Dodaj do ulubionych

Retinoidy a ciaza tudziez planowanie ciazy

30.03.11, 15:42
Taki kwiatek znalazłam:

"Ograniczenie stosowania retinoidów wynika przede wszystkim z teratogenności tych leków, nie wolno ich stosować u kobiet w ciąży. Odnosi się to również do kobiet w wieku rozrodczym, nie stosujących efektywnej antykoncepcji na cztery tygodnie przed, w trakcie oraz do dwóch lat po zakończeniu leczenia (acitretina), a w przypadku izotretinoiny – na miesiąc przed, podczas leczenia i do dwóch miesięcy po zakończeniu przyjmowania preparatu.

Czy to oznacza, ze kobietom stosujacym retinoidy nie wolno zajsc w ciaze w ciagu dwoch lat od stosowania kuracji??!!
Obserwuj wątek
    • nessie-jp Re: Retinoidy a ciaza tudziez planowanie ciazy 30.03.11, 16:03
      Jeśli chodzi o retinoidy doustne to tak, obowiązuje bezwzględny zakaz. Albo ciąża, albo retinoidy, jedno z drugim nie. Retinoidy to są w pewnym sensie chemoterapeutyki, jakbyś miała raka i chemię, to też byś nie zachodziła w ciążę, prawda?

Jeśli chodzi o stosowane zewnętrznie, to rygory są lżejsze, niemniej o ile pamiętam nie stosuje się retinoidów podczas trwania ciąży, w każdym razie nie na duże powierzchnie ciała (plecy itp.)
    • issey_miyake Re: Retinoidy a ciaza tudziez planowanie ciazy 30.03.11, 22:40
      london_in_use napisała:

> Taki kwiatek znalazłam:
      >
      > "Ograniczenie stosowania retinoidów wynika przede wszystkim z teratogenności ty
      > ch leków, nie wolno ich stosować u kobiet w ciąży. Odnosi się to również do
      > kobiet w wieku rozrodczym
      , nie stosujących efektywnej antykoncepcji na czte
      > ry tygodnie przed, w trakcie oraz do dwóch lat po zakończeniu leczenia (
      > acitretina), a w przypadku izotretinoiny – na miesiąc przed, podczas lecz
      > enia i do dwóch miesięcy po zakończeniu przyjmowania preparatu.
      >
      > Czy to oznacza, ze kobietom stosujacym retinoidy nie wolno zajsc w ciaze w ciag
      > u dwoch lat od stosowania kuracji??!!

Dokładnie, to co napisała Nessie - takie info dotyczy retinoidów doustnych. Miejscowych nie stosuje się w ciąży i przez pierwsze 3 miesiące karmienia (twarz), na innych powierzchniach nie można stosować przez cały okres karmienia piersią i ciąży.
      • gosia.sos Re: Retinoidy a ciaza tudziez planowanie ciazy 30.03.11, 23:07
        issey czy to oznacza, że karmiąc 8-miesięczne dziecię mogę zacząć używać Retin-A na twarz? Nietknięta tubka czeka na mnie już dłuzszy czas.
        Czy można to stosować wiosną/latem? Filtr (aknicare) wystarczy?
        Jeśli nie retinoidy, to czy latem można używać triacneal?
        Aktualnie kończę Bandi Young care i potrzebuję czegoś zdecydowanie mocniejszego.
        Pozdrawiam
        • issey_miyake Re: Retinoidy a ciaza tudziez planowanie ciazy 31.03.11, 00:07
          gosia.sos napisała:

> issey czy to oznacza, że karmiąc 8-miesięczne dziecię mogę zacząć używać Retin-
          > A na twarz? Nietknięta tubka czeka na mnie już dłuzszy czas.

cienką warstwę, raz dziennie tak. Oczywiście może wystąpić większe ryzyko podrażnień.

> Czy można to stosować wiosną/latem? Filtr (aknicare) wystarczy?

Osobiście nie stosowałabym latem - bankowo przebarwienia, pomimo stosowania filtrów.

> Jeśli nie retinoidy, to czy latem można używać triacneal?

Triacneal ma w sobie łagodną postać retinoidu, wiec również latem odpada.

> Aktualnie kończę Bandi Young care i potrzebuję czegoś zdecydowanie mocniejszego

wybierz zieloną linię (PHA) Neostraty (bezpieczna latem).
          • gosia.sos Re: Retinoidy a ciaza tudziez planowanie ciazy 31.03.11, 17:22
            ok, ale poradź który dokładnie kupić:
            NeoStrata Krem z glukonolaktonem 15% PHA
            NeoStrata Krem z glukonolaktonem 10% PHA
            NeoStrata Krem ochronny na dzień PHA 10% / SPF 15
            NeoStrata Bionic Cream 12% PHA
            NeoStrata Renewal 12% PHA

czy jeszcze inny?

Czy mogłabyś podesłać mi polecane przez Ciebie apteki i kosmetyki na gosia.sos@gazeta.pl?

Issey bardzo dziękuję Ci za wszystkie dotychczasowe porady, bo okazały się strzałem w 10 :)
            Co do apteki to możesz śmiało zakładać i reklamować tu swoją, ja chętnie bym u Ciebie kupowała :)))
            • iwu Re: Retinoidy a ciaza tudziez planowanie ciazy 31.03.11, 18:22
              No właśnie, Issey, ja też bym prosiła o podpowiedź którą Neostratę wybrać, ponieważ mam dokładnie ten sam problem.
            • issey_miyake Re: Retinoidy a ciaza tudziez planowanie ciazy 31.03.11, 23:41
              gosia.sos napisała:

A jak u Ciebie z podrażnieniami? Miewasz jakiekolwiek? Od czegokolwiek? (detergenty, żywienie, kosmetyki)?.

> czy jeszcze inny?

zaraz ustalimy który

> Czy mogłabyś podesłać mi polecane przez Ciebie apteki i kosmetyki na gosia.sos@
              > gazeta.pl?

jasne

> Issey bardzo dziękuję Ci za wszystkie dotychczasowe porady, bo okazały się strz
              > ałem w 10 :)
              > Co do apteki to możesz śmiało zakładać i reklamować tu swoją, ja chętnie bym u
              > Ciebie kupowała :)))

he he, dobre :).
              • flussi Re: prośba 01.04.11, 11:48
                Ja również podłączam się do prośby o przesłanie listy kosmetyków i aptek (flussi@gazeta.pl).

propozycja gosia.sos z zakładaniem apteki/drogerii wydaje mi się całkiem niezła :)

Pozdr
                • issey_miyake Re: prośba 01.04.11, 13:30
                  flussi napisała:

> Ja również podłączam się do prośby o przesłanie listy kosmetyków i aptek (fluss
                  > i@gazeta.pl).

ok

> z zakładaniem apteki/drogerii wydaje mi się całkiem niezła
                  > :)

wtedy już zupełnie nie miałabym czasu :), chyba że zatrudniłabym ludzi do tego :)
              • gosia.sos Re: Retinoidy a ciaza tudziez planowanie ciazy 01.04.11, 20:07
                > A jak u Ciebie z podrażnieniami? Miewasz jakiekolwiek? Od czegokolwiek? (deterg
                > enty, żywienie, kosmetyki)?.

Na twarzy nie miewam żadnych podrażnień, cera zawsze była tłusta z widocznymi porami i wypryskami, teraz raczej mieszana (32 l). Jestem z tych gruboskórnych :)
                Alergię mam na detergenty i mydła, ale to na dłoniach (wysypka, pękająca skóra) oraz ramiona i nogi (swędząca skóra po kąpieli). Myślę, że te problemy nie mają nic wspólnego z twarzą i spokojnie mogę tu używać czegoś mocniejszego.
                • gosia.sos Re: Retinoidy a ciaza tudziez planowanie ciazy 05.04.11, 12:39
                  proszę o podpowiedź, jaką neostradę kupić?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka