Dodaj do ulubionych

witamina C a słońce

07.04.13, 12:03
Zmagam się od wielu lat z przebarwieniami. Cały rok używam kremów z filtrem 50. Od jesieni używam flavo C 8%, nakładam rano. Wczoraj zauważyłam nową, brzydką plamę na czole i tak się zastanawiam.... Koleżanka mi mówiła, że nie można używać wit. C na słońce, a ja zawsze byłam pewna, że wręcz przeciwnie. Jak to w końcu jest?
Obserwuj wątek
    • mirka69 Re: witamina C a słońce 08.04.13, 12:48
      też naszły mnie takie wąptliwości zwłaszcza, że używam większego stężenia- 30%. Wczoraj kupowałam w aptece filterki, pani była wyjątkowo dobrze zorientowana, więc ją spytałam- wg. niej silnych serum o wysokich stężeniach lepiej latem nie używać. Ale chętnie poznam opinie znawczyń więc podłączam się pod wątek ...
    • leebanka Re: witamina C a słońce 08.04.13, 13:36
      Oczywiście że preparaty z witaminą C można stosować na słońce.jest to nawet wskazane.
      Witamina C ma działanie antyoksydacyjne,może nawet zmniejszać skutki oparzeń słonecznych.
      Dobrze jest używać pod krem z filtrem serum z witaminą C - lekko podkręca dz. filtrów.
      • mirka69 Re: witamina C a słońce 08.04.13, 15:46
        ale w takim wysokim stężeniu również? na lato chciałam smarować się kremem antyoksydacyjnym sesderma z kilkuprocentowym dodatkiem wit. c zamiast serum
        • leebanka Re: witamina C a słońce 08.04.13, 16:17
          Najpopularnijsze sera z witamina C mają stężenia 8 i 15%,więc kilkuprocentowy krem możesz jak najbardziej,ale nie wiem czy jest sens,ponieważ witamina C ulega częściowemu rozkładowi pod wpływem słońca,dlatego na preparaty z jej zawartością powinno stosować się filtry,a duet krem +krem może okazać się zbyt ciężką warstwą.
          Lepszym i lżejszym zestawem jest serum+ krem.
    • issey_miyake Re: witamina C a słońce 12.04.13, 14:18
      isparks napisała:

> Zmagam się od wielu lat z przebarwieniami. Cały rok używam kremów z filtrem 50.
      > Od jesieni używam flavo C 8%, nakładam rano. Wczoraj zauważyłam nową, brzydką
      > plamę na czole i tak się zastanawiam.... Koleżanka mi mówiła, że nie można używ
      > ać wit. C na słońce, a ja zawsze byłam pewna, że wręcz przeciwnie. Jak to w koń
      > cu jest?

Jeśli od wielu lat zmagasz się z przebarwieniami, to znaczy, że nie są one kaprysem stosowanych kosmetyków, ale wina leży gdzie indziej.

Witamina C w małych i dużych stężeniach jest bezpieczna latem. Na skórze zachowuje się dobrze, gorzej z utrzymaniem jej trwałości, gdy jest gorąco.
      • jzabro Re: witamina C a słońce 14.04.13, 08:02
        Ja nigdy nie miałam przebarwień, ale od roku po zabiegu u kosmetyczki (mikrodermabrazja z maską z witamina c 30%) mam 2 plamy na policzkach od oczami, których nie daję rady usunąć.
        • justy1 Re: witamina C a słońce 19.04.13, 23:55
          jeśli już szukać winy w tym zabiegu, to w mikrodermabrazji (złuszczeniu), a nie w witaminie. możliwe też, że do zabiegu użyto np. kosmetyki perfumowanego czymś, co nie lubi słońca. ale sama witamina C nie działa fotouczulająco.
    • kwiatkowskaaa Re: witamina C a słońce 26.04.18, 16:12
      Hej, mnie kosmetolog na przebarwienia poleciła tonik z witaminą C, krem również miałam z witaminą C + filter SPF. Wiadomo, że co jakiś czas trzeba zmieniać. Natomiast ja jeszcze dodatkowo piję sok z dzikiej róży Polska Róża, który ma dużo witaminy C właśnie, a ta  stymuluje produkcję kolagenu, co jest też cennym wsparciem w kuracjach anti-aging :) Już od dawna wychodzę z założenia, że najdroższe kosmetyki nic nie dadzą, jeśli się nie będzie też dbało o skórę "od
      wewnątrz". Dieta jest ważna, picie wody, no i dostarczanie cennych składników :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka