Dodaj do ulubionych

reklamy przyczyna anorexii

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 14:49
Mam pytanie- jakie reklamy pojawiajace sie w telewziji, prasie, na
bilboardach (niekoniecznie te bezposrednio zwiazane z cialem - kosmetyki,
srodki odchudzajace) powoduja, ze czujecie sie gorsi, ze Wasze cialo wydaje
sie Wam nieatrakcyjne, ze dazycie do zmiany swojego wygladu, zaczynacie sie
odchudzac...? Bardzo prosze
o Wasze refleksje. Potrzebne mi to do pracy naukowej. Z gory dziekuje.
Pozdrawiam.
Marta
Obserwuj wątek
    • justa_79 Re: reklamy przyczyna anorexii 08.10.04, 14:59
      właśnie ostatnio zauważyłam taką reklamę. nie pamiętam produktu, za to
      pamiętam, co mnie wkurza ;) taka strasznie chuda facetka wychodzi z morza w
      białym kostium i coś pije (chyba reklama jakiegoś napoju), kładzie się na
      ręcznik, rząd facetów się na nią gapi, po czym zakrywa pewne części gazetami.
      tak sobie pomyślałam, że już nic normalnego pić nie można, tylko wszystko musi
      być light, musisz być anorektyczna, żeby ludzie akceptowali Twój wygląd...
      • katija1 Re: reklamy przyczyna anorexii 08.10.04, 15:02
        hmm..ona jest strasznie chuda? normalna. szczupla....a moze ja mam spaczone
        widzenie?
        • Gość: orgovana Re: reklamy przyczyna anorexii IP: *.zreo.compaq.com 08.10.04, 15:10
          Witaj, niewiele jest na tym forum dziewczyn ktore uwazaja ze np 40 to jest
          zupelna norma dla normalnej kobiety, i mysle ze kazda reklama, kazda modelka ,
          kazda aktorka jest powodem do odchudzania , no chore na maxa! do czego to
          doszlo zeby okraglosci ktore sa atutem kobiety byly ze wstretem nietolerowane
          przez mlode dziewoje, zupelnie tego nie rozumiem ze wylansowany przed pedalow
          bozyszczy mody wizerunek kosciotrupa tak omamil inteligentne 'Polki', i co jest
          najglupsze normalny zdrowy chlop uwielbia okraglosci a moj maz wrzeszy na mnie
          jak schudne 1 kg bo nie wygladam "JAK KOBIETA" i CHWALA MU ZA TO !
        • justa_79 Re: reklamy przyczyna anorexii 08.10.04, 15:11
          wg mnie jest idealnie płaska. kobiecych kształtów to ona nie ma. ale, jak
          wiadomo, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;)
    • Gość: ataga Re: reklamy przyczyna anorexii IP: 217.153.29.* 08.10.04, 15:05
      mnie osobiscie wkurza reklama tej czekolady, "wawel" (chyba) co konczy sie
      stwierdzeniem "ciała przyjemność po mojej stronie" koszmar..ta babeczka taka
      chudziutka i gladziutka:) ogolnie reklamy w ktorych piekni i mlodzi wystepuja..
      ale jesli o mnie chodzi juz sie tym tak bardzo nie przejmuje, bo w ostatnim
      czasie pare waznych rzeczy sobie uswiadomilam... i zaden kolorowy obrazek nie
      bedzie rzadzil moim zyciem, przynajmniej bede sie starac aby tak bylo:)
      pozdrawiam i powodzenia w pisaniu pracy!!:)
      ps. chetnie bym poznala wyniki twoich badan, tez ciekawi mnie ten temat!
    • Gość: tuya reklamy przyczyna anorexii IP: *.pinnex.com.pl 08.10.04, 15:14
      Re: reklamy przyczyna anorexii
      To twierdzenie jest absolutna bzdura - przyczyny anoreksji tkwia duzo glebiej
      niz to, co sie oglada w tv.
      Czy to aby napewno praca naukowa???
      • Gość: ataga Re: reklamy przyczyna anorexii IP: 217.153.29.* 08.10.04, 15:50
        skoro uwazasz,ze to twierdzenie jest absolutna bzdura... to matko swieta..to na
        jakim ty swiecie zyjesz??? jasne,ze problem anoreksji wynika z zaburzen w
        psychice..ale cos te zaburzania wywoluje lub po prostu je wydobywa z psychiki.
        skoro nie widzisz zadnego zwiazku z ta choroba a cala ta anorektyczna medialna
        papka (a slyszalas o np. przekazach podprogowych?)..to sory..z toba nie do
        konca jest wszytsko OK, a praca moze byc jak najbardziej naukowa.. i nie bedzie
        to pierwsza zwiazana z tym tematem, ani ostatnia!
        otworz szerzej oczy!!!
        • Gość: marta Re: reklamy przyczyna anorexii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 16:05
          Dzieki dziewczyny!
          Tuya, czy Ty naprawde myslisz, ze wzorzec kobiecego (a takze meskiego) ciala
          lansowany przez media nie ma nic wspolnego z wystepowaniem zaburzen laknienia?
          Rozejrzyj sie wokol...
          • Gość: Klara Re: reklamy przyczyna anorexii IP: 62.233.181.* 08.10.04, 16:13
            I tak i nie...Przebywałam niegdyś w piekielnie chorym lesbijsko-
            niewiadomojakim towarzystwie, gdzie przynajmniej dwie dziewczyny miały
            klinicznie zdiagnozowaną anoreksję . Panie owe bandażowały sobie maksymalnie
            piersi, nie jadly z przyzwyczajenia, bo to zatrzymywało miesiączkę , a o to
            właśnie chodziło. I to był przypadek nie akceptowania kobiecości w ogóle, nie
            anoreksja wynikająca z tłuczenia ludziom do głowy chude = piękne.
            Nie warto być chudym za wszelką cenę i chudnąć przez niejedzenie - straszliwie
            na tym cierpi stan skóry, włosów, kości.Nie warto.
          • Gość: ilecka Re: reklamy przyczyna anorexii IP: *.cust.tele2.it 08.10.04, 16:13
            reklamy ktore maja zwiazek z cialem(bielizna, ciuchy) juz mnie nie dziwia, no
            bo wiadomo, ze kazdy producent woli jakas chuda laske na swojej reklamie niz
            jakas okraglejsza... ale najgorsze sa reklamy ktore nie maja zwiazku z cialem!
            np samochodu, albo telewizoru! no bo patrzysz: reklama z zycia wzieta(mam na
            mysli sytuacja przedstawiona w reklamie z zycia wzieta) a tam same chude laski!
            a gdziez to sa same chude laski wokol? nigdzie tak nie ma. i mnie wlasnie te
            reklamy bardziej wkurzaja. albo tez reklamy jedzenia, i wszyscy tam sa chudzi!
            no kurdeeeee. to nie jest normalne
            • Gość: Stacey Re: reklamy przyczyna anorexii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 16:51
              Mnie najbardziej denerwje reklama kinder bueno.Tak zrobiona,ze rzeczywiscie
              zaczyna sie miec ochote na cos slodkiego,a ta laska palaszujaca
              batonika...Widac,ze na co dzien ich nie tyka;)
              Swoją drogą powinni do reklam balsamów itp.brac zgrabne,ale nie wychudzone
              modelki,po co kobiety frustrowac????Z drugiej strony reklama Dove tez do mnie
              nie przemowiła....tak tez bym wygladac nie chciala...
              • Gość: Klara Re: reklamy przyczyna anorexii IP: 62.233.181.* 08.10.04, 16:54
                Ja się cały czas zastanawiam, co ludzie widzą w tym Kinder Bueno? Ja go po
                prostu nie cierpię... Zaczynam sie już zastanawiać, czy reklama nie wmówiła
                połowie Polaków , że lubią ten obrzydliwy batonik...
    • Gość: Trishna terror krągłości IP: *.acn.waw.pl 08.10.04, 17:00
      Ja dostrzegam zupełnie odwrotny niepokojący trend: szarżuje się
      terminem 'anoreksja', teraz każda nawet naturalna szczupłość czy chudość
      uważana jest za objaw choroby, a kobieta za brzydką, aseksualną. To też może
      niektórych doprowadzić do kompleksów.
      • Gość: 20-25-879 Re: terror krągłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 18:35
        Zgadzam sie z tobą w 100%. Zawsze byłam chudziutka, szczuplutka matka wciskała
        we mnie jedzenie, którego nie cierpiałam i wmawiała mi ze jestem za chuda i że
        mam ANOREKSJE! Teraz jestem już nieco starsza :) i bardzo się ciesze że jestem
        szczupła, wszystkie koleżanki mi zazdroszcza. Ale tego co przeżyłam z
        dzieciństwie nikomu nie życzę. A wy tylko pie**cie jak szurnięte że z reklamy
        anoreksji dostaniecie. To ku*wa wyłacz ten kure***ski telewizor, niech nie gra
        od rana do wieczora. Banda kretynek!
        • Gość: ataga Re: terror krągłości IP: 217.153.29.* 08.10.04, 18:58
          no no..dziewczynka na poziomie, gratuluje
    • k3ffy Re: reklamy przyczyna anorexii 08.10.04, 18:31
      Co roku reklamy preparatów do opalania l'oreala brutalnie uzmysławiają mi, że
      nie przygotowałam się odpowiednio do lata (czyt. znowu nie schudłam...) i
      prowokują kilkudniową głodówkę, po której nastepuje opamiętanie. Ale co roku to
      samo...

Na co dzień mam innym problem z reklamami - ta gładkość skóry....ehh, choć
      wiem, że dopracowana komputerowo, to jednak ciągle jest obiektem mej
      zazdrości... :)
      • canile Re: reklamy przyczyna anorexii 08.10.04, 19:25
        była kiedys taka reklama w gazetach. iwdać było tylko pupę modelki w takich
        białych majtkach wiązanych po bokach. boże jaki ona miała ten tyłek! wszystkie
        moje koleżanki szlak trafiał jak widziały tę reklame, zreszta mnie też :) bo
        kto by nie chciał miec takiego tyłka...
        • canile Re: reklamy przyczyna anorexii 08.10.04, 19:27
          to była reklama jakiegos perparatu na cellulit
          • Gość: kiku.san Re: reklamy przyczyna anorexii IP: *.neonet.gliwice.pl 08.10.04, 19:47
            1. reklama czekolady - nie pamiętam nazwy - tańcząca, okropna, zupełnie
            chłopięca, goła kobieta.
            2. jakaś tam woda Lacosta - może w wersji kobiecej wody ta laseczka wygląda
            ładnie, ale pamiętam reklamę z Eurosportu męskiej wody Lacosta i ona tam
            wyglądała na zupełnie zasuszoną i bez biustu. Ładna dziewczyna, a naprawdę
            dałabym sobie rękę obciąć, że od dawna nie ma okresu (sorki za skojarzenia).
            Chude nóżki, chude rączki, bez piersi.
            • Gość: Trishna Re: reklamy przyczyna anorexii IP: *.acn.waw.pl 08.10.04, 22:59
              Jezu, co za beton! dlaczego chłopięca kobieta ( pardon:ta w reklamie to młoda
              dziewczyna) jest okropna? Dlaczego nie jesteś w stanie POJĄĆ że niektóre
              kobiety mają w genach chudość i małe piersi? Może łatwiej nazwać kogoś
              anorektyczką niz zrobić coś ze sobą?
              • Gość: Ness Re: reklamy przyczyna anorexii IP: *.acn.waw.pl 08.10.04, 23:11
                > Jezu, co za beton! dlaczego chłopięca kobieta ( pardon:ta w reklamie to młoda
                > dziewczyna) jest okropna? Dlaczego nie jesteś w stanie POJĄĆ że niektóre
                > kobiety mają w genach chudość i małe piersi?

No to ja Ci tak odpowiem: dlaczego krągła kobieta 'przy kości' to nie kobieta,
                tylko monstrum, i w reklamach się takich obrzydlistw nie pokazuje? Dlaczego nie
                jesteś w stanie POJĄĆ że niektóre kobiety mają w genach szerokie biodra i duży
                biust?

Wieczne wpieranie nam przez media, że normą kobiecości jest figura 12-letniego
                chłopca (rozmiar 34, bo 36 to już kaszalot), naprawdę może podatne osoby
                doprowadzić do problemów z akceptacją własnego ciała.

Facetów zresztą też tak indoktrynują, ciekawy artykuł na ten temat był dziś w
                internetowej Gazecie.

Pozdrawiam, szczęśliwa w rozmiarze 40 ;)
                • Gość: Trishna Re: reklamy przyczyna anorexii IP: *.acn.waw.pl 08.10.04, 23:26
                  Sęk w tym że ja nie nazywam kobiet 'krąłych' brzydkimi i doskonale rozumiem że
                  szerokie biodra i duży biust moze się podobać. Taka jest różnica między nami.
                  • Gość: Ness Re: reklamy przyczyna anorexii IP: *.acn.waw.pl 08.10.04, 23:31
                    Trishna - problem leży raczej w tym, co uznaje się za 'normę'. Media naprawdę
                    uczą nas, że normą jest sylwetka chłopięca, płaska i chudziutka. Ja nie
                    twierdzę, że takie kobiety są brzydkie! Może mam wyprany mózg, ale mnie się
                    podobają i takie dziewczyny :) Zauważ, że anoreksja to wynik rozpaczliwej próby
                    dostosowania się do takiej 'normy' przez osoby, którym natura dała zupełnie
                    inny, niechłopięcy wygląd. I to jest problemem.

A kolejnym problemem są reklamy słodyczy i fast-foodów skierowane do dzieci.
                    Genitalia bym oberwała idiocie, który pozwala takie rzeczy emitować. Tragedia
                    się zaczyna, jak karmione od małego kinder-bueno i hamburgerami 10-latki nagle
                    stwierdzą, że muszą się odchudzać :( Za parę latek bulimia gotowa.

• kiku.san Re: reklamy przyczyna anorexii 09.10.04, 09:01
                Gość portalu: Trishna napisał(a):

> Jezu, co za beton! dlaczego chłopięca kobieta ( pardon:ta w reklamie to młoda
                > dziewczyna) jest okropna? Dlaczego nie jesteś w stanie POJĄĆ że niektóre
                > kobiety mają w genach chudość i małe piersi? Może łatwiej nazwać kogoś
                > anorektyczką niz zrobić coś ze sobą?

Po pierwsze - ja Ciebie nie obrażam, więc nie obrażaj mnie.
                Po drugie - tak, z pewnością tak jest, że niektóre kobiety mają w genach
                chudość - ale sama napisałaś to w taki sposób, jakby to był wyjątek.
                Czy nam się to podoba czy nie, kobieta genetycznie została zaprogramowana tak,
                aby mieć tłuszcz potrzebny do noszenia ciąży i karmienia dzieci. Biodra ma
                szerokie aby łatwiej rodzić. I nie bez przyczyny chudą, bez różnicy w obwodzie
                pasa i bioder sylwetkę nazywa się "chłopięcą". A za "kobiecą" sylwetkę uważa
                się sylwetkę w stylu J. Lo.
                Odkąd urodziłam dzieci zmieniły się priorytety w życiu i wygląd naprawdę nie
                jest najważniejszy. Mam większy tyłek, większe piersi i wiesz co? teraz mam
                tysiąc razy ciekawszych adoratorów. I zdecydowanie wolę teraz siebie. Nie
                zazdroszczę chudym kobietom ale boję się o moją córkę, która jast zbudowana
                bardzo kobieco. I nie podoba mi się - jako matce - to, że próbuje się wmówić
                młodym dziewczynom, że chudość jest OK. Nie jest i w przypadku kobiet nigdy nie
                będzie.
                • trishna Re: reklamy przyczyna anorexii 09.10.04, 09:14
                  kiku.san napisała:
                  >
                  > Po pierwsze - ja Ciebie nie obrażam, więc nie obrażaj mnie.

........Otóż obrażasz mnie i wiele innych dziewczyn czy kobiet dopatrując się
                  choroby w wyglądzie jaki dała nam NATURA.

> Czy nam się to podoba czy nie, kobieta genetycznie została zaprogramowana
                  tak,
                  > aby mieć tłuszcz potrzebny do noszenia ciąży i karmienia dzieci.

.........Próbuję cię właśnie wytłumaczyć że kobiety zostały genetycznie RÓŻNIE
                  zaprogramowane: kobiety szczupłe , bez obfitych bioder i biustów też rodzą i
                  wychowują dzieci!

> Odkąd urodziłam dzieci zmieniły się priorytety w życiu i wygląd naprawdę nie
                  > jest najważniejszy. Mam większy tyłek, większe piersi i wiesz co? teraz mam
                  > tysiąc razy ciekawszych adoratorów. I zdecydowanie wolę teraz siebie. Nie
                  > zazdroszczę chudym kobietom ale boję się o moją córkę, która jast zbudowana
                  > bardzo kobieco. I nie podoba mi się - jako matce - to, że próbuje się wmówić
                  > młodym dziewczynom, że chudość jest OK. Nie jest i w przypadku kobiet nigdy
                  nie
                  >
                  > będzie.

...........Gratuluję dobrego samopoczucia i adoratorów, mnie też ich nigdy nie
                  brakowało.
                  • kiku.san Re: reklamy przyczyna anorexii 09.10.04, 09:30
                    Jesooo - dziewczyno - gdzie ja napisałam, że jesteście chore?? Napisałam, że
                    boję się, żeby moja córka nie była chora chcąc się dostosować do wzorca urody,
                    który atakuje nas w w/w reklamach!!!
                    Dlaczego nie było takich problemów w latach 60, 70 a nawet 80-tych. Wtedy
                    ideałem była np. Linda Evangelista.
                    A teraz Kate Moss. Im bardziej chuda modelka tym bardziej trendy. A ja się z
                    tym nie zgadzam. I takie moje prawo.
    • Gość: kragmel Re: reklamy przyczyna anorexii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 20:22
      papierowe ludziki mnie nie wzruszają. jeśli coś miałoby mnie zmobilizować do
      większej dbałości (diety itp) to tylko do mnie osobiście skierowana krytyka
      kogoś, kto jest dla mnie ważny.
      nie zazdroszczę komputerowo poprawianych ciał. jeśli już zazdroszczę, to
      prawdziwych widzianych na własne oczy.
      • charade Re: reklamy przyczyna anorexii 09.10.04, 10:35
        Nie no, wiadomo z góry, że każdy jak lew będzie bronił swojej własnej sylwetki.
        Nie da się jednak ukryć, że epatowanie w reklamach wyłącznie chudzielcami,
        których figura hmmm... często nie jest wynikiem natury, a choroby ma bardzo
        negatywne skutki. Też właśnie nie rozumiem, dlaczego normalna, naturalna
        kobieca figura jest uważana za coś gorszego. Na miły bóg, oczywiście, że
        zdarzają się naturalnie chude osoby, ale jednak większość kobiet ma biodra, ma
        tyłek i ma biust, do cholery ! I to raczej przeważająca większość.

Do rzeczy. Nie jestem wrażliwa na wyfotoszopione zdjęcia modelek. Doskonale
        zdaję sobie sprawę, że to co na nic widzę to fałsz, bo nikt nie ma twarzy i
        ciała bez skazy, zmarszczek, przebarwień. Poza tym, tak jak tu już któraś
        wspomniała, za każdym razem jak się patrzę na jakąś modelkę o wyglądzie
        zaszunonej śmiertki, to się zastanawiam - ile już lat nie ma okresu z powodu
        anoreksji, bądź walenia kokainy ? (branie kokainy osłabia apetyt)
        • charade Re: reklamy przyczyna anorexii 09.10.04, 10:36
          "zasuszonej" miało być :)
    • Gość: M Re: reklamy przyczyna anorexii IP: *.elk.mm.pl 09.10.04, 11:11
      Zupełnie przypadkowo obejrzałam kiedyś na TVNStyle program "Musisz to
      mieć".Dwie modelki prezentowały m.in. kostiumy kąpielowe.Jedna z nich była
      szczupła (na mój gust aż za bardzo,ale wyglądała ładnie).Przerażająco dla mnie
      wyglądała natomiast druga modelka,jak z medycznego programu o anoreksji.To był
      szkielecik obciągnięty skórą:chude obojczyki,wystające przerażająco kości
      bioder,zapadnięta klatka piersiowa,wklęsłe policzki.Ona wyglądała na
      chorą,ZERO kobiecości.Kobieta szczupła wygląda zdrowo,tak chuda-
      przerażająco.Nigdy nie chciałabym tak wyglądać, chociażby wszyscy wkoło
      mówili,jak bardzo jest to modne i na czasie.
      • kropisia Re: reklamy przyczyna anorexii 09.10.04, 11:30
        Mnie moze reklamy tak nie doluja jak to, ze obecnie w PL i na swiecie panuje
        trend by do filmow zatrudniac nie aktorki, ale chude modelki. Modelka bez
        talentu, ale z parametrami dostanie wiecej propozycji filmowych niz
        utalentowana aktorka, ktora nie ma idealnej figury. Na przyklad je nie
        rozumiem dlaczego Gabryjelska dostaje propozycje aktorskie?

Jesli chodzi o reklamy to Claudia Shiffer sprawia, ze czuje sie do dupy. Ok,
        zazdroszcze jej figury, sukcesu a najbardziej kasy i slawy. Ale to chyba wina
        moich kompleksow, a nie Claudii. (Aha, anoreksji nie mam i raczej mi nie
        grozi, ale jesli autorce chodzi o to, ze czuje sie do dupy przez lansowane
        przez media idealy piekna, ktorych nie spelniam - to wlasnie tak "do dupy sie
        czuje."

Uwazam, ze teoria o powiazaniu idealow piekna lansowanych przez media z
        anoreksja i bulimia ma sens. Moze nie jest to jedyna czy glowna przyczyna
        anoreksji i bulimii, ale niemal zawsze wystepuje jako przyczyna dodatkowa. Bo
        skoro dziewczyna (czy chlopak) ma problemy z akceptacja samej siebie, wlasnego
        ciala lub nawet klopoty w domu, to uparte lansowanie chudosci moze ppasc na
        podatny grunt. Bo taka dziewczyna dochodzi do wniosku, ze wlasna chudosc i
        niejedzenie to jedyne rzeczy, ktore moze kontrolowac w tym niepewnym swiecie.
        Media gloryfikuja te kontrole poprzez zachwyty nad tym co szczuple.

Autorce postu polecam ksiaki Joan Blumberg "Body Project" i Susan
        Bordo "Unbearable Weight" i "Beauty Myth" Naomi Wolf. Tam te zwiazki zaburzen
        typu bulimia i anoreksja z mediami sa dosc dobrze pokazane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka