Dodaj do ulubionych

Kwasy - ale jakie i kiedy?

17.05.11, 10:54
Bo ja się nie łapię w tym wszystkim, za dużo tego. 25 lat, naczynka [ na nie Auriderm XO mam ] i wypryski, cera mieszana, tłuści się.
Aha, migdałowy czy azelainowy czy jeszcze jakieś? Czy ich działania się różnią - bo wszędzie napisane, że złuszczanie i mniej więcej opisy podobne, a wpakować się w byle co nie chcę.
Filtr 30 przy nich starczy? Można je tylko na noc? Czymś specyficznym myć twarz przy tym? Przebarwień nie mam, szczęśliwie.
Obserwuj wątek
    • issey_miyake Re: Kwasy - ale jakie i kiedy? 17.05.11, 21:24
      raohszana napisał:

> Aha, migdałowy czy azelainowy czy jeszcze jakieś?

w zależności od tego co wybierzesz, na co Ciebie stać - dowolnie

> Czy ich działania się różnią
      > - bo wszędzie napisane, że złuszczanie i mniej więcej opisy podobne, a wpakować
      > się w byle co nie chcę.

ogólnie podobne działanie mają

> Filtr 30 przy nich starczy?

tak, ale przy naczynkach spf 30 to za mało

> Można je tylko na noc?

nie

> Czymś specyficznym myć twarz
      > przy tym?

czymś łagodnym, np. płynem micelarnym
      • raohszana Zacznijmy od azelainowego 18.05.11, 09:44
        A potem się zobaczy - może migdałowy BanDi. To chyba można przy naczynkach stosować?
        Płyn micelarny - ok, ale czy nie zaszkodzi czymś z wodą myć czy sobie darować wodę i mycie silikonowym cosiem z wypustkami [ dorzucali do żelu l'oreala ]
        • raohszana Jeszcze jedno 18.05.11, 09:46
          Jak połączyć kwasy z Auridermem? Można je stosować naraz? Które nakładać pierwsze?
          • issey_miyake Re: Jeszcze jedno 18.05.11, 14:57
            raohszana napisał:

> Jak połączyć kwasy z Auridermem? Można je stosować naraz? Które nakładać pierws
            > ze?

kwasy stosujesz wieczorem przed pójściem spać, a Auriderm po południu, jakieś 3 godziny przed kwasami. Lub jeśli nie możesz tego tak rozłożyć -co drugą noc jedno i co drugą drugie.
            • raohszana Nie zrzoumiałam do końca 18.05.11, 15:11
              Chcę kupić najpierw Acnederm, potem migadłowy BanDi. Czy takie kwasy mam stosować tylko na noc? Czy także na dzień plus filtr 50?
              • issey_miyake Re: Nie zrzoumiałam do końca 18.05.11, 23:46
                raohszana napisał:

> Chcę kupić najpierw Acnederm, potem migadłowy BanDi. Czy takie kwasy mam stosow
                > ać tylko na noc? Czy także na dzień plus filtr 50?

migdałowy Bandi - na noc, Acne derm na noc i na dzień.
                • raohszana To jeszcze mycie 19.05.11, 14:23
                  Płyn micelarny - ale jaki? Czy jest coś szczególnie godnego polecenia dla cery naczynkowej, a jednocześnie wytwarzającej nadmiar sebum?
                  Interesuje mnie i coś do 50 złotych i droższego [ żeby wiedzieć co nabyć później ]

P.s: Dzięki za cierpliwość :)
                  • raohszana To jeszcze mycie - po raz drugi :D 22.05.11, 15:20
                    Nie mogę się przekonać do mycia pyska bez wody - czy jest coś, czym można myć przy kwasach i cerze naczynkowej a tłustej? I jeśli tak - co? Czy myć tylko palcami czy można jakąś gąbką?
                    Tak, lubię to uczucie czystości po przepłukaniu wodą z czymś :)
        • issey_miyake Re: Zacznijmy od azelainowego 18.05.11, 14:50
          raohszana napisał:

> A potem się zobaczy - może migdałowy BanDi. To chyba można przy naczynkach stos
          > ować?

tak

> Płyn micelarny - ok, ale czy nie zaszkodzi czymś z wodą myć czy sobie darować w
          > odę i mycie silikonowym cosiem z wypustkami [ dorzucali do żelu l'oreala ]

takimi ustrojstwami twarzy z naczynkami nie myj! tylko sobie zaszkodzisz.
    • raohszana Reakcja na kwas 20.05.11, 13:21
      Czy to normalne, że na początku mi się pysk jeszcze bardziej tłuści i wypryszcza?
      • issey_miyake Re: Reakcja na kwas 20.05.11, 23:59
        raohszana napisał:

> Czy to normalne, że na początku mi się pysk jeszcze bardziej tłuści i wypryszcz
        > a?
        >

tak
    • pepsikola Re: Kwasy - ale jakie i kiedy? 20.05.11, 17:31
      ja mialam robiony peeling migdalowy (na poczatku 15%) efekt? - potworny wysyp na twarzy.kasa wyrzucona w bloto:(((a kosmetyczka namawia na wiecej, mowiac ze taka REAKCJA moze wystapic. czy babka chce sie mna nachapac?? czy mial ktos wysyp pryszczy (takich malych ropniakow i zaskornakow)?
      • issey_miyake Re: Kwasy - ale jakie i kiedy? 21.05.11, 00:02
        pepsikola napisała:

> ja mialam robiony peeling migdalowy (na poczatku 15%) efekt? - potworny wysyp n
        > a twarzy.kasa wyrzucona w bloto:(((

to normalny efekt, standard przy kwasach (domowych i gabinetowych)

> a kosmetyczka namawia na wiecej, mowiac ze t
        > aka REAKCJA moze wystapic. czy babka chce sie mna nachapac??

nie, zresztą efekty sama zobaczysz, ale na ropne wypryski - kwasów kosmetycznych nie można robić, więc poczekaj aż to się wygoi

> czy mial ktos wysy
        > p pryszczy (takich malych ropniakow i zaskornakow)?

99%
        • pepsikola Re: Kwasy - ale jakie i kiedy? 21.05.11, 19:13
          dzieki:) dzisiaj jest troche lepiej, ale wczoraj, przedwczoraj bylam przestraszona. jakbym jakiegos uczulenia doslata, pelno malutkich ropnych krostek zwlaszcza na 1 policzku. sasiadka zapytala sie mnie czy spadlam, udezylam sie gdzies:))nawet nie wiecie jak mi sie glupio zrobilo:///
        • rikol Re: Kwasy - ale jakie i kiedy? 24.05.11, 18:52
          To w takim razie czemu ja po jednym kremie z kwasami mam wysyp, a po innym nie? I to jest ten sam kwas -wiec nie jest to wina tego konkretnego kwasu, tylko pewnie innych skladnikow kremu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka