Gość: ewa IP: *.lanet.net.pl 18.07.04, 19:16 ...to ideał. Znacie jakieś dobre kremy do stóp? Czego używacie? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: neli Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 22:27 codziennie używam pumeksu lub tarki do stóp, a potem wmasowuję lniany balsam do stóp firmy pollena-ewa (balsam nawilżająco-odżywczy); jest naprawde dobry; stopy mam mięciutkie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kragmel Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 07:34 ja wszystko robię jak mi się akurat przypomni. pumeks na pięty. od czasu do czasu peeling SH do rąk (no heat paraffine). czasami dernilan. w zimie ziaja, pomarańczowe pudełko, krem do rąk i stóp - strasznie tłuste. miałam kiedyś dobry krem erisa z mocznikiem, teraz to jest chyba krem do stóp z linii Lirene, przynajmniej opis na to wskazuje ( www.eris.pl/kosmetyki_produkt.php?id=857&ids=23 ) poza tym dużo stopy moczę, nie specjalnie, po prostu kąpać się lubię ;-) i po każdej kąpieli smaruję je tym samym balsamem co resztę ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiek_asiekowaty Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 24.07.04, 13:28 Czy dernilan mozna stosować jako krem do stóp czy tylko czasem? Jest baedzo tłusty, cięzko się wchłania...? I jaki ma zapach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kragmel Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 17:07 działanie ma typowo lecznicze - mocno zmiękcza naskórek, więc stosuję kiedy akurat potrzeba, na codzień wolę jednak tego erisa. zapach straszny ;) kamforą pachnie bodajże, tudzież maścią tygrysią ;) (eris podobnie). krem nie jest tłusty, wchłania się przyzwoicie. maść to tłuścioch. Odpowiedz Link Zgłoś
martahelena Re: Stopy- gładkie i miękkie... 19.07.04, 08:50 2 razy w tygodniu moczę stopy w wodzie z mydłem no ido dzieła- pilling do stóp z Avonu potem tarka i pumeks. Wcieram krem taki do rąk - glicerynowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.lanet.net.pl 23.07.04, 23:28 Z tak małej ilości odpowiedzi wnioskuję, że u nas kobietki wogule nie dbają o stopy!!! Przerażające!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nioma Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.chello.pl 24.07.04, 00:29 ewa, a nie pomyslalas, ze: a) komus sie nie chce odpowiadac na Twoj post, b) wczesniejsze wypowiedzi wyczerpujaco opisaly temat? c) sama nic nie napisalas, wiec moze... odpowiedz nasuwa sie sama, prawda? (a przy okazji wogule piszemy oddzielnie i przez o z kreska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: len Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.07.04, 00:42 Nie przerażające, a krzepiące - może nie potrzebują żadnych dodatkowych zabiegów, poza podstawowymi, bo mają miękkie i gładkie, idalne, po prostu. Ja nie mam. Żałuję. Mnie odpowiada krem do stóp Neutrogeny i już opisywany wyżej Eris (pachnie piwnicą, rupieciarnią albo innym lochem ale jest dosyć dobry :)) Niedawno zaczęłam używać polecanego już na forum kremu Xerial 50 m.in. do zgrubiałego naskórka. Faktycznie, bardzo skuteczny. Xerial pomaga obumrzeć i usunąć zrogowaciały, zgrubiały naskórek i rzeczywiście można się w dość krótkim czasie i przy niedużym nakładzie siły i energii dopracować mękkich stóp. Co ciekawe, kiedy po kilku dniach stosowania preparatu, udało mi się mieć mękkie stopy, okazało się, że życie z takimi stopami wcale nie jest lżejsze. Najwidoczniej pewna twardość i grubość skóry na spodzie stopy jest pożądana, kiedy się ją usunie, stopy bardzo bolą. Bolą od chodzenia, nie uszkodzenia mechanicznego czy chemicznego kremem. Teraz ostrożniej będę pozbywała się naskórka ze stóp, wcale nie dążąc do idealnej miękkości. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
rawita Re: Stopy- gładkie i miękkie... 24.07.04, 11:39 Len! Co to dokładnie za krem xerial? Gdzie go można kupić i ile kosztuje?? Przypominam przy okazji, że na forum bardzo był chwalony płyn dermesa. W Krakowie nie udało mi się go zdobyć, więc nadal mam twarde stopy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irish Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.gdynia.mm.pl 24.07.04, 12:51 xerial 50 (jest też 10 i 30-te chyba słabsze i nie wiem czy do stóp) możesz kupić w aptece,(bez recepty),albo w necie.firma SVR. aplikowac małymi porcjami,raz ew.dwa dziennie,bo ma silne dzialanie (ale nie żrące:):), i umyć potem ręce.to taka przyjemna tłusta maść. Odpowiedz Link Zgłoś
mariolas30 Re: Stopy- gładkie i miękkie... 26.07.04, 16:25 Ja najpierw kupiłam dernilan, ale po 3 dniach dałam sobie spokój. Jest tak tłusty, że to chyba raczej do smarowania nart a nie do stóp dla ludzi, a napisane że przynajmniej 3-4 razy dziennie smarować a wchłania się po 30 -40 minutach dopiero. Tak więc odpuściłam, bo jak mąż zobaczył, że ze skarpetami do łóżka się pcham to to wymiękł :) Potem kupiłam Dermese bo słyszałam bardzo wiele dobrego i na forum i od koleżanki z pracy. Jak narazie sprawuje się ok, szybko się wchałania i dzień po dniu widac coraz lepsze efekty. To tyle z moich doświadczeń z kremikami do stóp i rąk :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 30.07.04, 11:54 skoro maść Dernilan jest za tłusta (w końcu to maść), to moze spróbuj krem Dernilan- pojawił się niedawno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: len Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.07.04, 13:04 Cześć, proszę, stąd kiedyś dowiedziałam się o Xerialu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=12758175&v=2&s=0 a tu strona firmy SVR, która produkuje Xerial: www.svr.pl/ Mnie po dosyć długich poszukiwaniach udało się w końcu kupić Dermesę. Nie mam problemu pękających pięt, dla których szczególnie zalecana jest Dermesa, ale chiałam sobie właśnie intensywnie nawilżyć stopy i dłonie. Może miałam zbyt wygórowane oczekiwania, po tym wszystkim, co o niej przeczytałam, trudno powiedzieć, ale nie zauważyłam jakichś cudownych efektów jej działania. Poczekam na zimę, kiedy skóra będzie wymagała intensywniejszych zabiegów, zwłaszcza dłonie i wtedy ocenię ten preparat. Niewątpliwie jego zaletą jest konsystencja - nietłusta, wodnista, jak napar z ziół. Można ją wetrzeć w stopy bez obaw, że zabrudzi się ubranie czy buty. Faktycznie z kupieniem Dermesy jest problem, nie mają jej w aptekach. Ja w swojej aptece poprosiłam, aby panie sprawdziły, czy jest w hurtowni, a jeśli tak, sprowadziły mi ją. Tobie też polecam ten sposób, jeśli zależy Ci na kupnie tego preparatu - zapytaj w aptece, czy w katalogu hurtowni jest Dermesa. Pani na miejscu sprawdza, a jeśli apteka jest przyjazna klientowi, obiecuje na drugi dzień sprowadzić zamówiony specyfik. Xerial również można kupić w aptece, dokładnie ile kosztuje, nie pamiętam, ale około 40 zł, może ciut więcej. Nie jest tani, ale bardzo wydajny, cała rodzina może stosować (używa się go w niewielkich ilościach). Można prosić w aptece o próbki preparatów Xerial, ja dostałam: Xerial 10, Xerial 30 i jakiś jeszcze słabszy. Nie wiem tylko, czy gdyby była próbka Xerial 50, czy ta ilość pozwoliłaby ocenić skuteczność preparatu. Spróbować można. Stosowałam trochę inaczej Xerial, niż dziewczyna w poście, do którego link podałam wyżej. Jakoś się mniej zaangażowałam w te zabiegi :) W umyte, dopiero co wytarte stopy, wklepywałam maść Xerial, ale tylko w miejsca zgrubiałe, tylko te, które chciałabym usunąć; miękką, delikatną skórę omijałam. Koniecznie po nałożeniu kremu należy umyć ręce, tak, aby nie pozostawić na nich resztek maści. Na drugi dzień podczas kąpieli scierałam pumeksem ze stóp wszystko, co się do usunięcia nadawało. Po zastosowaniu Xerialu skóra, ta obumarła, zgrubiała, podczas mycia staje się taka... hm, opuchnięta, chłonie mocno wodę i puchnie pod jej wpływem. Dzięki temu łatwo wyczuć i usunąć tę właściwą. Z mojego doświadczenia wynika, że w trakcie kuracji Xerialem, trzeba regularnie scierać skórę ze stóp. Nie należy pozostawić skóry na stopach i nie usunąć jej, jeśli w opisany wyżej sposób spuchła i wyraźnie kwalifikuje się do starcia. Ja opisane zabiegi stosowałam co dzień, co drugi dzień, jak mi na to czas pozwalał, jeśli dobrze pamiętam, po około sześciu byłam już bardzo zadowolona z efektów. Wydaje mi się, że poza maścią i dobrym pumeksem żadne inne narzędzia nie są potrzebne, chociaż to pewnie zależy od przyzwyczajeń i technik stosowanych do pielęgnacji stóp każdej z kobiet. Gdyby któraś z Was zdecydowała się używać Xerial 50 do stóp, napiszcie o efektach i Waszych spostrzeżeniach, ciekawa jestem, czy będą podobne do moich. Ja, jak już w poprzednim poście pisałam, mam wrażenie, że stopy pozbawione twardszej skóry, doprowadzone do identycznej miękkości na całej powierzchni, bolą i szybko męczą się. Przypuszczam, że latem mogą też się łatwo odparzać. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elanor Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 11:31 Może to co zaraz napiszę wyda się szokujące, ale ja też, gdy to usłyszałam, zrobiłam wielkie oczy. Dowiedziałam się, że mój wujek moczy nogi w.....formalinie. Ponoć ma po tym super gładkie stopy, które się mniej pocą. Niby wystarczy jeden zabieg na dłuższy czas. Nie polecam nikomu tego zabigu, ale czy ktoś słyszał o czymś takim? Może to odkrycie stulecia?:D Osobiście nigdy nie próbowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.tele2.pl 30.09.04, 11:40 faktycznie stosuje się takie metody zwłaszcza w przypadkach dużej nadpotliwości. nie powinna to jednak byc czysta formalina ale preparat robiony w aptece którego jednym ze składników jest formalina. nie polecam do stałej pielęgnacji bo takie radykalne metody nie są konieczne jeżeli się regularnie dba o stopy. natomiast doskonale się to sprawdza w sytuacjach skrajnych - stopy zaniedbane, nadpotliwość, nieprzyjemny zapach itp. - w celach jak ja to nazywam ratunkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irish Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.gdynia.mm.pl 24.07.04, 12:42 dość uszczypliwa Ewo Twoja uwaga,ale strawiłam. myślę, że kazda kobietka wie,że bez pumeksu czy tarki i dobrego kremu się nie obejdzie,wiec ile postów można pisać-??-wymyślono tu coś takiego jak wyszukiwarka. chyba,że liczysz na cudowny sposób żeby myć raz w miesiącu i mieć jedwabista gładkość....:):) oczywiście to tylko żart pozdrawiam ps,również polecam xerial 50,jak juz było we wcześniejszych postach,bardzo skuteczny na zgrubiały naskórek,acz troszku drogi (ok 40zł) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.tele2.pl 24.07.04, 13:16 no tak o pedicure nie wspomniała żadna z was może usługi kosmetyczne w tym kraju nikomu już nie są potrzebne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: len Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.07.04, 15:53 Każda z nas mówi o pedicure. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.tele2.pl 27.07.04, 18:46 aczkolwiek nie koniecznie. to co tutaj czytam to raczej opisy gwałtownego ratowania zaniedbanych stóp lub opis codziennej pielęgnacji która raczej rzadko jest w stanie zastąpić fachowo wykonany pedicure. kto regularnie korzysta to wie o czym piszę kto uważa że wie lepiej i tak będzie wiedział lepiej. niestety wiele opisanych tu metod i specyfików jest stosowana w sposób niewłaściwy i wielu osobom może to zaszkodzić ( np. Xerial 50 jest zalecany do stosowania w celu złuszczania płytki paznokciowej a nie zrogowaciałej skóry stóp - jeżeli działa bez szkody na skórę to nie chcę wiedzieć jak wyglądały te stopy przed jego zastosowaniem). Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Stopy- gładkie i miękkie... 27.07.04, 20:55 Gość portalu: Ania napisał(a): > wiele opisanych tu metod i specyfików jest stosowana w sposób niewłaściwy i > wielu osobom może to zaszkodzić ( np. Xerial 50 jest zalecany do stosowania w > celu złuszczania płytki paznokciowej a nie zrogowaciałej skóry stóp - jeżeli > działa bez szkody na skórę to nie chcę wiedzieć jak wyglądały te stopy przed > jego zastosowaniem). Działanie Xerialu 50: Wskazania: Wspomaga leczenie łuszczycy, brodawek płaskich i mozaikowatych. Poprzedza leczenie grzybicy paznokcia. Miejscowe zgrubienia naskórka. Działanie: Reguluje proces rogowacenia skóry Działa keratolitycznie na paznokcie. Stosowanie: Miejsca zmienione chorobowo. Dorośli. Żródło www.bio-med.pl/svr.html Jak widać do skóry też się nadaje.Też go stosowałam ale tylko zimą i w sumie efekty nie były zbyt rewelacyjne.Teraz smaruję stopy Dermesą i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
maskotka33 Re: Stopy- gładkie i miękkie... 28.07.04, 09:46 Masz racje, wiele osób używa adoptując kosmetyk do innych celów jak to jest z xerial 50 i wtedy można się spodziewać różnych rzeczy jeżeli jest to do płytki paznokciowej- szczególnie u osób "wrażliwych na chemie" Często kupujemy kosmetyk, ale zamiast np smarować 3 razy dziennie tak jak zaleca producent używamy wtedy, gdy mamy czas (raz dziennie, czasami co dwa dni itp)a potem narzekamy że coś nie skutkuje. Spotkałam się z tym setki razy i jest to raczej powszechne zjawisko. Ja nie używałam Xerial 50, gdyż własnie mam spore skłonności do alergii :( za to uzywam Dermesy i jestem bardzo zadowolona, stopy wróciły do normalnego, zdrowego wyglądu- czasami przed pracami w kuchni używam do rąk- wtedy nie wysuszają się itp. I to oczym pisałam, nie wywołuje u mnie odczynów alergicznych z czego niezmiernie się cieszę, gdyż zajeło mi sporo czasu znalezienie takiego preparatu na moje wrażliwe stopy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.tele2.pl 28.07.04, 14:25 do stóp i rąk wypróbuj Xeriale z mniejszą zawartością mocznika 30 i 10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: len Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.07.04, 00:01 Wskazania: Zmiany łuszczycowe, brodawki płaskie i mozaikowate, leczenie poprzedzające leczenie grzybicy paznokcia. MIEJSCOWE ZGRUBIENIA NASKÓRKA, MODZELE. Działanie: USUWA ZROGOWACENIA SKÓRY, REGULUJE PROCES KERATYNIZACJI. Działa keratolitycznie na paznokcie. Stosowanie: Skóra całego ciała, miejsca zmienione chorobowo. Dla następujących rodzajów skóry: Tłusta, Normalna, Sucha Polecane na następujące problemy: Brodawki mozaikowate, NADMIERNE ROGOWACENIE, Grzybica paznokcia, Łuszczyca. Wyżej cytowany opis działania preparatu pochodzi ze strony producenta. Nie pisze, aby zgrubiała skóra stóp stanowiła przeciwskazanie. Przeciwnie, do tego jest przeznaczony - do usuwania zgrubiałej skóry i do regulowania procesów jej narastania. Naturalnie, można korzystać z regularnie wykonywanego profesjonalnego pedicure, można też chodzić na różnorodne zabiegi pielęgnujące twarz, ciało i włosy, bo niby dlaczego faworyzować stopy, można przeznaczyć na ten cel dużo czasu i pieniedzy, tylko po co, jeśli porównywalne efekty albo nawet te same osiągnąć można pielęgnując stopy samodzielnie. Zdrowy rozsądek podopowiada mi, że jeśli mogę zapłacić mniej, oszczędzić czas i energię, by osiągnąć zadowalający efekt, to powinnam z tego korzystać. Nie wykluczam, że niżej opisywany sposób z papierem ściernym może okazać się jeszcze lepszy, od opisywanego Xerialu i drogich wizyt u pedicurzystki. Jeśli chcesz się z nami podzielić jakimś swoim doświadczeniem albo wiedzą, Aniu, to zrób to w nieagresywny sposób i taki, który wniesie coś do naszej dyskusji. Wypowiedzi typu: > Xerial 50 jest zalecany do stosowania w celu złuszczania płytki paznokciowej > a nie zrogowaciałej skóry stóp - jeżeli działa bez szkody na skórę to nie > chcę wiedzieć jak wyglądały te stopy przed jego zastosowaniem nie tylko niczego nie wnoszą, co są po prostu obraźliwe dla osób stosujących Xerial bez szwanku na zdrowiu, np mnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.tele2.pl 29.07.04, 09:37 widzisz tak to właśnie jest że kto wie lepiej i tak będzie wiedział lepiej obojętne od tego co się napisze. do leczenia problemów o których tutaj rozmawiamy i regularnej pielęgnacji stóp w zupełności powinien wystarczyć Xerial 30 któy jest właśnie do tego przeznaczony i poza tym znacząco tańszy ( jakieś 20% ). jeżeli u kogoś występuje konieczność stosowania aż Xerialu 50 to albo nie dba regularnie o stopy albo jego problem z nadmiernym narastaniem naskórka kwalifikuje się do bardziej zaawansowanego leczenie albo niepotrzebnie wydaje pieniądze nie wiedząc że z problemem można sobie poradzić innym preparatem. albo wie lepiej.... wybieraj ps. nie obrażaj się o ton wypowiedzi albowiem nie mam już siły udzielać dobrych rad w tonie mentorskim bo większość pań i tak wie lepiej jak należy dbać o twarz, ciało, stopy itd. więc żeby ktokolwiek zwrócił uwagę na to co piszę piszę tak jak piszę czasem ktoś to rozumie w sposób właściwy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.tele2.pl 29.07.04, 16:01 jeszcze dwa drobiazgi - a myślisz że czym jest końcówka do pedicure frezarkowego: właśnie papierem ściernym o gradacji dobieranej przez pedicurzystkę w zależności od stóp z jakimi trafia do niej klient. i drugi rozumiem że twierdzisz że ok. 40-50 złotych za wizytę w extra gabinecie pedicure raz w miesiącu to drogo? przeglądając to forum i widząc jakie perfumy kosmetyki i inne rzeczy kupują panie za ciężkie pieniądze najczęściej niepotrzebnie uważam że jest to tylko kwestia przyzwyczajeń i ważności życiowych spraw : krem od Diora za 300 ale pedicure albo wizyta u kosmetyczki za drogo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: len Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.07.04, 22:33 Tak, 40-50 zł za wizytę w ekstra gabinecie pedicure raz w miesiącu to dla mnie drogo. Ale nie rozumiem, dlaczego miałabym korzystać z usług ekstra gabinetu pedicure za 40-50 zł raz w miesiącu, jeśli zadawalają mnie wyniki pielęgnacji stóp, które wykonuję w domu. Włosy też farbuję w domu. Paznokcie maluję w domu. Za wszystkie te zabiegi i za wiele więcej mogłabym płacić i mieć wykonywane profesjonalnie, tylko na wykonanie ich wszystkich nie mam pieniędzy, nie mam czasu, nie mam energii ani ochoty być kosztownym zabiegiem kosmetycznym. Gdyby zabiegi pedicure były tanie, prawdopodobnie też wolałabym swoimi stopami zajmować się sama, a przynajmniej tak długo, jak długo mogłabym i umiała to robić. Po prostu różnimy się w podejściu do pielęgnacji własnych stóp i cześć i forsowanie swojego poglądu jako jedynie sensownego mija się z ideą tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.tele2.pl 30.07.04, 11:32 jeżeli moje wypowiedzi wyglądają na forsowanie swojego poglądu to po prostu być może mam taki sposób wypowiadania się - p;oza tym co oznacza stwierdzenie forsowanie swojego poglądu na forum - piszę to co uważam na czym się znam i do czego mam przekonanie. jak już napisałam nie zamierzam nikogo do niczego przekonywać albowiem " ci co wiedzą lepiej i tak będą wiedzieć lepiej" i bynajmniej nie chodzi mi o to że robisz wszystko w sama w domu a ja uważam że powinnaś chodzić do kosmetyczki itd. - sama jeszcze możesz robić wosk, wymrażać brodawki , strzyc się maszynką PHILIPS itd; czekam kiedy przeczytam na jakimś forum że któraś z pań sama założyła sobie plombę na dziurę w zębie! w swoich wypowiedziach w tym temacie staram się przede wszystkim zwrócić uwage na fakt niewłaściwego stosowania preparatów do różnych celów. i zgadzam się z twoją argumentacją że jeżeli zadowalają cię wyniki twoich działań w domu itd .... tylko nie ośmieszaj się twierdząc że nie korzystasz z usług gabinetów bo "nie masz czasu" - czy twierdzisz że mniej czasu poświęcasz na te zabiegi w domu niż gdybyś poszła raz na miesiąc do jakiegoś gabinetu? tego argumentu nie przyjmuję jest śmieszny a poza tym jest wymówką często stosowaną przez kobiety dla wytłumaczenia wielu zaniechań. aha i jeszcze jedno : ile by miał kosztować zabieg pedicure żeby wdł. ciebie był "tani"? Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_80 Re: Stopy- gładkie i miękkie... 30.07.04, 12:11 Gość portalu: Ania napisał(a): > tylko nie ośmieszaj się twierdząc że nie korzystasz z usług gabinetów > bo "nie masz czasu" - czy twierdzisz że mniej czasu poświęcasz na te zabiegi w domu niż gdybyś poszła raz na miesiąc do jakiegoś gabinetu? tego argumentu nie przyjmuję jest śmieszny a poza tym jest wymówką często stosowaną przez kobiety dla wytłumaczenia wielu zaniechań. Wyobraź sobie, że ktoś może nie mieć czasu, bo pracuje w takich godzinach, że nie może wybrać sie na pedikiur, czy do kosmetyczki. I nie widzę w tym nic śmiesznego, ani nic co by osobę tak mówiącą ośmieszało. Bo czy osoba pracująca np. do 18-19 i która musi biec do domu, zeby zwolnic opiekunkę do dziecka ma czas na siedzenie u pedikiurzyski i robienie sobie stópek, kiedy to samo może zrobić sama w domu, kiedy dziecko śpi???? Ja akurat uważam za zbytek robienie u profesjonalisty tego co sobie spokojnie mogę sama zrobic w domu z podobnym efektem. Oczywiście nie założę sobie sama plomby, ale akurat o stopy rewelacyjnie dbam sama - wystarczy podczas codziennej kąpieli użyc pumeksu, na noc krem do stóp a raz na tydzień usunięcie skórek, opiłowanie i pomalowanie paznokci. Przy okazji w portfelu zostaje jakieś 40-50 zł, które z przyjemnością wydam na coś innego. Ale jeśli ktoś ma dwie lewe ręcę i nic nie potrafi koło siebie zrobić, no cóż niech biega z byle problemem do profesjonalistów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.tele2.pl 30.07.04, 13:53 zasada jest prosta : im więcej masz obowiązków tym wiecej masz czasu na wszystko. dlatego nie uznaję tłumaczenia że ktoś nie ma na coś czasu . Przykład ? proszę bardzo : z pośród moich koleżanek będących szczęśliwymi mamami najwięcej zajęć domowych, dodatkowych itd ma dziewczyna będąca szczęśliwą mamą trójki łobuzów. w sumie sama je wychowuje bo mąż lekarz rzadko bywa w domu a o zajmowaniu się dziećmi nie ma mowy bo kiedyś musi się wuspać. dzieci chodzą na basen, angielski i masę innych zajęć. dom uprzątnięty zawsze ciasto na stole, uprane uprasowane itd co więcej ma również czas aby o siebie zadbać. i jeszcze drobiazg zapomniałabym : pracuje od 8 - 16. niepracujące koleżanki mające jedno dziecko męża który o 17 jest codziennie w domu do pomocy nie mają nigdy na nic czasu ona - bez problemu. zawsze jednak wydawało mi się że na forum staramy się poruszać tematy uniwersalne dla wszystkich a nie traktujące wybiórczo poszczególne przypadki - no chyba że chodzi o konkretne zapytanie. dlatego jeszcze raz powtarzam i zdania nie zmienię : tłumaczenie się brakiem czasu jestnajwygodniejszą wymówką do całego życia i jest śmieszne z wielu powodów - między innymi dlatego że stan który podałaś jest przejściowy (dziecko podrośnie, pójdzie do przedszkola, a tobie w każdej pracy przysługuje dzień wolny który możesz wykorzystać w dowolny sposób,) poza tym jeżeli pracujesz do 19 to chyba od 10? a gabinety są czynne od 8- jak ktoś chce znaleźć wymówkę to znajdzie a jak chce coś zrobić to zrobi. rozumiem i przyjmuję (co już wcześniej napisałam) tłumaczenie że nie masz potrzeby chodzenia na pedicure i również nikogo do tego nie namawiam na siłę. zostałam już tutaj posądzona o forsowanie swojego stanowiska a wy co robicie przez cały czas. czy właśnie nie to o co mnie posądzacie? pytanie brzmiało stopy gładkie i miękkie jak to zrobić ? WŁĄCZYŁAM SIE DO DYSKUSJI DLATEGO ŻE BYŁAM MOCNO ZDZIWIONA ŻE NIKT NIE WSPOMNIAŁ O PEDICURE I TO WSZYSTKO. SWOIMI WYPOWIEDZIAMI I TAK NIE ZMIENIĘ NICZYJEGO PODEJŚCIA DO PROBLEMU, ALE NIE TO BYŁO MOIM CELEM. ALE WYDAJE MI SIĘ ŻE JAK KTOŚ PYTA TO NALEŻY PRZEDSTAWIĆ MU PEŁEN OBRAZ PROBLEMU? nawet jeżeli inny pnk. widzenia nie podoba się pozostałym dyskutantkom. Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa Do Ani- zgadzam si z Toba 01.10.04, 13:05 Ja równiez uwazam, ze w przypadku "zajechanych" stóp- jedynym ratunkiem jest regularny pedikiur. byc moze niektóre sa w stanie poradzic sobie same, ale nikt mnie nie przekona, ze na przykBad mocno zgrubialy naskórek mozna samemu wyciac omega. Bez szans- nie wszystkim pumeks wystarcza- i to nie jest kwestia zaniedbaD, tylko cecha specyficzna danej osoby. Poza tym nie raz widzi sie- szczegolnie poza sezonem grzewczym te "samodzielnie zrobione" nózki. Strach sie bac, a jak jest naprwde zle- to akryl sie na to naklada i hulaj dusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papryczka Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: 212.160.106.* 03.09.04, 12:12 Gdzie robią pedicure za 40-50 złotych???? Tyle to ja za obsłużenie rączek płacę... A tak naprawdę to nawet więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
balbina_alexandra Re: Stopy- gładkie i miękkie... 24.07.04, 13:25 A ja kupuję bardzo dużo różnych kremów do stóp, to takie małe moje hobby :) poza tym straszliwie, niesamowicie wprost mnie drażni, jak widzę latem dziewczynę, wystrojoną, wymalowaną, tipsy na 2 cm, a stopy brzydkie i zgrubiałe. To bardzo szpeci niestety. Moim ulubionym kremem na codzień jest lawendowy Yves Rochera, pieknie pachnie i ładnie nawilża, szkoda tylko że jest go tak malo w tubce. Lubię też krem Happy End Bielendy, ale to raczej już dla bezproblemowych stóp. Dla przesuszonych i na zgrubienia - używałam wspomnianego tu Xeriallu kiedyś, to bardzo dobry preparat, ale przerzuciłam sie na Hasceral, który również świetnie zmiękcza, a jest sporo tańszy. Na noc ektremalnie tłusty - Dernilan, najlepiej wymoczyć stopy, zetrzeć naskórek tarką, na to maść i skarpetki i do łóżka :) W swoim mieście Dermesy jeszcze nie widziałam nigdzie. NIe lubie za to kremów do stóp Avonu, a rozreklamowany Scholl jest mocno średni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rawita Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.autocom.pl 24.07.04, 13:44 właśnie wypróbowałam lawendowy peeling do stóp Ives R. Naprawdę fajny! Happy End w ogóle nie działa na moje stopy.A gdzie można kupić Hasceral?? Też w aptece, czy w normalnym kosmetycznym? I ile kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.04, 14:09 Dziewczyny, nie wydawajcie pieniedzy na drogie specyfiki, w kazdej aptece mozna dostac polskie odpowiedniki drozszych kremów np. wspominanego Xerialu...Polecam Keratolan polski krem z mocznikiem do pielegnacji skóry szorstkiej i pogrubialej.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 18:53 Masz rację, że Xerial jest troche drogi (ja znalazłam za ok 47 zł). Ja chętnie kupiłabym Keratolan, o którym wspomniałaś. Problem w tym, że odwiedziłam kilka aptek i nic takiego nie znalazłam! Panie farmaceutki są raczej zdziwione słysząc taką nazwę! Może wiesz gdzie można go dostać. Albo kto jest producentem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
balbina_alexandra Re: Stopy- gładkie i miękkie... 24.07.04, 14:20 Hasceral kupisz w aptece, niestety nie pamiętam ile kosztuje ale chyba coś ok 10 - 15 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
magi_land Re: Stopy- gładkie i miękkie... 25.07.04, 13:02 Ja Dermese dostałam w aptece dopiero jak poprosiłam o ściągnięcie- po południu już była, nawet podoba mi się jej działanie- przynajmniej nie jest tak tłusta jak większość tego typu kremów a efekty bardzo szybko zauważalne- tyle, że 2 razy dziennie smaruje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiziunia Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 18:53 Ja raz w tygodniu moczę stopy w gorącej wodzie z dodatkiem soli(tej kuchennej),potem peeling,nie taki specjalny do stóp,lecz antycellulitowy Lirene,gdyż jest świetny,gruby i naprawdę złuszcza naskórek.Potem krem zmiękczający z Avonu.To działa,ale na krótko.Po kilku spacerach stopy wracają do stanu poprzedniego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madusiak Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.aster.pl 27.07.04, 20:11 mam sucha skore na stopach i potrzeba mi na prawde mocnego natłuszczenia. Najlepszy jest tu Scholl -krem z łoju jelenia. Dla mnie doskonaly. a poza tym jak tylko czuje ze stópki juz czują że zalugo mnie nosza moczę je w misce z ciepla wodą i lynem balsamicznym do kąpieli stóp Polleny Malwy, na zmianę z tabletkami Yves Rocher. Po takim moczeniu, pedikiurze potem moje stopy sa jak nowonarodzone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.pool82191.interbusiness.it 28.07.04, 16:11 Kiedys moja przyjaciolka powiedziala, ze po pedicurze jest 2 kg lzejsza... Ja pracuje w Afryce od jakiegos czasu i wszystkie pumeksy i tarki juz mi sie zuzyly. Wpadlam w panike, ale wykombinowalam. Najzwyklejszy papier scierny. Kupilam z wsklepie z materialami budowlanymi i wieczorkiem od niechcenia przecieram sobie piety. Nigdy nie mialam gladszych i bardziej miekkich. Co do kremow, to niestety, im drozszy, tym lepszy. Uzywam do stop Biothermu do rak. Kupie cos do stop jak bede w kraju na urlopie... Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta.nad.wodospadem Yves Rocher lawendowy peeling do stóp 28.07.04, 16:34 to cos rewelacyjnego!!! wygładza, rozjasnia skórę i jeszcze ładnie ja "upachnia" polecam Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: Stopy- gładkie i miękkie... 29.07.04, 15:42 ja używam teraz tarek węglikowych i służą moim stopom o wiele lepiej niż zwykłe tarki czy pumeksy, gdyż nie powodują ponownego grubienia naskórka. do kompletu krem tej samej firmy, czyli Gulivere, a najczęściej kremy Avonu, wybór jest spory, lubię i nawilżający z mentolem, i chłodzący żel cytrysowy, w sam raz na lato, i cynamonowy zimą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izka Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: 62.29.253.* 29.07.04, 16:19 gdzie mozna dostac taki weglikowe ? Szczerze mowiac jeszcze o nich nie zlyszalam Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: Stopy- gładkie i miękkie... 29.07.04, 16:58 niestety, trudno je dostać, bo tylko od producenta, który ma siedzibę w Łodzi - również wysyłkowo, zestaw 3 tarek to tylko 10 zł, koszt wysyłki tyle samo. oprócz tego firma wystawia się na targach medycyny naturalnej itp., w Trójmieście są one co kilka miesięcy i na nich się zaopatruję. a Ty możesz spróbować bezpośrednio u producenta albo może się dowiesz od nich, czy mają w Twoim mieście jakiś punkt sprzedaży. tarki są naprawdę o wiele lepsze od tradycyjnych, przy regularnym stosowaniu widać różnicę, dlatego polecam. to adres producenta: www.gulivere-polska.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martunia20 Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.asternet.pl / 213.155.191.* 29.07.04, 23:54 A ja polecam peeling zwykłym cukrem. Kiedyś robiłam peeling solą kuchenną, ale mja była drobnoziarnista i niedobrze ścierała zgrubiały naskórek, natomiast cukier-rewelacja! Po tym "zabiegu"tłusty kremik i skarpetki-jest super :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.core.lanet.net.pl 03.09.04, 01:26 avon cynamonowy Odpowiedz Link Zgłoś
swanilda Re: Stopy- gładkie i miękkie... 03.09.04, 11:48 Pumeks, regularnie, oraz codziennie rano krem Polleny "90". Oprócz pielęgnacji także deodoryzuje. Odpowiedz Link Zgłoś
papryczka_ag Re: Stopy- gładkie i miękkie... 03.09.04, 12:21 A ja zawsze wychodziłam z założenia, że dbanie o stopy powinno się zaczynać od butów i skarpetek. Skarpetki noszę tylko bawełaniane a na butach nie oszczędzam i długo grymaszę przy wyborze. Dzieki temu nie muszę się martwić o jakieś dziwne zgrubienia czy inne nieprzyjemne zjawiska. Na pedicure chodzę głównie po masaż dla frajdy i pomalowanie paznokci - sama nie umiem tak ładnie. Kremu do stóp używam stosunkowo rzadko - głównie w zimie i po plaży w lecie. W zimie kiedy noszę ciężkie buty używam dodatkowo dezodorantu do stóp - żeby się nie odparzały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moniśka stopy ogrzane IP: *.gorzow.mm.pl 30.09.04, 00:05 Mam pytanie odnoścnie preparatów do stóp do stosowania w okresie chłodniejszym. Moim utrapieniem są chłodne stopy. Zaraz po umyciu wycieram, wcieram kremik i ........ stopy stygną i czuje chłód. Jest bardzo wiele kremów z efektami chłodzenia, super na lato, a co a zimę?? Może znacie jakiś ROZGRZEWAJĄCY, by przyjemne było zasnąć z ciepłymi nóżkami. Może domowe sposoby na stopki. Pozdrawiam i liczę na polecenia Moniśka Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: stopy ogrzane 30.09.04, 10:55 rozgrzewająco działa cynamon. może powinnaś najpierw rozgrzać stopy, np. mocząc je w gorącej wodzie? stosuj również przyprawy rozgrzewające do jedzenia, właśnie cynamon, kardamon, kurkuma, chilli, pieprz, imbir, papryka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.naenxx9.adsl-dhcp.tele.dk 30.09.04, 13:40 Ja jakis czas temu sprawilam sobie 3 preparaty Sally Hansen do stop, z nowej oferty i sa super!!!! Szczegolnie Pedicure in a minute! Pacykuje sie nimi raz w tygodniu, w weekend, a potem nakladam gruba warstwe kremu, zakladam skarpetki i ide spac :)) Z mazidel, tak na stopy jak i lokcie, kolana, czy zniszczone dlonie, polecam tani (ok.16zl) krem z mocznikiem do nabycia w aptece - Kermuren 10 Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małgorzata Re: Stopy- gładkie i miękkie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 18:59 oprócz moczenia + pumks + stosuję krem oriflame footcare soothing / juz lata całe aczkolwiek reguralnie/ i jest super nie zamieniłabym ten krem na żaden inny / a nie mało przetestowałam/, szczerze polecam :)) Odpowiedz Link Zgłoś