Dodaj do ulubionych

Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Issey"

• mmoni Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 16.06.11, 00:54
      Dostałam w gratisie Bioderma Sebium Serum (kwas glikolowy na drugim miejscu w składzie). Czy mogę je stosować latem, czy poczekać z nim do jesieni? Mam 36 lat, skórę przetłuszczającą się, nieskłonną do podrażnień, za to skłonną do wyprysków. Kończę właśnie kupione za Twoja radą opakowanie Neostrata Bio-Hydrating Cream 15% PHA i zastanawiałam się, czy jednak nie wrócić do Acne-Dermu, bo jakoś przy nim miałam mniej wyprysków na brodzie, a w międzyczasie trafił się właśnie ten gratis z Biodermy.
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 16.06.11, 13:09
        mmoni napisała:

> Dostałam w gratisie Bioderma Sebium Serum (kwas glikolowy na drugim miejscu w s
        > kładzie). Czy mogę je stosować latem, czy poczekać z nim do jesieni?

Podaj dokładny skład inci.

> Mam 36 la
        > t, skórę przetłuszczającą się, nieskłonną do podrażnień, za to skłonną do wypry
        > sków. Kończę właśnie kupione za Twoja radą opakowanie Neostrata Bio-Hydrating
        > Cream 15% PHA i zastanawiałam się, czy jednak nie wrócić do Acne-Dermu, bo jako
        > ś przy nim miałam mniej wyprysków na brodzie, a w międzyczasie trafił się właśn
        > ie ten gratis z Biodermy.

Możesz wrócić do Acne - Derm/Skinoren jeśli chcesz.
        • mmoni Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 16.06.11, 14:07
          Woda, Glycolic Acid, Sodium Hydroxide, Panthenol, Bis-PEG15 Methyl Ether Dimethicone, Dipropylene Glicol, Mannitol, Xylitol, Rhamnose, Fructooligosaccharides, Ginkgo Biloba Leaf extract, Dodecyl Gallate, Ammonium Acryloyldimethyltaurate/VP Copolymer, Hydroxyethylcellulose, Propylene Glycol, Biosaccharide Gum-1, Phenoxyethanol, Fragrance.

Producenta zaleca nakładanie co drugi dzień na wieczór.
          • grey-owl Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 27.06.11, 15:43
            do Issey prośba o poradę - jaka pielęgnacja
            po 30tce, brak chorób, leków ,praca w pomieszczeniu, nie lubiąca słońca
            problemy: pierwsze zmarszczki, o ile wokoł oczu ok, to na czole niefajne ;)
            kilka przewbarwień - białe plamy niewielkie - policzek i czoło, świecenie się makijażu, a
            paradoksalnie po kremie mat. i w makijażu uczucie ściągnięcia
            zaskórniki - szczególnie nos i broda
            czuję,ze cera nie jest nawilżona
            jak pielęgnuje - myję wodą - żel Lirene,Toleriane,Nivea , potem tonik - Lirene,Ziaja,LRP
            krem nawilżający Lirene, Clarins Hydra Matt,
            czasem serum EL Idealist (nie lubię go-prezent - ale wygląda ok pod makijaż)
            mam pytanie o podstawową pielęgnację , może jakieś serum polecasz (myślałam o Flavo C
            Auriga ?)
            • bravurka00866 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 28.06.11, 14:55
              - Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pracy?
              praca siedząca, małe dziecko więc trochę ruchu :)

- Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś leki/suplementy?
              nie

- Co stosowałeś wcześniej, jak wyglądał Twój program pielęgnacji?
              nie

- Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg) korzystałeś/aś, korzystasz?
              nie korzystałam

wcześniej pisałam w oddzielnym wątku, więc wklejam odpowiedź
              > Miewasz podrażnienia na skórze? Zaczerwienienia? Łupież na skórze głowy? Zaparc
              > ia miewasz? Łojotk masz na całej twarzy? Jak wyglądasz po kilku godzinach makij
              > ażu? Jakie masz oczekiwania?

rzeczywiście - podrażnień i zaczerwienień nie miewam, ale łupież tak, zaparcia też. Twarz mi się zaczyna błyszczeć po około 2 godzinach od nałożenia makijażu, pomimo stosowania kremów matujących (normaderm vichy).

chciałabym dowiedzieć się jak prawidłowo dbać o cerę, jakie kremy i zabiegi stosować., aby opóźnić procesu starzenia, zlikwidować błyszczenie, którego nie mogę opanować i poprawić kondycję skóry. Krem pod oczy Retises Eye kupiłam.

• bravurka00866 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 28.06.11, 18:07
                zapomniałam dopisać:
                mam 27 lat, pierwsze zmarszczki - kurze łapki, bruzda nos-kąciki ust.
                dieta: jem dużo nabiału i mięsa, nie jem słodyczy, piję dużo kawy.
                cera błyszcząca się ale jednocześnie wymagająca nawilżenia, rozszerzone pory i zaskórniki w strefie T, brak zmian typu: pryszcze, wypryski, krosty, kaszaki itd. Skóra na ciele bardzo sucha - do kąpieli używam Oilanum lub Emolium, włosy suche.
                będę wdzięczna za pomoc.
            • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 29.06.11, 14:36
              grey-owl napisała:

> kilka przewbarwień - białe plamy niewielkie - policzek i czoło,

od jakiego czasu jest problem? w jakiej ilości? Możesz przesłać zdjęcie tych plam na e-mail?

> świecenie się m
              > akijażu, a
              > paradoksalnie po kremie mat. i w makijażu uczucie ściągnięcia

nie ma się co dziwić, krem matujący nie jest odpowiedni dla skóry

> zaskórniki - szczególnie nos i broda
              > czuję,ze cera nie jest nawilżona
              > jak pielęgnuje - myję wodą - żel Lirene,Toleriane,Nivea , potem tonik - Lirene,
              > Ziaja,LRP

odstaw Lirene, Nivea i Ziaja

> krem nawilżający Lirene, Clarins Hydra Matt,

odstaw obydwa

> czasem serum EL Idealist (nie lubię go-prezent - ale wygląda ok pod makijaż)
              > mam pytanie o podstawową pielęgnację , może jakieś serum polecasz (myślałam o F
              > lavo C
              > Auriga ?)

polecę jak ustalimy podstawy Twojej skóry, do tego przydałoby się zdjęcie
          • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 29.06.11, 14:30
            mmoni napisała:

> Woda, Glycolic Acid, Sodium Hydroxide, Panthenol, Bis-PEG15 Methyl Ether Dimeth
            > icone, Dipropylene Glicol, Mannitol, Xylitol, Rhamnose, Fructooligosaccharides,
            > Ginkgo Biloba Leaf extract, Dodecyl Gallate, Ammonium Acryloyldimethyltaurate/
            > VP Copolymer, Hydroxyethylcellulose, Propylene Glycol, Biosaccharide Gum-1, Phe
            > noxyethanol, Fragrance.
            >
            > Producenta zaleca nakładanie co drugi dzień na wieczór.

możesz stosować to latem, ma to tylko kwas glikolowy, i żadnego innego, więc nie będzie powodował powstawania przebarwień, stosuj co drugi wieczór naprzemiennie ze Skinoren żel (skóra może bywać podrażniona).
    • marlies80 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 29.06.11, 13:27
      prosilabym o poradę - jaką pielęgnację powinnam stosować:
      1.praca siedząca, ale popołudnia - dużo na dworze, na słońcu
      2.nie choruję
      3. budżet - około 200zł, pielęgnacja nawilżająca i przeciwzmarszkowa. Oprócz zmarszczek i suchej skóry nie mam innych problemów;-)
      4. seria Eris Tokyo Lift, + jakiś przypadkowy tonic i mleczko
      5. z żadnych - ale jestem otwarta

• issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 29.06.11, 14:56
        marlies80 napisała:

> 1.praca siedząca, ale popołudnia - dużo na dworze, na słońcu
        > 2.nie choruję
        > 3. budżet - około 200zł, pielęgnacja nawilżająca i przeciwzmarszkowa. Oprócz zm
        > arszczek i suchej skóry nie mam innych problemów;-)
        > 4. seria Eris Tokyo Lift, + jakiś przypadkowy tonic i mleczko
        > 5. z żadnych - ale jestem otwarta

Rano:

1. Płyn micelarny Bioderma Sensibio.

2. Skinoren krem

3. Krem z filtrem spf 50+ La Roche Posay Anthelios XL 300ml

4. Ewentualnie makijaż

Po południu:

1. Płyn micelarny zmywa również makijaż (twarz, oczy).

2. Cetaphil MD (również na okolice oczu)

3. Ewentualnie makijaż

Wieczór:

1. Płyn micelarny

2. Skinoren krem.
        • marlies80 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 30.06.11, 08:40
          Bardzo, bardzo Ci dziękuję!

A chciałam Cię jeszcze zapytać - czy słyszałaś o kosmetykach Skinceuticals i co o nich sądzisz?
          • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 30.06.11, 09:55
            marlies80 napisała:

> A chciałam Cię jeszcze zapytać - czy słyszałaś o kosmetykach Skinceuticals i c
            > o o nich sądzisz?

jeśli ma się pieniądze, to jak najbardziej warto w nie inwestować.
            • camisa_negra123 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 30.06.11, 20:32
              a Rilastil? mało jest o nich opinii w internecie.
              • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 01.07.11, 00:47
                camisa_negra123 napisała:

> a Rilastil?

może być, ale uważaj na niego latem (ma wyciąg z dziurawca). Może uczulać.
    • hal65 Prosba 30.06.11, 21:55
      Otwieram w sierpniu restaracje, wiem ze nie bede wyspana z powopdu stresu, co mozesz mi polecic na zmeczenie?
      • issey_miyake Re: Prosba 01.07.11, 00:41
        hal65 napisała:

> co m
        > ozesz mi polecic na zmeczenie?

kup sobie Bio-Quinon Q10 Pharma Nord, pij Yerba Mate, + pomyśl o suplemencie diety Flavon Active.
        • hal65 Re: Prosba 02.07.11, 11:39
          Dziekuje, ale chyba nie wszystko naraz brac? To pierwsze dostane w aptece to drugie musze zamowic w internecie, znasz moze jakis sprawdzony sklep. Doradzilabys mi cos jeszcze zewnetrznie zeby nie bylo widac zmeczenia i dobrze wygladac na otwarciu? Jest cos takiego?
    • lucja.0 Issey - przypominam się :) 02.07.11, 13:01
      Witaj :)
      pisalam na priv i dopiero po dłuzszym czasie zorientowalam sie ze cos sie pozmieniało :) dobrze ze zaglądnęłam na forum. Issey korespondowalysmy emailowo ale nie wiem czy pamietasz moje problemy i pytania...
      Skonczylam karmic piersią, do tej pory radzilas rano serum wit C, wieczorem tricneal, czasem na zmiane z flavonexem , i oczywiscie krem z filtrem.
      Z braku czasu ostatnio micro odpada :(
      Na wakacjach plazowych mimo co kilka godzin nakladanego kremu 50spf nabawilam sie przebarwien (plamka na czole i grzbiecie nosa) - co z tym robic?
      Zostalo mi 1/4 opak tricnealu, co potem?
      Ogolnie twarz w dobrym stanie, brak przesuszen ktore miewalam, niestety niedlugo bede miec 39lat.
      Jak teraz dbac o twarz? Chowam sie przed sloncem, plazy juz nie planuję.
      Na privie jest moj stary email.
      Z gory dziekuje!
      Milo znowu Cie poczytac :)
      • issey_miyake Re: Issey - przypominam się :) 03.07.11, 22:56
        lucja.0 napisała:

> Issey korespondowalysmy emailowo ale
        > nie wiem czy pamietasz moje problemy i pytania...

pamiętam, przepraszam za brak odpowiedzi.

> Skonczylam karmic piersią, do tej pory radzilas rano serum wit C, wieczorem tri
        > cneal, czasem na zmiane z flavonexem , i oczywiscie krem z filtrem.
        > Z braku czasu ostatnio micro odpada :(
        > Na wakacjach plazowych mimo co kilka godzin nakladanego kremu 50spf nabawilam s
        > ie przebarwien (plamka na czole i grzbiecie nosa) - co z tym robic?
        > Zostalo mi 1/4 opak tricnealu, co potem?

Odstaw Triacneal na lato (tak często powtarzana tu kwestia), i kup Skinoren żel. Reszta bez zmian.
        • nika.lucja Re: Issey - przypominam się :) 04.07.11, 09:19
          Issey, bardzo Cie dziekuje :)
          -tzn skinoren na wieczor na zmiane z flavonexem czy niekoniecznie?
          -czy teraz moge cos zrobic z tymi przebarwieniami?
          -czytam o olejkach z ecospa, czy i ktory i kiedy warto zastosowac?

Spokojnie poczekam na odpowiedz bo widze ze jest masa chetnych na Twoje porady :)
          • lucja.0 Re: Issey - przypominam się :) 04.07.11, 13:07
            gdzies mi sie mieszają te moje nicki z forum dzieciowego, sorry :)

Issey, jesli moge jeszcze jedno pytanie do powyzszego postu.
            Poczytalam sobie ciekawy post kolezanki Marty (ponizej)- ma tak rozbudowany o kremy plan postepowania, moze i ja powinnam wiecej dzialać? Od czego to zalezy? Czy to kwestia finansów ? Czy zestaw serum C + krem z filtrem rano i teraz skinoren wieczorem to wystarczy?
            Nie mam zamiaru podwazac Twoich rad tylko pytam z ciekawosci
            • issey_miyake Re: Issey - przypominam się :) 04.07.11, 13:24
              lucja.0 napisała:

> Poczytalam sobie ciekawy post kolezanki Marty (ponizej)- ma tak rozbudowany o k
              > remy plan postepowania, moze i ja powinnam wiecej dzialać? Od czego to zalezy?
              > Czy to kwestia finansów ?

Dokładnie, kwestia finansowa. Jeśli ktoś ma pieniądze i czas nałożyć na siebie 5 lub 6 warstw rano to jest to wskazane.

> Czy zestaw serum C + krem z filtrem rano i teraz skin
              > oren wieczorem to wystarczy?

Skinoren możesz stosować rano i wieczorem. Zestaw wystarczy jak najbardziej.
          • issey_miyake Re: Issey - przypominam się :) 04.07.11, 13:30
            nika.lucja napisała:

> -tzn skinoren na wieczor na zmiane z flavonexem czy niekoniecznie?

Flavonex chwilowo odstaw.

> -czy teraz moge cos zrobic z tymi przebarwieniami?

Jak najbardziej. Dlatego masz kupić żel, nie krem (jest mocniejszy).

> -czytam o olejkach z ecospa, czy i ktory i kiedy warto zastosowac?

z pestek granatu, z róży rdzawej, z czarnego kminku, z kiełków pszenicy, z orzechów laskowych,

ich możesz używać - najlepiej po południu.
            • lucja.0 wielkie dzieki 04.07.11, 15:28
              za nieocenione rady, zrobie zamowienie w ecospa :)
              pewnie pojawie sie jesienią po mocniejszą terapię antyzmarszczkową
              pozdrawiam bardzo serdecznie :)
    • marta301 Prośba o poradę... 03.07.11, 18:41
      Witaj Issey :)
      Bardzo proszę o pomoc w dobraniu odpowiedniej pielęgnacji :)

- Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pracy?

tryb życia normalny, dom + praca, trochę ruchu na świeżym powietrzu, aktywność fizyczna 2-3x tyg, piję dużo kawy, nie palę, alkohol średnio 1x tyg głównie wino. Staram zdrowo się odżywiać, dużo warzyw, chude białe mięso, ryby. Ograniczyłam węglowodany. Piję dużo wody.
      36 lat, skóra normalna z delikatnie przetłuszczającą się strefą T, rozszerzone pory na nosie i trochę na czole, przebarwienia na twarzy, pierwsze delikatne zmarszczki. Szczupła twarz i w związku z tym dość mocno widoczne bruzdy nosowo-wargowe. Miewam okresowe niespodzianki i grudki podskórne w okolicach brody

- Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś leki/suplementy?

kilka lat temu brałam pigułki antykoncepcyjne, teraz tylko witaminy i minerały (merz special, magnefar B6, cerutin)

- Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz pieniędzy na comiesięczną kurację?

oczekuję wygładzenia skóry, rozjaśnienia przebarwień, ujednolicenia karnacji, profilaktyki przeciwzmarszczkowej, zwężenia porów.
      Mogę wydać 200-300 zł, jeśli będzie trzeba dla bardziej skutecznej kuracji to i więcej.

Wcześniej używałam rano na micel biodermy, serum flavo c 8%, po skończeniu zaczęłam flavo c forte 12% (ale mnie zapychało-odstawiłam), na serum kładłam Redermic C XL LRP (zużyłam kilka opakowań, zaczełam wcześniej, serum włączyłam później), krem z filtrem, makijaż.

Wieczorem stosowałam od jesieni do wczesnej wiosny- diroseal, diacneal naprzemiennie z Effeclarem K, następnie Ystheal+ naprzemiennie z Hydracidem alfa SVR (skóra 2 czy 3 razy zareagowała pieczeniem i bardzo delikatnym łuszczeniem pod oczami, czasem pojawiało się zaczerwienienie, ogólnie dobrze tolerowała wszystkie wymienione kosmetyki).

Obecnie stosuję wieczorem:
      - demakijaż- oczy płyn dwufazowy z sephory, reszta buzi micel bioderma sebium
      - Bioderma Sebium Serum naprzemiennie z Clairial Peel SVR, 1-2 /tyg nakładam maskę na noc Sampar na to krem Biotherm Skinvivo. Pod oczy to co na twarz.

rano- przemywam buzię micelem bioderma sensibio, na to Redrmic XL LRP, (czasem jeszcze nakładam Clinique Superdefence lub EL Revelation na serum EL ANR), filtr, makijaż.

Stosuję maski oczyszczające z TBS, peeling termiczny z EL, maseczkę upiększającą Clarins.
      Zaczęłam używać Meso Mask Filorgi. Proszę o radę o jakiej porze najlepiej jej używać (czy po południu może być)?

- Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg) korzystałeś/aś, korzystasz?

z żadnych. Jakie zabiegi byś polecała?

Bardzo proszę też o polecenie dobrej kosmetyczki w Warszawie.
      Na początku sierpnia wyjeżdżam na 2 tyg do środkowej Afryki, jak oprócz stosowania wysokich
      filtrów, powinnam podczas wyjazdu pielęgnować twarz? Czy bez zmian, czy bardziej nawilżać..? Czy zaopatrzyć się w beta karoten (mam niestety skłonność do przebarwień)?

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc :).
      • issey_miyake Re: Prośba o poradę... 03.07.11, 22:54
        marta301 napisała:

> Wcześniej używałam rano na micel biodermy, serum flavo c 8%, po skończeniu zacz
        > ęłam flavo c forte 12% (ale mnie zapychało-odstawiłam),

fort ma 15% :)

> Zaczęłam używać Meso Mask Filorgi. Proszę o radę o jakiej porze najlepiej jej u
        > żywać (czy po południu może być)?

Jak najbardziej po południu.

> Jakie zabiegi byś polecała?

Peelingi chemiczne, mechaniczne, fale radiowe, mezoterapia igłowa, wypełniacze.

> Bardzo proszę też o polecenie dobrej kosmetyczki w Warszawie.

Info na e-mail.

> Na początku sierpnia wyjeżdżam na 2 tyg do środkowej Afryki, jak oprócz stosowa
        > nia wysokich
        > filtrów, powinnam podczas wyjazdu pielęgnować twarz? Czy bez zmian, czy bardzie
        > j nawilżać..? Czy zaopatrzyć się w beta karoten (mam niestety skłonność do prze
        > barwień)?

Trochę późno na beta karoten, ale to zawsze coś. Kup ten, który ma największą ilość w jednej tabletce, przyjmuj systematycznie.

Pielęgnacja nie powinna zmieniać się z wyjątkiem tego, że nie zabierasz środków złuszczających niebezpiecznych na dużym słońcu, czyli np. Sebium Serum, Clairial Peel SVR.
        Super mocnych środków nawilżających też nie ma sensu zabierać, jako że chcesz zwężać pory. Zabierz wodę termalną, środki łagodzące, witaminę C jak najbardziej.

Twoja pielęgnacja jest bez zarzutu, wrzuciłabym jedynie na jesień coś mocniejszego w kwestii przebarwień i starzenia.
        • marta301 Re: Prośba o poradę... 04.07.11, 11:16
          > fort ma 15% :)

ok, pomyliłam się :). Czy skoro mnie zapychało jest sens jeszcze próbować czy wrócić do 8%? A może polecisz jakieś inne dobre serum z wit C?

> Info na e-mail.

Super :), dziękuję. Ale nic nie dostałam na gazetowego...

> Trochę późno na beta karoten, ale to zawsze coś. Kup ten, który ma największą i
          > lość w jednej tabletce, przyjmuj systematycznie.
          >
          > Pielęgnacja nie powinna zmieniać się z wyjątkiem tego, że nie zabierasz środków
          > złuszczających niebezpiecznych na dużym słońcu, czyli np. Sebium Serum, Clairi
          > al Peel SVR.
          > Super mocnych środków nawilżających też nie ma sensu zabierać, jako że chcesz z
          > wężać pory. Zabierz wodę termalną, środki łagodzące, witaminę C jak najbardziej

Dzisiaj kupię beta karoten i zacznę przyjmować. Dziękuję za pozostałe uwagi, dostosuję się do nich :)

> Twoja pielęgnacja jest bez zarzutu, wrzuciłabym jedynie na jesień coś mocniejszego w
          > kwestii przebarwień i starzenia.

Bardzo mnie to cieszy, bo pielęgnację ustaliłam sobie sama wertując artykuły i fora internetowe, ale na tym moja wiedza niestety się kończy :(.
          Myślałam żeby na jesień zacząć stosować mocniejsze środki zarówno kwasy jak i retinoidy. Ale zupełnie nie mam pojęcia od czego zacząć...
          Czy mogłabyś zaproponować mi konkretne kosmetyki i ewentualnie plan pielęgnacji na jesień?
          Myślałam o takim cyklu:
          rano- serum z wit C+ krem np Redermic XL (bardzo mi przypadł do gustu)+ filtr
          (czy może zmienić ten krem na inny z wit C, bo zużyłam już go kilka opakowań? jeśli tak to jaki?)
          wieczór- kwasy naprzemiennie z retinoidami (jakie kremy z kwasami na jesień i czy retinoidy bez recepty, czy po tym wszystkim co już stosowałam nie znajdę mocniejszych retinoidów bez recepty i zostają mi na receptę? Jeśli tak to od czego zacząć, co jest najlepiej przez skórę tolerowane?)

Uff znowu sporo tego wyszło ;)

Issey baardzo ale to bardzo dziękuję Ci za cenne porady :)

• marta301 Re: jeszcze jedno pytanie 04.07.11, 16:28
          Czy te wszystkie kremy drogeryjno-sephorowe o których wspomniałam wcześniej (Clinique Superdefence, Estee Lauder Revelation, serum Estee Lauder ANR, maski oczyszczające z TBS, peeling termiczny z Estee Lauder, maseczka upiększająca Clarins, maska na noc Sampar) są w ogóle coś warte? Warto na nie wydawać pieniądze, czy może zużyć i więcej nie kupować?

I czy płyn micelarny Bourjois Twoim zdaniem jest dobrym wyborem, czy jednak warto pozostać przy micelu Biodermy?

• issey_miyake Re: jeszcze jedno pytanie 04.07.11, 21:00
            marta301 napisała:

> Czy te wszystkie kremy drogeryjno-sephorowe o których wspomniałam wcześniej (Cl
            > inique Superdefence, Estee Lauder Revelation, serum Estee Lauder ANR, maski ocz
            > yszczające z TBS, peeling termiczny z Estee Lauder, maseczka upiększająca Clari
            > ns, maska na noc Sampar) są w ogóle coś warte? Warto na nie wydawać pieniądze,
            > czy może zużyć i więcej nie kupować?

Z tych firm warta uwagi jest jedynie kolorówka. Pielęgnacja nie.

Zużyj i nie wracaj do nich. Pomyśl o kosmetykach medycyny estetycznej, aptecznych.

> I czy płyn micelarny Bourjois Twoim zdaniem jest dobrym wyborem, czy jednak war
            > to pozostać przy micelu Biodermy?

Raz na jakiś czas możesz zużyć jedno opakowanie, np. raz na 3-6 miesięcy.
            • marta301 Re: jeszcze jedno pytanie 04.07.11, 22:26
              issey_miyake napisała:

> Z tych firm warta uwagi jest jedynie kolorówka. Pielęgnacja nie.
              > Zużyj i nie wracaj do nich. Pomyśl o kosmetykach medycyny estetycznej, aptecznych.

Rozumiem. Zużyję i nie będę do nich wracać.
              Mogłabyś napisać, na które kosmetyki powinnam zwrócić uwagę... nie mam zupełnie orientacji w kosmetykach medycyny estetycznej.

> Raz na jakiś czas możesz zużyć jedno opakowanie, np. raz na 3-6 miesięcy.

Pytałam z ciekawości bo miałam okazję używać i był bardzo przyjemny, ale skoro, jak się domyślam, składowo to nic ciekawego to pozostanę przy micelu Biodermy.

Dziękuję za cierpliwość :)

• marta301 Re: jeszcze jedno pytanie 07.07.11, 08:32
                Issey,
                kończy mi się Bioderma Sebium Serum. Czy mogę zastąpić ją np. Skinorenem żel?
                Chociaż myślałam żeby Skinoren dołożyć rano na Redermic i pod filtr, ale co wtedy zamiast Biodermy na noc? Czy może zostawić jak było, czyli powtórzyć opakowanie Sebium Serum?
                Już sama nie wiem...poradź Issey :)
                • issey_miyake Re: jeszcze jedno pytanie 07.07.11, 20:29
                  marta301 napisała:

> Issey,
                  > kończy mi się Bioderma Sebium Serum. Czy mogę zastąpić ją np. Skinorenem żel?

mozesz

> Chociaż myślałam żeby Skinoren dołożyć rano na Redermic i pod filtr, ale co wte
                  > dy zamiast Biodermy na noc? Czy może zostawić jak było, czyli powtórzyć opakowa
                  > nie Sebium Serum?

nie ma sensu, lepiej stosuj 2 x dziennie Skinoren. Prócz tego dobrze byłoby zainwestować w przeciwutleniacz na dzień.

> Już sama nie wiem...poradź Issey :)
                  • marta301 Re: jeszcze jedno pytanie 07.07.11, 20:52
                    issey_miyake napisała:

> mozesz

> nie ma sensu, lepiej stosuj 2 x dziennie Skinoren. Prócz tego dobrze byłoby zai
                    > nwestować w przeciwutleniacz na dzień.

Dziękuję za radę :).

Ten Skinoren wymieniłam bo na forum często go polecasz...a może jest coś mocniejszego, co mi latem nie zaszkodzi? Czy Skinoren nie będzie trochę za słaby? Na noc teraz stosuję 15% glikolowy w Biodermie a Skinoren też ma 15% azaleinowego, który chyba jest słabszy od glikolowego? Sorry że tak marudzę, ale już się trochę gubię w tym wszystkim ;).

Wróciłam do Flavo-C forte, który mnie zapychał, na razie jest ok. Czy jeśli znowu mnie zapcha to wrócić do 8% flavo-c czy może jakiś inny przeciwutleniacz? Jeśli zależy mi na rozjaśnieniu i wyrównaniu kolorytu to chyba wit C jest najodpowiedniejsza?

• issey_miyake Re: jeszcze jedno pytanie 07.07.11, 23:19
                      marta301 napisała:

> Ten Skinoren wymieniłam bo na forum często go polecasz...a może jest coś mocnie
                      > jszego, co mi latem nie zaszkodzi? Czy Skinoren nie będzie trochę za słaby? Na
                      > noc teraz stosuję 15% glikolowy w Biodermie a Skinoren też ma 15% azaleinowego,
                      > który chyba jest słabszy od glikolowego? Sorry że tak marudzę, ale już się tro
                      > chę gubię w tym wszystkim ;).

Myślę, że nie będzie za słaby, ocenisz to jeśli zużyjesz jedno opakowanie. Jakość kwasów w Biodermie jest w ogóle nie współmierna z tymi, które są w Skinorenie. Tak, azelainowy ma inne działanie niż glikolowy, jest mniej drażniący, ale nie słabszy. Jest inny. Po nim możesz kupić NeoStrata Bionic Face Serum 10% PHA.

> Wróciłam do Flavo-C forte, który mnie zapychał, na razie jest ok. Czy jeśli zno
                      > wu mnie zapcha to wrócić do 8% flavo-c czy może jakiś inny przeciwutleniacz? Je
                      > śli zależy mi na rozjaśnieniu i wyrównaniu kolorytu to chyba wit C jest najodpo
                      > wiedniejsza?

Ta o wysokim stężeniu. Np. Serum Orange Glyco C 20% Idenov.
                      • marta301 Re: jeszcze jedno pytanie 08.07.11, 13:19
                        issey_miyake napisała:

> Myślę, że nie będzie za słaby, ocenisz to jeśli zużyjesz jedno opakowanie. Jako
                        > ść kwasów w Biodermie jest w ogóle nie współmierna z tymi, które są w Skinoreni
                        > e. Tak, azelainowy ma inne działanie niż glikolowy, jest mniej drażniący, ale n
                        > ie słabszy. Jest inny. Po nim możesz kupić NeoStrata Bionic Face Serum 10% PHA.

Dzięki Ci Issey o dobra kobieto za odpowiedzi na moje liczne pytania ;).

Skinoren żel kupiony :).
                        Czy mogę go kłaść też na/pod Clairial Peel SVR? Czy to już będzie za dużo?
                        I czy rzeczywiście po 28 dniach wyrzucić niezużytą resztę kosmetyku?

> Ta o wysokim stężeniu. Np. Serum Orange Glyco C 20% Idenov.

Dziękuję, wypróbuję.

• issey_miyake Re: jeszcze jedno pytanie 08.07.11, 23:09
                          marta301 napisała:

> Czy mogę go kłaść też na/pod Clairial Peel SVR? Czy to już będzie za dużo?
                          > I czy rzeczywiście po 28 dniach wyrzucić niezużytą resztę kosmetyku?

możesz, ale uważaj na podrażnienia. Nie wyrzucyaj po 28 dniach, przechowuj odpowiednio.
                          • marta301 Re: jeszcze jedno pytanie 09.07.11, 14:38
                            issey_miyake napisała:

> możesz, ale uważaj na podrażnienia. Nie wyrzucyaj po 28 dniach, przechowuj odpo
                            > wiednio.

Dziękuję :)
    • helusia8 powikłania po kwasie hialuronowym 08.07.11, 01:41
      Ja już jestem po zabiegu: kwas hialuronowy na bruzdy nosowo wargowe. Jestem załamana, minęło 10 dni, efektu nie widać prawie, za to w kilku miejscach mam zgrubienia, które są dość twarde i odrobinę jakby bolesne. W jednym kąciku ust mam coś takiego i obok nosa. W dodatku kwas jest jakby obok bruzd, mam tam wybrzuszenia (wzdłuż bruzd ale obok), a bruzdy sobie dalej są. Dowiedziałam się, że możesz się na tym znać... Czy może wiesz, o co chodzi w tym wszystkim? powinnam chyba iść do lekarza z reklamacją, tylko jak z nim rozmawiać? I na co właściwie mogę liczyć? Czy te zgrubienia znikną? Czy powinnam prosić o kolejne podanie kwasu, już teraz lepiej? Czy to nie zaszkodzi, taka ilość kwasu w kolejnej dawce? Tak bardzo chciałam zmniejszyć te bruzdy, a tu taki klops :( wszystkiego mi się odechciewa... Ale moze mozna temu zaradzić? Jest jakaś nadzieja?
      • grey-owl Re: powikłania po kwasie hialuronowym 08.07.11, 16:16
        Issey, przypominam się nieśmiało,bo widzę,że tu zaglądasz ;)
        wysłałam to zdjęcie Sorry za niecierpliwość, ale kosmetyków nie kupuję i już
        nie mam czego używać ;) pozdrawiam :)
      • issey_miyake Re: powikłania po kwasie hialuronowym 11.07.11, 10:46
        helusia8 napisała:

> Jest jakaś nadzieja?

Odbierz e-mail gazetowy.
        • grey-owl Re: powikłania po kwasie hialuronowym 11.07.11, 11:27
          Issey bardzo dziękuje za rady na maila :)
      • werona1978 Re: powikłania po kwasie hialuronowym 23.02.13, 15:12
        Jestem fanką medycyny estetycznej i ciągle szukam informacji o niej. Ale również korzystam z niej przynajmniej dwa razy w roku. Raz byłam świadkiem , gdy siedziałam w poczekalni u swojego lekarza jak przyszła kobieta z twarzą jak z horrorów. Na jednym policzku miała krwiaki i lekkie zgrubienia. Trochę głupio mi było , się zapytać co jej się stało, ale o dziwo sama zaczęła rozmowę. Dzień wcześniej była na wstrzykięciu kwasu hialuronowego w dolinę łez. Dwie godziny później pokazały się krwiaki, oczywiście udała się z powrotem do lekarza, ale ten powiedział ,że tak ma być i na pewno za parę godzin to zejdzie. Ale nie schodziły i w nocy było jeszcze gorzej z rana udała się ponownie a ten lekarz orzekł ,że tak będzie jeszcze przez dwa dni. Oczywiście kobitka kazała oddać sobie pieniądze , bo czuła ,że tak nie powinno być. Lekarz się tylko zaśmiał i co miała zrobić . W internecie znalazła szybko mojego lekarza , bo pisało ,że likwiduję powikłania. I tak po całej naszej rozmowie została poproszona do gabinetu , po wyjściu szybko powiedziała ,że doktor dał jej zastrzyk , który rozpuścił kwas hialuronowy wstrzyknięty poprzedniego dnia. Okazało się ,że kwas uciskał małe naczynko i mogło nawet dojść do martwicy. Ale chyba ta kobitka miała szczęście i jest ok. Każdy wie ,że ryzyko powikłań istnieje, ale niektórzy lekarze nie maja pojęcia a może nie chcą wiedzieć co znaczy pomóc swojemu pacjentowi, jeśli takie powikłania nastąpią. Ja na szczęście trafiłam na Dr. Maruszę i do tej pory jest super, polegam na jego umiejętnościami a dodatkowo po rozmowie z tą kobietą ufam mu jeszcze bardziej, w końcu moja twarz to moja wizytówka a pracuję z dużą ilością ludzi.
    • lucja.0 czy warto w to zainwestować? 12.07.11, 09:54
      Issey, znalazlam w promocji produkty które są bardzo drogie, ale moze warte swojej ceny. Co o nich sądzisz (wiem ze skinceutical juz komentowalas pozytywnie ale nie wiem czy te akurat produkty) i czy mozna je stosowac latem, jesli tak to jak?

Znalazlam takie:
      Skinceutical retexturing activator
      Skinceutical serum 10
      skinceutical blemish + age defence
      Officina stress elixir serum do twarzy na noc

dziekuje :)
      • moriax proszę o radę :) 12.07.11, 14:09
        Issey, w głównym wątku polecałaś mi (dziękuję) Sessderma Azelac
        (karmię dziecko i nie mogę Skinorenu ) moja pielęgnacja wygląda więc:
        rano-micel,serum Flavo C ,filtr,makijaż
        wieczór - micel i Cetaphil
        Wiem,że ten Cetaphil powinien być po południu ,polecałaś ten Azelac, ale sporo kosztuje,a ja
        za jakieś 2miesiące kończę karmić i wtedy chcę spróbować Skinoren
        Czy może być ten Cetaphil wieczorem? czy wtedy powtórzyć Flavo c?
        czy ewentualnie dać serum na noc - trochę problem dla mnie,bo się świecę rano nakładać
        Flavo,filtr i makijaż...
        - i jeszcze gdybyś mogła coś polecić-mam problem ze stopami,mimo dbania są suche,a najgorsze wstrętne,białe pęknięcia :( (Scholl nie dał rady, Gehwol również)
        z góry dziękuję
        • issey_miyake Re: proszę o radę :) 12.07.11, 15:16
          moriax napisała:

> Wiem,że ten Cetaphil powinien być po południu ,polecałaś ten Azelac, ale sporo
          > kosztuje,a ja
          > za jakieś 2miesiące kończę karmić i wtedy chcę spróbować Skinoren

dobrze

> Czy może być ten Cetaphil wieczorem? czy wtedy powtórzyć Flavo c?

Cetaphil może być jak najbardziej

> czy ewentualnie dać serum na noc - trochę problem dla mnie,bo się świecę rano n
          > akładać
          > Flavo,filtr i makijaż...

serum stosowane na noc - ma zupełnie inne działanie niż to na dzień.

> - i jeszcze gdybyś mogła coś polecić-mam problem ze stopami,mimo dbania są such
          > e,a najgorsze wstrętne,białe pęknięcia

kup Hasceral, staraj się nakładać na noc w bawełniane skarpety + Kermuren 10% (prócz tego przydałby się kwas na te stopy). Gdzie mieszkasz?
          • oradana Re: proszę o radę :) 12.07.11, 21:34
            Witam
            Proszę o pomoc w doborze odpowiednich kosmetyków, nie powiem, mam wielki problem ze swoja cerą.
            -Pracuję przy komputerze, w klimatyzacji, która wysusza mi i tak suchą skórę. Czasem spryskuję ją wodą termalną, żeby w trakcie pracy zniwelować ściągnięcie, parę razy w tygodniu ćwiczę i piję dużo wody mineralnej.
            -Generalnie jestem osobą zdrową, nie biorę żadnych leków na stałe, czasem tylko suplementy w postaci kwasów omega 3-6-9 albo wit.C zimą. Staram się zdrowo odżywiać- nic pikantnego, śladowe ilości słodyczy, zero chipsów, słonych przekąsek i słodkich napojów, nie piję też czerwonego wina, bo zaraz płoną mi policzki.
            -Bardzo zależy mi na tym, aby poratować moją suchą, alergiczną atopową skórę z trądzikiem różowatym. Mam lekko rozszerzone naczynka na policzkach z tendencją do do czerwienienia. Generalnie moja skóra na nowe kosmetyki reaguje różnie, czasem spokojnie i się przyzwyczaja a czasem wariuje po kilkunastu aplikacjach.
            Mam 40 lat, trochę zmarszczek, widoczne głębokie bruzdy nosowe, przy suchej skórze zmarszczki tworzą się b. szybko. przydałoby się coś przeciwzmarszczkowego i ujędrniającego. Na pielęgnację mogę przeznaczyć ok.300 zł.
            Mój program pielęgnacyjny to:
            1 demakijaż -micelarny płyn Sensibio
            2. Rano i wieczorem zamiennie po skończonych opakowaniach: LA ROCHE NUTRITIC 5 % biolipidów, lub SVR XERIAL 5 VISAGE Krem do twarzy, w tej chwili na lato Auriga FLAVO-C Krem, mam uczucie ściągnięcia po nim , ale nie uczula. Brakuje mi dobrego serum....
            Lubiłam też Shiseido THE SKINCARE Multi Energizing Cream
            -Makijaż: podkład clinique nawilżający, na to puder mineralny bo świecę się okropnie.
            -Zabiegi: od listopada kwasy glico peel co 1,5 m-ca u lekarza ale okazało się, że mnie uczula ( czerwone plamy)więc po lecie zostaje mi mikrodermabrzja, lekarka nie zaryzykuje już kwasów. Co 4 m-ce mezoterapia igłowa u lekarza, na jesień chciałabym wypełnić sobie bruzdy( kwasem hialuronowym) i zamknąć naczynia laserem.
            Wiem że nie uczula mnie NeoStrata Bionic Cream 12% PHA -miałam próbkę było ok. czy to dobry pomysł?
            Proszę, issey pomóż mi dobrać codzienną pielęgnację, moja skóra wygląda sucho, smutno( mimo że nie palę) jest lekko ściągnięta, starzeje się szybko, widać każdą zmarszczkę. Chodzę do kosmetologa ale cóż...

• issey_miyake Re: proszę o radę :) 12.07.11, 22:23
              oradana napisała:

> Witam
              > Proszę o pomoc w doborze odpowiednich kosmetyków, nie powiem, mam wielki proble
              > m ze swoja cerą.

Posiadasz e-mail gazetowy?
              • oradana Re: proszę o radę :) 12.07.11, 22:31
                oradana@gazeta.pl :)
          • moriax Re: proszę o radę :) 13.07.11, 00:17
            Toruń
            dzięki za rady :)
            a czym w efekcie różni się stosowanie serum Flavo c - na dzień lub noc ?
            (lub może stosować 2x dziennie póki kwasów nie zacznę?)
            • issey_miyake Re: proszę o radę :) 13.07.11, 08:47
              moriax napisała:

> Toruń
              > dzięki za rady :)

kup sobie na "zrobsobiekrem" lub "mazidla" Kwas L-mlekowy 80% (im większa pojemność tym lepiej, ale możesz na początek i mniejszą, np. 30ml) - i to będziesz aplikować na stopy - poinstruuje Cię pocztą e-mailową gazetową - jak. Daj znać jak już kupisz.

> a czym w efekcie różni się stosowanie serum Flavo c - na dzień lub noc ?
              > (lub może stosować 2x dziennie póki kwasów nie zacznę?)

Na dzień - ochrona przed środowiskiem w którym żyjesz - antyoksydant/przeciwutleniacz + odżywianie, regeneracja. W nocy - odżywianie, regeneracja.
              • natamaj1 Re: proszę o radę :) 13.07.11, 12:31

> Na dzień - ochrona przed środowiskiem w którym żyjesz - antyoksydant/przeciwutl
                > eniacz + odżywianie, regeneracja. W nocy - odżywianie, regeneracja.

Issey a jak stosowac flavo c wieczorem. Przed kwasami czy po? I jaki odstep zachowac?
                • zales239 Re: ja pierwszy raz:) 13.07.11, 17:19
                  Jak koleżanki powyżej proszę bardzo o poradę.
                  Czytam to forum i już mam w głowie galimatias a niektóre nazwy pierwszy raz w życiu słyszę.
                  Mam 43 lata,nie pracuję,nie palę, z używek sporadycznie kieliszek wina,wysypiam się około 8 godzin:)
                  Stosowałam antykoncepcje i opalałam się dużo bez filtrów,ale to było około 10-15 lat temu.
                  Słońce,hormony załatwiły mnie na cacy.
                  Mam brzydkie przebarwienia na buzi,rozpoczynające się nad łukami brwiowymi i symetrycznie schodzące na policzki i szczękę.
                  Latem wyłażą,zimą jest ciut lepiej.
                  Skóra jest przesuszona ,świeci się linia T,mam trochę zmarszczek mimicznych ,kurze łapki.

Moja pielęgnacja jest bardzo prosta:
                  mleczko Ziaja
                  tonik Ziaja
                  krem na dzień jakiś nawilżający teraz mam Iwostinu
                  na noc tez Ziajki odżywczy.
                  Raz na tydzień pieling drobnoziarnisty i maska i to wsio.
                  Z tego co widzę to jestem sto lat za murzynami.
                  Wielka prosba o pomoc w wyborze kosmetyków i pielęgnacji.
                  Issey pomożesz?
                  • issey_miyake Re: ja pierwszy raz:) 17.07.11, 22:26
                    zales239 napisała:

> Mam brzydkie przebarwienia na buzi,rozpoczynające się nad łukami brwiowymi i sy
                    > metrycznie schodzące na policzki i szczękę.
                    > Latem wyłażą,zimą jest ciut lepiej.
                    > Skóra jest przesuszona ,świeci się linia T,mam trochę zmarszczek mimicznych ,ku
                    > rze łapki.

Rano (obowiązkowe):

1. Płyn micelarny - Avene, LRP, Bioderma.
                    2. Krem z filtrem, spf 50+ (Bioderma).
                    3. Makijaż - opcjonalnie.

Po południu (obowiązkowe):

1. Płyn - ten co rano.
                    2. Cetaphil MD (również na okolice oczu)

Wieczór (obowiązkowe):

1. Płyn.
                    2. Skinoren krem.

+ żadnych peelingów już nie robisz
                    + 1-2 w tygodniu Avene, Cleanance, Masque Désincrustant Exfoliant Absorbant
                    • zales239 Re: ja pierwszy raz:) 21.07.11, 22:06
                      dzięki bardzo issey:)
                • issey_miyake Re: proszę o radę :) 13.07.11, 22:34
                  natamaj1 napisała:

> Issey a jak stosowac flavo c wieczorem. Przed kwasami czy po? I jaki odstep zac
                  > howac?

W jakiej formie masz ten kwas?
                  • natamaj1 Re: proszę o radę :) 14.07.11, 09:15
                    > W jakiej formie masz ten kwas?

jestem poczatkujaca w kwasach wiec na razie mam Bandi z kwasem migdalowym . Koncze drugie opakowanie i zamierzam potem przejsc na Neostrate z PHA.
                    • issey_miyake Re: proszę o radę :) 14.07.11, 09:38
                      natamaj1 napisała:

> jestem poczatkujaca w kwasach wiec na razie mam Bandi z kwasem migdalowym . Kon
                      > cze drugie opakowanie i zamierzam potem przejsc na Neostrate z PHA.

serum używasz np. o 20, krem z kwasem bandi/neostrata ok. 22-23, sen ok. 24.
                      • natamaj1 Re: proszę o radę :) 14.07.11, 10:44
                        Dzieki :)
    • martyjanna Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 13.07.11, 23:33
      Zaczęłam czytać posty na forum i chciałabym wprowadzić zmiany w swojej pielęgnacji twarzy.
      Poproszę issey o poradę. Co można polecić takiej osobie jak ja:
      - wiek 42 lata
      -tryb życia i odżywiania raczej zdrowy- sporo ruchu na świeżym powietrzu, jednak jednocześnie sporo czasu przy komputerze, jedzenie- dużo owoców i warzyw, dwie kawy i dwie herbaty dziennie
      - zabiegów żadnych nie stosowałam, nie choruje, ale mam skłonności do podrażnień skóry, reaguje tak na różne rzeczy, miedzy innymi na niektóre kosmetyki np. z rumiankiem czy świetlikiem,
      - dotychczas stosowałam popularne drogeryjne kosmetyki typu ziaja, olay, nivea, twarz myje żelem z wodą, przemywam tonikim i nakładam jakiś popularny krem, czasami olej arganowy , czasami maseczki i piilingi tez z tych drogeryjnych, filtrów nie stosuje
      cerę mam wrażliwą, raczej bez przebarwień, często grudki i nierówności, szczególnie na brodzie i na nosie
      -problemem moim są spore zmarszczki mimiczne i nie tylko przy oczach, często z powodu podrażnień łzawią mi oczy ( nosze soczewki kontaktowe)

Chciałabym prosić o jakieś podstawowe informacje w co powinnam zainwestować, jakie kosmetyki i zachowania pielęgnacyjne stosować. Jestem ograniczona finansowo - mogę miesięcznie wydać na pielęgnacyjne kosmetyki 150- 200 złotych, choć liczę się że na początek więcej wydam.
      Jesli issey lub inna dobra dusza może mi poradzić będę wdzięczna.
      • zales239 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 14.07.11, 18:20
        issey,jak znajdziesz czas możesz mi pomóc,będę czekać cierpliwie:)
      • issey_miyake martyjanna -nt. 19.07.11, 18:57

Rano:

1. Cetaphil emulsja + woda
        2. Tonik (np. hydrolat ze zrobsobiekrem - różany).
        3. Krem z filtrem, spf 50+ np. La Roche Posay, Avene, Bioderma
        4. Makijaż - ewentualnie

Po południu:

1. Cetaphil emulsja + woda.
        2. Tonik/hydrolat
        3. Cetaphil MD

Wieczór:

1. Cetaphil emulsja + woda
        2. Tonik/hydrolat
        3. Krem z kwasem migdałowym i pha BANDI

+ żadnych peelingów do skóry
        + 1-2 w tygodniu maseczka Bandi Krem/Maska Kuracja Łagodząca z serii delicate care
        • martyjanna Re: martyjanna -nt. 19.07.11, 23:43
          issey bardzo dziękuje:)
          • martyjanna Re: martyjanna -nt. 27.12.11, 23:01

Czy mogłabyś podpowiedzieć mi , co dalej ? Bandi z kwasem migdałowym bardzo dobrze tolerowałam, ładnie mi także wygładziła skórę , kończę opakowanie i czy kupić następny mocniejszy ? Pozostałe kosmetyki także mi odpowiadają. Czy teraz zima musi być krem z takim filtrem ? Przede wszystkim co radzisz pod oczy i na szyję, żeby miało działanie przeciwzmaszczkowe ??? i cena około 100 zlotych ( max do 150 )

• issey_miyake Re: martyjanna -nt. 28.12.11, 02:13
              martyjanna napisała:

> Czy mogłabyś podpowiedzieć mi , co dalej ? Bandi z kwasem migdałowym bardzo do
              > brze tolerowałam, ładnie mi także wygładziła skórę , kończę opakowanie i czy ku
              > pić następny mocniejszy ? Pozostałe kosmetyki także mi odpowiadają. Czy teraz z
              > ima musi być krem z takim filtrem ? Przede wszystkim co radzisz pod oczy i na s
              > zyję, żeby miało działanie przeciwzmaszczkowe ??? i cena około 100 zlotych ( m
              > ax do 150 )

Wszystko zostaje to samo do twarzy, tylko nocny krem zmieniasz na NeoStrata Krem z glukonolaktonem 10% PHA (ok. 110zł za 40g) - możesz go stosować również na okolice oczu, byś nie musiała kupować kolejnego za podobną sumę.

Na szyję - Flavonex Auriga 100ml kup.

Zimą - dobrze byś chroniła się przed UV, jeśli jest dodatnia temperatura. Jeśli jest minusowa - to konieczna ochrona przed mrozem i wiatrem.
              • martyjanna Re: martyjanna -nt. 28.12.11, 23:40
                bardzo dziękuję :)
    • ulagra63 Re: Issey - zerknij na skład z łaski swojej 14.07.11, 19:52
      Czy zakup tego kremu pod oczy dla osoby w wieku 45 + ma jakiś sens? Proszę rozszyfruj skład . Dziękuję

Skład (INCI): Hydrolyzed wheat protein, avena sativa (oat) protein extract, triticum vulgare (wheat) protein, glycerin, lavandula angustifolia (organic lavender) flower extract, aqua, laminaria digitata (laminaria) extract, rosa rubiginosa (organic Rosa MosquetaŽ) seed oil, glycine soja (soybean) oil, aloe barbadensis (aloe) leaf extract, oenothera biennis (organic primrose) oil, camellia japonica (camellia) oil, phospholipids (moisturizing, humectant & vitamin liposomes), tocopherol (vitamin E), sodium PCA, panthenol, sodium hyaluronate, butyrospermum parkii (organic shea butter), retinyl palmitate (vitamin A), ascorbyl palmitate (vitamin C), arginine, glycine, lysine, proline, xanthan gum, chondrus crispus (carrageenan), citrus grandis (grapefruit) seed extract, alcohol denat., tocopheryl acetate (vitamin E), hamamelis virginiana (witch hazel) extract, ascorbic acid (vitamin C), daucus carota sativa (carrot) root extract, beta-carotene.
      • issey_miyake Re: Issey - zerknij na skład z łaski swojej 14.07.11, 23:27
        ulagra63 napisała:

> Czy zakup tego kremu pod oczy dla osoby w wieku 45 + ma jakiś sens? Proszę roz
        > szyfruj skład . Dziękuję

Skład ma kolorowy, jeśli nie obawiasz się podrażnień (może uczulać), możesz kupić.
    • leebanka co dalej? 15.07.11, 08:33
      Issey
      kończę Bionic Face Cream Neostraty 12PHA,stąd moje pytanie w tytule.
      W ogóle to chciałam Ci podziękowac bo krem zrobił mi bardzo dobrze,także na szyi.Żadnych podrażnień,wszystko ok.
      Kupować następne opakowanie czy zmieniać?
      Pytanie nr2 - czy do tego serum Orange Glyco C 20% może być?
      Do tej pory używałam Flavo C forte.
      A jeśli nie,to co?
      Dzięki :)
      • issey_miyake Re: co dalej? 15.07.11, 10:40
        leebanka napisała:

> Kupować następne opakowanie czy zmieniać?

kup NeoStrata Bionic Lotion 15% PHA 100ml

> Pytanie nr2 - czy do tego serum Orange Glyco C 20% może być?

Jak najbardziej do tego możesz dorzucić to serum.
        • leebanka Re: co dalej? 15.07.11, 11:27
          Dzięki,już zamówiłam :)
          W ogóle to chciałam powiedzieć że uwielbiam kosmetyki Neostraty.Do poprzedniego zamówienia dostałam próbkę Renewal,świetna konsystencja,naprawdę fajny krem.Mam nadzieję że przy dłuższym stosowaniu także efekt dobry,bo zamierzam go kupić.Z tym że pisałaś mi kiedys że dopiero jesienią,tak?
          Dzięki raz jeszcze,odezwę się za jakiś miesiąc-półtora:)
          • issey_miyake Re: co dalej? 15.07.11, 12:18
            leebanka napisała:

> Ma
            > m nadzieję że przy dłuższym stosowaniu także efekt dobry,bo zamierzam go kupić.
            > Z tym że pisałaś mi kiedys że dopiero jesienią,tak?

Tak, jesienią bo ma retinol. Fajnym produktem jest też serum pha 10%.

> Dzięki raz jeszcze,odezwę się za jakiś miesiąc-półtora:)

ok:)
            • zales239 Re: issey 15.07.11, 17:12
              Bardzo Cię proszę,chcę zakupić sobie kremy tylko potrzebuję wskazówek od Ciebie:)
              • martyjanna Re: issey 15.07.11, 23:03
                Ja dokładnie tak samo jak zales239, chciałabym zamówić sobie nowe kosmetyki, ale potrzebuje porady mądrej osoby :) swoje problemy z cera opisałam w wątku powyżej.
                Będę wdzięczna za poradę:)
        • zawsze.lunatyczka Bionic Lotion 15% PHA - podrażnienie 19.07.11, 14:28
          Issey, mam pytanie odnośnie Bionicu. Zakupiłam, używam od tygodnia na twarz, szyję i pod oczy. Dwa dni temu zauważyłam pod oczami czerwone, małe plamki - nie swędzą, nie pieką, ale są dość mocno widoczne. Na twarzy i szyi nic się nie dzieje. Czy mam ten krem odstawić całkowicie, czy tylko przestać smarować nim okolice oczu?
          • issey_miyake Re: Bionic Lotion 15% PHA - podrażnienie 19.07.11, 19:10
            zawsze.lunatyczka napisała:

> Issey, mam pytanie odnośnie Bionicu. Zakupiłam, używam od tygodnia na twarz, sz
            > yję i pod oczy. Dwa dni temu zauważyłam pod oczami czerwone, małe plamki - nie
            > swędzą, nie pieką, ale są dość mocno widoczne. Na twarzy i szyi nic się nie dzi
            > eje. Czy mam ten krem odstawić całkowicie, czy tylko przestać smarować nim okol
            > ice oczu?

Chwilowo staraj się nie stosować na okolice oczu, co prócz tego stosujesz?
            • zawsze.lunatyczka Re: Bionic Lotion 15% PHA - podrażnienie 19.07.11, 21:11
              Oprócz tego nic nowego - Bioderma Sensibio, rano flavo c i filtr, po południu cetaphil na przemian z auridermem XO (ten w sumie co kilka dni, bo nie zawsze jest okazja). Pod oczy rano i czasem po południu Topialyse Palpebral. Na Bionic przeszłam po zużyciu 2 opakowań Dirosealu. Nigdy w życiu nie miałam podrażnień po kosmetykach:)
              • issey_miyake Re: Bionic Lotion 15% PHA - podrażnienie 19.07.11, 21:29
                zawsze.lunatyczka napisała:

> Oprócz tego nic nowego - Bioderma Sensibio, rano flavo c i filtr, po południu c
                > etaphil na przemian z auridermem XO (ten w sumie co kilka dni, bo nie zawsze je
                > st okazja). Pod oczy rano i czasem po południu Topialyse Palpebral. Na Bionic p
                > rzeszłam po zużyciu 2 opakowań Dirosealu. Nigdy w życiu nie miałam podrażnień p
                > o kosmetykach:)

Staraj się omijać okolice oczu - przy stosowaniu Flavo C i Auridermu. Do wygojenia plamek nie stosuj Neostraty, jak się wygoją - zastosuj jednego dnia, następny raz dopiero za 4 dni. Stosuj taki schemat ok. 2-3 tygodni, później zwiększaj o jeden dzień. W razie co, pisz :).
                • zawsze.lunatyczka Re: Bionic Lotion 15% PHA - podrażnienie 19.07.11, 21:46
                  Dziękuję Ci bardzo:)
                  • lucja.0 Re: Bionic Lotion 15% PHA - podrażnienie 20.07.11, 08:21
                    Issey :)
                    pare posrow wczesniej pytalam o dosc drogie produkty, jako ze nie odpowiadalas domyslilam sie ze pewnie odpowiedz jest gdzies w Twoich wypowiedziach, czytam wiec powoli wszystkie wpisy i pewnie to znajde:)

mam tez inne pytania:
                    -czy mozna 'przedawkowac wit C? tzn np czy za duzo by bylo gdybym nakladala serum flavoC 15 rano (czy jest sens na to cetaphil i potem filtr?) i potem jeszcze serum po poludniu pod cetaphil?
                    -po poludniu ok 15-16 zmywam twarz i nakladam maseczke a potem cetaphil (1-2 razy w tyg) albo sam cetaphil. Czy to jest ok? Ale wtedy nie nakladam juz filtra. Czy jesli po poludniu jest nadal slonecznie a ja wyskakuję na balkon po pranie lub ze smieciami lub do sklepu (sorry za takie glupie pytanie) to powinnam miec znowu nalozony filtr?
                    Wczesniej o tym nie myslalam ale odkad mam to pierwsze w zyciu przebarwienie to normalnie boję sie mieć gołą-bezfiltrową twarz :(
                    -czy wystarczy jesli nakladam filtr o 6.00 rano i tak (plus lekki fluid) trwam do tej 15-16?
                    -padam na twarz o 21.00, na ile przed snem nakladac ten skinoren? Bo chyba serum C na okolo godzine przed skinorenem, tak?
                    -czy moge jedno osobiste pytanie puscic na priv?

z góry dziekuje za wyrozumialosc i cierpliwosc
                    • issey_miyake Re: Bionic Lotion 15% PHA - podrażnienie 20.07.11, 15:36
                      lucja.0 napisała:

> pare posrow wczesniej pytalam o dosc drogie produkty, jako ze nie odpowiadalas
                      > domyslilam sie ze pewnie odpowiedz jest gdzies w Twoich wypowiedziach, czytam w
                      > iec powoli wszystkie wpisy i pewnie to znajde:)

najwyżej zadaj je ponownie, czasami w tym gąszczu coś mi umyka (plus dla tych, które czasami się upominają :).

> -czy mozna 'przedawkowac wit C? tzn np czy za duzo by bylo gdybym nakladala ser
                      > um flavoC 15 rano (czy jest sens na to cetaphil i potem filtr?) i potem jeszcze
                      > serum po poludniu pod cetaphil?

przedawkować można zawsze i wszystko, ale jeśli masz ochotę możesz nakładać. Na filtr i nawilżacz zawsze jest sens.

> -po poludniu ok 15-16 zmywam twarz i nakladam maseczke a potem cetaphil (1-2 ra
                      > zy w tyg) albo sam cetaphil. Czy to jest ok?

Tak.

> Ale wtedy nie nakladam juz filtra.

Jeśli siedzisz z małą w domu - to ok. Jeśli na powietrze - filtr by się przydał.

> Czy jesli po poludniu jest nadal slonecznie a ja wyskakuję na balkon po pranie
                      > lub ze smieciami lub do sklepu (sorry za takie glupie pytanie) to powinnam mie
                      > c znowu nalozony filtr?

Tak. Ale jak go nie będziesz miała - świat się nie zawali (im rzadziej tym lepiej się to Tobie zdarzy).

> Wczesniej o tym nie myslalam ale odkad mam to pierwsze w zyciu przebarwienie to
                      > normalnie boję sie mieć gołą-bezfiltrową twarz :(

i dobrze :)

> -czy wystarczy jesli nakladam filtr o 6.00 rano i tak (plus lekki fluid) trwam
                      > do tej 15-16?

nie, reaplikować musisz co ok. 2h

> -padam na twarz o 21.00, na ile przed snem nakladac ten skinoren? Bo chyba seru
                      > m C na okolo godzine przed skinorenem, tak?

Tak, im więcej czasu przed snem tym lepiej. Specyfika snu bywa różnie, jeśli śpisz na wznak, możesz położyć leżąc, ale jeśli śpisz na którymś z boków dobrze byłoby nałożyć 1-2h wcześniej, byś nie wtarła tego w poduszkę.

> -czy moge jedno osobiste pytanie puscic na priv?

zawsze

> z góry dziekuje za wyrozumialosc i cierpliwosc

spoko
                      • nika.lucja :) 20.07.11, 20:05

> najwyżej zadaj je ponownie, czasami w tym gąszczu coś mi umyka (plus dla tych,
                        > które czasami się upominają :).

"Issey, znalazlam w promocji produkty które są bardzo drogie, ale moze warte swojej ceny. Co o nich sądzisz (wiem ze skinceutical juz komentowalas pozytywnie ale nie wiem czy te akurat produkty i czy to dla mnie) i czy mozna je stosowac latem, jesli tak to jak?

Znalazlam takie:
                        Skinceutical retexturing activator
                        Skinceutical serum 10
                        skinceutical blemish + age defence
                        Officina stress elixir serum do twarzy na noc

są w internetowej aptece z dużym rabatem, poki co mam serum FlavoC 15, ale tak szukam kamienia filozoficznego młodosci ;) "

> > -czy mozna 'przedawkowac wit C? tzn np czy za duzo by bylo gdybym naklada
                        > la ser
                        > > um flavoC 15 rano (czy jest sens na to cetaphil i potem filtr?) i potem j
                        > eszcze
                        > > serum po poludniu pod cetaphil?
                        >
                        > przedawkować można zawsze i wszystko, ale jeśli masz ochotę możesz nakładać. Na
                        > filtr i nawilżacz zawsze jest sens.

NA filtr i nawilzacz? Czyli najpierw co, pogubiłam się :( myslalam ze najpierw serum, potem nawilżacz, potem filtr. :(

> > -czy wystarczy jesli nakladam filtr o 6.00 rano i tak (plus lekki fluid)
                        > trwam
                        > > do tej 15-16?
                        >
                        > nie, reaplikować musisz co ok. 2h

i wtedy nakłądać go na wierzch, czy zmywać poprzednią warstwę? Nie zrobi się maska teatralna?

wielkie dzięki :)
                        • casablanca.only Re: :) 20.07.11, 20:59
                          Witaj Issey,
                          Bardzo Cię proszę o wyrażenie opinii o kosmetykach których używam oraz o ewnetualne zproponowanie zmian:)
                          Mam 31 lat. Moim problemem jest tłusta cera oraz pierwsze zmarszczki, szczególnie w okolicach oczu. Systematycznie w okolicach ust i brody pojawiają się pryszcze (takie grudy). Mam też sporo blizn potrądzikowych z którymi usilnie walczę.
                          oczyszczanie: mleczko ziaja, płyn micelarny ziaja, borasol,
                          pielęgnacja: neostrata pha 12 latem, wcześniej avene diacneal, flavo c BU, żele pod oczy floslek, vichy 50+ jako filtr - używam go b. oszczędnie bo niestety jest dosyć tłusty,
                          acne derm, benzacne na pryszcze.
                          Z neostraty jestem raczej zadowolona, ale nie wiem co stosować po niej, a niedługo mi się kończy.
                          Proszę Cię o opinię.Pozdr.
                          • issey_miyake Re: :) 21.07.11, 21:48
                            casablanca.only napisała:

> Mam 31 lat. Moim problemem jest tłusta cera oraz pierwsze zmarszczki, szczególn
                            > ie w okolicach oczu. Systematycznie w okolicach ust i brody pojawiają się prysz
                            > cze (takie grudy). Mam też sporo blizn potrądzikowych z którymi usilnie walczę.

warto pomyśleć o zabiegach, np. peelingach głębokich

> oczyszczanie: mleczko ziaja, płyn micelarny ziaja, borasol,

nie powodują podrażnień?

> pielęgnacja: neostrata pha 12 latem, wcześniej avene diacneal, flavo c BU, żele
                            > pod oczy floslek, vichy 50+ jako filtr - używam go b. oszczędnie bo niestety j
                            > est dosyć tłusty,

jak tolerujesz Neostrate 12, powoduje podraznienia, ile opakowań zuzylas? Avene Diacneal jaka tolerancja? Ile opakowań?
                            • casablanca.only Re: :) 21.07.11, 22:05
                              Ziaja stosowana do oczyszczania nie powoduje podrażnień.
                              Neostrata jest dobrze tolerowana, jestem z niej zadowolona. Po diacneal na początku skóra była przesuszona, ale potem było ok. Obydwa produkty stosowane po 1 opakowaniu.
                              • issey_miyake Re: :) 21.07.11, 22:38
                                casablanca.only napisała:

> Ziaja stosowana do oczyszczania nie powoduje podrażnień.
                                > Neostrata jest dobrze tolerowana, jestem z niej zadowolona. Po diacneal na pocz
                                > ątku skóra była przesuszona, ale potem było ok. Obydwa produkty stosowane po 1
                                > opakowaniu.

zostawmy w takim razie ziaje.

Warte uwagi na dzień - NeoStrata Bionic Face Serum 10% PHA (jako antyoksydant) + filtr na to
                                a na noc - NeoStrata Bionic Lotion 15% PHA.
                        • issey_miyake Re: :) 20.07.11, 23:59
                          nika.lucja napisała:
                          > "Issey, znalazlam w promocji produkty które są bardzo drogie, ale moze warte sw

wrzucę Ci odpowiedź na e-mail

> tzn np czy za duzo by bylo gdybym nakladala serum flavoC 15 rano (czy jest sens na to cetaphil i potem filtr?)

Tak, jak napisałam: Tak, nakładaj. Na produkty typu filtr i nawilżacz zawsze jest sens. Kolejność taka jaką wymieniłaś.

> NA filtr i nawilzacz?

Nie dosłownie, że na to masz nakładać serum, tylko że na to zawsze jest sens, pora, etc.

> Czyli najpierw co, pogubiłam się :( myslalam ze najpierw
                          > serum, potem nawilżacz, potem filtr. :(

czytaj ze zrozumieniem

> i wtedy nakłądać go na wierzch, czy zmywać poprzednią warstwę? Nie zrobi się ma
                          > ska teatralna?

dowolnie. zrobi się maska, dlatego warto zmywać i nakładać nową
                          • kwasowka Re: :) 21.07.11, 20:40
                            Mam 40 lat , skóra mieszana w strefie T, pod oczami lekko pognieciona(zmarszczki mimiczne)
                            Stosuję Triacneal( pierwsze opakowanie).
                            Jak go skończę, to co stosować? Glyco A, Bandi czy coś innego?
                            • issey_miyake Re: :) 21.07.11, 21:34
                              kwasowka napisała:

> Jak go skończę, to co stosować? Glyco A

tak
                              • kwasowka Re: :) 22.07.11, 17:46
                                Issey bardzo dziękuję za odpowiedz, a czy Glyco A mogę stosować pod oczy?
                                • issey_miyake Re: :) 22.07.11, 23:55
                                  kwasowka napisała:

> a czy Glyco A mogę stosować pod oczy?

możesz, ale ostrożnie, może podrażniać.
                                  • kwasowka Re: :) 24.07.11, 12:33
                                    Issey jaki krem pod oczy stosować, aby zniwelować choć trochę zagniecenia i nie dopuszczać do następnych?
                                    • issey_miyake Re: :) 24.07.11, 13:59
                                      kwasowka napisała:

> Issey jaki krem pod oczy stosować, aby zniwelować choć trochę zagniecenia i nie
                                      > dopuszczać do następnych?

Nie ma takiego kremu, który zniweluje zmarszczki mimiczne. Kremy jedynie nawilżają i napinają skórę, ale po odstawieniu problem wraca. Kremy te nie są tanie, więc warto pomyśleć o nastrzyknięciu tych okolic. Jeśli bardzo chcesz krem, to np. Daeses krem liftingujący do oczu i ust 2%
    • tatsi007 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 22.07.11, 20:18
      Issey, mam pytanie, co sądzisz o filtrach 50 w bazie MACa? Tyle sie naczytałam o ochronie przeciwsłonecznej a że te apteczne filtry mi nie pasują, święcę się po nich po jakiejś godzinie, to postanowiłam kupić tą bazę MACa. Czy to jest dobra ochrona?
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 23.07.11, 00:00
        tatsi007 napisała:

> Issey, mam pytanie, co sądzisz o filtrach 50 w bazie MACa?

szału nie ma, to nie jest extra jakość, która chroni przed uva, ma głównie ochronę anty uvb.

> Tyle sie naczytałam
        > o ochronie przeciwsłonecznej a że te apteczne filtry mi nie pasują, święcę się
        > po nich po jakiejś godzinie, to postanowiłam kupić tą bazę MACa. Czy to jest do
        > bra ochrona?

To nie jest dobra ochrona. Daje taką ochronę jak spf w podkładach.
    • niezapowiedziana Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 22.07.11, 21:30
      Witam serdecznie, proszę o pomoc w pielęgnacji skóry twarzy. Mam 34 lat. Posiadam blizny, po rozcięciu chirurgicznym, również bliznę po ranie szarpanej.

- Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pr
      > acy?
      Piję kawę, praca w pomieszczeniu, przed komputerem.

> - Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś
      > leki/suplementy?
      Biorę witaminy.

> - Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz pieniędzy na c
      > omiesięczną kurację?
      Chciałabym odmłodzić skórę, spłycić blizny, nie świecić się, aby nie wychodziły krosty w strefie T, zwęzić pory.

> - Co stosowałeś wcześniej, jak wyglądał Twój program pielęgnacji?
      Myję twarz żelem peelingującym, wcześniej mleczkiem zmywam makijaż, używam tonik, krem pod oczy, krem na noc. W dzień maść veraderm na blizny, krem AA pod oczy, kwasy clarena fruit.

> - Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg) korzystałeś/aś,
      > korzystasz?
      Masaże, oczyszczanie, maski algowe.

Często mam suchą skórę w okolicach oczu, jeżeli użyję innego na twarz kremu na dzień niż clarena (fruit-niskie stężenie kwasów), to się świecę, z czasem wychodzą krostki.
      Mam jeszcze pytanie, jakim zabiegom mam się poddać w specjalistycznych gabinetach, aby blizny spłyciły się chociaż.
      Pozdrawiam.

• issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 23.07.11, 00:04
        niezapowiedziana napisała:

> Witam serdecznie, proszę o pomoc w pielęgnacji skóry twarzy. Mam 34 lat. Posiad
        > am blizny, po rozcięciu chirurgicznym, również bliznę po ranie szarpanej.

W jakich dokładnie miejscach występują te blizny, ile mają lat.

> Biorę witaminy.

Jakie i jakie dawkowanie?

> Myję twarz żelem peelingującym, wcześniej mleczkiem zmywam makijaż, używam toni
        > k, krem pod oczy, krem na noc. W dzień maść veraderm na blizny, krem AA pod ocz
        > y, kwasy clarena fruit.

Wymień firmy i rodzaj produktów w/w. Jaka kolejność stosowania i jakie odczucia, czy jakaś poprawa, efekty, jaka tolerancja? Bywają podrażnienia?

> Masaże, oczyszczanie, maski algowe.

Jak często, jakie odstępy między zabiegami? Jaki rodzaj oczyszczania?

> Mam jeszcze pytanie, jakim zabiegom mam się poddać w specjalistycznych gabineta
        > ch, aby blizny spłyciły się chociaż.

Na pytanie odpowiem, jeśli ustalimy wszystko o co wyżej zapytałam.

ps: mile widziane zdjęcie twarzy, bez makijażu, na e-mail gazetowy.
        • niezapowiedziana Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 23.07.11, 16:02
          ssey_miyake napisała:

> W jakich dokładnie miejscach występują te blizny, ile mają lat.
          Policzek, rana cięta przy oku, od brwi w stronę ucha, na policzku bliżej kącika ust.
          Około dwóch.

> > Biorę witaminy.
          > Jakie i jakie dawkowanie?

Maxivit oraz aspargin i witaminę B

> Wymień firmy i rodzaj produktów w/w. Jaka kolejność stosowania i jakie odczucia
          > , czy jakaś poprawa, efekty, jaka tolerancja? Bywają podrażnienia?

Makijaż zmywam mleczkiem Lirene, do skóry normalnej i mieszanej, następnie żel do mycie twarzy, peelingujący Clean@Clean przeciw błyszczeniu się skóry (służy bardzo), tonik nivea cera normalna i mieszana, następnie krem pod oczy AA ygładzająco-ujędrniający, lub Lirene liftingujący (jak jesden skończę, na zmianę kupuję ten drugi), na noc krem po nasmarowaniu blizn Veraderm, krem Lirene krem przeciwzmarszczkowy, na dzień taki sam proces z myciem tonikiem i maścią, ale krem Clarena Glico Fruit (krem powoduje o wiele mniejsze świecenie, spłycił też blizny.

> > Masaże, oczyszczanie, maski algowe.
          > Jak często, jakie odstępy między zabiegami? Jaki rodzaj oczyszczania?

Bardzo rzadko, oczyszczanie było mechaniczne, nie służyło.
          Dermatix bardzo pomógł w fazie początkowej, teraz mam inny rodzaj maści, ale kilka dni, więc za wcześnie abym określiła czy zdaje swoją rolę.
          Nie używam hormonów, skóra nie toleruje innego mycia, jak z użyciem wody. Bez wody, było pełno krosti uczucie średniego oczyszczenia twarzy.

> ps: mile widziane zdjęcie twarzy, bez makijażu, na e-mail gazeto
          wysłałam na e-mail.
    • queenanne Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 26.07.11, 13:49
      Issey, byłabym wdzięczna za poradę odnośnie dalszej pielęgnacji.

W pracy jestem kilkanaście godzin dziennie przed komputerem, nad papierami, generalnie w klimatyzowanych pomieszczeniach. Często spacery, czasem rower, nieregularnie fitness. Ograniczam tłuszcze, slodycze i potrawy mączne, dużo wody, owoce, warzywa, alkohol kilka razy w tygodniu. Nie palę.

Chorób brak, nie biorę żadnych leków ani suplementów.

- Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz pieniędzy na comiesięczną kurację?
      Chciałabym ułożyć sobie sensowny program pielęgnacyjny z korzyścią dla skóry. Mam 30 lat, cera mieszana. Nie miałam z nią wcześniej praktycznie żadnych problemów, także w okresie dojrzewania. Teraz zaskórniki i rozszerzone pory w strefie T, podskórne grudki i nierówności na policzkach i okolicach nosa. Skóra jakby cieńsza, nie jest już napięta i gładka. Delikatne zmarszczki mimiczne w okolicach oczu. Finansowo jestem w stanie zainwestować większą kwotę na początek i jakieś 200-300 zł miesięcznie w dalszym okresie.

Od kilku miesięcy, po lekturze Twoich postów na forum, stosuję:
      rano: Cetaphil żel, tonik nawilżający z Ziai/płyn micelarny Avene, serum Auriga C Forte (wcześniej 1 opakowanie słabszego serum C z Aurigi), filtr 50 LRP Anthelios, makijaż (ale już bez podkładu, filtr LRP załatwia sprawę)
      po powrocie z pracy, czyli około 20, 21: Cetaphil żel, tonik nawilżający z Ziai/płyn micelarny Avene, Cetaphil emulsja nawilżająca
      wieczorem: Cetaphil żel, tonik nawilżający z Ziai/płyn micelarny Avene, Avene Ystheal pod oczy, drugie opakowanie Bandi krem złuszczający na twarz (wcześniej 1 opakowanie Bandi AHA + PHA)

Oprócz tego maseczka oczyszczająca Bandi (1x tydzień), maseczka nawilżająca Iwostin (1x tydzień), peeling morelowy St.Yves (kilka x tydzień).
      Wymienione specyfiki nie podrażniają mnie, ale też nie widzę specjalnych efektów. Złuszczania nie zaobserwowałam. Zmniejszyły się nieco pory, natomiast podskórne grudki dalej mam. Zastanawiam się, czego używać dalej, jak już wykończę krem Bandi (retinoidy, Neostrata?). Urlopu z plażowaniem na razie nie planuję.

- Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg) korzystałeś/aś,
      korzystasz?
      Właściwie nie korzystam z zabiegów u kosmetyczki. Jestem teraz umówiona na oczyszczanie połączone z lekkim peelingiem z kwasów. Myślę o kwasach po wakacjach. W co ewentualnie warto zainwestować?

Z góry dziękuję za poradę Issey.
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 28.07.11, 08:46
        queenanne napisała:

> Wymienione specyfiki nie podrażniają mnie, ale też nie widzę specjalnych efektó
        > w. Złuszczania nie zaobserwowałam. Zmniejszyły się nieco pory, natomiast podskó
        > rne grudki dalej mam. Zastanawiam się, czego używać dalej, jak już wykończę kre
        > m Bandi (retinoidy, Neostrata?). Urlopu z plażowaniem na razie nie planuję.

Chcesz chronić skórę przed ewentualnym ryzykiem przebarwień? Czy jest Tobie to obojętne?

> Właściwie nie korzystam z zabiegów u kosmetyczki. Jestem teraz umówiona na oczy
        > szczanie połączone z lekkim peelingiem z kwasów. Myślę o kwasach po wakacjach.
        > W co ewentualnie warto zainwestować?

Kiedy dokładnie masz tę wizytę i kto zaproponował właśnie taką formę oczyszczania?
        • queenanne Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 28.07.11, 10:35
          Przebarwień z pewnością wolałabym uniknąć, nie chcę ryzykować.
          Jeśli chodzi o wizytę, jestem umówioną w tą sobotę na oczyszczanie mechaniczne połączone z peelingiem z kwasami (?), zabieg zaproponowała kosmetyczka jako wstęp do ewentualnego powakacyjnego złuszczania kwasami.
          • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 28.07.11, 22:11
            queenanne napisała:

> Przebarwień z pewnością wolałabym uniknąć, nie chcę ryzykować.

Kup Skinoren krem.

> Jeśli chodzi o wizytę, jestem umówioną w tą sobotę na oczyszczanie mechaniczne
            > połączone z peelingiem z kwasami (?), zabieg zaproponowała kosmetyczka jako wst
            > ęp do ewentualnego powakacyjnego złuszczania kwasami.

Oczyszczania mechaniczne nie wprowadzają do skóry niczego nowego, prócz krótkotrwałego efektu oczyszczania, dodatkowo podrażniają skórę. Ciekawe jaki to peeling kwasami.
            • queenanne Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 29.07.11, 16:23
              Dziękuję Issey. Skinoren, rozumiem, że moge używac go na noc jak skończę opakowanie Bandi? Również pod oczy? Czy to specyfik z retinoidami czy kwasami? Pozostała pielęgnacja bez zmian?
              Jeśli chodzi o peeling, dam znać po wizycie.
              • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 29.07.11, 18:47
                queenanne napisała:

> Dziękuję Issey. Skinoren, rozumiem, że moge używac go na noc jak skończę opakow
                > anie Bandi?

Dokładnie.

> Również pod oczy?

Możesz, ale ostrożnie.

> Czy to specyfik z retinoidami czy kwasami?

kwas

> Pozost
                > ała pielęgnacja bez zmian?

tak

> Jeśli chodzi o peeling, dam znać po wizycie.

ok
                • queenanne Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 13.09.11, 14:23
                  Jeszcze odnośnie zabiegu, to był peeling z kwasem migdałowym, bardzo delikatny, tyle udało mi się dowiedzieć. Rezultatów specjalnych nie zaobserwowałam, ot, miło spędzony czas w gabinecie.
                  Powoli kończy mi się opakowanie Skinoren krem. Tolerancja dobra. Równolegle używam cały czas pod oczy Avene Ystheal, czy tak można? Skinoren aplikuję też na szyję, czy tak jest ok?
                  Issey, co powinnam kupić po Skinoren?
                  Czy moge prosić o przesłanie na gazetowy listy polecanych kosmetyków?
                  Proszę też o polecenie kosmetyczki w Warszawie.

• coli-bri Prośba o poradę 27.07.11, 14:24
      Witaj Issey_Miyake jestem tu pierwszy raz, wielokrotnie czytałam wątki i przyznam się, że nie jestem odmieńcem od innych i gubię się w gąszczu:) w związku z tym uprzejmie proszę o poradę w zakresie pielęgnacji.
      Wiek 36 lat, cera mieszana T w kierunku do normalnej na policzkach, niewielkie zmarszczki mimiczne wokół oczu bez zaznaczonych kurzych łapek, dwie niewielkie zmarszczki pionowe przy brwiach, widoczne dwie linie poziome na czole, bruzdy nosowo-wargowe nie są widoczne, od 3 lat przebarwienia przy oczach i na policzkach, nieznacznie zanieczyszczony nos, cera błyszcząca, wokół płatków nosa popękane naczynka, na policzkach w ich górnej części niewielkie pęknięcia naczynek (to uwaga kosmetyczki), dla mnie niewidoczne. Nie myję twarzy wodą, po niej skóra jest ściągnięta, nie używam żeli do mycia, tylko płyn micelarny. Trudno dobrać mi krem, bo czuję jego ciężar i jest to dyskomfort, zważywszy że nakładam jeszcze makijaż. 2 lata temu uzywałam Avene Ysteal+ na noc, nie było uczuleń, ale też nie zauważyłam działania. W marcu tego roku używałam Vichy LiftActiv Retinol HA na dzień - jest za ciężki, po nim wyskakiwały mi czerwone krosty, a używając wersji na noc budziłam się z tłustą twarzą (już bez krost).

Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pracy?
      - siedzący 8-10 godz, w biurze w okresie letnim klimatyzowane, w tym czasie 3 kawy, woda, nie piję herbaty, praca stresująca
      - stwierdzona alergia wziewna, katar sienny, lek fexofast; z suplementów dawno temu capivit a+e oraz ostatnio linea na odchudzanie
      - przede wszystkim umiejętność pielęgnacji cery i dobór odpowiednich kosmetyków - nie wiem jakich, walka z przebarwieniami, zapobieganie zmarszczkom, co miesiąc mogę przeznaczyć do 200 zł
      *rano: płyn micelarny Sopot Ziaja lub płyn micelarny Bio Rokitnik Ava; zamiennie z mleczkiem do demakijażu Garnier wyciąg z winogron; potem tonik Clinique 3, krem pod oczy Riche Creme wrinkle reducing eye cream Yves Rocher, krem przeciwzmarszczkowy Dermika, filtr Bioderma Photoderm Max spf 50+ tonujący/zamiennie z makijażem
      *wieczór: płyn micelarny, krem p/zm Dermika z retinolem, krem pod oczy Riche Creme wrinkle reducing eye cream Yves Rocher,
      od czasu do czasu Serum Revitalizing Bio Culture Yves Rocher

Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg) korzystałeś/aś, korzystasz?
      - 2 może 3x peeling migdałowy, 3x mikrodermabrazja diamentowa, często henna, nie korzystałam z porady lekarskiej

Bardzo proszę o poradę, co i jak. Mogę oczywiście wyłuskać z innych postów nazwy preparatów i informacje jak z nich korzystać. Czy jednak będą one dobre dla mojej cery?
      Bardzo dziękuję:)
      • coli-bri Re: Prośba o poradę cd 27.07.11, 15:24
        Chciałabym jeszcze dodać, że używam chusteczek samoopalających Dax Cos oraz kremu regenerującego pod oczy z olejem z nasion wiesiołka firmy Oeparol jak również toniku i mleczka tej samej firmy...
        pozdrawiam:)
        • coli-bri Re: Prośba o poradę cd 27.07.11, 22:37
          Czy mogę jednocześnie prosić także o listę polecanych przez Ciebie kosmetyków i antyoksydantów?
          alcedo75@gmail.com
          Bardzo dziękuję za pomoc:)
      • issey_miyake Re: Prośba o poradę 29.07.11, 23:03
        coli-bri napisała:

> Bardzo proszę o poradę, co i jak. Mogę oczywiście wyłuskać z innych postów nazw
        > y preparatów i informacje jak z nich korzystać. Czy jednak będą one dobre dla m
        > ojej cery?

odbierz e-mail
      • issey_miyake Re: Prośba o poradę 02.08.11, 11:52
        coli-bri napisała:

> niewielkie
        > zmarszczki mimiczne wokół oczu bez zaznaczonych kurzych łapek, dwie niewielkie
        > zmarszczki pionowe przy brwiach, widoczne dwie linie poziome na czole, bruzdy n
        > osowo-wargowe nie są widoczne,

to się kwalifikuje do medycyny estetycznej, kremy nie przyniosą zadowalającej poprawy

> od 3 lat przebarwienia przy oczach i na policzka
        > ch,

czym i jak próbowałaś się ich pozbyć?

> Nie myję twarzy wodą, po niej skóra
        > jest ściągnięta, nie używam żeli do mycia, tylko płyn micelarny.

i bardzo dobrze.

> Trudno dobrać
        > mi krem, bo czuję jego ciężar i jest to dyskomfort, zważywszy że nakładam jesz
        > cze makijaż.

ile masz czasu rano na poranną toaletę?

> 2 lata temu uzywałam Avene Ysteal+ na noc, nie było uczuleń, ale t
        > eż nie zauważyłam działania.

czego oczekiwałaś? użyłaś jedno opakowanie?

> W marcu tego roku używałam Vichy LiftActiv Retinol
        > HA na dzień - jest za ciężki, po nim wyskakiwały mi czerwone krosty, a używają
        > c wersji na noc budziłam się z tłustą twarzą (już bez krost).

to raczej kwestie uczuleniowe

> - siedzący 8-10 godz, w biurze w okresie letnim klimatyzowane, w tym czasie 3 k
        > awy, woda, nie piję herbaty, praca stresująca

jak sobie radzisz ze stresem? miewasz urlopy, dni wolne? w jaki dni nie pracujesz?

> - stwierdzona alergia wziewna, katar sienny, lek fexofast; z suplementów dawno
        > temu capivit a+e oraz ostatnio linea na odchudzanie

widzisz efekty po linei? podejrzewam, że nie :)

> - przede wszystkim umiejętność pielęgnacji cery i dobór odpowiednich kosmetyków
        > - nie wiem jakich, walka z przebarwieniami, zapobieganie zmarszczkom, co miesi
        > ąc mogę przeznaczyć do 200 zł

masz dostęp do lekarza, który wypisze swobodnie receptę?

> - Co stosowałeś wcześniej, jak wyglądał Twój program pielęgnacji?
        > *rano: płyn micelarny Sopot Ziaja lub płyn micelarny Bio Rokitnik Ava; zamienni
        > e z mleczkiem do demakijażu Garnier wyciąg z winogron; potem tonik Clinique 3,
        > krem pod oczy Riche Creme wrinkle reducing eye cream Yves Rocher, krem przeciwz
        > marszczkowy Dermika, filtr Bioderma Photoderm Max spf 50+ tonujący/zamiennie z
        > makijażem
        > *wieczór: płyn micelarny, krem p/zm Dermika z retinolem, krem pod oczy Riche C
        > reme wrinkle reducing eye cream Yves Rocher,
        > od czasu do czasu Serum Revitalizing Bio Culture Yves Rocher

miewasz podrażnienia? jak one się objawiają? po czym?

Jak wygląda Twój sposób odżywiania? Co lubisz? czego nie jesz?
        • coli-bri Re: Prośba o poradę 03.08.11, 22:17
          issey_miyake napisała:

> coli-bri napisała:
          >
          > > niewielkie
          > > zmarszczki mimiczne wokół oczu bez zaznaczonych kurzych łapek, dwie niewi
          > elkie zmarszczki pionowe przy brwiach, widoczne dwie linie poziome na czole, br
          > uzdy nosowo-wargowe nie są widoczne,
          >
          > to się kwalifikuje do medycyny estetycznej, kremy nie przyniosą zadowalającej p
          > oprawy
          cóż... płaci się za zaniedbanie:) nic nie da się zrobić by nie pogłębiać problemu?

> > od 3 lat przebarwienia przy oczach i na policzkach, > czym i jak próbowałaś się ich pozbyć? - w tym rzecz, że nie próbowałam, bo nie wiedziałam czym.... stosowałam wiosną serum garniera z orchideą na przebarwienia (dobrze się wchłaniał, nie był ciężki, nie było po nim niespodzianek) i tylko tyle, poza tym rano płyn ziaja lub clinique tonic 2, byle jaki krem, czasami filtr.. od niedawna jestem "mądrzejsza"

> ile masz czasu rano na poranną toaletę? - do 40 min, obecnie po zastosowaniu płynu biodermy sensibo nakładam flavo c i na to biodermę photoderm max creme teintee 50+, który pozostał mi z zeszłego roku, ale jak juz wiem, nie chroni, więc zamieniłam go na biodermę photoderm max ultra-fluide teintee 50+/uva 40, który ma lżejszą konsystencję i nie odpowiada mi jak krem - tamten jednak lepiej kryje, poza tym nie mam niespodzianek poza cyklem miesięcznym
          >
          > > 2 lata temu uzywałam Avene Ysteal+ na noc, nie było uczuleń, ale t
          > > eż nie zauważyłam działania.
          > czego oczekiwałaś? użyłaś jedno opakowanie? - tak tylko jedno, uzywałam jesienią, traktowałam profilaktycznie, nie wchłaniał się i pozostawiał tłustą warstwe, nie było uczuleń, podrażnień, ówcześnie nie przywiązywałam az takiej wagi do pielęgnacji, poza tym pózniej pojawił się problem finansowy.. a to jak wiadomo nakazuje iść inną drogą... niestety więc podajwił sie Dax Cosmetics z retinolem na noc lub vichy retinol ha na noc, po nim rano mam świecącą twarz, jakby wszystko spłynęlo.... może tak ma być?

> jak sobie radzisz ze stresem? miewasz urlopy, dni wolne? w jaki dni nie pracuje
          > sz? - stres... nie potrafię go odregować więc się kumuluje, mam wolne weekendy, urlop raz do roku 2 tyg, nie mam wrażenia, że odpoczywam, w domu też napięcie, brak czasu dla siebie, przy okazji obowiązki rodzicielskie,
          >
          > widzisz efekty po linei? podejrzewam, że nie :) - i święta racja:)
          >
          > masz dostęp do lekarza, który wypisze swobodnie receptę? - niestety nie:( chociaż w poniedziałek mąż ma wizytę u dermatologa;)
          >
          > > - Co stosowałeś wcześniej, jak wyglądał Twój program pielęgnacji?
          > > *rano: płyn micelarny Sopot Ziaja lub płyn micelarny Bio Rokitnik Ava; za
          > mienni
          > > e z mleczkiem do demakijażu Garnier wyciąg z winogron; potem tonik Cliniq
          > ue 3,
          > > krem pod oczy Riche Creme wrinkle reducing eye cream Yves Rocher, krem pr
          > zeciwz
          > > marszczkowy Dermika, filtr Bioderma Photoderm Max spf 50+ tonujący/zamien
          > nie z
          > > makijażem
          > > *wieczór: płyn micelarny, krem p/zm Dermika z retinolem, krem pod oczy R
          > iche C
          > > reme wrinkle reducing eye cream Yves Rocher,
          > > od czasu do czasu Serum Revitalizing Bio Culture Yves Rocher
          >
          - czy te kosmetyki coś dają?

> miewasz podrażnienia? jak one się objawiają? po czym? - co masz na myśli mówiąc o podrażnieniach? czasami wyskoczą przeźroczyste napięte kropki na nosie lub brodzie, sporadzycznie, ale są - chyba po podkładzie, z których po naciśnięciu "tryśnie" przeźroczysty płyn, nie jest tłusty, może to zatkane pory? w okolicach oka na policzku pojawiły się małe, dla mnie niewidoczne pajączki, ostatnio w jednym miejscu skumulowało się ognisko zapalne, właśnie na policzku przy oku czerwona plama, nie swędząca, płaska. Znika samoistnie
          W sumie co mogę nazwać podrażnieniem? nic się nie łuszczy, nie swędzi...
          chociaż raz miałam epizod z oczami, strasznie napuchnięte powieki, łuszcząca się skóra, pomógł jedynie avene oraz nanobasa - uczulił mnie tusz chanel.... więcej takich epizodów nie było.. czy chusteczki samoopalające dax są dobrą alternatywą dla opalenizy? Jestem ciemną blondynką, niebieskie oczy, opalenizna zawsze czerwona... więc unikam słońca...
          >
          > Jak wygląda Twój sposób odżywiania? Co lubisz? czego nie jesz? - staram się jeść regularnie, jestem pod opieką dietetyka (spadam z wagi, a spadku nie widać... hehe) rano 2 szklanki wody, potem 2 łyzki oleju lnianego tłoczonego na zimno, lekkie sniadanie - musli nestle lub chleb orkiszowy z masłem, w ciągu dnia zamiennie wg diety warzywa z oliwą z oliwek, mięso, ryby (rzadko), jaka, zupy, dużo warzyw i wody, mało wędlin i żółtego sera... nie jem owoców, co najwyżej borówki amerykańskie, za jabłkami nie przepadam, obecnie nie biorę suplementów, wieczorami czasami kieliszek wina, no może dwa:) nie palę..

Bardzo dziękuję za odpowiedz:)

• issey_miyake Re: Prośba o poradę 04.08.11, 00:53
            coli-bri napisała:

> zmarszczki mimiczne wokół oczu, dwie niewielkie zmarszczki pionowe przy brwiach, widoczne dwie linie poziome na czole,
            > nic nie da się zrobić by nie pogłębiać proble
            > mu?

nie używać mimiki twarzy, nie uśmiechać się, nie być zdziwionym, przerażonym, smutnym, etc :)

> po nim rano mam świecącą twarz, jakb
            > y wszystko spłynęlo.... może tak ma być?

pewnie

> chociaż w poniedziałek mąż ma wizytę u dermatologa;)

w który poniedziałek? :)

> - czy te kosmetyki coś dają?

nie

> czy chusteczki samoopalające dax są dobrą alterna
            > tywą dla opalenizy?

jak najbardziej

> więc unikam słońca...

i chwała Bogu :)
            • coli-bri Re: Prośba o poradę 04.08.11, 08:10

> nie używać mimiki twarzy, nie uśmiechać się, nie być zdziwionym, przerażonym, s
              > mutnym, etc :)
              hehe:)
              >
              > > chociaż w poniedziałek mąż ma wizytę u dermatologa;)
              >
              > w który poniedziałek? :) nadchodzący
              >
              > > - czy te kosmetyki coś dają?
              >
              > nie - mam wyrzucić? Issey jaką mam alternatywę?
              >
              • issey_miyake Re: Prośba o poradę 04.08.11, 11:26
                coli-bri napisała:

> > nie - mam wyrzucić? Issey jaką mam alternatywę?

jak szkoda wyrzucić to zużyj, ale generalnie nie kupuj takich więcej. Czy dermatolog do którego idzie mąż, da mu oddzielną receptę na to co sobie zażyczy? :)
                • coli-bri Re: Prośba o poradę 04.08.11, 13:00

> jak szkoda wyrzucić to zużyj, ale generalnie nie kupuj takich więcej. Czy derma
                  > tolog do którego idzie mąż, da mu oddzielną receptę na to co sobie zażyczy? :)
                  >
                  > Zawsze mogę zapytać czy wypisze, bo pójdziemy razem...;)
                  • issey_miyake Re: Prośba o poradę 08.08.11, 12:45
                    coli-bri napisała:

> > Zawsze mogę zapytać czy wypisze, bo pójdziemy razem...;)

poproś go o krem Differin i żel Differin
    • iwmar_1 Issey prośba o radę 31.07.11, 00:49
      Witam Issey i bardzo prosze o poradę

- mam 34 lata,pracuję przy komputerze w klimatyzacji+ dodatkowo przesiaduję sporo w domu przy komputerze:-), popalam papierosy (2-3 dziennie), co jakieś 2-3 tygodnie alkohol, nie jem za dużo owoców i warzyw, mam fazy na odchudzanie- dieta Dukana (ale nie tak rygorystycznie, używam tłuszczów) -dieta 2-3 tygodnie a później nie wytrzymuję i np. tydzień jem normalnie z większą ilością słodyczy a później znów dieta i tak w kółko:-( 1-2 razy w tygodniu chodzę na siłownię, śpię jakieś 5-6 godzin na dobę, piję dużo wody- ok. 3 litry dziennie, kawy nie pijam

- nie choruję, żadnych leków i suplementów nie biorę ale w planach w najbliższych miesiącach mam ciążę więc zapewne za jakieś 2-3 m-ce zacznę łykać folik

- mam cerę mieszaną, raczej wrażliwą, z tendencją do czerwienienia się, z rozszerzonymi naczynkami w okolicach nosa, z rozszerzonymi porami na całej twarzy, zaskórnikami na całej twarzy, grudkami podskórnymi na skroniach,miewam niespodzianki ale sądzę,że raczej z tego powodu,że kombinuję przy twarzy (wyciskam:-(, ale pracuję nad sobą:-)

- chcialabym mieć gładką cerę bez zanieczyszczeń, bez rozszerzonych porów, dobrze nawilżoną (nie lubię uczucia ściągniecia na policzkach) może równiez z profilaktyką przeciwzmarszczkową (na razie zmarszczki między brwiami i lekkie wokół oczu)- nie za duże oczekiwania?

- miesięcznie mogę przeznaczyć 200-300 zł, na początku trochę więcej

- w tej chwili stosuję:
      rano przemywam twarz płynem Biodermą Sensibio H2O, czasami po tym jeszcze żelem do mycia twarzy Aknicare o działaniu przeciwtrądzikowym a później Aknicare sun spf 30 (kremy z spf 50 źle sie rozsmarowują i przyznam,ze rano nie mam czasu czekać aż wsiąkną) i na to makijaż (podkład Guerlain Parure Gold-lubię bo jest lekki a zarazem dobrze kryje, puder w kamieniu obecnie Inglot i na to Meteoryty Guerlain), nie mam żadnego kremu pod oczy
      wieczorem zmywam makijaż Biodermą i w zależnosci czy mam jakieś zaczerwienienia powodowane wyciskaniem stosuję na całą twarz albo Avene Cicalfate albo Clarins Multi-Active noc do cery normalnej i mieszanej, od czasu do czasu maseczki nawilżajace kupowane w drogeriach w saszetkach- różnych producentów

-korzystałam z zabiegu oczyszczania twarzy (ale nie mechaniczne) u kosmetyczki miesiąc temu, chciałabym rozpocząć przygodę z peelingami i jeszcze w sierpniu pójść na peeling migdałowy

Bardzo proszę o podstawowe informacje jakie konkretnie produkty powinnam stosować rano i wieczorem, a co od czasu do czasu, a czego powinnam wystrzegać się

a i jakbym mogła prosić na priv o namiary na kosmetyczkę lub lekarza w Warszawie do którego można udac się bezpiecznie na peelingi

z góry bardzo dziękuję i gorąco pozdrawiam
      • issey_miyake Re: Issey prośba o radę 03.08.11, 22:04
        iwmar_1 napisała:

> - mam cerę mieszaną, raczej wrażliwą, z tendencją do czerwienienia się, z rozsz
        > erzonymi naczynkami w okolicach nosa, z rozszerzonymi porami na całej twarzy, z
        > askórnikami na całej twarzy, grudkami podskórnymi na skroniach,miewam niespodz
        > ianki ale sądzę,że raczej z tego powodu,że kombinuję przy twarzy (wyciskam:-(,
        > ale pracuję nad sobą:-)

wyślij zdjęcie twarzy na e-mail /bez makijażu/

> - chcialabym mieć gładką cerę bez zanieczyszczeń, bez rozszerzonych porów, dobr
        > ze nawilżoną (nie lubię uczucia ściągniecia na policzkach) może równiez z profi
        > laktyką przeciwzmarszczkową (na razie zmarszczki między brwiami i lekkie wokół
        > oczu)- nie za duże oczekiwania?

oczekiwania są ok

> -korzystałam z zabiegu oczyszczania twarzy (ale nie mechaniczne) u kosmetyczki
        > miesiąc temu, chciałabym rozpocząć przygodę z peelingami i jeszcze w sierpniu
        > pójść na peeling migdałowy

na jakim zabiegu byłaś?

> a i jakbym mogła prosić na priv o namiary na kosmetyczkę lub lekarza w Warszawi
        > e do którego można udac się bezpiecznie na peelingi

e-mailem
    • karmelek4 Issey_miyake wróciłam z wakacji i ...przebarwienia 01.08.11, 19:02
      Jak zwykle w wakacje, właśnie wróciłam z Grecji, twarz miałam cały czas wysmarowaną filtrem ( bioderma 50), ale co z tego, przebarwienia na skroniach jak nic. Co roku to samoi co teraz?
      Chciałabym jak najszybciej pozbyć sie tego i w związku z tym mam pytanie:

Czy zakupić Neostratę żel HQ na przebarwienia , czy pojawilo sie cos bardziej skutecznego?

• karmelek4 Re: Issey_miyake wróciłam z wakacji i ...przebarw 01.08.11, 19:11
        Dodam jeszcze, ze aktualnie stosuję:
        - serum flavo-c forte ( skandalicznie podrożało);
        - neostrata bionic lotion 15 PHA;
        - cetaphil MD ( genialny dla mojej tłustej, odwodnionej skóry:);
        - czasami flavonex ;
        - filtry biodermu 50+;

Od połowy września startuje z:
        - Neostratą High Potency Cream 20 AHA;
        - locacid;
        - kremami do cery odwodnionej ;

Dlatego pytałam we wcześniejszym poście, czy ta Neostrata żel HQ poradzi sobie wspólnie i w porozumieniu z obecnymi kremami. Wolałaby, nie włączać teraz kwasów AHA, gdyż do połowy września chciałabym normalnie chodzić po ulicy, a nie tylko skakać "od cienia do cienia":)Dziękuję bardzo i pozdrawiam:)

• issey_miyake Re: Issey_miyake wróciłam z wakacji i ...przebarw 01.08.11, 22:06
          karmelek4 napisała:

> Dodam jeszcze, ze aktualnie stosuję:
          > - serum flavo-c forte ( skandalicznie podrożało);

za ile kupujesz? ja za 83,99 (w promocji)

> Od połowy września startuje z:
          > - Neostratą High Potency Cream 20 AHA;
          > - locacid;
          > - kremami do cery odwodnionej ;

to też miałam na myśli, pytając o lekarza :)

> Dlatego pytałam we wcześniejszym poście, czy ta Neostrata żel HQ poradzi sobie
          > wspólnie i w porozumieniu z obecnymi kremami. Wolałaby, nie włączać teraz kwasó
          > w AHA, gdyż do połowy września chciałabym normalnie chodzić po ulicy, a nie tyl
          > ko skakać "od cienia do cienia":)

z HQ też byś musiała :). Możesz jeszcze zaopatrzyć się w serum migdałowe Mandelac i pomyśleć o kwasach bezpiecznych latem :).
          • karmelek4 Re: Issey_miyake wróciłam z wakacji i ...przebarw 02.08.11, 18:22
            issey_miyake napisała:

> za ile kupujesz? ja za 83,99 (w promocji)

Serum kupiłam ostatnio za 120 zł (!!!) niestety nie było żadnej promocji.

Z bezpiecznych latem kwasów stosuję NeoStratę Bionic Lotion 15 AHA i nie pozostaje mi nic innego jak poczekać do połowy września i zafundować sobie kwasy Neostraty High Potency Cream 20 AHA i locacid; a póki co czekam na słonce...ma ponoć wrócić na południe Polski już w ten czwartek :)
            Ps. Strasznie szkoda, że nie ma już takiego łatwego dostępu do Neostraty HQ :(
      • issey_miyake Re: Issey_miyake wróciłam z wakacji i ...przebarw 01.08.11, 22:03
        karmelek4 napisała:

> Jak zwykle w wakacje, właśnie wróciłam z Grecji, twarz miałam cały czas wysmaro
        > waną filtrem ( bioderma 50), ale co z tego, przebarwienia na skroniach jak nic.
        > Co roku to samoi co teraz?
        > Chciałabym jak najszybciej pozbyć sie tego i w związku z tym mam pytanie:
        >
        > Czy zakupić Neostratę żel HQ na przebarwienia , czy pojawilo sie cos bardziej s
        > kutecznego?

Neostratę HQ wycofali. Firma ją dystrybuująca czeka na zalegalizowanie tego jako lek. Może gdzieś jeszcze ją znajdziesz. Masz swobodny dostęp do lekarza?
    • lucja.0 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 03.08.11, 15:22
      Issey,
      czy warto zainwestowac w zabieg falami radiowymi? W ofercie zakł.kosm. ma same fale i mikro z falami. Podobno niezwykle poprawiają owal twarzy oraz gęstość skóry. Możliwe?
      Cena promocyjna same fale 110zł/zabieg, mikro+fale- 130zł/zabieg.

Mysle raczej o mikro i kwasach jesienią, ale zaciekawiła mnie ta informacja. Co Ty o tym myslisz?
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 03.08.11, 21:14
        lucja.0 napisała:

> Issey,
        > czy warto zainwestowac w zabieg falami radiowymi? W ofercie zakł.kosm. ma same
        > fale i mikro z falami. Podobno niezwykle poprawiają owal twarzy oraz gęstość sk
        > óry. Możliwe?
        > Cena promocyjna same fale 110zł/zabieg, mikro+fale- 130zł/zabieg.
        >
        > Mysle raczej o mikro i kwasach jesienią, ale zaciekawiła mnie ta informacja. Co
        > Ty o tym myslisz?

fale - warto. Pytanie tylko dlaczego tak tanio? Fale falom nie równe. Jaki sprzęt - jesteś w stanie się dowiedzieć?
    • cannella Czy ja też mogę poprosić o pomoc? 03.08.11, 22:13
      Chciałabym sobie "ustawić" pielęgnację, ale szczerze mówiąc pogubiłam się w ofercie.
      Mam cerę mieszaną, generalnie bezproblemową. Czasem coś mi wyskoczy na brodzie lub koło nosa, czasem w skrajnie suchym pomieszczeniu lub na mrozie zareaguje zaczerwienieniem i pieczeniem, ale to sporadycznie. Jedyne co, to wydaje mi się ta cera nieco obwisla i trochę zmęczona. Tryb życia siedząco biurowy, z używek to kawa, kawa, kawa, ale piję też dużo wody. Skończyłam niedawno serię biotyny i wapnia przepisaną przez lekarza, a tak poza tym, to żadnych leków na stałe.

Podczytuję to forum i doszłam do wniosku, że czas najwyższy wziąć się za siebie na poważnie. Na codzień stosuję: płyn micelarny Bioderma Sensibio, Flavo C Aurigi - na zmianę raz 8%, raz 15%, miałam do kompletu krem Flavo C - stosowałam go na dzień, a na wieczór Lieraca High Peel. Dopóki nie było słońca, zgodnie z radą Issey po południu stosowałam Avene Eluage, ale teraz mimo wszystko boję się przebarwień. Kremu z filtrem oczywiście używam - bardzo lubię Anthelios XL SPF 50, ten barwiony - używam go zamiast podkładu. Kilka lat temu zafundowałam sobie serię zabiegów na twarz z pilingiem kawitacyjnym i kwasami (na pewno migdałowym, ale mogły być też inne). No i zastanawiam się, co dalej.

Wybieram się właśnie na mikrodermabrazję do mojej kosmetyczki - tej od kwasów i kawitacji. Ostatnio polecała mi produkty SkinCeuticals, tylko brzmiała trochę jak gadająca ulotka reklamowa, więc wtedy nie dałam się namówić, ale może powinnam? Dostałam też próbkę Filorgii Sleep and Peel - trochę za mało, by stwierdzić, czy na mnie działa, ale w sam raz, by wiedzieć, że nie podrażnia. Czego jeszcze mogę spróbować? Na co zwrócić uwagę? Jeśli chcialabym przejść na retinoidy na receptę, to czym się zainteresować? Mam 37 lat i to chyba czas najwyższy, żeby się jakoś przygotować na przyszłość ;-)
      • issey_miyake Re: Czy ja też mogę poprosić o pomoc? 04.08.11, 00:46
        cannella napisała:

> Wybieram się właśnie na mikrodermabrazję do mojej kosmetyczki - tej od kwasów i
        > kawitacji. Ostatnio polecała mi produkty SkinCeuticals, tylko brzmiała trochę
        > jak gadająca ulotka reklamowa, więc wtedy nie dałam się namówić, ale może powin
        > nam?

Myślę, że nie na etapie "zaczynania".

> Dostałam też próbkę Filorgii Sleep and Peel - trochę za mało, by stwierdzi
        > ć, czy na mnie działa, ale w sam raz, by wiedzieć, że nie podrażnia. Czego jesz
        > cze mogę spróbować?

produkty Neostraty, Medidermy/Sesdermy, Cell Fusion C, Environ, INNOSEARCH, Idenov, MM System.

> Na co zwrócić uwagę?

Na systematykę, zabiegi (kawitacja i kwasy kosmetyczne - niewiele warte). Masaże, mezoterapię igłową, derma roller, wypełniacze, botoks, fraxel, fr, peelingi chemiczne średniogłębokie, głębokie.

> Jeśli chcialabym przejść na retinoidy
        > na receptę, to czym się zainteresować?

adapalen, tretynoina - wszystko z głową i po kolei, by nie nabawić się podrażnień. Warto łączyć retinoidy z kwasami, z antyoksydantami, składnikami aktywnymi.
        • cannella Re: Czy ja też mogę poprosić o pomoc? 04.08.11, 22:41
          Dzięki serdeczne, Issey!
          A coś konkretnego z Environa polecasz? Wiem, że ta moja kosmetyczka kiedyś właśnie w Environie się specjalizowała.
          • jagnaaa To i ja poproszę o pomoc 05.08.11, 10:28
            Mam 33 lata i od zawsze paskudne zaskórniki na nosie, wokół niego, na brodzie i na granicy czoła przy włosach. Na brodzie, jak naprężę skórę, to widać mnóstwo białych syfków, które w miarę łatwo można wyciskać, staram się tego nie robić, ale niestety nie daję rady, bo bardzo mnie irytują.

Siedzę sporo przed komputerem, mało się ruszam, piję dosyć dużo kawy.

Mam niedoczynność tarczycy, biorę Letrox 75, suplementów nie biorę, bo jakoś im nie ufam.

Chciałabym pozbyć się tych wstrętnych zaskórników i ujednolicić koloryt skóry.

Zazwyczaj na noc stosuję Acne derm, co jakiś czas Davercin do tego. Na dzień fluid La Roche-Posay 50+. Pod oczy na noc krem Iwostin z wit. C i E, bo do twarzy się nie nadaje, a pod oczami nie ma mi czego zapychać i jakoś się sprawdza. Wieczorem i rano używam jeszcze płynu micelarnego La Roche-Posay, ale i tak wcześniej myję twarz wodą i żelem, bo jakoś nie mogę się odzwyczaić.

Kupiłam ostatnio Epiduo, nie za bardzo wiem, co mogłabym do niego stosować, żeby mi nie zrobił masakry. Mam Sebium Hydra Biodermy, ale tak jak w przypadku każdego kremu mam wrażenie, że mnie zapycha.

Nie korzystam z zabiegów. Choruję na łuszczycę i staram się unikać mechanicznych podrażnień, bo mogą spowodować wysiew, a na razie nie mam żadnej plamki i nie chcę się ich dorobić.

Nie ograniczają mnie finanse, ogranicza mnie wrażenie, że każda rzecz nałożona na twarz pogarsza jej stan i zapycha pory.

Ufff, jeśli uda Ci się przebrnąć przez tyle zdań, to będzie mi bardzo miło, jeśli spotkam w odpowiedzi jakieś rady. Pozdrawiam serdecznie.
            • issey_miyake Re: To i ja poproszę o pomoc 05.08.11, 15:01
              jagnaaa napisała:

> Mam niedoczynność tarczycy, biorę Letrox 75, suplementów nie biorę, bo jakoś im
              > nie ufam.

> Zazwyczaj na noc stosuję Acne derm, co jakiś czas Davercin do tego. Na dzień fl
              > uid La Roche-Posay 50+. Pod oczy na noc krem Iwostin z wit. C i E, bo do twarzy
              > się nie nadaje, a pod oczami nie ma mi czego zapychać i jakoś się sprawdza. Wi
              > eczorem i rano używam jeszcze płynu micelarnego La Roche-Posay, ale i tak wcześ
              > niej myję twarz wodą i żelem, bo jakoś nie mogę się odzwyczaić.

nie ma sensu używać i płynu micelarnego i żelu - wybierz jedno, zbyt dużo deteregentów do mycia nie jest potrzebne, kup physiogel do mycia twarzy i nim myj, stosuj tonik nawilżający lub łagodzący. Rano krem z filtrem, jak najbardziej LRP.

Dokup do tego Cetaphil DA Ultra i wieczorem stosuj Epiduo.

> Kupiłam ostatnio Epiduo, nie za bardzo wiem, co mogłabym do niego stosować, żeb
              > y mi nie zrobił masakry. Mam Sebium Hydra Biodermy, ale tak jak w przypadku każ
              > dego kremu mam wrażenie, że mnie zapycha.

Sebium nie nadaje się na połączenie z Epiduo.

> Nie korzystam z zabiegów. Choruję na łuszczycę i staram się unikać mechanicznyc
              > h podrażnień, bo mogą spowodować wysiew, a na razie nie mam żadnej plamki i nie
              > chcę się ich dorobić.

Pomyśl o peelingach chemicznych (medycznych)

> Nie ograniczają mnie finanse, ogranicza mnie wrażenie, że każda rzecz nałożona
              > na twarz pogarsza jej stan i zapycha pory.

Przy retinoidach musisz wybrać - albo zapychanie albo podrażnienie, zaczerwienienie, ściągnięcie skóry.
          • issey_miyake Re: Czy ja też mogę poprosić o pomoc? 09.08.11, 09:27
            cannella napisała:

> Dzięki serdeczne, Issey!
            > A coś konkretnego z Environa polecasz?

dużo rzeczy mają dobrych, długo by wymieniać, podaj konkretny problem
    • camisa_negra123 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 05.08.11, 21:03
      Issey, pisałam już o swoich problemach z cerą tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,211,125575691,125616149,Re_peelingi_a_zblizajace_sie_lato.html i tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,211,124694947,126127247,Re_Pytania_odpowiedz_zanim_napiszesz_do_Isse.html
      Jestem na półmetku zabiegów (za mną 3 peelingi i 3 mezoterapie, tyle samo przede mną), efekty i poprawa skóry są już widoczne.
      Według schematu powinnam mieć teraz zrobiony kolejny peeling, ale postanowiłam przesunąć, bo w połowie września planuję tydzień w Hiszpanii i słońca nie uniknę. Peeling miał być migdałowy, ale z kwasem salicylowym, więc wolałam nie ryzykować przebarwień.
      Moja pielęgnacja w tej chwili wygląda tak: rano: płyn Bioderma Sensibio, Flavo C, filtr Biodermy AR, po południu: Sensibio, Cetaphil DA, wieczorem Sensibio, Mandelac.
      Moim problemem w tej chwili są zaskórniki na nosie, peeling by sobie świetnie z nimi poradził, ale w tej chwili zostaje mi jedynie Mandelac. Dodatkowo pogłębiły mi się pajączki na nosie i okolicach (teleagiektazje), nie wiem, czy to pod wpływem peelingów, czy pod wpływem pogody, pod makijażem są prawie niewidoczne, ale są. Moje pytania:
      1. Czy mogę coś zmienić w swojej pielęgnacji, żeby walczyć z zaskórnikami: dostałam w promocji płyn Bioderma Sebium, ale po przetarciu te pajączki robią się na chwilę jeszcze bardziej widoczne, jakby podrażnione. Czy też zostawić sprawę Mandelacowi (stosuję dopiero od kilku dni)?
      2. Czy planując plażę w połowie września powinnam odstawić Mandelac, a jeśli tak to kiedy?
      3. Czy podczas plażowania powinnam zmienić coś w pielęgnacji (poza zwiększoną aplikacją filtrów oczywiście)? Kiedy kupowałam Flavo C, dziewczyna w aptece zdecydowanie odradzała stosowanie w lecie na dzień, tylko na noc, zdziwiło mnie to, stosuję na dzień pod filtr i jest OK, ale może przy plaży mogą wystąpić jakieś podrażnienia?
      4. Czy stosować też Flavo C wieczorem przed aplikacją Mandelacu?
      5. Czy istnieje jakiś skuteczny sposób zwalczenia tych pajączków, zabieg typu laser lub inny i kiedy go przeprowadzić: jesienią po skończonej mezoterapii i peelingach?
      • camisa_negra123 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 05.08.11, 21:22
        PS Po poprzednich próbach poprawienia stanu mojej cery zostały mi kremy: Clarins Multi Active na dzień i na noc, Dermika przeciwzmarszczkowy witamina P Plus i cała masa jednorazowych maseczek Dermiki. Co z nimi zrobić: zużyć na szyję i dekolt lub inne partie ciała, czy odstawić zupełnie?
        • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 05.08.11, 22:19
          camisa_negra123 napisała:

> PS Po poprzednich próbach poprawienia stanu mojej cery zostały mi kremy: Clarin
          > s Multi Active na dzień i na noc, Dermika przeciwzmarszczkowy witamina P Plus i
          > cała masa jednorazowych maseczek Dermiki. Co z nimi zrobić: zużyć na szyję i d
          > ekolt lub inne partie ciała, czy odstawić zupełnie?

zuzyj na coś innego, co nie jest twarzą, szyją, dekoltem.
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 05.08.11, 22:20
        forum.gazeta.pl/forum/w,211,124694947,127682141,Re_Pytania_odpowiedz_zanim_napiszesz_do_Isse.html
    • malaanka85 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 06.08.11, 12:04
      Witam serdecznie,

Jeszcze calkiem nie dawno (pol roku temu) mialam dosc ladna cere, gladka, bez zmarszczek (pewnie z racji mlodego wieku -25 lat). Latem nie uzywalam zadnych kosmetykow do twarzy procz wody termalnej, zima krem physiogel i podklad mineralny. Moje problemy ze skora twarzy zaczely sie po porodzie, czyli dokladnie pol roku temu. Skora zrobila sie delikatnie pomarszczona na policzkach- takie cienkie kreseczki biegnace od kosci policzkowej do nosa, ulozone promieniscie, szczegolnie widoczne po prawej stronie twarzy. Wyglada to tak jakby skora w ciazy naciagnela sie (zatrzymanie wody w organizmie, lekkie opuchniecie twarzy, kilka kilogramow+ ) i po porodzie nie wrocila juz do stanu z przed. Uwazam ze to jej "nadmiar" widoczny jest wlasnie wpostaci tych zmarszek. Waze tyle samo ile przed ciaza, wiec jestem szczupla, ale tez nie za chuda. Dodam, ze zawsze odzywialam sie w miare dobrze, tzn jadlam duzo owocow, warzyw, malo smazonego, od czasu do czasu mieso, ryby, pilam duzo wody mineralnej. W ciazy zmienilo sie tylko jedno - dodalam do tej diety slodycze, bo nie moglam sie bez nich obejsc. Nie zazywam zadnych lekow ani suplementow, nie pale, alkohol rzadko.
      Bardzo prosze o rade w jaki sposob moge choc troche poprawic stan mojej skory, ujedrnic ja i jesli jest na to jakis sposob to troche ja "zagescic". Z gory dziekuje za kazda odpowiedz :)
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 08.08.11, 15:07
        malaanka85 napisała:

> Witam serdecznie,

niepotrzebnie powtarzasz post.
    • beata_17 Bandi 5% skonczylam - co dalej? 07.08.11, 21:49
      wlasnie koncze pierwsze opakowanie Bandi 5% AHA i nie wiem czy kupic drugie czy jakis inny krem o mocniejszym stezeniu. Po Bandi nie mialam zadnych podraznien, skora zareagowala wlasciwie jak na kazdy inny krem (przez pierwsze 2 dni po aplikacji pojawilo sie leciutkie pieczenie na policzkach, tak moze przez 10sekund). Nie udalo mi sie niestety pozbyc zaskornikow glownie na nosie ale tez na brodzie i czole. Issey poradz prosze co dalej:))
      • issey_miyake Re: Bandi 5% skonczylam - co dalej? 08.08.11, 12:58
        beata_17 napisała:

> wlasnie koncze pierwsze opakowanie Bandi 5% AHA i nie wiem czy kupic drugie czy
        > jakis inny krem o mocniejszym stezeniu. Po Bandi nie mialam zadnych podraznien
        > , skora zareagowala wlasciwie jak na kazdy inny krem (przez pierwsze 2 dni po a
        > plikacji pojawilo sie leciutkie pieczenie na policzkach, tak moze przez 10sekun
        > d). Nie udalo mi sie niestety pozbyc zaskornikow glownie na nosie ale tez na br
        > odzie i czole. Issey poradz prosze co dalej:))

kup Skinoren krem.
        • beata_17 Re: Bandi 5% skonczylam - co dalej? 08.08.11, 14:32
          Issey dziekuje za odpowiedz, juz znalazlam w aptece internetowej, nie wiem tylko czy zamowic ten 15% czy 20%?
          • issey_miyake Re: Bandi 5% skonczylam - co dalej? 08.08.11, 15:06
            beata_17 napisała:

> Issey dziekuje za odpowiedz, juz znalazlam w aptece internetowej, nie wiem tylk
            > o czy zamowic ten 15% czy 20%?

Kobieto, umiesz czytać? zaleciłam KREM, nie żel.
            • beata_17 Re: Bandi 5% skonczylam - co dalej? 09.08.11, 09:54
              Ok, dzieki juz znalazlam:))
    • fonula Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 08.08.11, 10:17
      Issey,

Ja też prosze o pomoc w doborze kosmetyków.
      1. Tryb życia regularny, ok 7 godzin snu - wiek 40 lat
      2. praca przy komuterze
      3. antykoncepcja
      4. problemy skórne - przebarwienia (dosyć skutecznie zwalczone żelem HQ neostraty) + bardzo sucha łuszcząca się skóra po obu stronach nosa, suche 'placki' na twarzy (jak liszaje) rozszerzone naczynka
      5. uzywam: rano - serum flawo c uriga + Vichy aqualia antiox + jeszcze czasem trochę filtra Boots SOLTAN +50,
      wieczorem Neostrata skin lightening żel + La Roche Posay Nutritic 5 % biolipidy. twarz zmywam woda micelarną La roche posay wiec na zmianę z żelem do mycia twarzy Nivea
      pod oczy Orientana maska - krem pod oczy z kaskaryli
      kosmetyczka - od roku nie byłam na żadnym zabiegu
      6. Miewam uczulenie na kosmetyki np. pod oczy: kremy Vichy, kremy Dermika, twarz: tez się zdarza ale nie pamietam teraz co źle zadziałało.
      7. Chciałabym pozbyć się łuszczącej się skóry i wyciszyć naczynka (chociaz nie jest źle). Bardzo dobrze zareagowałam na próbki kremów nestraty: Renewal oraz Bionic serum
      8. budżet miesięczny 300,00 zł

Dziekuję
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 08.08.11, 13:04
        fonula napisała:

> Issey,

posiadasz e-mail gazetowy?
        • fonula Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 08.08.11, 13:38
          niestety nieużywany i nieaktywny. Wysyłam na twojego gazetowego mój meil . Będę wdzięczna za wszelkie sugestie
    • virgaaurea Pytania 09.08.11, 08:46
      issey, czy mozna sie z Toba skontaktowac przez poczte gazetowa?
      • issey_miyake Re: Pytania 09.08.11, 09:20
        virgaaurea napisała:

> issey, czy mozna sie z Toba skontaktowac przez poczte gazetowa?

tak
        • omt4 Re: Pytania 09.08.11, 22:18
          Issey,
          a ja mam pytanie dotyczące produktów w wit. c
          Kończę własnie flavo c 8% aurigi, co kupić dalej:
          flavo c 15%, idenov glyco c 20 serum, kolejne opakowanie flavo c 8% czy może wszystko jedno który z tych produktów wybiorę?

dodam, że mam prawie 35 lat, cera wrażliwa, raczej nie alegriczna
          • issey_miyake Re: Pytania 10.08.11, 15:27
            omt4 napisała:

> flavo c 15%, idenov glyco c 20 serum, kolejne opakowanie flavo c 8% czy może w
            > szystko jedno który z tych produktów wybiorę?
            >
            > dodam, że mam prawie 35 lat, cera wrażliwa, raczej nie alegriczna

jeśli 8% tolerowałaś dobrze, to 15% flavo C.
    • mamatymisia Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 10.08.11, 13:27
      witam issey,
      Mam od czasów szkolnych problemy z cerą, raz lepiej raz gorzej. Mój problem to trądzik.
      Bywa, że mam ropne, bolące grudki po których zostają przebarwienia a nawet blizny.
      Ogólnie czuję, że skóra nadmiernie rogowaceje i mam poprzytykane pory, zaskórnaiki na nosie brodzie i policzkach, na czole mniej.
      -Do tej pory stosowałam mnóstwo rzeczy, maści z nadtlenkim benzoilu, atrederm, dawercin, differin, doustne antybiotyki.
      -Do twarzy stosowałam żele antybakteryjne.
      -Siedzę w domu, wychowuję dzieci, ruch umiarkowany, nie palę, alkohol sporadycznie.
      -Pomagały mi Diane 35, ale musiałam odstawić, pozatym nic nie biore jestem zdrowa.
      -Nie korzystałam z żadnych zabiegów.
      -Mogę wydać na początek 100-200, potem ok 100.
      -Chciałabym poprawić stan cery-mniej zaskórników, wyprysków, ujednolicić kolory.
      -Sądzę, że potrzebne jest mi coś złuszczającego.
      Teraz już nic nie stosuję, bo juz sama nie wiem czego używać, żeby pomogło.
      Czytam, że polecasz różne kosmetyki, ale większości nie znam stąd moja wielka prośba o nakoerowanie mnie na właściwą pielęgnację. Ach i mam 30 lat, więc trądzik młodzieńczy odpada;)
      Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam!
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 10.08.11, 15:29
        mamatymisia napisała:

> Bywa, że mam ropne, bolące grudki po których zostają przebarwienia a nawet bliz
        > ny.

to wymaga zdecydowanie leczenia

> -Do tej pory stosowałam mnóstwo rzeczy, maści z nadtlenkim benzoilu, atrederm,
        > dawercin, differin, doustne antybiotyki.

były jakieś efekty? jak długo stosowałaś wymienione specyfiki, po jednym opakowaniu?

Robiłaś jakieś badania hormonalne? Tarczycowe? Cokolwiek?
        • mamatymisia Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 10.08.11, 19:38
          Tarczyca ok, leki stosowane przez dłuższy okres czasu, pomagały połowicznie, nigdy w zadawalającym stopniu. Dermatolodzy działają dość machinalnie i odnoszę wrażenie, że wszystkim przepisują to samo. Byłam u kilku, nawet prywatnie.
          Jeśli badania to jakie byś zalecała?
          I mimo wszystko proszę o rady dot. pielęgnacji.
          Dzięki:)
          • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 10.08.11, 19:50
            mamatymisia napisała:

> Tarczyca ok, leki stosowane przez dłuższy okres czasu, pomagały połowicznie, ni
            > gdy w zadawalającym stopniu. Dermatolodzy działają dość machinalnie i odnoszę w
            > rażenie, że wszystkim przepisują to samo. Byłam u kilku, nawet prywatnie.
            > Jeśli badania to jakie byś zalecała?
            > I mimo wszystko proszę o rady dot. pielęgnacji.

Trochę ograniczone jest to, że na pielęgnację masz 100, max 200zł miesięcznie. To zamyka pole manewru. Przydałyby się peelingi medyczne, ale te potrafią kosztować od 200zł w górę. I na jednym nie poprzestaje się. Sama pielęgnacja niewiele pomoże, byłabym albo za Skinorenem (krem i żel) - 2 razy dziennie, albo za retinoidami miejscowymi - Zorac żel (na receptę) - na noc + łagodne zmywanie skóry (bez alkoholu, mydła), lekki nawilżacz, który nie zapycha, maska w konsystencji kremu.
            • mamatymisia Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 11.08.11, 07:29
              A te peelingi to jakiś konkretny rodzaj? Gdzie je robić, u kosmetyczki czy u lekarza dermatologa?
              Skinoren to jak stosować? Raz krem raz żel? I kiedy wtedy włączyć nawilżanie, jeśli ten skinoren 2xdziennie. Byłabyś bardziej za skonorenem czy zorac?
              Czym konkretnie polecasz mycie skóry?
              Co do nawilżania?
              I jaka ta maska?
              Jeszcze raz dziękuję!
              • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 11.08.11, 11:21
                mamatymisia napisała:

> A te peelingi to jakiś konkretny rodzaj? Gdzie je robić, u kosmetyczki czy u le
                > karza dermatologa?

u dermatologa, medyczne kwasy (tca, jessner, pirogronowy)

> Skinoren to jak stosować?

2 x dziennie (rano i wieczorem)

> Raz krem raz żel?

Zaczynasz od kremu, kończysz opakowanie i jeśli dobra tolerancja przechodzisz na żel.

> I kiedy wtedy włączyć nawilżanie, j
                > eśli ten skinoren 2xdziennie.

po południu, albo przed nałożeniem skinorenu

> Byłabyś bardziej za skonorenem czy zorac?

to dwa różne specyfiki, początek to nie czas na zorac

> Czym konkretnie polecasz mycie skóry?

cetaphil emulsja lub płyn micelarny bioderma

> Co do nawilżania?

excipial cream spirig

> I jaka ta maska?

np. własnej roboty papka drożdżowa

> Jeszcze raz dziękuję!
                • omt4 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 11.08.11, 17:04
                  dziękuję Issey za poradę odnośnie preparatu z wit.c

Jeszcze mam takie pytanie.
                  Kończę właśnie opakowanie kremu bandi, tego z aha i pha, chciałabym przejść na coś mocniejszego, myślałam o neostracie. Jako, że jeszcze karmię piersią, nie bardzo wiem co mogę a co nie.
                  Generalnie skóra poprawiła mi się po bandi (albo to kwestia hormonów), bo miałam zawsze problemy ze skórą na brodzie i nosie (skłonność do bolesnych wyprysków, zaskórników) ale póki co w miarę ok. Skóra na policzkach od zawsze raczej gładka. Chciałabym coś mocniejszego teraz, w celu zapobiegania wypryskom, ujednolicenia kolorytu, profiaktyki przeciwstarzeniowej, wygładzenia pojawiających się zmarszczek (choć wiem, że do tego to najbardziej wypełniacze, myśle też o tym ale to już raczej na pewno po zakończeniu karmienia).
                  Myślałam o neostracie: NeoStrata Krem z glukonolaktonem 10% PHA lub 15%, nie wiem czy to dobry wybór, no i czy to stężenie dozwolone przy karmieniu... dodam, że nie ograniczają mnie koszty.
                  pięknie dziękuję z góry
                  • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 11.08.11, 17:09
                    omt4 napisała:

> Jako, że jeszcze karmię piersią, nie b
                    > ardzo wiem co mogę a co nie.

większość możesz, niskie stężenia pha nie przenikają do krwiobiegu i nie są groźne dla dziecka

> NeoStrata Krem z glukonolaktonem 10% PHA krem 40g

to wybierz
                    • omt4 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 11.08.11, 22:35
                      dziękuję:)
    • karmelek4 Pytanie odnośnie maski glikolowej:) 14.08.11, 12:51
      Issey_miyake, czy warto zainwestować w tą maskę Glycolic Acid Masque 25?
      Jak juz wcześniej pisałam od września "startuje" z :
      - Neostratą High Potency Cream 20 AHA;
      - locacid;
      - kremami do cery odwodnionej plus jeszcze flavonex od czasu do czasu ;

Tak się nad tą maską zastanawiam, bo generalnie stosuje tylko maseczki oczyszczajace na bazie m.in. glinki:), dlatego jestem ciekawa, czy warto, czy darowac sobie, bo nieiwele już wniesienie do mojej pielęgnacji?
      Dzieki i pozdrawiam:)
      • issey_miyake Re: Pytanie odnośnie maski glikolowej:) 15.08.11, 11:09
        karmelek4 napisała:

> Issey_miyake, czy warto zainwestować w tą maskę Glycolic Acid Masque 25?

warto

> Jak juz wcześniej pisałam od września "startuje" z :
        > - Neostratą High Potency Cream 20 AHA;
        > - locacid;
        > - kremami do cery odwodnionej plus jeszcze flavonex od czasu do czasu ;

wiem :)

> Tak się nad tą maską zastanawiam, bo generalnie stosuje tylko maseczki oczyszcz
        > ajace na bazie m.in. glinki:), dlatego jestem ciekawa, czy warto, czy darowac s
        > obie, bo nieiwele już wniesienie do mojej pielęgnacji?

chcesz ją wprowadzić teraz czy we wrześniu?
        • karmelek4 Re: Pytanie odnośnie maski glikolowej:) 15.08.11, 16:20
          issey_miyake napisała:

> chcesz ją wprowadzić teraz czy we wrześniu?

We wrześniu ( może nawet pod koniec września ; zależy jaka będzie pogoda,bo czasami wrzesień jest cieplejszy od lipca) i póki co chcę swobodnie korzystać z uroków słońca:)
          W takim razie kupuję:)
          Dziękuję issey_miyake :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka