Gość: Myszka IP: 195.150.224.* 02.08.04, 11:00 Coraz częściej w nocy łapią mnie skurcze łydek przy przeciąganiu się. Czy ktoś może mi powiedzieć czym to jest spowodowane i jak można z tym walczyć? Dziękuję za porady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anita Re: Nocne skurcze łydek IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.08.04, 11:05 magnez magnez magnez Odpowiedz Link Zgłoś
balbina_alexandra Re: Nocne skurcze łydek 02.08.04, 11:19 To brak magnezu przede wszystkim. Za dużo się stresujesz! Pędem do apteki po magnez w tabletkach, jest tego spory wybór... Odpowiedz Link Zgłoś
roksana11 Re: Nocne skurcze łydek 02.08.04, 11:27 Magnez znajduje się w takich produktach jak: ziarna zbóż (słonecznik, kiełki soi,muesli), produktach mlecznych, pij dużo jogurtów, mleka, maślanki, kefiru, w zielonych liściach roślin, w orzechach, oraz ...w czekoladzie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaa Re: Nocne skurcze łydek IP: *.net.pl / *.net.pl 02.08.04, 11:41 zanam ten ból-co zronic? przestan sie przeciągać! Odpowiedz Link Zgłoś
julsza Re: Nocne skurcze łydek 02.08.04, 11:54 potwierdzam - magnez i jak tylko poczujesz, ze sie zaczyna to zlap za palce u stopy i ciagnij do siebie Odpowiedz Link Zgłoś
mika78 Re: Nocne skurcze łydek 02.08.04, 11:59 Niekoniecznie magnez. Mozesz nie miec niedoborow a mimo to miec skurcze. Spowodowane moze to byc "poprzykurczaniem sie" miesni, np. od siedzacego trybu życia (praca). Wystarczy codziennie wieczorem dobrze rozciagnac wszystkie miesnie nog i skurcze mijaja. Wiem, bo kiedys tez to mi sie zdarzalo w nocy - wlasnie przy przeciaganiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katinka Re: Nocne skurcze łydek IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 02.08.04, 12:22 tez cierpie na te dolegliwosc :( mnie pomaga, niemal natychmiast, ochlodzenie lydek woda, zawsze mam kolo lozka miseczke z woda w temp pokojowej. postaraj sie tez dobrze rozmasowac cale nogi przed spaniem, gdy nie zapomne - mam o niebo lepsza noc. pozdrawiam Cie serdecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
ashanti5 Re: Nocne skurcze łydek 02.08.04, 13:32 Mam skurcze zawsze kiedy zaczynam brać furagin. Te tabletki podobno nieszczą potas i magnez, dlatego lekarz zalecił mi picie soku pomidorowego i jedzenie babanów poodczas furaginowej kuracji, ale niestety to nie pomaga aż tak bardzo. Skurcze mijają kilka dni po odstawieniu tabletek. Odpowiedz Link Zgłoś
gocha221 Re: Nocne skurcze łydek 02.08.04, 13:57 brak magnezu moze tez byc spowodowany zbyt duzymi ilosciami kawy, paleniem papierosów. mnie zawsze lapia skurcze w okolicach sesji, kiedy troche przesadzam z kofeina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ness Również *wapń* IP: *.acn.waw.pl 02.08.04, 14:05 Obok niedoborów magnezu, skurcze może też powodować niedobór wapnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszka Re: Nocne skurcze łydek IP: 195.150.224.* 02.08.04, 15:27 Też myślałam, że to brak magnezu, ale ja jem masę czekolady i codziennie rano na śniadanie musli... Poza tym brałam przez dłuższy czas magnez w tabletkach. Jeżeli chodzi o moją pracę, to pracuję jako recepcjonistka, więc mam pracę siedzącą... Dzięki Wszystkim za porady! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: Nocne skurcze łydek IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.04, 16:00 nie tylko magnez! przede wszystkim witaminy z grupy B - polecam witaminy B- complex. Odpowiedz Link Zgłoś