Dodaj do ulubionych

Problematyczna cera

06.11.12, 13:48
Witam chcialbym prosic o porade dotyczacej mojej cery.Mam 27lat cera mięszaną,policzki raczej normalne niż suche.Moim problemem od dluzszego czasu jest zanieczyszczona cera przez zaskórniki,Czasami też pokawiają sie wypryski,nie sa to duże wysypy jednak pojawiają sie dość regularnie.Myslę nad zakupem kilku nowych kosmetyków,nie wiem tylko czy znów nie kupię nieodpowiednich.Zastanawiam sie nad kupnem Avene Triacneal jako krem na noc oraz Bioderma Sebium Serum ,oraz vichy purete thermale(pianka do mycia),płyn micelarny vichy purete.Proszę o pomoc w wyborze lub o własne sugestie.A i jaki wybrać nie zapychajacy krem na dzień?
Obserwuj wątek
    • end.o Re: Problematyczna cera 11.11.12, 00:48
      a co na to Twoja kosmetyczka? Krem wchodzi w skórę max do 3%, to mało, nie leczy skóry .....
      • monika24_0 Re: Problematyczna cera 11.11.12, 14:51
        Hmm przeyznam sie,ze nie bylam z tym problemem u kosmetyczki.Czyli co radzisz ?Pozostaje mi tylko wizyta u kosmetyczki?
        • rikol Re: Problematyczna cera 14.11.12, 00:45
          Dobra jest tez glinka, oczyszcza skore, sypka glinke trzeba zmieszac z woda i tak powstaje maseczka.
    • rikol Re: Problematyczna cera 12.11.12, 18:26
      dobre kosmetyki ma pharmaceris, ewentualnie plyn micelarny svr
      • monika24_0 Re: Problematyczna cera 13.11.12, 14:13
        Dziekuje rozeznam sie w zaproponowanych przez Ciebie kosmetykach i napewno cos wybiore.
        • rikol Re: Problematyczna cera 14.11.12, 00:45
          Nie uzywaj kosmeytkow matujacych, bo powoduja one jeszcze wieksze przetluszczenie.

Krem nawilzajacy - la roche posay toleriane fluide - nawilza, nie matuje, nie jest antybakteryjny.

Na dzien krem z filtrem la roche posay anthelios - jest wersja do skory tlustej, bardzo dobry krem.

Oprocz tego mozesz uzywac kosmetykow z kwasami, np. bioderma sebium akn, czy aknederm. W tej chwili rozne firmy maja kosmetyki z kwasami, takze mozesz sprobowac pharmaceris czy iwostin (sa tansze, ale iwostin ma tea tree oil, co moze uczulac niektorych).

Do mycia polecam pharmaceris pianke z serii A (sama uzywam), ale mozesz tez sprobowac produktow myjacych z serii T (do skory tradzikowej). Dobry jest tez krem z pharmaceris z kwasem migdalowym (oraz ten na noc z serii T), nie jest mocno nawilzajacy, takze raczej do skory tlustej.

Svr tez jest dobry, ale drozszy. Mysle, ze mozesz zaczac od produktow tanszych, moze akurat spodobaja ci sie. Mysle, ze pharmaceris ma dobre produkty, tansze niz zagraniczne, a lepsze niz np. vichy (np. mniej perfumowane).
          • monika24_0 Re: Problematyczna cera 14.11.12, 10:35
            Wielkie dzieki za tak wyczerpującą wypowiedz,napewno skorzystam.Jedyne czego sie boje to uzywac kosmetykow antybakteryjnych do cery tradzikowej z obawy przed zbyt silnym dzialaniem czego konsekwencja bedzie wysuszenie i podraznienie.
            • monika24_0 Re: Problematyczna cera 14.11.12, 11:15
              Wstepnie już chyba wybrałam coś dla siebie.Myslę,że na noc wybiore krem z pharmacerisa z kwasem migdałowym,nie wiem tylko czy zacząć od 5%steżenia czy odrazu kupić10%.Problem mam jeszcze ,jeżeli chodzi o krem na dzień.Fajny jest ten z pharmacerisa z20faktorem przeciwtradzikowy matująco-normalizujący,ale on jest polacany do skóry z bardzo nasilonym trądzikiem,ja takiego problemu nie mam.Troszke obawiam się zbyt silnego działania.Spojrzę jeszcze na svr,bardzo mi zalezy by miał ochrone SPF.
              • rikol Re: Problematyczna cera 16.11.12, 01:14
                Mysle, ze na poczatek bedzie lepszy 5%. wszystko zalezy od tego czy twoja skora jest cienka czy gruba, wrazliwa czy nie. Im ciensza i wrazliwa skora, tym nizsze stezenie. Generalnie zaczyna sie od niskich stezen, bo nie wiadomo, jak u danej osoby skora zareaguje. No i skora mieszana moze byc bardziej lub mniej tlusta. Dla mnie ten krem z kwasem migdalowym 5% jest za slabo nawilzajacy (mam skore mieszana), ale na pewno sa osoby ze skora mieszana, dla ktorych ten krem bedzie wystarczajacy (mieszaana mieszanej nie rowna). tym bardziej, ze to jest seria na tradzik, czyli dla osob ze skora raczej tlusta, ewentualnie mieszana. Jesli ktos ma sucha skore, a chce uzywac kwasow, to moze kupic hydracid z svr - ktora to seria jest przeznaczona dla osob starszych (po 25. r. zycia), z cera normalna lub sucha.

Jest sporo kremow na dzien z filtrem do skory tradzikowej. te, ktore ja ci polecilam (la roche posay - ktory jest doskonaly pod makijaz), sa po prostu do skory tlustej. Nawilzaja, ale nie maja dzialania przeciwtradzikowego. Natomiast na pewno kremy przeciwtradzikowe z filtrem ma bioderma, avene, svr i inne firmy. mozesz tez kupic krem bb - teraz duzo firm ma taka oferte. To jest akurat dla skory tlustej i mieszanej, ktora nie potrzebuje duzo zakrywania, ale daje jakis tam kolor ( i ma filtr oraz nawilza). Najlepsze kolory ma bobbi brown, a z tanszych max factor (tylko sie to nie nazywa bb, a serum z makijazem). Unikaj kaolinu w skladzie, bo przesusza skore. Kaolin to glinka, mozna uzywac to w maseczkach oczyszczajacych, ale przez caly dzien trzymac na skorze to moga osoby z naprawde tlusta skora. Co do jakosci kremow bb czy kremow tonujacych nie wypowiadam sie, bo ich osobiscie nie stosuje (wole bardziej kryjace) ale uwazam, ze idea jest fajna.

Przy problemach ze skora uzywaj kosmetykow aptecznych, leczniczych. spokojnie mozesz zaczac od tanszych. Roznice w skladzie nie sa duze (np. wszystkie firmy maja kwasy). Poza tym warto, zebys wprowadzala nowe kosmetyki stopniowo. Wprowadz krem, poczekaj tydzien i zobaczysz ,czy dziala. Jesli zmienisz wszystko naraz, nie bedziesz wiedziala, co dziala zle (czy dobrze) na twoja skore.
              • rikol Re: Problematyczna cera 16.11.12, 01:17
                A jeszcze tanszy od pharmaceris (a dobry) jest krem aknederm. Jest to kwas azelainowy, dziala przeciwtradzikowo. Okolo 20zl koszstuje, raczej na noc. Jest tez drozsza wersja, skinoren, oraz finacea. wszystkie te kremy dzialaja tak samo, roznia sie cena.
            • kasha77 Re: Problematyczna cera 14.11.12, 11:16
              moimi faworytami jest seria Cleanance z Avene. na noc Cleanance K żel,od czasu do czasu z tej serii maseczka oczyszczająca na zmianę z nawilżającą, plus na dzien SVR z wit.C a na to BB (tylko prawdziwy!)z wysokim filtrem.często w superpharmie są promocje na Avene wiec można trafic.maseczka lekko szczypie,ale da się wytrzymac.
              • monika24_0 Re: Problematyczna cera 14.11.12, 12:00
                A jaki BB jest prawdziwy?Nigdy nie uzywałam tego typu kremow.
                • kasha77 Re: Problematyczna cera 14.11.12, 12:23
                  prawdziwy czyli firm azjatyckich np.skin79,Missha.
    • krakowskim_targiem Re: Problematyczna cera 14.11.12, 14:12
      a używasz jakichś maseczek? porządny piling Ci się przyda, a do tego mocno oczyszczająca maseczka. te z dodatkiem glinki są zwykle bardzo skuteczne.
      • kasha77 Re: Problematyczna cera 14.11.12, 14:35
        wlasnie ta z Avene jest z glinką i ma drobinki złuszczajace-instrukcja na opakowaniu;)
      • monika24_0 Re: Problematyczna cera 14.11.12, 17:53
        Tak, używam maseczek oczyszczających najczesciej z glinką(bardzo lubię dermaglin)Jeżeli chodzi o peeling od dłuzszego czasu używam tylko enzymatycznego.Kiedyś używałam praktycznie tylko z drobinkami zluszczajacymi,ale teraz gdy regularnie pojawiaja sie wypryski boje się pogorszenia stanu skory.chociaż muszę przyznać,że od jakiegoś czasu z wypryskami nie mam wiekszego problemu,najwiekszy problem to te cholerne zaskórniki.Zauwazyłam znów nowe na policzkach.Chyba zapycha mnie nowy róż.Na jakiś czas zrezygnuje z niego i zobacze czy jest poprawa.Najbardziej załamują mnie te dziurki,które zostaje po tych zaskórnikach(najczęsciej gdy ich nie wycisne dłuzszy czas)
        • rikol Re: Problematyczna cera 16.11.12, 01:28
          To prawda, piling nie powinien miec drobinek, jesli masz stany zapalne. zreszta zamiast pilingu wystarczy krem z kwasem.

Skuteczne tez sa retinoidy (wspomniany przez ciebie triacneal) ale nie kazdy je dobrze znosi. Ja moge tego uzywac przez kilka dni, po czym luszcze sie przez tydzien jak jaszczurka zrzucajaca skore. No i mam od razu wysyp krost, nie wiadomo skad, bo pojawiaja sie tam, gdzie ich normalnie nie ma. Nie wyobrazam sobie stosowania retinoidow na codzien - ale wiem, ze takie osoby sa i im to sluzy. gdybys chciala wyprobowac, to mozesz kupic isotrex, jakies 30 zl kosztuje, do stosowania na noc. Dla porownania, po kwasach nie mam luszczenia, skora jest po prostu ladniejsza i jasniejsza, a stany zapalne zmniejszone. Oczywiscie kwasem mozna sobie zrobic krzywde, ale jest to raczej malo prawdopodobne, jesli uzywasz gotowego preparatu z apteki przeznaczonego do uzytku domowego.
    • winegreta0 Re: Problematyczna cera 16.11.12, 15:04
      Najlepiej będzie jak pójdziesz do dermatologa, który po prostu dopasuje kosmetyki do Twojej skóry. Wtedy będziesz miała pewność, że właśnie takich a nie innych potrzebujesz.
    • kirilia Re: Problematyczna cera 16.11.12, 16:32
      Witam, proponuję nie ryzykować, a skonsultować z kosmetyczką.Jak by co mam baaaardzo dobrą kosmetyczkę, mogę polecić.Pozdrawiam.
    • monika24_0 Re: Problematyczna cera 17.11.12, 21:29
      Dziekuję wszystkim za pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka