ulagra63 Re: Issey, dobra kobieto 21.02.11, 19:15
                                                    Ogólnie jestem zadowolona, ale spodziewałam się lepszego nawilżenia. Plusem jest to, że mogę go spokojnie stosować od oczy, nie szczypie. Myślę, że dla osoby w moim wieku ( 45+) powinnam poszukać czegoś mocniejszego, ale nie mam rozeznania jeśli chodzi o dobre kremy na dzień. Jeśli mogłabyś polecić, to będę wdzięczna.
      • cat_w_hat Re: Issey, dobra kobieto 21.12.10, 19:37
        Podczepie sie -
        czesc Issey, poczytalam troche twoich odpowiedzi i jestem pod wrazeniem, moze i mi cos poradzisz?
        Mieszkam w Kanadzie, wiec sporo kremow/tonikow o ktorych wspominasz jest tu niedostepne (jest NeoStrata).
        Co powinna uzywac kobieta - 40 - z cera normalna? Na razie uzywam co popadnie (od Chanel do Yves Rocher) ale nie mam za bardzo pojecia co/z czym/dlaczego...
        Moze zaproponujesz cos z Neostraty? (Nigdy nie uzywalam kwasow/peeling tylko z kawy)
        • issey_miyake Re: Issey, dobra kobieto 21.12.10, 22:02
          cat_w_hat napisała:

> Co powinna uzywac kobieta - 40 - z cera normalna? Na razie uzywam co popadnie (

witaj,

najprostszy schemat to - łagodne oczyszczanie twarzy, tonizowanie, przeciwutleniacz, ochrona przed promieniowaniem uva/uvb, krem z kwasami na początek np. NeoStrata Krem ultra nawilżający AHA 10%. Oczywiście warto rozpoczynać ostrożnie. To że nigdy nie występowały szczególne podrażnienia, nie znaczy, że nie wystąpią. Jeśli cokolwiek działoby się - przydatna jest woda termalna, maski/kremy łagodzące, nawilżające.
          • cat_w_hat Re: Issey, dobra kobieto 22.12.10, 18:42
            czesc Issey (btw - moje ulubione perfumy..:o) - dzieki za odpowiedz
            znalazlam ten krem na stronie Neostraty: Daytime Smoothing Cream Level 2
            8% aha (www.neostrata.ca/products/-type/face-care/) czy bedzie dobry?
            • issey_miyake Re: Issey, dobra kobieto 06.01.11, 19:19
              cat_w_hat napisała:

> czesc Issey (btw - moje ulubione perfumy..:o) - dzieki za odpowiedz
              > znalazlam ten krem na stronie Neostraty:

lepiej byś na noc wybrała coś w tym stylu:

www.neostrata.ca/products/-category/exfoliating/
    • dzika.zurawina Aby nie zakładać kolejnego wątku... 02.12.10, 21:03
      Jestem kolejną nawróconą na kwasy, jeszcze nie stosuję, ale chcę zacząć. Postanowiłam na początek kupić polecany przez Ciebie krem Bandi, jednak znalazłam na ich stronie 2 z kwasami: z serii Young Care "Nawilżający krem eksfoliujący z kwasami AHA (5%)", a drugi "AHA+PHA Krem z kwasem migdałowym i polihydroksykwasami". Który polecasz na początek? Mam cerę normalną w stronę mieszanej, nie jest jakoś specjalnie wrażliwa, największym problemem są zaskórniki na czole, nosie i trochę na brodzie i rozszerzone pory, czasami wyskoczy jakiś pryszcz (ewidentnie z zaskórnika). Mam też pojedyncze blizny po tych wypryskach. Chciałabym też zacząć zapobiegać zmarszczkom, zwłaszcza wokół oczu, czy te kremy są do tego odpowiednie? (na stronie internetowej jest napisane, aby omijać okolice oczu, ale tu na forum wyczytałam, że jednak można?). Nigdy nie stosowałam kwasów, za wyjątkiem serum lemon z BU (to chyba kwas?), ale oprócz lekkiego uregulowania pracy gruczołów łojowych, nie zauważyłam żadnych efektów.
      • issey_miyake Re: Aby nie zakładać kolejnego wątku... 02.12.10, 23:56
        dzika.zurawina napisała:

> Jestem kolejną nawróconą na kwasy, jeszcze nie stosuję, ale chcę zacząć. Postan
        > owiłam na początek kupić polecany przez Ciebie krem Bandi, jednak znalazłam na
        > ich stronie 2 z kwasami: z serii Young Care "Nawilżający krem eksfoliujący z kw
        > asami AHA (5%)", a drugi "AHA+PHA Krem z kwasem migdałowym i polihydroksykwasam
        > i". Który polecasz na początek? Mam cerę normalną w stronę mieszanej, nie jest
        > jakoś specjalnie wrażliwa, największym problemem są zaskórniki na czole, nosie
        > i trochę na brodzie i rozszerzone pory, czasami wyskoczy jakiś pryszcz (ewident
        > nie z zaskórnika). Mam też pojedyncze blizny po tych wypryskach. Chciałabym też
        > zacząć zapobiegać zmarszczkom, zwłaszcza wokół oczu, czy te kremy są do tego o
        > dpowiednie? (na stronie internetowej jest napisane, aby omijać okolice oczu, al
        > e tu na forum wyczytałam, że jednak można?).

Jeśli nie miewasz epizodów zaczerwienienia, podrażnienia po kosmetykach, proszkach, rozpocznij od tego z serii Young Care. Efektów po nim nie zdobędziesz cudownych. To tylko wprowadzenie, oswojenie skóry przed większymi stężeniami. Ten krem daje przede wszystkim wygładzenie, regenerację, nawilżenie skóry. Większych efektów należy spodziewać się po większych stężeniach - 6%, 10%, 12%, 15%, 20% bądź retinoidach.

Można stosować ten krem na okolice oczu (dolna i górna powieka), ale ostrożnie to sprawdzać, jako że jest prawdopodobieństwo tego, że podrażni. Opisują tak na stronie, by się zabezpieczyć. Wystarczy wiedzieć co i jak robić, by postępować bezpiecznie.

Bardzo wiele farmaceutek i sprzedawczyń w drogeriach, perfumeriach dziwi się jak krowa cielęciu, gdy ktoś kupuje krem z kwasami, który jest przeznaczony (opisany na etykiecie) dla trądziku, a kupujący nie cierpi na niego.... To wszystko wyjaśnia. Kierujmy się składem, a nie opisem producenta.
        • dzika.zurawina Re: Aby nie zakładać kolejnego wątku... 03.12.10, 12:30
          Dzięki!
          Czyli zaczynam od tego z Young Care, po jednym opakowaniu mogę przejść do tego z kwasem migdałowym? Jest mocniejszy, prawda?
          Zastanawiam się też, czy warto kupić pod to tonik z BU, na początek myślałam o tym z BHA 2%, podobno wspomaga działanie innych produktów z kwasami, czy lepiej sobie darować?
          I jeszcze jedno, czy przed kremem z kwasami mogę użyć zestawu olejek+kwas hialuronowy? Moja cera bardzo dobrze reaguje na taką pielęgnację i nie chciałabym z niej rezygnować, a skoro na dzień będzie filtr to już nie ma kiedy. Czy może to już będzie za dużo?
          • issey_miyake Re: Aby nie zakładać kolejnego wątku... 03.12.10, 12:58
            dzika.zurawina napisała:

> Dzięki!
            > Czyli zaczynam od tego z Young Care, po jednym opakowaniu mogę przejść do tego
            > z kwasem migdałowym?

Nie ma sensu przechodzić na coś co ma delikatniejsze działanie. Widziałabym coś mocniejszego.

> Jest mocniejszy, prawda?

Te kremy mają taką samą zawartość procentową, tyle że migdałowy z zasady jest kwasem delikatnym. Przy Twojej skórze uważam go za zbędnego.

> Zastanawiam się też, czy warto kupić pod to tonik z BU, na początek myślałam o
            > tym z BHA 2%, podobno wspomaga działanie innych produktów z kwasami, czy lepiej
            > sobie darować?

Jest dobry, ale może być drażniący. Myślę, że można o nim pomyśleć w momencie gdy skóra będzie stosowała porządne kremy z kwasami.

> I jeszcze jedno, czy przed kremem z kwasami mogę użyć zestawu olejek+kwas hialu
            > ronowy?

Możesz początkowo, gdy masz go jeszcze w ilości używać jednocześnie. Albo przed nałożeniem kwasu, np. o 18 olejek, krem z kwasem o 23, albo co drugi dzień raz to, raz to. Im szybciej zaczniesz krem z kwasami tym lepiej.

> Moja cera bardzo dobrze reaguje na taką pielęgnację i nie chciałabym z
            > niej rezygnować, a skoro na dzień będzie filtr to już nie ma kiedy. Czy może to
            > już będzie za dużo?

Przyszłościowo, by dać skórze jak najwięcej dobrze by było, byś była w łazience 3 - 4 razy dziennie. Może, ale nie musi być codziennie. To nie jest za dużo.
            • dzika.zurawina Re: Aby nie zakładać kolejnego wątku... 03.12.10, 21:13
              Czyli po Bandi może być np. Triacneal? A może można od niego zacząć ? Wtedy mogłabym zacząć się kwasić już jutro :)
              • issey_miyake Re: Aby nie zakładać kolejnego wątku... 03.12.10, 21:29
                dzika.zurawina napisała:

> A może można od niego zacząć ? Wtedy mog
                > łabym zacząć się kwasić już jutro :)

Można :)
                • dzika.zurawina Re: Aby nie zakładać kolejnego wątku... 03.12.10, 21:39
                  To jutro biegnę do apteki i zaczynam :)
                  Wielkie dzięki!
                • dzika.zurawina Re: Aby nie zakładać kolejnego wątku... 09.12.10, 12:22
                  Smaruję się na noc Triacnealem od soboty, było ok, ale w środę rano obudziłam się z zaczerwienionymi kącikami oczu (tam gdzie kurze łapki się robią) i zaczęły mi się delikatnie łuszczyć policzki, w związku z tym wczoraj na noc posmarowałam Triacnealem tylko strefę T, a policzki i okolice oczu olejek+kwas hialuronowy. Dzisiaj zaczął mi się delikatnie łuszczyć nos :D Poza tym skóra zrobiła się sucha, taka "pergaminowa", pojawiły się jakieś nowe zmarszczki i mam wrażenie, że jest tak niezdrowo naciągnięta. Rozumiem, ze to normalne objawy, ale czy to normalne, że pojawiły się tak szybko?
                  W związku z tym powinnam przystopować z Triacnealem? Spróbować co drugi dzień? A w dni pomiędzy jakieś nawilżanie i łagodzenie, zastanawiam się co lepsze: phisiogel czy cetaphil? A może nada się LRP Hydraphase UV (akurat mam na składzie, czy ten faktor na noc nie zaszkodzi?)
                  I jeszcze jedno, wspomagać się jakimś peelingiem enzymatycznym? (na wizażu polecają z bromelainą)
                  • issey_miyake Re: Aby nie zakładać kolejnego wątku... 09.12.10, 19:46
                    dzika.zurawina napisała:

> Smaruję się na noc Triacnealem od soboty, było ok, ale w środę rano obudziłam s
                    > ię z zaczerwienionymi kącikami oczu (tam gdzie kurze łapki się robią) i zaczęły
                    > mi się delikatnie łuszczyć policzki, w związku z tym wczoraj na noc posmarował
                    > am Triacnealem tylko strefę T, a policzki i okolice oczu olejek+kwas hialuronow
                    > y. Dzisiaj zaczął mi się delikatnie łuszczyć nos :D Poza tym skóra zrobiła się
                    > sucha, taka "pergaminowa", pojawiły się jakieś nowe zmarszczki i mam wrażenie,

Dokładnie opisane, w takiej postaci występują w 95% stosowania.

> że jest tak niezdrowo naciągnięta. Rozumiem, ze to normalne objawy, ale czy to
                    > normalne, że pojawiły się tak szybko?

Oczywiście, że normalne, choć nie przez każdego akceptowalne :). U jednych trwa 2 tygodnie u innych miesiąc. Im bardziej wysuszona skóra, tym lepszy efekt. Jeśli nie akceptujesz wysuszenia w postaci ściągnięcia skóry, łuszczenia się - odstaw i zacznij od delikatniejszych postaci. Choć - warto się przemęczyć.

> W związku z tym powinnam przystopować z Triacnealem?

Tylko wtedy, jeśli Tobie to przeszkadza. Jeśli radzisz sobie z tym - nie stopuj. Opłaci się. Zobaczysz.

> Spróbować co drugi dzień?

Jeśli czegokolwiek się obawiasz, możesz co 2-3 dzień.

> A w dni pomiędzy jakieś nawilżanie i łagodzenie, zastanawiam się co lepsze: phi
                    > siogel czy cetaphil? A może nada się LRP Hydraphase UV (akurat mam na składzie,
                    > czy ten faktor na noc nie zaszkodzi?)

La Roche bym nie stosowała. Physiogel jest trochę gęściejszy niż Cetaphil. Osobiście wybrałabym ten drugi. Jeśli dochodzi do tego jeszcze jakieś zaczerwienienie, pieczenie, swędzenie - dodatkowo Cicabio.

> I jeszcze jedno, wspomagać się jakimś peelingiem enzymatycznym? (na wizażu pole
                    > cają z bromelainą)

Broń boże. Nie ma potrzeby stosowania ich.
                    • dzika.zurawina Re: Aby nie zakładać kolejnego wątku... 09.12.10, 22:56
                      To spróbuję się przemęczyć :) Kupiłam tylko Cicabio na te zaczerwienione i szczypiące kąciki i będę obserwowała sytuację.
                      Raz jeszcze wielkie dzięki Issey!
                      • issey_miyake Re: Aby nie zakładać kolejnego wątku... 09.12.10, 23:03
                        dzika.zurawina napisała:

> To spróbuję się przemęczyć :) Kupiłam tylko Cicabio na te zaczerwienione i szcz
                        > ypiące kąciki i będę obserwowała sytuację.
                        > Raz jeszcze wielkie dzięki Issey!

Bardzo proszę.
    • olinka733 Re: Issey, dobra kobieto 04.12.10, 21:42
      Dobra Wróżka udzieliła mi juz cennych rad, wiec zachęcona, pozwalam sobie wykorzystać jej dobre serce i wiedzę. Zarówno rano w celach odświeżających jak i wieczorem w celach oczyszczających używam Mleczko rozświetlające firmy Loreal. To takie mleczko że po nałożeniu zamienia się w tonik ;-) Po tym mleczku rano ożywam hydrolatu oczarowego jako tonik a wieczorem płyn micelarny-obecnie Vichy(był na promocji). No i potem różne mazidła: kremy, fluid o wieczorem krem Bandi.
      Czy to mleczko-tonik to dobry pomysł? (jestem z niego zadowolona) i czy mogę dodatkowo przecierać twarz robionym tonikiem migdałowym (w/g przepisu na "Mazidłach") A może Bandi i tonik migdałowy to za wiele dobrego.
      • issey_miyake Re: Issey, dobra kobieto 04.12.10, 22:49
        olinka733 napisała:

> Czy to mleczko-tonik to dobry pomysł? (jestem z niego zadowolona) i czy mogę do
        > datkowo przecierać twarz robionym tonikiem migdałowym (w/g przepisu na "Mazidła
        > ch") A może Bandi i tonik migdałowy to za wiele dobrego.

Jeśli tonik migdałowy nie powoduje dyskomfortu - możesz jak najbardziej. Mleczko-tonik z Loreal możesz również używać.
        • najada Re: Issey, dobra kobieto 09.12.10, 23:36
          Kochana Issey, stosuję się pilnie do Twoich rad, zakupiłam i smaruję się regularnie kwasami (Glyco A), Sesdermą 5%, Neostratą pod oczy, używam Cetaphilu, toniku Tintin, Biodermy itd. Ale - pojawiły mi się paskudne uczulenia! Najpierw na powiekach - czerwona, szorstka, łuszcząca się skóra - zwalczyłam to maścią sterydową przepisaną przez dermatologa. Potem dołączyło paskudne zapalenie spojówek (może to przypadek, ale nie jestem pewna), też już wyleczone. Niestety, teraz przyplątało się podrażnienie skóry na szyi - mam czerwoną, reagującą źle m.in. na Cethapil (szczypie!) plamę, która zaognia się i blednie, ale nie znika od ok. tygodnia. Pojawiła się po ostatnim z zabiegów z kwasami u kosmetyczki, ale nasilił ją Glyco A, mam wrażenie. Co robić, czy znów biec do dermatologa po steryd? Może użyć tego samego, co pod oczy albo odstawić Glyco na trochę? Do tego cera mi się paskudzi - codziennie znajduję nowe niespodzianki na brodzie i pod nią, wokół ust - stosuję Benzacne, podsusza, ale wciąż mam nowe. Ratuj, bo szyja swędzi i wyglądam gorzej, niż przed zmianą pielęgnacji! Z góry dzięki za kolejną poradę.
          • iwu Re: Issey, dobra kobieto 10.12.10, 11:05
            Jeszcze jedno pytanko. Poleciłaś mi krem Bioderma Anti Aging 50+. Tylko że jest 30+, 50 nie widzę. Może coś innego? Czy 30 wystarczy? Istnieją jakieś inne kremy przeciwzmarszczkowe z filtrem 50+?
            • issey_miyake Re: Issey, dobra kobieto 10.12.10, 14:08
              iwu napisała:

> Jeszcze jedno pytanko. Poleciłaś mi krem Bioderma Anti Aging 50+. Tylko że jes
              > t 30+, 50 nie widzę. Może coś innego? Czy 30 wystarczy? Istnieją jakieś inne
              > kremy przeciwzmarszczkowe z filtrem 50+?
              >

Lepiej by była to 50+. Najlepiej przeciwstarzeniowo działać będzie coś co ma wysoki współczynnik UVA, np. Bioderma, Photoderm Spot SPF 50+ / UVA 35
              • iwu Re: Issey, dobra kobieto 10.12.10, 14:24
                No to już wszystko wiem, dzięki. :)
          • issey_miyake Re: Issey, dobra kobieto 10.12.10, 13:49
            najada napisała:

> Kochana Issey, stosuję się pilnie do Twoich rad, zakupiłam i smaruję się regula
            > rnie kwasami (Glyco A), Sesdermą 5%, Neostratą pod oczy, używam Cetaphilu, toni
            > ku Tintin, Biodermy itd. Ale - pojawiły mi się paskudne uczulenia! Najpierw na
            > powiekach - czerwona, szorstka, łuszcząca się skóra - zwalczyłam to maścią ster
            > ydową przepisaną przez dermatologa. Potem dołączyło paskudne zapalenie spojówek
            > (może to przypadek, ale nie jestem pewna), też już wyleczone.

Tak jak wspominałam wiele razy - kremy z kwasami Neostraty są mocne, więc należy uważać podczas stosowania. Najlepiej mieć dwa kremy na okolice oczu - Neostratę z kwasami i SVR PALPEBRAL - stosować w momencie, którym dzieje się to na powiekach co opisujesz. To przejściowe. Jeśli jest to zbyt duży dla Ciebie dyskomfort - możesz stosować kremy sterydowe, a jeśli jesteś w stanie to przejść w dłuższym czasie - stosuj krem svr.

> Niestety, teraz
            > przyplątało się podrażnienie skóry na szyi - mam czerwoną, reagującą źle m.in.
            > na Cethapil (szczypie!) plamę, która zaognia się i blednie, ale nie znika od ok
            > . tygodnia.

Miewasz w ogóle wrażliwą skórę szyi? Myślę, że na szyję będzie potrzebny steryd miejscowy. Warto wybrać łagodniejszy. Cetaphilu nie używaj, jeśli nie ten to np. Excipial Cream.

> Pojawiła się po ostatnim z zabiegów z kwasami u kosmetyczki, ale na
            > silił ją Glyco A, mam wrażenie. Co robić, czy znów biec do dermatologa po stery
            > d? Może użyć tego samego, co pod oczy albo odstawić Glyco na trochę?

Glyco A możesz odstawić jak najbardziej i odstawiłabym wszystkie inne kosmetyki. Aż do zagojenia skóry. Stosuj tylko łagodne zmywacze do skóry, wodę termalną, konieczny makijaż i łagodne nawilżacze na noc.

> Do tego ce
            > ra mi się paskudzi - codziennie znajduję nowe niespodzianki na brodzie i pod ni
            > ą, wokół ust - stosuję Benzacne, podsusza, ale wciąż mam nowe.

Skóra może tak wyglądać na początku - jedyna opcja na taki wygląd - czas i makijaż.

> Ratuj, bo szyja
            > swędzi i wyglądam gorzej, niż przed zmianą pielęgnacji! Z góry dzięki za kolejn
            > ą poradę.

Wszystko jest kwestią, że z kwasami nie ma żartu, dziewczyny niecierpliwią się, że niskie stężenia kwasów nic nie dają, a właśnie po to są, by takie akcje nie miały miejsca. Jaki steryd dostałaś od lekarza? Takie sytuacje mają miejsce, bardzo często. Skóra wygląda dużo gorzej niż przed rozpoczęciem, to przejściowe i nie przez każdego akceptowalne. Coś za coś. Nie wszystko na początku jest piękne, gdy się chce szybko coś zdziałać.
    • magdulka26 Re: Issey, dobra kobieto 10.12.10, 11:14
      A ja bym prosiła o poradę w sprawie kremu pod oczy i na powieki.Pomimo młodego wieku 33 lata :) skóra na powiekach mnie drażni,nie jest ładnie napięta tylko taka wisząca zwłaszcza na lewym oku(na tym boku sypiam).Proszę tylko nie podawać produktów dostępnych w Douglasie czy w Sephora bo u mnie tych galerii brak.
      Acha i jesli można to prosze mi podać dobry krem p/zmarszczkowy,moja skóra jest mieszana i nie mam problemów z uczuleniami.Może jakieś dobre serum.
      ps jak czytam o tych kwasach to czuję się jak na tureckim kazaniu.W zyciu nie uzywałąm takowych kremów.
      Moje kosmetyki to,tonik,mleczko do demakjażu,peeling,maseczka.Obecnie uzywam kremu na noc z AA głęboka stymulacja i jestem zadowolona.
      • issey_miyake Re: Issey, dobra kobieto 10.12.10, 14:19
        magdulka26 napisała:

> A ja bym prosiła o poradę w sprawie kremu pod oczy i na powieki.Pomimo młodego
        > wieku 33 lata :) skóra na powiekach mnie drażni,nie jest ładnie napięta tylko t
        > aka wisząca zwłaszcza na lewym oku(na tym boku sypiam).

Kosmetykami niewiele zdziałasz.

> Acha i jesli można to prosze mi podać dobry krem p/zmarszczkowy,moja skóra jest
        > mieszana i nie mam problemów z uczuleniami.

Najlepszym jest krem z wysokim filtrem - stosowany cały rok + retinoidy, kwasy.

> Może jakieś dobre serum.

Np. z witaminą C.

• fiorentina-due Re: Issey, dobra kobieto 10.12.10, 20:02
          Issay, pozwolę sobie ponownie zawrócić Ci głowę. Na początku o mojej twarzy: 39 letnia, zmiany trądzikowe na brodzie i blizny po nich (prawie dwumiesięczne leczenie Clindacne nie dało rezultatu), wcześniej borykałam się z przebarwieniami (nieregularnie robione zabiegi: peelingi migdałowe, 2 razy Easy Peel, ostatnio pirogronowy), popękane naczynka w okolicy nosa i pod oczami, na czole linie, zmarszczki pod oczami i zaczątki kurzych łapek. Obecnie stosuję na noc Diacneal, od tygodnia także pod oczy, mam kupiony Effaclar Duo i płyn micelarny Sensibio. Wiem, że kwasów na dzień nie, więc czy w ramach zużywania tego świeżo kupionego Effaclaru mogłabym na noc na zmianę stosować Diacneal i Effaclar? Czy Diacneal pod oczy wystarczy? Zależy mi na jakichś efektach (właśnie szczególnie w okolicy oczu), a jednocześnie nie chciałabym zbankrutować. Wiem (chyba - prześledziłam kilka wątków, w których udzielałaś porad - przyznaję, że robiłam notatki, żeby to wszystko ogarnąc) co na dzień, ale jeszcze kołacze mi się w głowie kilka pytań. Co po skończeniu Diacnealu? Jeśli kupię pod oczy krem Neostraty lub SesDerma Retises, jak należy go stosować, tzn. czy można z Diacnealem, czy dwa razy dziennie, itd. Czy tonik Bandi to ten do kuracji przeciwstarzeniowej? Dodatkowo, w przyszłym tygodniu idę do kosmetyczki na zabieg z kwasem lub coś w tym stylu. Czy jonosonoforeza z retinolem ma sens, czy może coś innego? Dodam, że następny zabieg będę mogła zrobić dopiero za dwa miesiące. Byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie.
          • issey_miyake Re: Issey, dobra kobieto 10.12.10, 22:32
            fiorentina-due napisała:

> Issay, pozwolę sobie ponownie zawrócić Ci głowę. Na początku o mojej twarzy: 39
            > letnia, zmiany trądzikowe na brodzie i blizny po nich (prawie dwumiesięczne le
            > czenie Clindacne nie dało rezultatu), wcześniej borykałam się z przebarwieniami
            > (nieregularnie robione zabiegi: peelingi migdałowe, 2 razy Easy Peel, ostatnio
            > pirogronowy), popękane naczynka w okolicy nosa i pod oczami, na czole linie, z
            > marszczki pod oczami i zaczątki kurzych łapek.

Chroń się przed promieniowaniem.

> Obecnie stosuję na noc Diacneal,
            > od tygodnia także pod oczy, mam kupiony Effaclar Duo i płyn micelarny Sensibio
            > . Wiem, że kwasów na dzień nie, więc czy w ramach zużywania tego świeżo kupione
            > go Effaclaru mogłabym na noc na zmianę stosować Diacneal i Effaclar?

By produkt się nie zmarnował, możesz stosować naprzemiennie co drugi wieczór Diacneal i Effaclar Duo.

> Czy Diacne
            > al pod oczy wystarczy?

Jeśli dobrze go tolerujesz, to tak.

Najważniejsze są kwasy/retinoidy - jeśli jesteś na tyle odważna i Twoja skóra to wytrzyma, warto wypróbować stosowanie kwasów/retinoidów na okolice oczu. Osobiście już jestem na takim etapie, że dobrze toleruję tretynoinę na powiekach, jak przesadzę z ilością, to czuję w dzień jak mnie ściągają. Dlatego na okolice oczu (górna i dolna powieka), niewielką ilość.

> Co po skończeniu Diacnealu?

Można przejść od razu na retinoidy, można rozpocząć krem z 12% kwasem glikolowym, można stosować np. 10%, 12%, 15% Neostratę - wszystko w zależności od skóry, potrzeb, efektów.

> Jeśli kupię pod oczy krem Neostraty lub Se
            > sDerma Retises, jak należy go stosować, tzn. czy można z Diacnealem, czy dwa ra
            > zy dziennie, itd.

Cokolwiek z Neostraty należy stosować z uwagą i ostrożnie. Najlepiej mieć Neostratę i jakiś delikatny nawilżacz na okolice oczu, by wyeliminować początkowe wysuszenie, które się pojawia po stosowaniu Neostraty. Retises jest trochę lepiej tolerowany, ale również należy uważać. Jeśli obydwa w/w będziesz tolerowała dobrze to codziennie wieczorem stosuj. Jeśli cokolwiek będzie nie tak to naprzemiennie z nawilżaczem dla wrażliwców, co drugi dzień.

> Czy tonik Bandi to ten do kuracji przeciwstarzeniowej? Dodatk
            > owo, w przyszłym tygodniu idę do kosmetyczki na zabieg z kwasem lub coś w tym s
            > tylu.

Tak, tonik mają przeciwzmarszczkowy. Jakimi kwasami ten zabieg?

> Czy jonosonoforeza z retinolem ma sens, czy może coś innego? Dodam, że na
            > stępny zabieg będę mogła zrobić dopiero za dwa miesiące.

Wszystko zależy od tego na jakim preparacie będzie przeprowadzany zabieg. Jeśli już decydowałabym się na samą jonoforezę.
            • fiorentina-due Re: Issey, dobra kobieto 11.12.10, 08:05
              Bardzo dziękuję za wyczerupującą odpowiedź. Piszesz, żebym chroniła się przed promieniowaniem i właśnie oświeciło mnie, że moja skóra pewnie dlatego tak się pogorszyła (tzn. postarzała) w przeciągu ostatniego roku, że w wakacje (2 miesiące spędzone nad morzem, niestety, nie Koszalin) bardzo oszczędnie stosowałam krem przeciwłoneczny. Wprawdzie było to 50 + SVR tonujące, ale tylko raz dziennie (aha, nie opalałam się i generalnie na plażę chodziłam raczej popołudniami).

Kolejne pytanie - jeśli na noc pod oczy Diacneal, kwas lub inny retinoid, co w takim razie na dzień pod oczy? Czy wystarczy Flavo-C i Bioderma AR 50+ czy jeszcze coś do tego dołożyć?

Dalej, mam Flavo-C Auriga 8%, czy ono przyciemnia skórę czy też ja nałożyłam go za dużo (wchłaniało się chyba 5 minut)?

Jak wykorzystać resztki Nanobase? Do tej pory był to mój ulubiony krem pod oczy. Zresztą, nadal go lubię.

Na koniec odnośnie zabiegu: nie wiem jaka firma, jaki kwas (dawno nie byłam na zabiegu kosmetycznym i nie pamiętam co było stosowane), dodatkowo kosmetyczka mówiła, że Pani doktor (chodzę do Novaderm, Warszawa) sama przygotowuje niektóre preparaty.

Issay, chylę czoło (szczerze).
              • issey_miyake Re: Issey, dobra kobieto 11.12.10, 15:44
                fiorentina-due napisała:

> Kolejne pytanie - jeśli na noc pod oczy Diacneal, kwas lub inny retinoid, co w
                > takim razie na dzień pod oczy? Czy wystarczy Flavo-C i Bioderma AR 50+ czy jesz
                > cze coś do tego dołożyć?

Może to być zwykły nawilżacz na okolice oczu.

> Dalej, mam Flavo-C Auriga 8%, czy ono przyciemnia skórę czy też ja nałożyłam go
                > za dużo (wchłaniało się chyba 5 minut)?

Wszystko zależy od tego w jakiej ilości użyłaś preparatu do zmywania twarzy, cokolwiek to było i jak sama napisałaś w jakiej ilości nałożyłaś samego serum. Przyciemnia ze względu na kolor, który posiada, ale używaj go raczej oszczędnie.

> Jak wykorzystać resztki Nanobase? Do tej pory był to mój ulubiony krem pod oczy
                > . Zresztą, nadal go lubię.

Jeśli tolerujesz dobrze, stosuj go na dzień, bądź po powrocie z pracy, jakieś 3-4 godziny przed porą wieczorową.

> Na koniec odnośnie zabiegu: nie wiem jaka firma, jaki kwas (dawno nie byłam na
                > zabiegu kosmetycznym i nie pamiętam co było stosowane), dodatkowo kosmetyczka m
                > ówiła, że Pani doktor (chodzę do Novaderm, Warszawa) sama przygotowuje niektóre
                > preparaty.

Mogłaby cokolwiek powiedzieć, byśmy wiedziały na co się piszesz.
                • fiorentina-due Re: Issey, dobra kobieto 11.12.10, 22:46
                  Issay, jeszcze raz dziękuję za konsultacje. Co do zabiegu, to umawiam się przez recepcjonistkę, więc nie wiem, czy jest sens dopytywać o szczegóły, zresztą i tak później pytam kosmetyczkę o sugestie.
    • magdulka26 Re: Issey, dobra kobieto 11.12.10, 18:49
      Dziękuje za odpowiedź.Podejrzewam że moim powiekom może pomóc tylko skalpel :) cóż myślę o tym ,ale jakoś cholernie się boję.....komplikacji .
      ps kim Ty jesteś moja droga z zawodu że masz taką ogromną wiedzę?
      • issey_miyake Re: Issey, dobra kobieto 11.12.10, 20:10
        magdulka26 napisała:

> ps kim Ty jesteś moja droga z zawodu że masz taką ogromną wiedzę?

czarownicą...
        • hal65 Re: Issey, dobra kobieto 13.12.10, 14:15
          > magdulka26 napisała:
          >
          > > ps kim Ty jesteś moja droga z zawodu że masz taką ogromną wiedzę?
          >
          > czarownicą...

Usmialam sie do lez
    • tojaryba Re: Issey, dobra kobieto 20.12.10, 09:58
      Witam,
      czy i ja mogę prosić o pomoc, poradę?

Lat 34, skóra raczej sucha (całe ciało), wrażliwa, częste uczucie ściągnięcia. Dodatkowo choruję na łuszczycę - także skóra po działaniu na nią leków (często sterydów - lekkich). Teraz, przy niskich temperaturach skóra mocno zaczerwieniona nawet boląca, mocne uczucie napięcia, ściągnięcia. Ukojenie przynoszą tłuste, niestety często ciężkie kremy.

Proszę o poradę - jak powinna wyglądać prawidłowa pielęgnacja takiej skóry.

Pozdrawiam, D.
      • iwu Re: Issey, dobra kobieto 20.12.10, 10:59
        To ja jeszcze skorzystam z okazji że mój wątek wypłynął i zapytam o parę rzeczy:
        - co dalej po kreme złuszczaącym Bandi, który mi poleciłaś? Jaki będzie następny, mocniejszy? Do jakiego stężenia mogę dojść sama pielęgnując skórę tylko w domu? I jaką drogą?
        - gdybym chciała włączyć do pielęgnacji jakiś retinol (retinal? nie znam się) to w jaki sposób, o jakiej porze dnia i co by to mogło być?
        Na razie stosuę się do twoich wskazówek, jest OK, skóra dobrze reaguje na ten kwasek, więc zakładam, że stopniowe zwiększane stężenia też dobrze zniesie.
        Czy mogłabyś mi podać nazwy kilku kremów w kolejności? Może być na priv.
        • issey_miyake Re: Issey, dobra kobieto 20.12.10, 23:40
          iwu napisała:

> - co dalej po kreme złuszczaącym Bandi, który mi poleciłaś?

Wszystko zależy od tego jak kremy znosisz, jeśli nie występuje żaden dyskomfort podczas stosowania możesz bezpiecznie przejść na Triacneal. Jeśli występuje podrażnienie - pieczenie, swędzenie, wysuszenie miejscowe - warto stosować jeszcze jedno opakowanie tego, który aktualnie używasz.

> Jaki będzie następn
          > y, mocniejszy?

Wszystko zależy od tolerancji dotychczasowego.

> Do jakiego stężenia mogę dojść sama pielęgnując skórę tylko w do
          > mu?

Do 20%.

> I jaką drogą?

Powolną. Bezpieczną. Cierpliwością, która popłaca.

> - gdybym chciała włączyć do pielęgnacji jakiś retinol (retinal? nie znam się) t
          > o w jaki sposób, o jakiej porze dnia i co by to mogło być?

Możesz rano (działanie przeciwutleniające), lub przed kremem z kwasami, wieczorem.

> Czy mogłabyś mi podać nazwy kilku kremów w kolejności? Może być na priv.

Ok.

• iwu Re: Issey, dobra kobieto 21.12.10, 12:12
            Issey, jeśli coś wysłałaś, to nie doszło.
      • issey_miyake Re: Issey, dobra kobieto 20.12.10, 23:32
        tojaryba napisała:

> Witam,
        > czy i ja mogę prosić o pomoc, poradę?

Możesz jak najbardziej. Jeśli skóra jest tak wrażliwa i chora dodatkowo, dobrze byłoby byś rozpoczęła stosowanie kremów z kwasami od próbek. Najlepiej kremu z kwasem migdałowym i polihydroksykwasami (z przeznaczenia dla skór wrażliwych). Czym myjesz twarz? Jakich tłustych kremów używasz do unikania uczucia napięcia?
        • tojaryba Re: Issey, dobra kobieto 21.12.10, 08:41
          Dziękuję za odpowiedź.

Jeśli chodzi o kremy to ostatnio: krem półtłusty wiesiołkowy, Lipo Moistatic Pharmaceris, SVR Hydracuivre. Wcześniej: Nutritic 2,5%, Lipidea Dermiki półtłusta i tłusta.
          Niedawno zakupiłam też krem do cery naczynkowej Uriage + mleczko do demakijażu.
          Do mycia używam głównie mleczka do demakijażu do cery suchej/wrażliwej + woda, lub bez wody.

pozdrawiam
          • kalina.b Issey, dobra kobieto 21.12.10, 09:55
            Jeżeli można to i ja mam wielką prośbę. Mam wrażliwą cerę z naczynkami. Używałam kremu Bandi z kw. migdałowym, czasami miejscowo Finacea, ale ten ostatni preparat bardzo mi złuszcza skórę. Nie mogę używać Effectar'u ponieważ ból jest zbyt duży. Czy są jakieś preparaty z kwasami, które mogę stosować? Czy dać sobie spokój i używać tylko z retinolem. Przez dłuższy czas używałam kremu Avene Ysteal i bardzo mi służył, ale teraz mam wrażenie, że nie przynosi już takich spektakularnych efektów. Może podpowiesz mi co mogę teraz zakupić, bo boję się ryzykować w ciemno. Bardzo, bardzo proszę, może być na priv. Pozdrawiam gorąco.
            • issey_miyake Re: Issey, dobra kobieto 22.12.10, 09:07
              kalina.b napisała:

> Jeżeli można to i ja mam wielką prośbę.

Odbierz e-mail.
            • issey_miyake kalina.b-nt. 22.12.10, 09:18
              Chyba nie działa Tobie priv.
              • kalina.b kalina.b-nt. 22.12.10, 10:01
                Teraz już powinien. B. przepraszam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka