Gość: pola IP: 213.17.249.* 15.02.05, 13:42 czy usuwanie laserowe daje efekty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grazypop Re: przebarwienia 08.10.15, 17:09 Czy ktoś testował może na sobie usuwanie przebarwień ? Chodzi mi o ręce. Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z usuwaniem przebarwień z rąk ? Bo czytam i czytam i są i głosy za i przeciw i tak od jakiś wielu miesięcy i sama już nie wiem bo wiem że jest kilka metod jak peelingi czy laserowo i mikrodembrazja ale czym dłużej czytam tym mniej wiem. Ostatnio po wielu poszukiwaniach zobaczyłam niedaleko swojego domu ofertę u kosmetyczki na peeling jakiś nie pamietam nazwy chyba kosmetyczny ale ktoś napisał że to nic nie daje. Czy ma ktoś doświadczenia samemu z usuwaniem przebarwień na swoich rękach ? Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert_coco-time Re: przebarwienia 13.10.15, 15:10 Witam, polecam zabieg z użyciem urządzenia IPL, jest on nieinwazyjny i niezwykle skuteczny w usuwaniu przebarwień. IPL działa na zasadzie selektywnej fototermolizy. Fototermoliza polega na kierowaniu energii świetlnej na chromofory tkanek ( w tym przypadku melanina) i przemianie ich w energię cieplną, co powoduje częściowy lub całkowity rozpad pigmentu. Jest to zabieg bezpieczny, właściwie bezbolesny. Towarzyszące odczucia to wyraźne ciepło, ukłucie igiełki (pstryknięcie gumki recepturki). Przebarwienia stopniowo ulegają rozjaśnieniu, seria przewiduje od 4 do 8 zabiegów. Innym laserem do usuwania przebarwień jest laser Neodymowo Yagowy (Q-switch) . I najbardziej inwazyjny, najmocniejszy laser Co2 (frakcyjny). Dobór odpowiedniej metody najlepiej pozostawić jednak w gestii kosmetologa lub lekarza. Pozdrawiam Sylwia Dzierżyc Odpowiedz Link Zgłoś
grazypop Re: przebarwienia 14.10.15, 16:44 Bardzo dziękuję za opinię eksperta jednak szukam kogoś kto na sobie coś takiego testował i ma jakieś opinie ze swojego doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dankaodrow Re: przebarwienia 15.10.15, 17:26 byłam u chyba czterech kosmetyczek ale miałam wrażenie że to były wizyty ustawione tylko na zarobienie na zabiegu i zrezygnowałam. Po dłuższym szukaniu i poleceniu trafiłam w warszawie do viva derm do lekarki która dokładnie obejrzała moje dłonie (miałam na górnej stronie) i bardzo spokojnie i dokładnie wyjaśniła czym mogą to usunąć jakie są plusy i minusy która metoda jak boli ile zabiegów itd. Zabieg zrobił mi lekarz i z tego co słyszę to bardzo ważne (nie kosmetyczka) ! Zabiegów miałam bodajże 5 albo 4 nie pamiętam dokładnie nie wiem z jakiego miasta jesteś ale w przypadku przebarwień według mnie warto podjechać nawet trochę kilometrów do dobrego dermatologa z doświadczeniem Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert_coco-time Re: przebarwienia 15.10.15, 20:17 Witam ponownie Moje bogate doświadczenie w terapiach leczenia przebarwień pozwala mi stwierdzić, że usuwanie przebarwień metodą IPL jest najskuteczniejszą i najbardziej komfortową metodą. Mikrodermabrazja działa zbyt powierzchniowo. Peelingi kosmetyczne (w stężeniach i procentowości dopuszczalnej do użycia przez kosmetologa) działają eksfoliująco ale również do płytszych warstw skóry. Płytszych niż te gdzie znajduje się przebarwienie. Peelingi medyczne wykonywane przez lekarzy działają bardzo silnie ale okres rekonwalescencji po takich zabiegach jest dłuższy. Niekiedy nawet wyłączający z życia codziennego, np. chodzenia do pracy. Skóra złuszcza się płatami, nowa jest uwrażliwiona, podatna na tworzenie się nowych przebarwień. Stąd moje stwierdzenie, że zabiegi z użyciem światłoterapii, nie dość, że działają w zdecydowanej większości najlepiej to są bardziej komfortowe. Przebarwienia na wierzchniej stronie dłoni, o które Pani pyta, jeżeli są to przebarwienia typowo posłoneczne, soczewicowate (brzydko czasami nazywane - starczymi) to po zabiegach IPL znikają wręcz koncertowo. Ważne tylko by robiący zabieg kosmetolog lub lekarz wiedział jak dobrać optymalne parametry. Co więcej, jako ciekawostkę dodam, że w trakcie takiego np. naświetlania IPL oprócz pochłaniania energii przez barwnik dochodzi do intensywnego pochłaniania ciepła również przez fibroblasty które w skórze właściwej odpowiedzialne są za produkcje kolagenu i elastyny. Czyli dodatkowo mamy efekt poprawy kondycji skóry ? Jeżeli chodzi o odwieczny dylemat, kosmetolog czy lekarz to już tłumacze - lasery (w przypadku walki z przebarwieniami: Nd-Yag i Fraxel CO2) musi obsługiwać lekarz. Natomiast urządzenia typu IPL (silne impulsy światła) mogą być obsługiwane przez przeszkolonego do tego, doświadczonego kosmetologa. Najważniejsze, by gabinet do którego się wybierasz oferował szerokie spektrum zabiegów i urządzeń ? by dopasować ofertę do potrzeb klienta. W naszym salonie wykonujemy w niemalże wszystkie zabiegi - kwasy, mikrodermabrazję, IPL, Nd-Yag, Laser frakcyjny (te dwa ostatnie obsługiwane przez Panią doktor), dlatego wiemy co działa i w jakim przypadku jaką metodę zastosować by zaproponować optymalną kuracje. Miejsce gdzie wykonuje się tylko peelingi z wiadomych względów będzie oferowało tylko peelingi, lekarz który kupił IPL będzie z dużym prawdopodobieństwem polecał tylko IPL. Pozdrawiam Sylwia Dzierżyc Odpowiedz Link Zgłoś