Dodaj do ulubionych

Co na ŁZS?

19.05.12, 14:06
Jakie leki/kosmetyki stosujecie na łojotokowe zapalenie skóry? Najlepiej takie bez recepty. Chyba po 15 latach znów dostałam cholerstwa, a nie chcę iść póki co do dermatologa, bo mam traumatyczne doświadczenia sprzed 15 lat:)
Kiedyś mi na to pomogły kremy z kwasami (wtedy pamiętam był taki mirraculum z kwasem jabłkowym, zupełnie przypadkowo zastosowany).
Mam differin, retin a i intuicja mi mówi, że mogłyby pomóc, ale trochę się boję:)
Obserwuj wątek
    • nessie-jp Re: Co na ŁZS? 19.05.12, 17:10
      Hm, jeśli przez 15 lat nie wracało, to może to nie ŁZS jednak? ŁZS jak już się ma, to marne szanse się pozbyć na AŻ 15 lat :)

U mnie kwasy pogarszają stan skóry przy ŁZS, a retinoidy
      • bromba_bez_glusia Re: Co na ŁZS? 19.05.12, 17:39
        Dlatego tak właśnie nienawidzę chorób skóry i wizyt u dermatologa. Czerwona łuszcząca plama może być wszystkim, od alergii do raka płaskonabłonkowego.
        Początkowo podejrzewałam uczulenie, brałam tabletki antyalergiczne, ale plamy się jeszcze powiększyły i swędzą jak cholera.
        Spróbuje te retinoidy i clotrimazol, bo to mam, oby pomogło bo oszaleje.
        • anais_pl Re: Co na ŁZS? 19.05.12, 19:22
          No, nie wiem. Moja dermatolog zawsze mi mówiła, że jeżeli nie wiadomo co to jest, lepiej nie leczyć się na własną rękę, bo można sobie zaszkodzić.
          • rikol Re: Co na ŁZS? 19.05.12, 23:49
            mydlo siarkowe
            akne derm
      • kasha77 Re: Co na ŁZS? 19.05.12, 21:29
        z tym słoncem coś jest na rzeczy-mój mąż po 2 dniach w grecji nie miał ani śladu,aż go przeglądałam bo nie mogłam uwierzyc.
        • nottymoni Re: Co na ŁZS? 19.05.12, 23:09
          no oczywiscie, ze w sloncu cos jest. witamina d3. wiekoszosc populacji europy polnocnej cierpi na jej powazny niedobor a wiele chorob na tle immunoligcznym wynika wlasnie z niedoboru witaminy d3. moda na filtry poglebia problem jeszcze bardziej.
          • issey_miyake Re: Co na ŁZS? 20.05.12, 12:09
            nottymoni napisała:

> moda na filtry poglebia problem jeszcze b
            > ardziej.

większość ludzi stosuje filtry tylko na twarz, więc to żadnego problemu nie stanowi.
        • rikol Re: Co na ŁZS? 19.05.12, 23:48
          LZS wywoluja grzyby, a slonce zabija grzyby.
          • nessie-jp Re: Co na ŁZS? 20.05.12, 19:22
            rikol napisała:

> LZS wywoluja grzyby, a slonce zabija grzyby

Otóż to. ŁZS to reakcja alergiczna na normalnie występujący na skórze mikroorganizm (nie patogen). Słońce wytłukuje tego grzybka i działa na tej samej zasadzie, co maści grzybobójcze (i tak samo jak maści grzybobójcze, ma swoje efekty uboczne).

Za ŁZS nie odpowiada brak witaminy D3 (którą zresztą można łatwo suplementować, bo jest dodawana do każdego bodaj preparatu z wapniem). Zaburzenia związane z witaminą D3 dają objawy raczej łuszczycowe (podobne na oko do ŁZS, ale jednak poważniejsze).
    • asdgjl Re: Co na ŁZS? 20.05.12, 12:24
      ja używałam Retinu-a (ale jeśli masz go dłuższy czas to sprawdz date ważności, bo pani w aptece powiedziałą, że takie maści często są ważne tylko rok) i kwasu migdałowego głównie te dwa specyfiki pozwoliły mi pozbyć się dość uciążliwego trądziku a stosowałąm je rzadko więc i efekt łuszczenia nie był tak uciążliwy, ale wiadomo że zbliża się lato, a w tym czasie lepiej nie stosować tak silnych środków, jeśli chcesz coś delikatnego to polecam wypróbować tonik z kwasu migdałowego 5%, moim zdanim o wiele lepszy niż kremy z kwasami i przy użyciu z wysokimi filtrami można go stosować latem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka