Dodaj do ulubionych

Nocne skurcze łydek

IP: 195.150.224.* 02.08.04, 11:00
Coraz częściej w nocy łapią mnie skurcze łydek przy przeciąganiu się. Czy
ktoś może mi powiedzieć czym to jest spowodowane i jak można z tym walczyć?
Dziękuję za porady.
Obserwuj wątek
    • Gość: anita Re: Nocne skurcze łydek IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.08.04, 11:05
      magnez magnez magnez
    • balbina_alexandra Re: Nocne skurcze łydek 02.08.04, 11:19
      To brak magnezu przede wszystkim. Za dużo się stresujesz! Pędem do apteki po
      magnez w tabletkach, jest tego spory wybór...
    • roksana11 Re: Nocne skurcze łydek 02.08.04, 11:27
      Magnez znajduje się w takich produktach jak: ziarna zbóż (słonecznik, kiełki
      soi,muesli), produktach mlecznych, pij dużo jogurtów, mleka, maślanki, kefiru,
      w zielonych liściach roślin, w orzechach, oraz ...w czekoladzie. Pozdr.
    • Gość: aaaaa Re: Nocne skurcze łydek IP: *.net.pl / *.net.pl 02.08.04, 11:41
      zanam ten ból-co zronic? przestan sie przeciągać!
    • julsza Re: Nocne skurcze łydek 02.08.04, 11:54
      potwierdzam - magnez
      i jak tylko poczujesz, ze sie zaczyna to zlap za palce u stopy i ciagnij do
      siebie
      • mika78 Re: Nocne skurcze łydek 02.08.04, 11:59
        Niekoniecznie magnez. Mozesz nie miec niedoborow a mimo to miec skurcze.
        Spowodowane moze to byc "poprzykurczaniem sie" miesni, np. od siedzacego trybu
        życia (praca). Wystarczy codziennie wieczorem dobrze rozciagnac wszystkie
        miesnie nog i skurcze mijaja. Wiem, bo kiedys tez to mi sie zdarzalo w nocy -
        wlasnie przy przeciaganiu.
    • Gość: katinka Re: Nocne skurcze łydek IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 02.08.04, 12:22
      tez cierpie na te dolegliwosc :( mnie pomaga, niemal natychmiast, ochlodzenie
      lydek woda, zawsze mam kolo lozka miseczke z woda w temp pokojowej. postaraj
      sie tez dobrze rozmasowac cale nogi przed spaniem, gdy nie zapomne - mam o
      niebo lepsza noc. pozdrawiam Cie serdecznie :)
    • ashanti5 Re: Nocne skurcze łydek 02.08.04, 13:32
      Mam skurcze zawsze kiedy zaczynam brać furagin. Te tabletki podobno nieszczą
      potas i magnez, dlatego lekarz zalecił mi picie soku pomidorowego i jedzenie
      babanów poodczas furaginowej kuracji, ale niestety to nie pomaga aż tak bardzo.
      Skurcze mijają kilka dni po odstawieniu tabletek.
    • gocha221 Re: Nocne skurcze łydek 02.08.04, 13:57
      brak magnezu moze tez byc spowodowany zbyt duzymi ilosciami kawy, paleniem
      papierosów.
      mnie zawsze lapia skurcze w okolicach sesji, kiedy troche przesadzam z kofeina.
    • Gość: Ness Również *wapń* IP: *.acn.waw.pl 02.08.04, 14:05
      Obok niedoborów magnezu, skurcze może też powodować niedobór wapnia.
    • 18lipiec Nie pij alkoholu i jedz magnez! 02.08.04, 14:49
    • Gość: Myszka Re: Nocne skurcze łydek IP: 195.150.224.* 02.08.04, 15:27
      Też myślałam, że to brak magnezu, ale ja jem masę czekolady i codziennie rano
      na śniadanie musli... Poza tym brałam przez dłuższy czas magnez w tabletkach.
      Jeżeli chodzi o moją pracę, to pracuję jako recepcjonistka, więc mam pracę
      siedzącą... Dzięki Wszystkim za porady!
    • Gość: justa Re: Nocne skurcze łydek IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.04, 16:00
      nie tylko magnez! przede wszystkim witaminy z grupy B - polecam witaminy B-
      complex.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka