Dodaj do ulubionych

makijaż a kamera

07.09.11, 11:00
Dziewczyny, potrzebuję rad dotyczących makijażu tzw. scenicznego ;) Co w makijażu kamera lubi, a co nie? Chodzi mi np. o dobór cieni (matowe?, z drobinami?), pudru (co z pudrami rozświetlającymi?) itp. Jeśli miałybyście jakieś uwagi dotycząc kolorystyki stroju - również chętnie poczytam.
Liczę na Was :):):)
Obserwuj wątek
    • kasha77 Re: makijaż a kamera 07.09.11, 12:32
      zależy czy kręcone w studiu czy w plenerze? kamera HD? ogólnie zasada jest,że używa się matowych kolorów-no wyjątek to błyszczyk. do kamery HD trzeba uważac- dobry podkład i bez przesady z ilością bo będzie widac. do kręcenia w studiu z reguły nakłada się mocniejszy makijaż bo lampy powodują,że jest mniej widoczny,w plener można delikatniej bo światło dobre i nie"wyżera" kolorów.jeśli kreci się na blue/green boxie to odpadają wszelkie kolory w typie turkus,zieleń itd bo będziesz mialam dziury w oczach;)
    • pauli7 Re: makijaż a kamera 07.09.11, 15:25
      Pamiętaj, że kamera wyciągnie wszystkie niedoskonałości, więc twarz musi być bardzo starannie "zrobiona" i zmatowiona. Dopiero na to - puder brązujący, kolorki etc.

Oczy - zdecydowanie mocniej niż na co dzień, bo znikną.

Pauli
      • pauli7 Re: makijaż a kamera 07.09.11, 15:26
        A, zapomniałam o stroju - żadnych paseczków i krateczek:)

Pauli
        • jut-ra Re: makijaż a kamera 07.09.11, 20:26
          Dzięki, dziewczyny, to już coś :)
          Nagranie będzie robione w studio - a więc sztuczne światło. Mam nadzieję, że nie będę wyglądać anemicznie i niewyraźnie ;)
          • kasha77 Re: makijaż a kamera 07.09.11, 20:54
            a nie będą mieli makeupistki?
            • jut-ra Re: makijaż a kamera 07.09.11, 23:33
              Z tego co wiem, to ich rola polega na przypudrowaniu tego, co np. błyszczy, lekkim wykonturowaniu twarzy - i tyle. Nie będzie to żaden występ wielkiej artystki ;) raczej "roboczy" wywiad, więc jeśli chcę mieć ładne oczy, to muszę je sobie po prostu zrobić :)
    • lonely.stoner Re: makijaż a kamera 07.09.11, 21:52
      ja do zdjec lubie miec dosc mocny makijaz, uzywam duzo pudru rozswietlajacego na skronie, czubek nosa, policzki... zalezy wszystko od tego jaki efekt chce osiagnac.
    • the_kami Re: makijaż a kamera 07.09.11, 22:19
      I bez białej bluzki - będzie "blikować" na twarz.
      Zależy jaki to materiał - uważaj na biżuterię. Jeśli coś poważnego - raczej unikaj dużych, kołyszących się kolczyków, rzucających się w oczy korali/naszyjników, itd.
    • amarantus77 Re: makijaż a kamera 08.09.11, 17:35
      Na pewno dobrze kryjący podkład, matujący puder, jeśli masz szczupła twarz to modeluj ja bronzerem z drobinkami, jeśli pyzatą, to matowym. Mlode dziewczyny mogą też sobie pozwolić na błyszczące (ale w granicach normy) cienie do powiek.
      • largecoffe Re: makijaż a kamera 10.09.11, 14:29
        Jeśli to nie stacja newsowa, to makeupistki zrobią Ci porządny makijaż. Właściwie dziewczyny wszystko już napisały. Unikaj biżuterii, która może stukać lub zahaczać o mikrofon - będzie ją słychać. Załóż raczej spódnicę lub spodnie niż sukienkę - unikniesz kłopotów z przypięciem mikroportu - dźwiękowiec nie będzie ci rozpinał ubrania. Takie drobiazgi wyprowadzają z równowagi najtwardsze zawodniczki.
    • shilaa Re: makijaż a kamera 12.09.11, 18:49
      Pamietam z czasow mojej przygody z tv, ze na poczatku makijaz prezenterek gotowych do wejscia na wizje bardzo mnie dziwil - nie sadzilam, ze jest az tak ciezki. Jest znacznie ciezszy niz makijaz, ktory robi sie do sesji zdjeciowych, z ktorym mam do czynienia bardzo czesto. Mam na mysli glownie podklad - jesli znasz Dermacol, to jestesmy juz blisko ;-)

W tv nie mozna sie za bardzo swiecic - blyszczace oczy i blyszczyk o efekcie "tafli wody" razem beda wygladaly malo estetycznie. Ale to tez zalezy od programu, prezenterka wiadomosci musi miec inny makijaz niz prowadzaca wieczorne show. Bywa, ze makijazysci przesadzaja, pamietam zwlaszcza makijaze niektorych prezenterek wiadomosci w TVP, ktore do tego typu programu w ogole sie nie nadawaly. Ale z doswiadczenia wiem, ze niektore prezenterki wrecz kaza sobie robic mocny makijaz ;-) Wazne, aby w studiu skora miala jednolity odcien (kamera uwydatnia zaczerwienienia), dobrze wymodelowane rozem policzki, podkreslone, ale nie przesadzone oczy, usta nie moga byc zbyt blyszczace.
    • coralin Re: makijaż a kamera 11.11.11, 14:54
      Zdecydowanie mat niestety i ciepłe odcienie podkładu/pudru. Wiele zależy od oświetleniowca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka