Dodaj do ulubionych

Przeprowadzka w góry a pielęgnacja cery

25.01.11, 08:49
Witam,
czeka mnie przeprowadzka w góry. Nigdy nie przebywałam dłużej niż tydzień w górach - jestem typowo nizinnym człowiekiem :)
I tak się zastanawiam, czy muszę coś zmienić w pielęgnacji? Coś dodać? Na coś zwrócić szczególną uwagę?

Czy mogę w górach stosować kosmetyki z kwasami? Np. tonik z BU? - obawiam się, że tam słoneczko będzie silniejsze i stąd me rozterki.

I przy okazji jak przygotować skórę na zmianę klimatu, wody, jedzenia? Nigdy moja skóra nie lubiła takich zmian - zawsze reagowała dziwnymi wypryskami. Czy można jakoś tego uniknąć?
Jako, że będzie to także inny kraj - zmienię też kosmetyki. Aktualnie używam dużo polskich kosmetyków, które niekoniecznie tam dostanę. Zapasów robić raczej nie będę - ze względu na ograniczone miejsce w walizce. Więc skóra moja przeżyje pewnie szok. Inny klimat, woda, jedzenie, kosmetyki i do tego ta wysokość...

Można jakoś przygotować skórę do tego? Zminimalizować skutki szoku?

Dziękuję za wszelkie porady.
Pozdrawiam,
Maja
Obserwuj wątek
    • iluminacja256 Re: Przeprowadzka w góry a pielęgnacja cery 25.01.11, 09:22
      A jakie to góry i jaka to wysokość? Sadzę, ze chyba nie wyrpwadzasz sie na stałe na 3 tysiace metrów i nie będziesz tam instruktorem narciarskim?

Najwazniejszy w górach jest dobry bloker - 50+ (mozna się koszmarnie załatwić, kiedy słońce odbija się od sniegu) i do tego natłuszczanie wieczorem. I wszystko. Góry raczej kazdemu poprawiają cerę.
      • myaka Re: Przeprowadzka w góry a pielęgnacja cery 25.01.11, 13:18
        Z okna będę podziwiać Alpy.
        Trzech tysięcy nie będzie, ale troszkę powyżej tysiąca pewnie tak...

Chodzi mi szczególnie o te kwasy i o przygotowanie skóry na szok, do jakiego może dojść z powodu zmiany "wszystkiego"...

A może przesadzam? Już sama nie wiem :)
        • stellapolacca Re: Przeprowadzka w góry a pielęgnacja cery 25.01.11, 16:08
          w górach zawsze jest wspaniała woda, kiedy jestem w górach nie muszę nawet używać kremu do twarzy, bo mi się od wody nie wysusza.

nie wiem jak w alpach, bo tam nigdy nie byłam, ale ja to bym się cieszyła :P i przygotowywała na pozytywne zmiany :P
        • snowbabe Re: Przeprowadzka w góry a pielęgnacja cery 25.01.11, 17:12
          Zabrać doobry krem nawilżający i balsam do ciała. W górach może być potwornie twarda woda, skóra będzie się musiała przyzwyczaić. Na którą część Alp będzie wyglądać? W cześci francuskiej kosmetyki apteczne (Avene, LRP) są znacznie tańsze niż w PL.
          • myaka Re: Przeprowadzka w góry a pielęgnacja cery 25.01.11, 21:39
            Dzięki za porady.
            Ogólnie to się cieszę na przeprowadzkę, szczególnie w tamte rejony.
            Tylko jakieś takie małe problemy i myśli się pojawiają - normalne chyba w takich momentach.
            Gdy swego czasu wyjechałam na rok do DE - moja skóra przez pierwsze 3-4 miesiące wyglądała potwornie. Strasznie. I stąd me obawy.

Dzięki za poradę związaną z cenami kosmetyków aptecznych. Avene bardzo lubię i bardzo mnie to cieszy, że będzie taniej :) Choć będę w niemieckojęzycznym kraju, to do Francji będę miała rzut beretem więc na zakupy jak najbardziej się wybiorę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka