Dodaj do ulubionych

Stopy- gładkie i miękkie...

IP: *.lanet.net.pl 18.07.04, 19:16
...to ideał. Znacie jakieś dobre kremy do stóp? Czego używacie?
Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • Gość: neli Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 22:27
      codziennie używam pumeksu lub tarki do stóp, a potem wmasowuję lniany balsam do
      stóp firmy pollena-ewa (balsam nawilżająco-odżywczy); jest naprawde dobry;
      stopy mam mięciutkie. pozdrawiam
    • Gość: kragmel Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 07:34
      ja wszystko robię jak mi się akurat przypomni. pumeks na pięty. od czasu do
      czasu peeling SH do rąk (no heat paraffine). czasami dernilan. w zimie ziaja,
      pomarańczowe pudełko, krem do rąk i stóp - strasznie tłuste. miałam kiedyś
      dobry krem erisa z mocznikiem, teraz to jest chyba krem do stóp z linii Lirene,
      przynajmniej opis na to wskazuje
      ( www.eris.pl/kosmetyki_produkt.php?id=857&ids=23 )
      poza tym dużo stopy moczę, nie specjalnie, po prostu kąpać się lubię ;-) i po
      każdej kąpieli smaruję je tym samym balsamem co resztę ciała.
      • Gość: asiek_asiekowaty Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 24.07.04, 13:28
        Czy dernilan mozna stosować jako krem do stóp czy tylko czasem? Jest baedzo
        tłusty, cięzko się wchłania...? I jaki ma zapach?
        • Gość: kragmel Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 17:07
          działanie ma typowo lecznicze - mocno zmiękcza naskórek, więc stosuję kiedy
          akurat potrzeba, na codzień wolę jednak tego erisa. zapach straszny ;) kamforą
          pachnie bodajże, tudzież maścią tygrysią ;) (eris podobnie). krem nie jest
          tłusty, wchłania się przyzwoicie. maść to tłuścioch.
    • martahelena Re: Stopy- gładkie i miękkie... 19.07.04, 08:50
      2 razy w tygodniu moczę stopy w wodzie z mydłem no ido dzieła- pilling do stóp z
      Avonu potem tarka i pumeks. Wcieram krem taki do rąk - glicerynowy.
    • Gość: ewa Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.lanet.net.pl 23.07.04, 23:28
      Z tak małej ilości odpowiedzi wnioskuję, że u nas kobietki wogule nie dbają o
      stopy!!!
      Przerażające!!!!!!!!!
      • Gość: nioma Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.chello.pl 24.07.04, 00:29
        ewa, a nie pomyslalas, ze:
        a) komus sie nie chce odpowiadac na Twoj post,
        b) wczesniejsze wypowiedzi wyczerpujaco opisaly temat?
        c) sama nic nie napisalas, wiec moze...
        odpowiedz nasuwa sie sama, prawda?
        (a przy okazji wogule piszemy oddzielnie i przez o z kreska.
      • Gość: len Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.07.04, 00:42
        Nie przerażające, a krzepiące - może nie potrzebują żadnych dodatkowych
        zabiegów, poza podstawowymi, bo mają miękkie i gładkie, idalne, po prostu. Ja
        nie mam. Żałuję. Mnie odpowiada krem do stóp Neutrogeny i już opisywany wyżej
        Eris (pachnie piwnicą, rupieciarnią albo innym lochem ale jest dosyć dobry :))
        Niedawno zaczęłam używać polecanego już na forum kremu Xerial 50 m.in. do
        zgrubiałego naskórka. Faktycznie, bardzo skuteczny. Xerial pomaga obumrzeć i
        usunąć zrogowaciały, zgrubiały naskórek i rzeczywiście można się w dość krótkim
        czasie i przy niedużym nakładzie siły i energii dopracować mękkich stóp. Co
        ciekawe, kiedy po kilku dniach stosowania preparatu, udało mi się mieć mękkie
        stopy, okazało się, że życie z takimi stopami wcale nie jest lżejsze.
        Najwidoczniej pewna twardość i grubość skóry na spodzie stopy jest pożądana,
        kiedy się ją usunie, stopy bardzo bolą. Bolą od chodzenia, nie uszkodzenia
        mechanicznego czy chemicznego kremem. Teraz ostrożniej będę pozbywała się
        naskórka ze stóp, wcale nie dążąc do idealnej miękkości.

Pozdrawiam!

• rawita Re: Stopy- gładkie i miękkie... 24.07.04, 11:39
          Len! Co to dokładnie za krem xerial? Gdzie go można kupić i ile kosztuje??
          Przypominam przy okazji, że na forum bardzo był chwalony płyn dermesa. W
          Krakowie nie udało mi się go zdobyć, więc nadal mam twarde stopy. Pozdrawiam!
          • Gość: Irish Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.gdynia.mm.pl 24.07.04, 12:51
            xerial 50 (jest też 10 i 30-te chyba słabsze i nie wiem czy do stóp) możesz
            kupić w aptece,(bez recepty),albo w necie.firma SVR.
            aplikowac małymi porcjami,raz ew.dwa dziennie,bo ma silne dzialanie (ale nie
            żrące:):), i umyć potem ręce.to taka przyjemna tłusta maść.
            • mariolas30 Re: Stopy- gładkie i miękkie... 26.07.04, 16:25
              Ja najpierw kupiłam dernilan, ale po 3 dniach dałam sobie spokój. Jest tak
              tłusty, że to chyba raczej do smarowania nart a nie do stóp dla ludzi, a
              napisane że przynajmniej 3-4 razy dziennie smarować a wchłania się po 30 -40
              minutach dopiero. Tak więc odpuściłam, bo jak mąż zobaczył, że ze skarpetami do
              łóżka się pcham to to wymiękł :)
              Potem kupiłam Dermese bo słyszałam bardzo wiele dobrego i na forum i od
              koleżanki z pracy. Jak narazie sprawuje się ok, szybko się wchałania i dzień po
              dniu widac coraz lepsze efekty. To tyle z moich doświadczeń z kremikami do stóp
              i rąk :)
              • Gość: justy Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 30.07.04, 11:54
                skoro maść Dernilan jest za tłusta (w końcu to maść), to moze spróbuj krem
                Dernilan- pojawił się niedawno.
          • Gość: len Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.07.04, 13:04
            Cześć,
            proszę, stąd kiedyś dowiedziałam się o Xerialu:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=12758175&v=2&s=0
            a tu strona firmy SVR, która produkuje Xerial: www.svr.pl/

Mnie po dosyć długich poszukiwaniach udało się w końcu kupić Dermesę. Nie mam
            problemu pękających pięt, dla których szczególnie zalecana jest Dermesa, ale
            chiałam sobie właśnie intensywnie nawilżyć stopy i dłonie. Może miałam zbyt
            wygórowane oczekiwania, po tym wszystkim, co o niej przeczytałam, trudno
            powiedzieć, ale nie zauważyłam jakichś cudownych efektów jej działania.
            Poczekam na zimę, kiedy skóra będzie wymagała intensywniejszych zabiegów,
            zwłaszcza dłonie i wtedy ocenię ten preparat. Niewątpliwie jego zaletą jest
            konsystencja - nietłusta, wodnista, jak napar z ziół. Można ją wetrzeć w stopy
            bez obaw, że zabrudzi się ubranie czy buty. Faktycznie z kupieniem Dermesy jest
            problem, nie mają jej w aptekach. Ja w swojej aptece poprosiłam, aby panie
            sprawdziły, czy jest w hurtowni, a jeśli tak, sprowadziły mi ją. Tobie też
            polecam ten sposób, jeśli zależy Ci na kupnie tego preparatu - zapytaj w
            aptece, czy w katalogu hurtowni jest Dermesa. Pani na miejscu sprawdza, a jeśli
            apteka jest przyjazna klientowi, obiecuje na drugi dzień sprowadzić zamówiony
            specyfik.

Xerial również można kupić w aptece, dokładnie ile kosztuje, nie pamiętam, ale
            około 40 zł, może ciut więcej. Nie jest tani, ale bardzo wydajny, cała rodzina
            może stosować (używa się go w niewielkich ilościach). Można prosić w aptece o
            próbki preparatów Xerial, ja dostałam: Xerial 10, Xerial 30 i jakiś jeszcze
            słabszy. Nie wiem tylko, czy gdyby była próbka Xerial 50, czy ta ilość
            pozwoliłaby ocenić skuteczność preparatu. Spróbować można.

Stosowałam trochę inaczej Xerial, niż dziewczyna w poście, do którego link
            podałam wyżej. Jakoś się mniej zaangażowałam w te zabiegi :) W umyte, dopiero
            co wytarte stopy, wklepywałam maść Xerial, ale tylko w miejsca zgrubiałe, tylko
            te, które chciałabym usunąć; miękką, delikatną skórę omijałam. Koniecznie po
            nałożeniu kremu należy umyć ręce, tak, aby nie pozostawić na nich resztek
            maści. Na drugi dzień podczas kąpieli scierałam pumeksem ze stóp wszystko, co
            się do usunięcia nadawało. Po zastosowaniu Xerialu skóra, ta obumarła,
            zgrubiała, podczas mycia staje się taka... hm, opuchnięta, chłonie mocno wodę i
            puchnie pod jej wpływem. Dzięki temu łatwo wyczuć i usunąć tę właściwą. Z
            mojego doświadczenia wynika, że w trakcie kuracji Xerialem, trzeba regularnie
            scierać skórę ze stóp. Nie należy pozostawić skóry na stopach i nie usunąć jej,
            jeśli w opisany wyżej sposób spuchła i wyraźnie kwalifikuje się do starcia. Ja
            opisane zabiegi stosowałam co dzień, co drugi dzień, jak mi na to czas
            pozwalał, jeśli dobrze pamiętam, po około sześciu byłam już bardzo zadowolona z
            efektów. Wydaje mi się, że poza maścią i dobrym pumeksem żadne inne narzędzia
            nie są potrzebne, chociaż to pewnie zależy od przyzwyczajeń i technik
            stosowanych do pielęgnacji stóp każdej z kobiet.

Gdyby któraś z Was zdecydowała się używać Xerial 50 do stóp, napiszcie o
            efektach i Waszych spostrzeżeniach, ciekawa jestem, czy będą podobne do moich.
            Ja, jak już w poprzednim poście pisałam, mam wrażenie, że stopy pozbawione
            twardszej skóry, doprowadzone do identycznej miękkości na całej powierzchni,
            bolą i szybko męczą się. Przypuszczam, że latem mogą też się łatwo odparzać.

Pozdrawiam!
            • Gość: Elanor Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 11:31
              Może to co zaraz napiszę wyda się szokujące, ale ja też, gdy to usłyszałam, zrobiłam wielkie oczy. Dowiedziałam się, że mój wujek moczy nogi w.....formalinie. Ponoć ma po tym super gładkie stopy, które się mniej pocą. Niby wystarczy jeden zabieg na dłuższy czas. Nie polecam nikomu tego zabigu, ale czy ktoś słyszał o czymś takim? Może to odkrycie stulecia?:D Osobiście nigdy nie próbowałam.
              • Gość: Ania Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.tele2.pl 30.09.04, 11:40
                faktycznie stosuje się takie metody zwłaszcza w przypadkach dużej
                nadpotliwości. nie powinna to jednak byc czysta formalina ale preparat robiony
                w aptece którego jednym ze składników jest formalina. nie polecam do stałej
                pielęgnacji bo takie radykalne metody nie są konieczne jeżeli się regularnie
                dba o stopy. natomiast doskonale się to sprawdza w sytuacjach skrajnych - stopy
                zaniedbane, nadpotliwość, nieprzyjemny zapach itp. - w celach jak ja to nazywam
                ratunkowych.
      • Gość: Irish Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.gdynia.mm.pl 24.07.04, 12:42
        dość uszczypliwa Ewo Twoja uwaga,ale strawiłam. myślę, że kazda kobietka wie,że
        bez pumeksu czy tarki i dobrego kremu się nie obejdzie,wiec ile postów można
        pisać-??-wymyślono tu coś takiego jak wyszukiwarka. chyba,że liczysz na cudowny
        sposób żeby myć raz w miesiącu i mieć jedwabista gładkość....:):)

oczywiście to tylko żart
        pozdrawiam

ps,również polecam xerial 50,jak juz było we wcześniejszych postach,bardzo
        skuteczny na zgrubiały naskórek,acz troszku drogi (ok 40zł)
    • Gość: Ania Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.tele2.pl 24.07.04, 13:16
      no tak o pedicure nie wspomniała żadna z was może usługi kosmetyczne w tym
      kraju nikomu już nie są potrzebne?
      • Gość: len Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.07.04, 15:53
        Każda z nas mówi o pedicure.
        • Gość: Ania Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.tele2.pl 27.07.04, 18:46
          aczkolwiek nie koniecznie. to co tutaj czytam to raczej opisy gwałtownego
          ratowania zaniedbanych stóp lub opis codziennej pielęgnacji która raczej rzadko
          jest w stanie zastąpić fachowo wykonany pedicure. kto regularnie korzysta to
          wie o czym piszę kto uważa że wie lepiej i tak będzie wiedział lepiej. niestety
          wiele opisanych tu metod i specyfików jest stosowana w sposób niewłaściwy i
          wielu osobom może to zaszkodzić ( np. Xerial 50 jest zalecany do stosowania w
          celu złuszczania płytki paznokciowej a nie zrogowaciałej skóry stóp - jeżeli
          działa bez szkody na skórę to nie chcę wiedzieć jak wyglądały te stopy przed
          jego zastosowaniem).
          • dziuunia Re: Stopy- gładkie i miękkie... 27.07.04, 20:55
            Gość portalu: Ania napisał(a):

> wiele opisanych tu metod i specyfików jest stosowana w sposób niewłaściwy i
            > wielu osobom może to zaszkodzić ( np. Xerial 50 jest zalecany do stosowania w
            > celu złuszczania płytki paznokciowej a nie zrogowaciałej skóry stóp - jeżeli
            > działa bez szkody na skórę to nie chcę wiedzieć jak wyglądały te stopy przed
            > jego zastosowaniem).

Działanie Xerialu 50:

Wskazania: Wspomaga leczenie łuszczycy, brodawek płaskich i mozaikowatych.
            Poprzedza leczenie grzybicy paznokcia. Miejscowe zgrubienia naskórka.

Działanie: Reguluje proces rogowacenia skóry Działa keratolitycznie na
            paznokcie.

Stosowanie: Miejsca zmienione chorobowo. Dorośli.

Żródło www.bio-med.pl/svr.html

Jak widać do skóry też się nadaje.Też go stosowałam ale tylko zimą i w sumie
            efekty nie były zbyt rewelacyjne.Teraz smaruję stopy Dermesą i jest ok.
            • maskotka33 Re: Stopy- gładkie i miękkie... 28.07.04, 09:46
              Masz racje, wiele osób używa adoptując kosmetyk do innych celów jak to jest z
              xerial 50 i wtedy można się spodziewać różnych rzeczy jeżeli jest to do płytki
              paznokciowej- szczególnie u osób "wrażliwych na chemie" Często kupujemy
              kosmetyk, ale zamiast np smarować 3 razy dziennie tak jak zaleca producent
              używamy wtedy, gdy mamy czas (raz dziennie, czasami co dwa dni itp)a potem
              narzekamy że coś nie skutkuje. Spotkałam się z tym setki razy i jest to raczej
              powszechne zjawisko. Ja nie używałam Xerial 50, gdyż własnie mam spore
              skłonności do alergii :( za to uzywam Dermesy i jestem bardzo zadowolona, stopy
              wróciły do normalnego, zdrowego wyglądu- czasami przed pracami w kuchni używam
              do rąk- wtedy nie wysuszają się itp. I to oczym pisałam, nie wywołuje u mnie
              odczynów alergicznych z czego niezmiernie się cieszę, gdyż zajeło mi sporo
              czasu znalezienie takiego preparatu na moje wrażliwe stopy.
              • Gość: Ania Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.tele2.pl 28.07.04, 14:25
                do stóp i rąk wypróbuj Xeriale z mniejszą zawartością mocznika 30 i 10
          • Gość: len Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.07.04, 00:01
            Wskazania: Zmiany łuszczycowe, brodawki płaskie i mozaikowate, leczenie
            poprzedzające leczenie grzybicy paznokcia. MIEJSCOWE ZGRUBIENIA NASKÓRKA,
            MODZELE.
            Działanie: USUWA ZROGOWACENIA SKÓRY, REGULUJE PROCES KERATYNIZACJI. Działa
            keratolitycznie na paznokcie.
            Stosowanie: Skóra całego ciała, miejsca zmienione chorobowo.
            Dla następujących rodzajów skóry: Tłusta, Normalna, Sucha
            Polecane na następujące problemy: Brodawki mozaikowate, NADMIERNE ROGOWACENIE,
            Grzybica paznokcia, Łuszczyca.

Wyżej cytowany opis działania preparatu pochodzi ze strony producenta. Nie
            pisze, aby zgrubiała skóra stóp stanowiła przeciwskazanie. Przeciwnie, do tego
            jest przeznaczony - do usuwania zgrubiałej skóry i do regulowania procesów jej
            narastania.

Naturalnie, można korzystać z regularnie wykonywanego profesjonalnego pedicure,
            można też chodzić na różnorodne zabiegi pielęgnujące twarz, ciało i włosy, bo
            niby dlaczego faworyzować stopy, można przeznaczyć na ten cel dużo czasu i
            pieniedzy, tylko po co, jeśli porównywalne efekty albo nawet te same osiągnąć
            można pielęgnując stopy samodzielnie. Zdrowy rozsądek podopowiada mi, że jeśli
            mogę zapłacić mniej, oszczędzić czas i energię, by osiągnąć zadowalający efekt,
            to powinnam z tego korzystać. Nie wykluczam, że niżej opisywany sposób z
            papierem ściernym może okazać się jeszcze lepszy, od opisywanego Xerialu i
            drogich wizyt u pedicurzystki.

Jeśli chcesz się z nami podzielić jakimś swoim doświadczeniem albo wiedzą,
            Aniu, to zrób to w nieagresywny sposób i taki, który wniesie coś do naszej
            dyskusji. Wypowiedzi typu:
            > Xerial 50 jest zalecany do stosowania w celu złuszczania płytki paznokciowej
            > a nie zrogowaciałej skóry stóp - jeżeli działa bez szkody na skórę to nie
            > chcę wiedzieć jak wyglądały te stopy przed jego zastosowaniem
            nie tylko niczego nie wnoszą, co są po prostu obraźliwe dla osób stosujących
            Xerial bez szwanku na zdrowiu, np mnie :)
            • Gość: Ania Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.tele2.pl 29.07.04, 09:37
              widzisz tak to właśnie jest że kto wie lepiej i tak będzie wiedział lepiej
              obojętne od tego co się napisze. do leczenia problemów o których tutaj
              rozmawiamy i regularnej pielęgnacji stóp w zupełności powinien wystarczyć
              Xerial 30 któy jest właśnie do tego przeznaczony i poza tym znacząco tańszy (
              jakieś 20% ). jeżeli u kogoś występuje konieczność stosowania aż Xerialu 50 to
              albo nie dba regularnie o stopy albo jego problem z nadmiernym narastaniem
              naskórka kwalifikuje się do bardziej zaawansowanego leczenie albo niepotrzebnie
              wydaje pieniądze nie wiedząc że z problemem można sobie poradzić innym
              preparatem. albo wie lepiej.... wybieraj

ps. nie obrażaj się o ton wypowiedzi albowiem nie mam już siły udzielać dobrych
              rad w tonie mentorskim bo większość pań i tak wie lepiej jak należy dbać o
              twarz, ciało, stopy itd. więc żeby ktokolwiek zwrócił uwagę na to co piszę
              piszę tak jak piszę czasem ktoś to rozumie w sposób właściwy. pozdrawiam
            • Gość: Ania Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.tele2.pl 29.07.04, 16:01
              jeszcze dwa drobiazgi - a myślisz że czym jest końcówka do pedicure
              frezarkowego: właśnie papierem ściernym o gradacji dobieranej przez
              pedicurzystkę w zależności od stóp z jakimi trafia do niej klient.
              i drugi rozumiem że twierdzisz że ok. 40-50 złotych za wizytę w extra gabinecie
              pedicure raz w miesiącu to drogo? przeglądając to forum i widząc jakie perfumy
              kosmetyki i inne rzeczy kupują panie za ciężkie pieniądze najczęściej
              niepotrzebnie uważam że jest to tylko kwestia przyzwyczajeń i ważności
              życiowych spraw : krem od Diora za 300 ale pedicure albo wizyta u kosmetyczki
              za drogo
              • Gość: len Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.07.04, 22:33
                Tak, 40-50 zł za wizytę w ekstra gabinecie pedicure raz w miesiącu to dla mnie
                drogo. Ale nie rozumiem, dlaczego miałabym korzystać z usług ekstra gabinetu
                pedicure za 40-50 zł raz w miesiącu, jeśli zadawalają mnie wyniki pielęgnacji
                stóp, które wykonuję w domu. Włosy też farbuję w domu. Paznokcie maluję w domu.
                Za wszystkie te zabiegi i za wiele więcej mogłabym płacić i mieć wykonywane
                profesjonalnie, tylko na wykonanie ich wszystkich nie mam pieniędzy, nie mam
                czasu, nie mam energii ani ochoty być kosztownym zabiegiem kosmetycznym. Gdyby
                zabiegi pedicure były tanie, prawdopodobnie też wolałabym swoimi stopami
                zajmować się sama, a przynajmniej tak długo, jak długo mogłabym i umiała to
                robić. Po prostu różnimy się w podejściu do pielęgnacji własnych stóp i cześć i
                forsowanie swojego poglądu jako jedynie sensownego mija się z ideą tego
                forum.
                • Gość: Ania Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.tele2.pl 30.07.04, 11:32
                  jeżeli moje wypowiedzi wyglądają na forsowanie swojego poglądu to po prostu być
                  może mam taki sposób wypowiadania się - p;oza tym co oznacza stwierdzenie
                  forsowanie swojego poglądu na forum - piszę to co uważam na czym się znam i do
                  czego mam przekonanie. jak już napisałam nie zamierzam nikogo do niczego
                  przekonywać albowiem " ci co wiedzą lepiej i tak będą wiedzieć lepiej"
                  i bynajmniej nie chodzi mi o to że robisz wszystko w sama w domu a ja uważam że
                  powinnaś chodzić do kosmetyczki itd. - sama jeszcze możesz robić wosk,
                  wymrażać brodawki , strzyc się maszynką PHILIPS itd; czekam kiedy przeczytam
                  na jakimś forum że któraś z pań sama założyła sobie plombę na dziurę w zębie! w
                  swoich wypowiedziach w tym temacie staram się przede wszystkim zwrócić uwage na
                  fakt niewłaściwego stosowania preparatów do różnych celów. i zgadzam się z
                  twoją argumentacją że jeżeli zadowalają cię wyniki twoich działań w domu
                  itd .... tylko nie ośmieszaj się twierdząc że nie korzystasz z usług gabinetów
                  bo "nie masz czasu" - czy twierdzisz że mniej czasu poświęcasz na te zabiegi w
                  domu niż gdybyś poszła raz na miesiąc do jakiegoś gabinetu? tego argumentu nie
                  przyjmuję jest śmieszny a poza tym jest wymówką często stosowaną przez kobiety
                  dla wytłumaczenia wielu zaniechań.
                  aha i jeszcze jedno : ile by miał kosztować zabieg pedicure żeby wdł. ciebie
                  był "tani"?
                  • ruda_80 Re: Stopy- gładkie i miękkie... 30.07.04, 12:11
                    Gość portalu: Ania napisał(a):
                    > tylko nie ośmieszaj się twierdząc że nie korzystasz z usług gabinetów
                    > bo "nie masz czasu" - czy twierdzisz że mniej czasu poświęcasz na te zabiegi
                    w domu niż gdybyś poszła raz na miesiąc do jakiegoś gabinetu? tego argumentu
                    nie przyjmuję jest śmieszny a poza tym jest wymówką często stosowaną przez
                    kobiety dla wytłumaczenia wielu zaniechań.

Wyobraź sobie, że ktoś może nie mieć czasu, bo pracuje w takich godzinach, że
                    nie może wybrać sie na pedikiur, czy do kosmetyczki. I nie widzę w tym nic
                    śmiesznego, ani nic co by osobę tak mówiącą ośmieszało. Bo czy osoba pracująca
                    np. do 18-19 i która musi biec do domu, zeby zwolnic opiekunkę do dziecka ma
                    czas na siedzenie u pedikiurzyski i robienie sobie stópek, kiedy to samo może
                    zrobić sama w domu, kiedy dziecko śpi????
                    Ja akurat uważam za zbytek robienie u profesjonalisty tego co sobie spokojnie
                    mogę sama zrobic w domu z podobnym efektem. Oczywiście nie założę sobie sama
                    plomby, ale akurat o stopy rewelacyjnie dbam sama - wystarczy podczas
                    codziennej kąpieli użyc pumeksu, na noc krem do stóp a raz na tydzień usunięcie
                    skórek, opiłowanie i pomalowanie paznokci. Przy okazji w portfelu zostaje
                    jakieś 40-50 zł, które z przyjemnością wydam na coś innego. Ale jeśli ktoś ma
                    dwie lewe ręcę i nic nie potrafi koło siebie zrobić, no cóż niech biega z byle
                    problemem do profesjonalistów...
                    • Gość: Ania Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.tele2.pl 30.07.04, 13:53
                      zasada jest prosta : im więcej masz obowiązków tym wiecej masz czasu na
                      wszystko. dlatego nie uznaję tłumaczenia że ktoś nie ma na coś czasu .
                      Przykład ? proszę bardzo : z pośród moich koleżanek będących szczęśliwymi
                      mamami najwięcej zajęć domowych, dodatkowych itd ma dziewczyna będąca
                      szczęśliwą mamą trójki łobuzów. w sumie sama je wychowuje bo mąż lekarz rzadko
                      bywa w domu a o zajmowaniu się dziećmi nie ma mowy bo kiedyś musi się wuspać.
                      dzieci chodzą na basen, angielski i masę innych zajęć. dom uprzątnięty zawsze
                      ciasto na stole, uprane uprasowane itd co więcej ma również czas aby o siebie
                      zadbać. i jeszcze drobiazg zapomniałabym : pracuje od 8 - 16. niepracujące
                      koleżanki mające jedno dziecko męża który o 17 jest codziennie w domu do pomocy
                      nie mają nigdy na nic czasu ona - bez problemu.
                      zawsze jednak wydawało mi się że na forum staramy się poruszać tematy
                      uniwersalne dla wszystkich a nie traktujące wybiórczo poszczególne przypadki -
                      no chyba że chodzi o konkretne zapytanie. dlatego jeszcze raz powtarzam i
                      zdania nie zmienię : tłumaczenie się brakiem czasu jestnajwygodniejszą wymówką
                      do całego życia i jest śmieszne z wielu powodów - między innymi dlatego że stan
                      który podałaś jest przejściowy (dziecko podrośnie, pójdzie do przedszkola, a
                      tobie w każdej pracy przysługuje dzień wolny który możesz wykorzystać w dowolny
                      sposób,) poza tym jeżeli pracujesz do 19 to chyba od 10? a gabinety są czynne
                      od 8- jak ktoś chce znaleźć wymówkę to znajdzie a jak chce coś zrobić to zrobi.
                      rozumiem i przyjmuję (co już wcześniej napisałam) tłumaczenie że nie masz
                      potrzeby chodzenia na pedicure i również nikogo do tego nie namawiam na siłę.
                      zostałam już tutaj posądzona o forsowanie swojego stanowiska a wy co robicie
                      przez cały czas. czy właśnie nie to o co mnie posądzacie?
                      pytanie brzmiało stopy gładkie i miękkie jak to zrobić ? WŁĄCZYŁAM SIE DO
                      DYSKUSJI DLATEGO ŻE BYŁAM MOCNO ZDZIWIONA ŻE NIKT NIE WSPOMNIAŁ O PEDICURE I TO
                      WSZYSTKO. SWOIMI WYPOWIEDZIAMI I TAK NIE ZMIENIĘ NICZYJEGO PODEJŚCIA DO
                      PROBLEMU, ALE NIE TO BYŁO MOIM CELEM. ALE WYDAJE MI SIĘ ŻE JAK KTOŚ PYTA TO
                      NALEŻY PRZEDSTAWIĆ MU PEŁEN OBRAZ PROBLEMU? nawet jeżeli inny pnk. widzenia nie
                      podoba się pozostałym dyskutantkom.
                      • kraxa Do Ani- zgadzam si z Toba 01.10.04, 13:05
                        Ja równiez uwazam, ze w przypadku "zajechanych" stóp- jedynym ratunkiem jest
                        regularny pedikiur. byc moze niektóre sa w stanie poradzic sobie same, ale nikt
                        mnie nie przekona, ze na przykBad mocno zgrubialy naskórek mozna samemu wyciac
                        omega. Bez szans- nie wszystkim pumeks wystarcza- i to nie jest kwestia
                        zaniedbaD, tylko cecha specyficzna danej osoby. Poza tym nie raz widzi sie-
                        szczegolnie poza sezonem grzewczym te "samodzielnie zrobione" nózki. Strach sie
                        bac, a jak jest naprwde zle- to akryl sie na to naklada i hulaj dusza.
              • Gość: papryczka Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: 212.160.106.* 03.09.04, 12:12
                Gdzie robią pedicure za 40-50 złotych???? Tyle to ja za obsłużenie rączek
                płacę... A tak naprawdę to nawet więcej...
    • balbina_alexandra Re: Stopy- gładkie i miękkie... 24.07.04, 13:25
      A ja kupuję bardzo dużo różnych kremów do stóp, to takie małe moje hobby :)
      poza tym straszliwie, niesamowicie wprost mnie drażni, jak widzę latem
      dziewczynę, wystrojoną, wymalowaną, tipsy na 2 cm, a stopy brzydkie i
      zgrubiałe. To bardzo szpeci niestety.
      Moim ulubionym kremem na codzień jest lawendowy Yves Rochera, pieknie pachnie i
      ładnie nawilża, szkoda tylko że jest go tak malo w tubce. Lubię też krem Happy
      End Bielendy, ale to raczej już dla bezproblemowych stóp.
      Dla przesuszonych i na zgrubienia - używałam wspomnianego tu Xeriallu kiedyś,
      to bardzo dobry preparat, ale przerzuciłam sie na Hasceral, który również
      świetnie zmiękcza, a jest sporo tańszy. Na noc ektremalnie tłusty - Dernilan,
      najlepiej wymoczyć stopy, zetrzeć naskórek tarką, na to maść i skarpetki i do
      łóżka :)

W swoim mieście Dermesy jeszcze nie widziałam nigdzie. NIe lubie za to kremów
      do stóp Avonu, a rozreklamowany Scholl jest mocno średni.
      • Gość: rawita Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.autocom.pl 24.07.04, 13:44
        właśnie wypróbowałam lawendowy peeling do stóp Ives R. Naprawdę fajny! Happy
        End w ogóle nie działa na moje stopy.A gdzie można kupić Hasceral?? Też w
        aptece, czy w normalnym kosmetycznym? I ile kosztuje?
        • Gość: renata Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.04, 14:09
          Dziewczyny, nie wydawajcie pieniedzy na drogie specyfiki, w kazdej aptece mozna
          dostac polskie odpowiedniki drozszych kremów np. wspominanego Xerialu...Polecam
          Keratolan polski krem z mocznikiem do pielegnacji skóry szorstkiej i
          pogrubialej.Pozdrawiam
          • Gość: Kaśka Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 18:53
            Masz rację, że Xerial jest troche drogi (ja znalazłam za ok 47 zł).
            Ja chętnie kupiłabym Keratolan, o którym wspomniałaś. Problem w tym, że
            odwiedziłam kilka aptek i nic takiego nie znalazłam! Panie farmaceutki są
            raczej zdziwione słysząc taką nazwę!

Może wiesz gdzie można go dostać.
            Albo kto jest producentem.

Pozdrawiam
        • balbina_alexandra Re: Stopy- gładkie i miękkie... 24.07.04, 14:20
          Hasceral kupisz w aptece, niestety nie pamiętam ile kosztuje ale chyba coś ok
          10 - 15 zł.
      • magi_land Re: Stopy- gładkie i miękkie... 25.07.04, 13:02
        Ja Dermese dostałam w aptece dopiero jak poprosiłam o ściągnięcie- po południu
        już była, nawet podoba mi się jej działanie- przynajmniej nie jest tak tłusta
        jak większość tego typu kremów a efekty bardzo szybko zauważalne- tyle, że 2
        razy dziennie smaruje.
    • Gość: kiziunia Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 18:53
      Ja raz w tygodniu moczę stopy w gorącej wodzie z dodatkiem soli(tej
      kuchennej),potem peeling,nie taki specjalny do stóp,lecz antycellulitowy
      Lirene,gdyż jest świetny,gruby i naprawdę złuszcza naskórek.Potem krem
      zmiękczający z Avonu.To działa,ale na krótko.Po kilku spacerach stopy wracają
      do stanu poprzedniego.
    • Gość: madusiak Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.aster.pl 27.07.04, 20:11
      mam sucha skore na stopach i potrzeba mi na prawde mocnego natłuszczenia.
      Najlepszy jest tu Scholl -krem z łoju jelenia. Dla mnie doskonaly. a poza tym
      jak tylko czuje ze stópki juz czują że zalugo mnie nosza moczę je w misce z
      ciepla wodą i lynem balsamicznym do kąpieli stóp Polleny Malwy, na zmianę z
      tabletkami Yves Rocher. Po takim moczeniu, pedikiurze potem moje stopy sa jak
      nowonarodzone
    • Gość: Gosia Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.pool82191.interbusiness.it 28.07.04, 16:11
      Kiedys moja przyjaciolka powiedziala, ze po pedicurze jest 2 kg lzejsza...
      Ja pracuje w Afryce od jakiegos czasu i wszystkie pumeksy i tarki juz mi sie
      zuzyly. Wpadlam w panike, ale wykombinowalam. Najzwyklejszy papier scierny.
      Kupilam z wsklepie z materialami budowlanymi i wieczorkiem od niechcenia
      przecieram sobie piety. Nigdy nie mialam gladszych i bardziej miekkich.
      Co do kremow, to niestety, im drozszy, tym lepszy. Uzywam do stop Biothermu do
      rak. Kupie cos do stop jak bede w kraju na urlopie...
    • kobieta.nad.wodospadem Yves Rocher lawendowy peeling do stóp 28.07.04, 16:34
      to cos rewelacyjnego!!!
      wygładza, rozjasnia skórę i jeszcze ładnie ja "upachnia"
      polecam
    • justa_79 Re: Stopy- gładkie i miękkie... 29.07.04, 15:42
      ja używam teraz tarek węglikowych i służą moim stopom o wiele lepiej niż zwykłe
      tarki czy pumeksy, gdyż nie powodują ponownego grubienia naskórka. do kompletu
      krem tej samej firmy, czyli Gulivere, a najczęściej kremy Avonu, wybór jest
      spory, lubię i nawilżający z mentolem, i chłodzący żel cytrysowy, w sam raz na
      lato, i cynamonowy zimą...
      • Gość: izka Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: 62.29.253.* 29.07.04, 16:19
        gdzie mozna dostac taki weglikowe ? Szczerze mowiac jeszcze o nich nie zlyszalam
        • justa_79 Re: Stopy- gładkie i miękkie... 29.07.04, 16:58
          niestety, trudno je dostać, bo tylko od producenta, który ma siedzibę w Łodzi -
          również wysyłkowo, zestaw 3 tarek to tylko 10 zł, koszt wysyłki tyle samo.
          oprócz tego firma wystawia się na targach medycyny naturalnej itp., w
          Trójmieście są one co kilka miesięcy i na nich się zaopatruję. a Ty możesz
          spróbować bezpośrednio u producenta albo może się dowiesz od nich, czy mają w
          Twoim mieście jakiś punkt sprzedaży. tarki są naprawdę o wiele lepsze od
          tradycyjnych, przy regularnym stosowaniu widać różnicę, dlatego polecam. to
          adres producenta:
          www.gulivere-polska.pl/
          • Gość: Martunia20 Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.asternet.pl / 213.155.191.* 29.07.04, 23:54
            A ja polecam peeling zwykłym cukrem. Kiedyś robiłam peeling solą kuchenną, ale
            mja była drobnoziarnista i niedobrze ścierała zgrubiały naskórek, natomiast
            cukier-rewelacja!

Po tym "zabiegu"tłusty kremik i skarpetki-jest super :D
    • Gość: bb Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.core.lanet.net.pl 03.09.04, 01:26
      avon cynamonowy
    • swanilda Re: Stopy- gładkie i miękkie... 03.09.04, 11:48
      Pumeks, regularnie, oraz codziennie rano krem Polleny "90". Oprócz pielęgnacji
      także deodoryzuje.
    • papryczka_ag Re: Stopy- gładkie i miękkie... 03.09.04, 12:21
      A ja zawsze wychodziłam z założenia, że dbanie o stopy powinno się zaczynać od
      butów i skarpetek. Skarpetki noszę tylko bawełaniane a na butach nie oszczędzam
      i długo grymaszę przy wyborze. Dzieki temu nie muszę się martwić o jakieś
      dziwne zgrubienia czy inne nieprzyjemne zjawiska. Na pedicure chodzę głównie po
      masaż dla frajdy i pomalowanie paznokci - sama nie umiem tak ładnie. Kremu do
      stóp używam stosunkowo rzadko - głównie w zimie i po plaży w lecie. W zimie
      kiedy noszę ciężkie buty używam dodatkowo dezodorantu do stóp - żeby się nie
      odparzały.
    • Gość: Moniśka stopy ogrzane IP: *.gorzow.mm.pl 30.09.04, 00:05
      Mam pytanie odnoścnie preparatów do stóp do stosowania w okresie chłodniejszym. Moim utrapieniem są chłodne stopy. Zaraz po umyciu wycieram, wcieram kremik i ........ stopy stygną i czuje chłód.
      Jest bardzo wiele kremów z efektami chłodzenia, super na lato, a co a zimę??

Może znacie jakiś ROZGRZEWAJĄCY, by przyjemne było zasnąć z ciepłymi nóżkami. Może domowe sposoby na stopki.

Pozdrawiam i liczę na polecenia
      Moniśka
      • justa_79 Re: stopy ogrzane 30.09.04, 10:55
        rozgrzewająco działa cynamon. może powinnaś najpierw rozgrzać stopy, np. mocząc
        je w gorącej wodzie? stosuj również przyprawy rozgrzewające do jedzenia,
        właśnie cynamon, kardamon, kurkuma, chilli, pieprz, imbir, papryka.
    • Gość: Kasia Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.naenxx9.adsl-dhcp.tele.dk 30.09.04, 13:40
      Ja jakis czas temu sprawilam sobie 3 preparaty Sally Hansen do stop, z nowej
      oferty i sa super!!!! Szczegolnie Pedicure in a minute! Pacykuje sie nimi raz w
      tygodniu, w weekend, a potem nakladam gruba warstwe kremu, zakladam skarpetki i
      ide spac :))

Z mazidel, tak na stopy jak i lokcie, kolana, czy zniszczone dlonie, polecam
      tani (ok.16zl) krem z mocznikiem do nabycia w aptece - Kermuren 10

Kasia
    • Gość: małgorzata Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 18:59
      oprócz moczenia + pumks + stosuję krem oriflame footcare soothing / juz lata
      całe aczkolwiek reguralnie/ i jest super
      nie zamieniłabym ten krem na żaden inny / a nie mało przetestowałam/, szczerze
      polecam :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka