25.07.12, 13:44
Szukam pomysłu na wykorzystanie miodu w pielęgnacji ciała.
Miodu mam bardzo dużo - mojego faceta pasją są pszczoły więc aktualnie mamy w domu ponad 50 kg tego cuda ;)

Mieszam miód z fusami od kawy, oliwą i cynamonem - jest fajny peeling
Mieszam miód z mlekiem - dodaję to do wody podczas kąpieli - pięknie nawilża
A co poza tym? Macie jakieś fajne pomysły?

Dziękuję i pozdrawiam,
Maja
Obserwuj wątek
    • zawrotglowy Re: Miód 25.07.12, 21:47
      Miód na włosy - dodany do maski/odżywki nawilża. Nie każdemu jednak pasuje, mi na przykład robi siano. Poza tym rozjaśnia włosy.
      Miód na usta i ogólnie na twarz - łagodzi, pomaga na przesuszenie i likwiduje suche skórki.
      • ksiezna_pani1 Re: Miód 28.07.12, 19:03
        zawrotglowy napisała:

> Miód na włosy - dodany do maski/odżywki nawilża. Nie każdemu jednak pasuje, mi
        > na przykład robi siano. Poza tym rozjaśnia włosy.

Zmartwiłaś mnie, to właśnie zaczęłam stosować i wydaje mi się, że jest lepiej, ale zobaczę jak będzie jutro. A jaki miód jest najlepszy?
        • ksiezna_pani1 Re: Miód 28.07.12, 19:08
          I jeszcze jedno. Czy miód można stosować sam, czy tylko w połączeniu z maską/odżywką?
          • zawrotglowy Re: Miód 28.07.12, 22:10
            Sam to raczej trudno by było, bo usztywnia, wysusza i plącze. Dodaje się go do odżywki albo jakiejś mieszanki własnego wyrobu np żelu z siemienia lnianego. Niektórzy robią płukanki z małą ilością miodu, albo rozpuszczają w niewielkiej ilości wody i stosują do rozjaśnienia.
            U mnie w ogóle żadne "babciowe" metody dbania o skórę i włosy się nie sprawdzają a wręcz mi szkodzą. Koszmarem stulecia były moje biedne włosy po maseczce z żółtka. A na samo wspomnienie zapachu aż mi słabo;)
        • zawrotglowy Re: Miód 28.07.12, 22:14
          To kwestia indywidualna, jak co u kogo działa. Nie istnieje jeden składnik, który będą lubić wszystkie włosy.
          Kiedyś miałam miód z małej pasieki i działał lepiej - na skórę - niż miody ze sklepu. Na pewno nie może być sztuczny.
    • lonely.stoner Re: Miód 28.07.12, 21:49
      ja w celu urodowym dodawalabym glownie do porannej gestej owsianki - lyzke albo 2 miodu, i zamiast cukru do wszystkiego mniam :) zazdroszcze Ci!
    • rikol Re: Miód 01.08.12, 02:02
      Polecam jedzenie miodu. A jesli nie masz co z tym robic, mozesz wyslac mi:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka