Gość: dora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.04, 13:04 Powiedzcie mi dziewczyny jakich kosmetyków NIE WOLNO używać we wczesnej ciąży? Chodzi mi głównie o balsamy ujędrniające, depilatory chemiczny itp. Można czy nie? Dzięki za wszystkie odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: czego nie wolno Re: kosmetyki a ciąża IP: *.tnt39.mia5.da.uu.net 08.07.04, 18:05 - kremow z retinolem, nie wspominajac o retinoidach ktore sa tylko na recepte, - kremow, zeli na tradzik zawierajacych nadtelenk benzoilu, kwas azelainowy - kosmetykow zawierajacych aspiryne ( w Polsce niedostepne, ale w niektorych krajach tak) zas w Polsce uwazac na kosmetyki z duza iloscia kwasu salicylowego, ktory jest pochodna aspiryny, np. Effaclar K mozna stosowac bez obaw, - kosmetykow z witamina K, - uwazac na olejki aromatyczne i kosmetyki je zawierajace, wiele jest zabronionych w piwreszym trymestrze gdyz moze spowodowac poronienie, - unikac zabiegow z algami, wszelkich okladow itp, zas w domu balsamy ujedrniajace z algami mozna stosowac, unikac tylko wszelkich blotek, zawijan w folie itp. - Depilatory w kremie mozna, - balsamy ujedrniajace mozna, np kofeina nie stanowi zagrozenia, jedyne co to moze niekorzystnei wplynac na naczynka, ktore w okresie ciazy sa jeszcze bardziej kruche z powodu zmian hormonalnych, Odpowiedz Link Zgłoś
aiszka4 Re: kosmetyki a ciąża 08.07.04, 19:05 Przy kremie p/rozstępom znalazłam info, żeby stosować powyżej 3 mies. ciąży. Natomiast na kremie z retinolem nie było żadnego ostrzeżenia, a o szkodliwości retinolu dowiedzialam się (przypadkiem) dopiero na przełomie 1 i 2 trymestru. Lekarz prowadzący moją ciążę uspokajał mnie, że ilość retinolu w kremie, który nakładam na twarz, nie jest w stanie zaszkodzić mojemu dziecku w macicy:) Wyniki moich badań potwierdzają, że z maluszkiem wszystko ok. A listę olejków przeciwskazanych w ciąży można znaleźć na stronie Polleny-Aromy. Odpowiedz Link Zgłoś
dadeland Re: kosmetyki a ciąża 08.07.04, 19:12 aiszka4 napisała: > Przy kremie p/rozstępom znalazłam info, żeby stosować powyżej 3 mies. ciąży. > Natomiast na kremie z retinolem nie było żadnego ostrzeżenia, a o szkodliwości > retinolu dowiedzialam się (przypadkiem) dopiero na przełomie 1 i 2 trymestru. > Lekarz prowadzący moją ciążę uspokajał mnie, że ilość retinolu w kremie, który > nakładam na twarz, nie jest w stanie zaszkodzić mojemu dziecku w macicy:) Lekarz po czesci mial racje, sa bardzo male szanse, to samo dotyczy tej infomacji na kremie na rozstepy, po prostu w przypadku ciazy dmucha sie na zimne, wiec lepiej byc bardziej ostroznym niz zwykle. Kremy na rozstepy mozna stosowac, jesli uzywamy krem z retinolem, zwlaszcza dostepny w Polsce zwykle ilosci retinolu sa baaardzo male, istnieje kilka kremow z retinolem dostepnych za granica ktore zawieraja wieksze dawki i ktorych rzeczywiscie lepiej unikac. Tak wiec nie wpadac w panike, przede wszystkim uwazac na Roacuutane lek stosowany doustnie i unikac ciazy po jego stosowaniu przez conajmniej pol roku, poza tym uwazac na wszelkie masci z witamina A na recepte, mozna bez obaw uzywac wszelkich estrow witaminy A czyli np powszechnej masci w witamina A i wszelkihc kremow z tzw pro-retinolem, ktore z retinolem nie maja nic wspolnego. Uwazac tez bardzo na wewnetrznie przyjmowana witamine A, na wszelkie multiwitaminy itp, tym sposobem mozna sobie bardziej zaszkodzic niz kremem z retinolem, takze dym papierosowy, alkohol i zle odzywianie moze bardziej zaszkodzic. > Wyniki moich badań potwierdzają, że z maluszkiem wszystko ok. > A listę olejków przeciwskazanych w ciąży można znaleźć na stronie Polleny- Aromy > . Odpowiedz Link Zgłoś