Dodaj do ulubionych

kremować, balsamować...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.04, 15:31
czesc dziewczyny.
moze sie czepiam, ale za kazdym razem czytam, ze ktoras sie balsamuje badz
kremuje, to niestety mam skojarzenia ze smiercia i zwiazanymi z nia
czynnosciami. w jezyku polskim te slowa znacza:
balsamować ndk IV, ~muję, ~mujesz, ~muj, ~ował, ~owany
«zabezpieczać zwłoki przed rozkładem przez wstrzykiwanie do naczyń
krwionośnych środków konserwujących (w starożytności substancji
balsamicznych)»
a slowa kremowac nawet nie ma w polskim slowniku, tylko kremacja
kremacja ż I, DCMs. ~cji; lm D. ~cji (~cyj)
książk. «palenie zwłok ludzkich, zastępujące chowanie w ziemi»
Poddać zwłoki kremacji.
i to tyle... taka luzna uwaga.
Obserwuj wątek
    • kalooo a ja przy okazji... 06.12.04, 15:41
      tak tylko prewencyjnie napomknę o perfumach,które w języku polskim wystepują
      TYLKO W LICZBIE MNOGIEJ.To dla wszystkich,które namiętnie pisza o perfumie...;/
      Dziękuje za uwagę.;)
    • Gość: justa Re: kremować, balsamować... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 15:41
      wydaje mi się, że często używamy tych słów z przymrużeniem oka, np. zabiegi
      antycellulitowe (zawijanie w folię) nazywamy mumifikacją. natomiast wydaje mi
      się, że słowo "kremować" istnieje, już w dzieciństwie słyszałam o "nakremowaniu
      twarzy" itp. może dawniej nie było balsamów, ale język ewoluuje i słowa
      znajdują nowe zastosowania. nie wiem, czy "balsamowanie się" jest bardziej
      niepoprawne niż "spoko". ale rozumiem Twój ból, lingwistko ;)
      • kragmel Re: kremować, balsamować... 06.12.04, 16:01
        jak najbardziej z przymrużeniem oka. ja dziś napisałam, że się peelinguję i
        maseczkuję i to nie dlatego, że nie znam języka polskiego. no qrcze, nawet
        olimpiadę polonistyczną kiedyś prawie wygrałam ;P
        • kalooo Re: kremować, balsamować... 06.12.04, 16:04
          eee tam,ja się kremuje,balsamuje,pilinguje,a nawet perfumuje-(tyle że nie
          perfumem ani nawet perfumą,ale normalnymi perfumami;),a nawet myję!;)
          I jakoś zyję.;P
          A perfuma nie zniesę!;D
    • kampysia Re: kremować, balsamować... 06.12.04, 15:42
      Czy to jest slownik jezyka potocznego? Bo uzywamy takich slow wylacznie w mowie
      potocznej. Moga sobie nie istniec, ale wcaiz powstaja nowe neologizmy lub
      dodajemy slowom nowe znaczenia, nieprawdaz?
      Pozdrawiam :)
    • Gość: Ness hre hre IP: *.acn.waw.pl 06.12.04, 16:05
      Ładne skojarzenia :) Jak najbardziej na miejscu. Już za życia zabezpieczamy się
      przed rozkładem ;)

Przypomnę jeszcze ewolucję słowa 'obleśny', które zdaje się zmieniło znaczenie z
      'lubieżny, pożądliwy' na 'obrzydliwy'... Cóż, język żyje, czasami w pokraczny i
      śmieszny sposób ;)

A tak w temacie forum, to zapach balsamu przeciwko odrastaniu włosów z Avonu jak
      najbardziej wywołuje skojarzenia z balsamowaniem zwłok. Co za trupi smród! Ale
      efekty wygładzenia skóry niezłe. Włosy odrastają i tak... Może ja jestem
      wilkołakiem?!
      • kragmel Re: hre hre 06.12.04, 16:23
        Gość portalu: Ness napisał(a):

> Przypomnę jeszcze ewolucję słowa 'obleśny', które zdaje się zmieniło
        znaczenie

hehe, Ness, a znasz słowo "obleźny"? sweterki bywają obleźne, spodnie też ;)

> efekty wygładzenia skóry niezłe. Włosy odrastają i tak... Może ja jestem
        > wilkołakiem?!

to zależy co porabiasz podczas pełni księżyca.
        podparta etnograficznym autorytetem, pozdrawiam, k.
    • kicita Re: kremować, balsamować... 06.12.04, 16:33
      Jak już się czepiamy.... Wyznam szczerze, że nie mogę znieść "ubierania
      spódnicy/bluzki/spodni" (nie to forum, wiem). Ubierać można choinkę, dziecko
      albo ubierać SIĘ...
      • kragmel Re: kremować, balsamować... 06.12.04, 16:34
        kicita napisała:

> Jak już się czepiamy.... Wyznam szczerze, że nie mogę znieść "ubierania
        > spódnicy/bluzki/spodni" (nie to forum, wiem). Ubierać można choinkę, dziecko
        > albo ubierać SIĘ...

ja mam od tego ciarki na grzbiecie. niczym kaloo od perfumy ;)
        ale ostatnio nawet w gazetach zaczęli tak pisać :(
        • Gość: Ness Re: kremować, balsamować... IP: *.acn.waw.pl 06.12.04, 16:39
          W Gazecie to dzisiaj napisali o 'ważeniu' piwa. W dwóch miejscach. I to nie w
          sensie sprawdzania jego wagi, tylko przygotowywania tego trunku. :( Ręce i
          spodnie opadają, jak mawiał mój nauczyciel polskiego.

Idę ubrać nieobleźny sweterek ;) i w końcu kupić coś rodzince na tego Mikołaja,
          może perfumę? :D
          • kicita Re: kremować, balsamować... 06.12.04, 16:42
            Perfuma dobra rzecz! :D
        • kicita Re: kremować, balsamować... 06.12.04, 16:41
          Jeszcze nie trafiłam, ale jak gdzieś przeczytam, to nie zdzierżę i napiszę do
          redakcji. Może dostanę perfumę :).
          • Gość: Akne Re: kremować, balsamować... IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 06.12.04, 17:54
            Zadna z was nie dostanie perfumy, o ile nie kupi jej sobie za ZASKORNIAKI :), i
            to takie zaskorniaki, ktore nosimy w portfeliku, a nie - jak twierdzi wiele
            forumowiczek - np. na nosie :) Dreszczem mnie przejmuje pytanie "jak sie pozbyc
            zaskorniakow?" Gdybym je miala za nic bym sie ich nie pozbyla. :)
            • Gość: hopik Re: kremować, balsamować... IP: *.chello.pl 06.12.04, 18:00
              huhuhuhu, chcialabym miec fure zaskorniakow, nie tylko na nosie!!! dobre.
          • Gość: hopik Re: kremować, balsamować... IP: *.chello.pl 06.12.04, 17:58
            sama sie przyznaje, ze sie czepiam, bo kazdy doskonale wie o co chodzi. ale
            naprawde nie ma takiego slowa jak kremowac, balsamowac znaczy co innego,
            natomiast perfumowac jest poprawne jak najbardziej! my mozemy najwyzej
            (po)smarowac sie kremem, nakladac/wklepac krem/balsam itp.
            sluszna uwaga, ze nasze rytualy przypominaja balsamowanie sie za zycia:-P
            inna rzecz ze jezyk ewoluuje i moze za kilka lat takie znaczenia znajda sie w
            slownikach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka