Dodaj do ulubionych

ABC opalania

IP: *.bi.hts / *.hts.com.pl 02.06.04, 10:01
Czekałam na letnie artykuły o opalaniu ,bardzo lubię słońce i opaleniznę ,
stosuję sie do rad o skutecznej ochronie i po takich artykułach wiem czego
szukać wśród kosmetyków ale niedawno wyczytałam w jakiejś gazecie że
stosowanie podczas opalania kremów z filtrami (nadmierna chemia) powoduje
więcej zachorowań na raka niż czyste korzystanie ze słońca. Jak to jest?
Czy jednoczesne korzystanie z solarium i słońca (mocne opalanie)jest
dopuszczalne i skuteczne w osiągnięciu ładnej jednolitej opalenizny? Proszę
o opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: biala81 NARESZCIE COŚ DLA AMATORÓW PLAŻOWANIA!!! IP: *.acn.pl 10.06.04, 22:05
      FAJNY ARTYKUŁ.MOŻNA SIĘ PARĘ CIEKAWYCH RZECZY DOWIEDZIEĆ O BEZPIECZNYM
      OPALANIU.JA NIESTETY W ZESZŁYM ROKU TAK ZASZALAŁAM, ŻE DO TEJ PORY MAM ŚLADY NA
      SKÓRZE PO POPARZENIACH.TAK WIĘC PLAŻOWICZE-PILNUJCIE SIĘ!!!!!!!!!!!!!I MIŁEGO
      SMAŻENIA SIĘ....... ;)))
      • Gość: szoszanna Re: NARESZCIE COŚ DLA AMATORÓW PLAŻOWANIA!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.04, 06:34
        a ja mam co roku po lecie gdzies tak ze 123 pieprzykow wiecej
        • sigrun Re: NARESZCIE COŚ DLA AMATORÓW PLAŻOWANIA!!! 11.06.04, 13:09
          Mam zużyć opakowanie 200ml w 2-3 dni?! To znaczy że mam posmarować się
          kilkucentymetrową warstwą? Nie nalężę do samic słonia morskiego, więc nie mam
          tyle powierzchni do smarowania;-P Ale stosując się do artykułu powinnam zużyć
          bloker jak najszybciej i kupić następny, następny i następny. No sorry, ale
          mnie to pachnie bardziej napędzaniem koniunktury przemysłu kosmetycznego i
          bardzo mi przypomina nachalną kampanię reklamową margaryny (co to zdrowsza od
          masła i bardziej naturalna, ha ha ha...). Słońce szkodzi, ale nadmiar chemii
          też nie jest obojętny dla naszego organizmu. Najlepiej byłoby plażować się z
          umiarem, a kremy z filtrami również stosować z umiarem. Pozdrawiam
          • Gość: justa Re: NARESZCIE COŚ DLA AMATORÓW PLAŻOWANIA!!! IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 15.06.04, 14:05
            żeby zużyć opakowanie w 2-3 dni musiałabym chyba siedzieć na plaży od rana do
            wieczora :)

a ciekawi mnie, jakie mają nazwy te pochodne tyrozyny, które powinny zawierać
            przyspieszacze opalania? czego konkretnie szukać w składzie? znacie jakieś
            przyspieszacze, które je zawierają?
          • ptasia Re: NARESZCIE COŚ DLA AMATORÓW PLAŻOWANIA!!! 15.06.04, 14:13
            jak dużo pływam = kilka h/jestem w ciepłym kraju, to 200 ml na spółkę z
            chłopakiem zużyliśmy w 2 dni. proste: smarujesz się, żeby dojść nad wodę, jeśli
            się b. spociłaś, dosmarowujesz, pływasz ok. 45 min-1 h, wychodzisz, smarujesz
            się, siedzisz w cieniu kilkanaście minut, pływasz... i tak w kółko. zużycie
            proste, ale jak zobaczyłam ramiona, które posmarowałam niechlujnie, to jakoś
            nie chcę ryzykować, nawet jeśli smarowanie się w kółko jest
            nieekonomiczne/żmudne. efekty poparzeń widać natychmiast i trochę o nie za
            łatwo, a co do szkodliwości reszty: życie jest szkodliwe :)
    • marghot Re: ABC opalania 17.06.04, 12:47
      dalczego moj post dotyczacy watpliwosci co do rzetelnosci tego artykulu zostal
      usuniety?
      pisalam o szkodliwosci nadmiaru b-karotenu na watrobe (nie mozna bezkarnie pic
      duzych ilosci soku z marchwii i zagryzac go pigulkami przyspieszajacymi
      opalanie - dotyczy to szczegolnie kobiet stosujacych hormony)!

czy sponsorzy artykulu sa az tak bojazliwi, ze nakazuja usuwanie niewygodnych
      odpowiedzi?
      • Gość: justa Re: ABC opalania IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 17.06.04, 13:13
        a na pewno przy tym artykule pisałaś? teraz pełno artykułów o opalaniu...

a dlaczego beta-karoten jest taki szkodliwy na wątrobę?
    • Gość: m Re: ABC opalania IP: *.mapasoft.krakow.pl 12.10.04, 15:42
      teraz juz nie trzeba sie opalc na sloncu czy w solarium mozna skozystac z nowej
      metody air brush. szkoda tylko ze jest taka droga
    • Gość: magia Re: ABC opalania IP: *.Pradnik.Net 05.12.04, 16:30
      Poszę dziewczyny podajcie jakieś nazwy tych kosmetyków przyspieszających
      opalanie z beta-karotenem. A może znacie tez ich ceny ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka