Dodaj do ulubionych

Czerwona broda

08.12.11, 08:38
Moim problemem są ślady po trądziku na brodzie. Nie są to blizny, ani żadne bruzdy, tylko czerwona plama na całej brodzie. Jest szczególnie widoczna, gdy jest zimno, ale właściwie mam ją cały czas. Starałam się zlikwidować ją środkami naturalnymi, ale o ile pozbyłam się innych problemów ze skórą, tak nie potrafię pozbyć się tych czerwonych śladów na brodzie.
Przejrzałam prawie połowę wpisów z forum i raczej większość z forumowiczek ma problemy z brązowymi przebarwieniami. A jak pozbyć się czerwonych śladów?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • myniura1 Re: Czerwona broda 09.12.11, 11:12
      Proszę, napiszcie coś.
      Jestem jeszcze zielona w kwestii bardziej zaawansowanej pielęgnacji twarzy, więc będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki.
    • kremzeslimaka Re: Czerwona broda 09.12.11, 14:29
      Na zmiany trądzikowe i potrądzikowe (ślady po wypryskach, niewielkie blizny, itp) z powodzenim stosuje się snail secretion filtrate czyli ekstrakt ze śluzu ślimaka chilijskiego. Tzn, nie sam ekstrakt tylko kremy z jego zawartością.

Efekty w większości przypadków sa bardziej niż zadowalające.

Tyle, że trzeba uważac co sie kupuje, krem/balsam/serum musi zawierać ekstrakŧ ze śluzu a nie jego chemiczne odpowiedniki. A tym bardziej unikać produktów, o których piszą, że zawierają czysty śluz co już jest kompletną bzdurą.

Wyboru wielkiego nie ma: Elicina, AndesValle i Arenscaracol, z tych ktore znam jedyne dostępne w Polsce marki produkowane w Chile, bo stamtąd pochodzą najlepsze ślimaczane specyfiki.

Tyle ode mnie, Issey napewno też od siebie coś dorzuci :)
    • issey_miyake Re: Czerwona broda 09.12.11, 14:29
      myniura1 napisała:

> Przejrzałam prawie połowę wpisów z forum i raczej większość z forumowiczek ma p
      > roblemy z brązowymi przebarwieniami. A jak pozbyć się czerwonych śladów?

Prześlij zdjęcie twarzy bez makijażu, na e-mail gazetowy: issey_miyake@gazeta.pl
    • issey_miyake Re: Czerwona broda 10.12.11, 13:35
      myniura1 napisała:

> Moim problemem są ślady po trądziku na brodzie. Nie są to blizny, ani żadne bru
      > zdy, tylko czerwona plama na całej brodzie. Jest szczególnie widoczna, gdy jest
      > zimno, ale właściwie mam ją cały czas. Starałam się zlikwidować ją środkami na
      > turalnymi, ale o ile pozbyłam się innych problemów ze skórą, tak nie potrafię p
      > ozbyć się tych czerwonych śladów na brodzie.

A jaką skórę masz na pozostałej części twarzy? I napisz czy chcesz zająć się tylko brodą, czy stosować kosmetyki do całej twarzy jednocześnie z brodą?
      • myniura1 Re: Czerwona broda 10.12.11, 20:45
        Aha, jeżeli chodzi o to jak dbam o cerę:
        Myję twarz żelem Nivea Visage. Krem AA 30+ przeciwzmarszczkowy. Dwa razy w tygodniu robię sobie peeling cukrowy z oliwką i sokiem z cytryny oraz maseczkę (zamiennie z drożdży z mlekiem i sokiem cytrynowym, z żółtka + sok z cytryny). Czasami zamiast kremu nakładam olej z wiesiołka.
        Wybrałam naturalne metody ze względu na raczej ograniczony obecnie budżet, a także dlatego, że za bardzo nie wiem co mogłabym używać z kosmetyków standardowych. Gdyby jednak ktoś mądrze mi doradził, to chętnie spróbowałabym czegoś mocniejszego i bardziej konkretnego.
        Dziękuję
        • issey_miyake Re: Czerwona broda 10.12.11, 23:58
          myniura1 napisała:

> Wybrałam naturalne metody ze względu na raczej ograniczony obecnie budżet, a ta
          > kże dlatego, że za bardzo nie wiem co mogłabym używać z kosmetyków standardowyc
          > h. Gdyby jednak ktoś mądrze mi doradził, to chętnie spróbowałabym czegoś mocnie
          > jszego i bardziej konkretnego.

Odstaw chwilowo wszystko co stosujesz do pielęgnacji własnej. Będziesz mogła wrócić do tego jak stan brody się poprawi.

Jak bardzo ograniczony jest to budżet? Ile możesz wydać miesięcznie?
    • myniura1 Re: Czerwona broda 10.12.11, 20:37
      Cerę mam mieszaną. Czoło jest w porządku, choć widać pierwsze oznaki starzenia. Policzki raczej normalne, chociaż dość sporo na nich zaskórników (było więcej, teraz jest mniej po samodzielnym oczyszczaniu). Nos jest trochę tłustszy z niewielką ilością zaskórników. Broda jest najtłustsza, było na niej najwięcej zaskórników. Jeżeli coś wyskakuje, to właśnie na brodzie. Teraz jest tych niespodzianek coraz mniej i sporadycznie, poza tym szybciej się goją. Wcześniej były to grube czerwone bulwy, które długo dojrzewały zanim zaczęło z nich coś wypływać.
      Ogólnie nie jest teraz tragicznie (było dużo dużo gorzej). Najbardziej męczy mnie właśnie ten czerwony placek na brodzie.
      Chętnie jednak przyjmę porady co do pielęgnacji całej twarzy, nie tylko brody.
    • myniura1 Re: Czerwona broda 11.12.11, 18:35
      Na razie mogę przeznaczyć około 200 zł/miesiąc, za kilka miesięcy więcej.
    • myniura1 Re: Czerwona broda 14.12.11, 08:42
      Czy ktoś może doradzić jak się zabrać za zniwelowanie czerwonych plam po trądziku?
      Dziękuję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka