Dodaj do ulubionych

Sucha skóra na piętach

04.10.11, 17:32
Witam serdecznie,
dziewczyny bardzo was proszę o radę, potrzebuję kupić jakiś sprzęt do ściągania, ścierania ogólnie usuwania zrogowaciałego (nie wiem czy dobrze napisałam)naskórka z pięt. Skóra na piętach jest strasznie sucha w dodatku zaczyna pękać. Chodziłam do kosmetyczki na takie zabiegi ale muszę je robić co miesiąc więc szukam czegoś co mogłabym robic sama w domu. Co polecacie - tarki czy jakieś złuszczarki.
Obserwuj wątek
    • kati792 Re: Sucha skóra na piętach 04.10.11, 18:36
      Ja polecam tarkę,której używa się na sucho.Taką za 3,49zł z Rossmanna:-)
      Najpierw szorujesz nią suche pięty,naskórek sypie się,jak śnieg,potem kąpiel i balsam do stóp.Dla mnie nie ma nic lepszego,naskórek wolno odrasta,a pięty mam po nim,jak pupka niemowlaka;-)
      • mel.la Re: Sucha skóra na piętach 04.10.11, 20:06
        To czy naskorek odrasta wolno czy szybko zalezy od nacisku stopy, jesli najwiekszy nacisk jest na piete to bedzie odrastal szybko.
        Mialam powazne problemy z pietami, pekniecia byly bardzo bolesne. Najlepiej dobrze wymoczyc stopy, dobrze wysuszyc i tam gdzie sa pekniecia uzyc scinaka do piet, wyglada on tak:

Nie mozna wstawic linku

Tam gdzie sa pekniecia absolutnie nie uzywaj zadnych tarek.
        Jesli nie ma pekniec to najlepiej uzyc tarki, tez na umyta i sucha skore. Wyprobowalam rozne i u mnie egzamin zdaje tylko i wylacznie podwojna tarka Scholla, ta u gory:

www.webkupiec.pl/a/lista_produktow/idx/10000365/mot/Tarki/lista_produktow.htm
        Pumeks jest siedliskiem bakterii wiec odradzam. Kup sobie tez jakis dobry krem,jest duzy wybor, np. ZIAJA STOPY KREM DO STÓP NA PĘKAJĄCĄ SKÓRĘ PIĘT.

• znana.jako.ggigus scieranie powoduje reakcje obronna 04.10.11, 20:43
      skory i produkcje coraz grubszej skory.
      po kapieli wymasowac stopy oliwka dla dzieci, na to skarpetki. Po calym dniu chodzenia tez tak mozesz wymasowac stopy.
      Wazne jest uzywanie regularne oliwki niep oznasz za pare tyg. stop ( o ile jeszcze zeryzgnujesz ze zbyt ciasnych butow i obcasow)
      • amarantus77 Re: scieranie powoduje reakcje obronna 05.10.11, 21:22
        Nie mogę się z tym zgodzić, mit o tym, że skóra odrasta jeszcze grubsza został już obalony.
    • 1mzeta Re: Sucha skóra na piętach 04.10.11, 21:01
      Ja też polecam najpierw na sucho, potem wygładzenie pumeksem na mokro. Na sam koniec po wysuszeniu najlepszy specyfik to krem a Scholl-a albo maść ochronna z wit A.- ta druga kosztuje grosze w aptece.
      • wykopki Re: Sucha skóra na piętach 05.10.11, 09:25
        Tak, napewno będę próbowac na sucho. Tylko chciałam zapytać jeszcze o taki sprzęt mechaniczny. Kosmetyczka używa takich rolek ale ona ma sprzęt za chyba 2 tysiące (tak twierdzi).
        • 1mzeta Re: Sucha skóra na piętach 05.10.11, 12:50
          Ja mam tarkę
          www.ebay.co.uk/itm/Sally-Hansen-Just-Feet-Foot-Rasp-Purple-/330594118027?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4cf8f1e98b
          ale dobra też jest taka diamentowa.
        • mieszko02 Re: Sucha skóra na piętach 05.10.11, 14:06
          to ja może jeszcze dodam, że bardzo dobrze suchym, pękającym piętom robi PŁYN DERMESA, do kupienia w aptekach
          • malgorzatanb Re: Sucha skóra na piętach 05.10.11, 15:46
            Witajcie! Jeżeli chcecie same dbać o stopy/pięty, to przede wszystkim wyrzućcie pumeksy- siedlisko bakterii, drobnoustrojów... Najlepsze są traki, które po zakończeniu "zabiegu" czyścimy szczoteczką. Najpierw moczymy stopy w soli do stóp, dokładnie wysuszamy i dopiero tarkujemy! Następnie smarujemy stopy maścią z mocznikiem, żadne kremy dostępne w drogeriach nie zapewnią naszym stopom dobrych efektów jeżeli mamy taki problem jak tu pisze koleżanka. Po nałożeniu maści trzeba odczekać 15 min. i dopiero wówczas ubieramy cienkie skarpetki bawełniane.
            • nessie-jp Re: Sucha skóra na piętach 05.10.11, 17:51
              > Następnie smarujemy stopy maścią z m
              > ocznikiem, żadne kremy dostępne w drogeriach nie zapewnią naszym stopom dobrych
              > efektów

Jaaaasne. Bo maści z mocznikiem dostępne w drogeriach to nie są maści z mocznikiem, tylko...?

> jeżeli mamy taki problem jak tu pisze koleżanka.

... to nie smarujemy pękającej skóry maścią z mocznikiem, bo nie nakłada się jej na uszkodzoną skórę.

Przy takich problemach, zamiast marnować pieniądze na kolejne cudowne specyfiki apteczne, warto znaleźć przyczynę, a nie zaleczać skutki. Tak sucha skóra na stopach to objaw chorobowy. Warto zbadać tarczycę (podstawowy test TSH kosztuje 20 zł, czyli mniej, niż maść z mocznikiem!)

• mel.la Re: Sucha skóra na piętach 05.10.11, 20:07
                nessie-jp napisała:

> Przy takich problemach, zamiast marnować pieniądze na kolejne cudowne specyfiki
                > apteczne, warto znaleźć przyczynę, a nie zaleczać skutki. Tak sucha skóra na s
                > topach to objaw chorobowy.
                Warto zbadać tarczycę (podstawowy test TSH kosztuje
                > 20 zł, czyli mniej, niż maść z mocznikiem!)
                >

Ale to rzadko, przestan, siac panike. Najczesciej wystarczy wlasciwa higiena, regularne scieranie naskorka i wmasowywanie masci lub kremu miedzy innymi z wit. A bo to tez moze byc przyczyna jej braku. Tez moze byc to spowodowane uwarunkowaniami genetycznymi dlatego niektore osoby w ogole nie maja tego problemu a dla innych jest to zmora. I tak jak pisalam wczesniej , jezeli podczas stania i chodzenia ciezar nie jest rozlozony na cala stope tylko glownie na piety tez bedzie narastal gruby naskorek.
                • nessie-jp Re: Sucha skóra na piętach 06.10.11, 22:58
                  Ale jaką panikę? Sprawdzić warto, koszt minimalny (w porównaniu z kosztem tych wszystkich tarek, zdzieraczek i maści), a przynajmniej masz spokój. Mnie też tak latami powtarzali "każdy miewa suchą i podrażnioną skórę", "każdy bywa zmęczony", "każdy miewa depresje", "każdy tyje (w domyśle: bo za dużo je)", "każdy to, każdy tamto", aż w końcu się okazało, że mam niedoczynność tarczycy i od 7 lat mogłam czuć się jak człowiek, a nie zaleczać kolejne objawy u kolejnych lekarzy i kosmetyczek...

Tak bardzo sucha skóra, że aż boleśnie pęka, to niedobry objaw i warto poszukać głębszych przyczyn. Nie musi być akurat tarczyca, mogą być błędy dietetyczne, choroby dermatologiczne, złe obuwie, wada postawy.

• mel.la Re: Sucha skóra na piętach 07.10.11, 13:08
                    nessie-jp napisała:

> Mnie też ta
                    > k latami powtarzali "każdy miewa suchą i podrażnioną skórę", "każdy bywa zmęczo
                    > ny", "każdy miewa depresje", "każdy tyje (w domyśle: bo za dużo je)", "każdy to
                    > , każdy tamto", aż w końcu się okazało, że mam niedoczynność tarczycy i od 7 la
                    > t mogłam czuć się jak człowiek,

No widzisz, mialas szereg roznych objawow - sucha i podrazniona skora, zmeczenie, depresja, przyrost wagi, to rzeczywiscie sa typowe objawy dla chorob tarczycy. Niestety ale jezeli ma sie gruba i pekajaca skore na pietach a nie ma sie przy tym innych objawow to nie ma zadnej podstawy zeby latac po lekarzach i wyszukiwac sobie choroby.

• mardini Re: Sucha skóra na piętach 05.10.11, 19:36
      Ja wyprobowalam rozne tarki ale najlepszy okazal sie krem z Scholla www.vitasense.pl/SCHOLL-Krem-zmiekczajacy-twarda-skore-stop-75-ml po paru dniach smarowania piety robia sie naprawde miekkie i nie trzeba ich specjalnie szorowac.
    • po_solarce Re: Sucha skóra na piętach 06.10.11, 21:43
      Ja też polecam tarkę i dobre balsamy, warto również robić peelini a nawet maseczki - skorzystaj z tych na twarz, a peelingów na ciało - zawsze są mocniejsze. Dopiero potem zdecyduj się na złuszczarki. Systematyczne dbanie a nie co miesiąc na pewno lepiej wpłynie na wygląd Twoich pięt.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka