Dodaj do ulubionych

depo- provera

IP: *.coco.pl 14.05.04, 21:15
jestem karmiącą matką, jako środek antykoncepcyjny lekarz poradził mi
zastrzyk na 3 m-ce depo-provera. Czy któraś z was te próbowała tej formy
antykoncepcji? i czy zauważyłyście jakieś skutki uboczne? Mnie sie wydaje ze
przytyłam i w ogóle nie mam ochoty na sex! ( a nie oto mi chodziło) Nie
jestem pewna czy to przez ten zastrzyk, dla tego chciałabym poznac wasze
opinie.
Obserwuj wątek
    • dodzo Re: depo- provera 15.05.04, 15:35
      Ja również go zastosowałam.Jak do tej pory nie zauważyłam żadnych zmian tzn.ani
      nie przytyłam, ani nie krwawiłam.Karmię piersią i od czasu zajścia w ciążę nie
      miałam jeszcze okresu.Wcześniej brałam Cerzette,ma taki sam skład jak depo-
      provera.Jednak kilka razy zapomniałam wziąć tabletek i poza tym cena jednego
      listka to 30 zł a starcza on na 1 m-ąć.Depo jest w cenie ok 40 złi starcza aż
      na 3 m-ące. Więc nawet ze względów ekonomicznych warto wziąć ten
      zastrzyk.Jeszcze jedno-po Cerzette krwawiłam trochę przez parę dni.
      • Gość: mamunia Re: depo- provera IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.05.04, 16:31
        Cześć !

Po depo-provenie krwawiłam niemal bez przerwy,
        do czasu, gdy skończyło się jej działanie.
        Ochrona pewna, komfortu żadnego.
        Odradzam każdej koleżance, bo nie da się przerwać
        działania tego leku, a 3 - miesięczne krwawienie,
        to żadna przyjemność : ((
        • Gość: justa Re: depo- provera IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 17.05.04, 14:52
          a ciekawe, czy po reakcji na Cerazette można przyjąć, jaka będzie reakcja na
          Depo-proverę.
    • moboj Re: depo- provera 17.05.04, 15:22
      Justa, lekarze bardzo często zalecają przez trzy miesiące brać Cerazette i
      dopiero potem przejście na Depo-proverę. tez w ten sposób zrobiłam i bardzo
      sobie chwalę.
      "Mamuniu", nie ma sensu odradzanie Depo "każdej koleżance", bo to, co spotkało
      Ciebie, niekoniecznie musi spotkać inną kobietę.
      sama stosuję Depo (niedługo biorę trzeci zastrzyk), czuję się rewelacyjnie, nie
      przytyłam, nie mam żadnych plamień. akurat dla mnie to idealna metoda.
      • Gość: mamunia Re: depo- provera IP: 5.2.* / *.chello.pl 17.05.04, 18:13
        Wiem, że każdy organizm reaguje inaczej.
        Nie u wszystkich musi być tak, jak u mnie,
        ale nie wiesz, dopóki nie spróbujesz, a organizm
        innej kobiety może też zareagować tak, jak mój.
        Szczepionki nie da się " odessać ", gdyby jej
        stosowanie było nieprzyjemne. Pozdrawiam.
        • moboj Re: depo- provera 17.05.04, 19:13
          Gość portalu: mamunia napisał(a):

> Wiem, że każdy organizm reaguje inaczej.
          > Nie u wszystkich musi być tak, jak u mnie,
          > ale nie wiesz, dopóki nie spróbujesz, a organizm
          > innej kobiety może też zareagować tak, jak mój.
          > Szczepionki nie da się " odessać ", gdyby jej
          > stosowanie było nieprzyjemne. Pozdrawiam.

dlatego dobrze jest najpierw spróbować Cerazette - one też nie mają w sobie
          estrogenów.
          • Gość: mamunia Re: depo- provera IP: 5.2.* / *.chello.pl 17.05.04, 19:37
            Dzięki.
            • Gość: pauka Re: depo- provera IP: *.coco.pl 18.05.04, 21:47
              dziewczyny , a co z ochotą na sex? nie jest tak , ze przestał was interesować?
              Bo moje małżeństwo "wisi na włosku" :)
              • Gość: moboj Re: depo- provera IP: *.magma / *.magma-net.pl 18.05.04, 22:00
                Pauka, w tej kwestii nie mam żadnych problemów. wręcz przeciwnie:)
                • Gość: Pauka Re: depo- provera IP: *.coco.pl 18.05.04, 22:28
                  Dzieki Moboj- pocieszyłaś mnie , bo tak sobie pomyśałam, ze ja dopiero pierwszy
                  zastrzyk przyjęłam -napewno to szok dla organizmu. Może już przy następnym
                  będzie inaczej. Nie ukrywam , ze ta forma antykoncepcji jest dla mnie bardzo
                  wygodna (tabletek często zapominałam)
                  • Gość: monique Re: depo- provera IP: *.srg.vectranet.pl 17.06.04, 19:47
                    Ja stosowałam Depo-procera ok. 2 lat. Libido nawet wzrosło ;) co tłumaczę
                    komfortem psychicznym. To, że nie ma krwawień też jest wygodne. Jedyną wadą w
                    moim przypadku jest znaczny przyrost masy ciała :-( Prawie 10 kg. Z tego powodu
                    podjęłam decyzję o przerwaniu tej metody antykoncepcji. Nie wiem tylko, co
                    teraz będę stosować... bo na hormony nie mam juz ochoty.
                    • Gość: livett Re: depo- provera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 23:02
                      Ja też zdecydowłam się na ten rodzaj antykoncepcji , jednak u mnie Depo-provera
                      nie sprawdziła się. Cały czas miałam jakieś niespodziewane, nieregularne
                      krawawienia, plamienia itp. Przez to ogromny dykomfort. Powiedziałam, że więcej
                      tego nie zastosuję.Spróbowałam i wiem, że to nie dla mnie.Jednak każdy organizm
                      reaguje inaczej...
    • Gość: myszz Re: depo- provera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 07:48
      byłam bliska kupna depo-provery, ale za dużo dziewczyn ma po nim krwawienia i
      poza tym diabelska dawka hormonu, nie wierze za bardzo w powolne dostawanie się
      go do organizmu, to nie plaster, to od razu trafia w nasze ciało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka