Dodaj do ulubionych

suche dłonie

13.12.11, 22:21
Mam wrażenie, że im więcej smaruję, tym bardziej suche. Czy to możliwe, że skóra się przyzwyczaja i chce więcej? Stosuję te wszystkie elobazy, cerkadermy, rombalsamy (30%urea)... Prace domowe wykonuję w rękawiczkach. Co jeszcze mpgę zrobić dla swoich dłoni? Ogólnie nie mam problemów z suchością skóry.
Obserwuj wątek
    • romanticca Re: suche dłonie 16.12.11, 12:08
      Przez przypadek odkryłam (prezent) krem Clinique Deep Comfort, który przebił wszystko co do tej pory stosowałam. To krem złuszczająco-nawilżający.
      Mam dłonie podatne na uczulenia (skóra pękająca do krwi), wrażliwe na zimno i detergenty, a nie lubię rękawiczek, zdarza się (choć rzadko), że i Domestosem łazienkę szoruję gołymi dłońmi. Do tego łatwo mi rogowacieje skóra na przykład od długopisu.
      A ten krem to cudo. Używam raz dziennie (wieczorem, bo za dnia mi się nie chce) i dłonie mam jak aksamit. Mam też wrażenie, że wzmacnia paznokcie i robi porządek ze skórkami (zgodnie z opisem).
      Niestety jest okropnie drogi :(
      Mimo wszystko go kupię, bo działa cuda. Podobnie zresztą jak żel pod prysznic z tej serii - jedyny, po którym nie muszę już niczym się smarować a skóra mnie nie swędzi.
    • ladiaa Re: suche dłonie 16.12.11, 12:35
      Spróbuj zwykłego kremu z witaminą A, z apteki, koszt ok. 2 zl :)
    • joana.mz Re: suche dłonie 16.12.11, 23:39
      mam wrażenie (moje osobiste odczucia), że kremy do rąk z mocznikiem nie sprawdzają się zimową porą.
    • megi74 Re: suche dłonie 17.12.11, 08:23
      Też mam bardzo suche dłonie z łuszczącym naskórkiem. To co zauważyłam mocznik w kremach zamiast pomagać szkodzi moim dłoniom. Wszystkie pozostałe kremy trochę pomagają, ale nie znalazłam specyfiku, który doprowadziłby moje dłonie do porządku. Próbowałam też parafiny na dłonie lecz nie było żadnej poprawy.
    • oanka Re: suche dłonie 17.12.11, 11:26
      Ja używam Cetaphil MD i jestem b. zadowolona, nie muszę juz kremować po każdym myciu.
    • przeciwcialo Re: suche dłonie 17.12.11, 11:47
      Ostatnio uzywam Mediderm polski emolient. Kosztuje grosze w stosunku do pojemności, dostępny w aptekach. Popros to ci zamówią jak nie maja na stanie.
    • netstylistka Re: suche dłonie 17.12.11, 15:46
      Od czasu do czasu dobrze jest wetrzeć w dłonie parę kropel soku z cytryny, gdyż to pomoże przywrócić prawidłowe pH skóry. Raz w tygodniu rób peeling, a na noc wsmaruj w ręce maskę lub grubą warstwą kremu odżywczego z witaminami i nałóż bawełniane rękawiczki. Znalazłam to na stronie biutiqa.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka