Dodaj do ulubionych

Sucha skora na nogach

IP: *.aster.pl 16.11.04, 20:48
Witam! Mam problem ze skora na nogach. Po kazdej kapieli smaruje sie
balsamem, ale pomaga to tylko na krotka chwile, po czym znow jest sucha i
brzydka - zwlaszcza po depilacji. Moze ktoras z Was zna jakis dobry balsam
nawilzajacy, ktory by mi pomogl? Pozdrowienia!
Obserwuj wątek
    • Gość: Madame Re: Sucha skora na nogach IP: *.aster.pl 16.11.04, 20:53
      Ja też mam taki problem, a właściwie miałam. Używam balsamu do skóry bardzo
      suchej L'Oreal z serii Body Expertise, taki w zielonej tubce. Do kupienia w
      supermarketach albo drogeriach. Jak na balsam jest troche drogi, bo kosztuje
      ok. 25 zl za 200 ml (normalnie za taka cenę masz 400 ml np. Nivea). Ale
      naprawdę się opłaca, raz dziennie wystarczy (np. wieczorem) i skóra napraaaawde
      jest boska, miękka i cudownie aksamitna.
    • Gość: Novinka Re: Sucha skora na nogach IP: *.aster.pl 16.11.04, 22:29
      Dzieki, bede szukac w sklepie!
    • marilicia Re: Sucha skora na nogach 16.11.04, 22:31
      Spytaj sie Justy, ona napewno Ci dobrze doradzi:D
      • Gość: hania Re: Sucha skora na nogach IP: *.238.102.239.adsl.inetia.pl 16.11.04, 22:46
        ten L'oreala jest ok ale w bialej butelce jest duzo lepszy...i to ten w bialej
        jest do bardzo suchej skory a w zielonej jest do normalnej ;)
        • Gość: Madame Re: Sucha skora na nogach IP: *.aster.pl 16.11.04, 22:51
          W butelkach sa dwa: bialy i zielony. Ale jest jeszcze taki w tubce i wlasnie o
          ten mi chodzilo. Mozliwe ze ta tubka jest biala, mam slaba pamiec ;))) Ale na
          pewno TUBKA :) Pozdrawiam!!
    • Gość: Patka Re: Sucha skora na nogach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 23:10
      Zdecydowanie najlepszy jest balsam nivea body z mleczkiem migdałowym.Dla mnie
      rewelacja a mam bardzo sucha skórę!
    • slotna Re: Sucha skora na nogach 17.11.04, 00:08
      Jestem pewna, ze chodzi o Nutri Therapy i ta tubka jest biala z zielonym;)) Z
      tej serii cala zielona jest tubka Perfect Slimu na dzien;)

Nutrilift i Nutri Soft w butelkach sa z kolei faktycznie biale do suchej i
      zielone do normalnej skory.
      • Gość: Madame Re: Sucha skora na nogach IP: *.aster.pl 17.11.04, 00:19
        Tak mi teraz świta, że faktycznie biała tubka z zielonym. Przepraszam za
        wprowadzanie w błąd :)))))))
    • justa_79 Re: Sucha skora na nogach 17.11.04, 10:54
      Lipikar, Balneum (apteka) lub Perennial:
      www.nuskin.com/eu/pl/polish/products/ns/body-care-perennial.shtml
    • annika_vik Re: Sucha skora na nogach 17.11.04, 11:41
      Miałam identyczny problem, z tym, że mi skóra na łydkach dodatkowo łuszczyła
      się i prawie pękała...
      Pani w aptece podała mi krem e45 w tubce. Okazał się wyjątkowo skuteczny. Teraz
      nie używam balsamów (moim zdaniem one nie nawilżają, a wysuszają), a kremów do
      ciała ze szczegółnym uwzględnieniem Nivea Soft.
      Zrezygnuj z balsamów na korzyść gęstych kremów, a powinno być ok.
      • Gość: aga Re: Sucha skora na nogach IP: *.chello.pl 17.11.04, 12:18
        ostatni pomógł mi bardzo dermosan kosztuje 7-8 złotych, dobre jest mlecko
        topialyse svr
        • martaross Re: Sucha skora na nogach- przyczyna... 17.11.04, 12:42
          Może trochę o przyczynach... suchej skóry na nogach.
          Jedno z nich - i to udowodnioną - jest zbyt częste noszenie zbyt obcisłych
          spodni. Negatywnie działa to na nasz krążenie, dotlenienie skóry - i nie tylko -
          nóg - czego objawem jest łuszczenie się naskórka, jakieś "pryszczki", gęsia
          skórka...
          Pozdrawiam,
          Marta
          • Gość: asiek_asiekowaty Re: Sucha skora na nogach- przyczyna... IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 17.11.04, 12:49
            A znasz spodnie, które... byłyby obcisłe na łydkach...? Bo ja nie widziałam,
            żeby ktokolwiek teraz chodizł w jeansowych getrach. ;)
            • martaross Re: Sucha skora na nogach- przyczyna... 17.11.04, 13:02
              Gość portalu: asiek_asiekowaty napisał(a):

> A znasz spodnie, które... byłyby obcisłe na łydkach...? Bo ja nie widziałam,
              > żeby ktokolwiek teraz chodizł w jeansowych getrach. ;)

Nie było mowy o łydkach, ale ogólnie o nogach. Więc mowa też o udach i
              pośladkach.
              W jeansowych getrach nie chodzimy - ale często chodzimy właśnie w jeansach - a
              te są wszystkie (prawie) obcisłe (czytaj:dopasowane)na udach i pośladkach.
              Nie dziwię się że skóra się przesusza i pęka - kiedy dzień w dzień wbijacie się
              w ulubione jeansy.
              Pozdrawiam,
              Marta
              • Gość: Ness Re: Sucha skora na nogach- przyczyna... IP: *.acn.waw.pl 17.11.04, 13:05
                Znam inną wariację tego mitu :)

Mianowicie i podobno, noszenie zimą dżinsów bez rajstop pod spodem powoduje, że
                szorstka tkanina ociera się o gęsią skórkę na naszych nogach i podrażnia,
                złuszcza, wysusza i w ogóle :)

Ja tam zawsze chodzę w dżinsach, obcisłych, bez rajstop, całą zimę, i żyję ;)
              • Gość: asiek_asiekowaty Re: Sucha skora na nogach- przyczyna... IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 17.11.04, 13:07
                Tak, ale najśmieszniejsze ejst to, że to właśnie łydki, a nie uda sa
                najbardziej suche.:]
                • martaross Re: Sucha skora na nogach- przyczyna... 17.11.04, 13:11

> Tak, ale najśmieszniejsze ejst to, że to właśnie łydki, a nie uda sa
                  > najbardziej suche.:]

To to już idywidualny problem. Ja mam zdrowe i nawilżone - stopy, łydki, uda i
                  pośladki.... hehe
                  Pozdrawiam,
                  Marta
              • martaross Re: Sucha skora na nogach- przyczyna... 17.11.04, 13:16
                a po za tym moja teoria o zaburzeniu krążenia w nogach poprzez noszenie
                obcisłych jeansów - sprawdzałaby się w kwesti łuszczącego się naskórka na
                twoich łydkach. Bo prszecież udom bliżej do serca i większych naczyń
                krwionośnych, niż łydkom....
                Pozdrawiam,
                Marta
                • Gość: asiek_asiekowaty Re: Sucha skora na nogach- przyczyna... IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 17.11.04, 13:22
                  Tylko, że ja nie mam utrudnionego krążenia. ;) Więc teoria pada. Po prostu
                  łydki mają najmniejszą wartwę tłuszczową, mają też najbardziej ubogą warstwę
                  ochronną skóry - dlatego przeważnie one są najbardziej suche. Do tego dochodzi
                  golenie, depilacja, która niesmiernie podrażnia, narusza tą biedna słabą
                  bariere ochronną i wysusza...
                  • martaross Re: Sucha skora na nogach- przyczyna... 17.11.04, 13:27

> Tylko, że ja nie mam utrudnionego krążenia. ;) Więc teoria pada. Po prostu
                    > łydki mają najmniejszą wartwę tłuszczową, mają też najbardziej ubogą warstwę
                    > ochronną skóry - dlatego przeważnie one są najbardziej suche. Do tego
                    dochodzi
                    > golenie, depilacja, która niesmiernie podrażnia, narusza tą biedna słabą
                    > bariere ochronną i wysusza...

Też prawda,
                    pozdrawiam
                    • mikams75 Re: Sucha skora na nogach- przyczyna... 17.11.04, 15:05
                      przesuszona skora na lydkach jest wynikiem zlego krazenia (nie sucha - taka
                      moze miec kazdy nawet na tylku, ale wlasnie przesuszona, luszczaca sie).
                      I nie tylko jeansy ograniczaja krazenie w nogach, ale rowniez skarpetki (nawet
                      lekko obcisle gumki), podkolanowki tym bardziej, buty, brak ruchu itp.
                      Czynnikow jest naprawde duzo i nie da rady wszystkich wyeliminowac. Mozna sobie
                      pomoc codziennymi masazami ciala - szczegolnie konczyn. Odkad kupilam taka
                      drewniana "szczotke" z bolcami do masazu i ja codziennie uzywam nie potrzebuje
                      zadnych specjalnych kremow - zwykly balsam wystarcza i skora jest tysiac razy
                      lepsza.
                      • marioletka Re: Sucha skora na nogach- przyczyna... 17.11.04, 16:19
                        przesuszenie skóry w niektórych miejscach jest spowodowane MNIEJSZĄ ILOSCIĄ
                        GRUCZOŁÓW TŁUSZCZOWYCH, tworzących film ochronny skóry.Na łydkach ich prawie
                        nie ma- na łokciach, kolanach i stopach też.Ot i cała tajemnica
    • Gość: Anka Re: Sucha skora na nogach IP: *.chello.pl 17.11.04, 19:03
      pasaz.onet.pl/c4461b94ffffffc0001ef87b612bc2cf,lista_produktow.html?&lista=0&idshop=246
      Uzywam mleczka garnier- zapobiegajac wysuszeniu...SUPER.Ale od czasu do czasu i
      tak wracam do mojej kochanej oliwki w zelu Jonhson's Baby

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka