Dodaj do ulubionych

Justy, KB! Filtry w dwóch kremach - pytanie

IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 21.02.05, 21:00
Zwracam sie do was jako tutejsze niekwestionowane autorytety w tych sprawach
z pytaniem o wartosc i stabilnosc filtrow w tych kremach:

-Pollena Ewa, Eva Natura, seria Len, krem na dzien nawilzajaco-matujacy z
filtrami UV i kompleksem lnianym

producent nie podaje wartosci tych filtrow wiec pewnie nie sa wysokie ale
ciekawi mnie co o nich sadzicie

sklad: aqua, polyglyceryl-3 methylglucose distearate, aloe barbadennisis leaf
juice, caprylic/capric triglyceride, linseed seed extract, grape seed oil,
glycerin, aluminium starch octenylsuccinate ,cetyl alcohol, linseed seed oil,
phenoxyethanol/butylparaben/ethylparaben/methylparaben/propylparaben,
octylmethoxycinnamate, benzophenone-3, tocopheryl acetate, carbomer, parfum,
sodium hydroxide, peg-8/tocopherol/ascorbyl palmiate/ascorbic acid/citric acid

-Clearasil, Total Control, Krem nawilżająco-matujący

napatoczyl mi sie na wizazu i w opisie okazuje sie ze ma spf15 uva/uvb
(szok!) tylko jakie i czy stabilne?

Skład: Aqua, C12-15 Alkyl Benzoate, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Butylene
Glycol, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Sorbitan Stearate, C18-36 Acid Glycol
Ester, Kaolin, Phenoxyethanol, Cetyl Alcohol, Lauryl Methacrylate/Glycol
Dimethacrylate Cross Polymer, Tocopheryl Acetate, Parfum, Methylparaben,
Propylene Glycol, Propylparaben, Carbomer, Sucrose Cocoate, Glyceryl
Stearate, Camellia Oleifera, Xanthan Gum, PEG-100 Stearate, Retinyl
Palmitate, Tetrasodium EDTA, Potassium Hydroxide, BHT, Butylparaben,
Isobutylparaben, Ethylparaben, Tocopherol

z góry dzieki za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: justy Re: Justy, KB! Filtry w dwóch kremach - pytanie IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 21.02.05, 22:00
      pollena nie chroni przed pełnym spektrum UV, a zawartość filtórów jest malutka;
      nie liczyła bym więcje niż na max. spf4

drugi krem jest lepszy, tzn. pełne spektrum ochrony, ale na krótko, bo filtr
      UVA Butyl Methoxydibenzoylmethane nie jest stabilny.
      • Gość: frey dzięki wielkie! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 22.02.05, 01:00
        co do pierwszego to tak mi sie wydawalo
        w drugim przypadku - szkoda bo niezle sie zapowiadalo. ach, cóż...
      • Gość: frey Aaaa, jeszcze jedno! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 22.02.05, 12:44
        bo mi zupelnie z glowy wylecialo - a co z filtrami w tym nowym kremie Ziaji
        100% pielegnacji Bioaktywny krem rewitalizujący z kompleksem
        multirozświetlającym do cery tłustej i mieszanej? Jakie tam sa filtry? niestety
        nie mam wgladu do skladu
        • Gość: KB Re: Aaaa, jeszcze jedno! IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 22.02.05, 18:25
          Gość portalu: frey napisał(a):

> bo mi zupelnie z glowy wylecialo - a co z filtrami w tym nowym kremie Ziaji
          > 100% pielegnacji Bioaktywny krem rewitalizujący z kompleksem
          > multirozświetlającym do cery tłustej i mieszanej? Jakie tam sa filtry?
          niestety
          >
          > nie mam wgladu do skladu
          Nie znam skladu, ale z tego co wiem krem ten nie ma okreslonego faktora SPF, a
          takimi nie ma co sobie glowy zawracac jesli szukasz skutecznej ochrony anty-UV.
    • agmusz Re: Justy, KB! Filtry w dwóch kremach - pytanie 21.02.05, 22:30
      Czy w zimie można używać kremów z filtrem, ale nie specjalnie przeznaczonych na
      zimę?
      Chodzi o to, że kończy mi się Clinique Weatherever i trochę szkoda mi kasy, a
      mam w zapasie Super City Block 25 SPF- oil- free daily face protector. Jak
      myślicie można na mróz stosować?
      • Gość: KB Re: Justy, KB! Filtry w dwóch kremach - pytanie IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 21.02.05, 23:48
        > Czy w zimie można używać kremów z filtrem, ale nie specjalnie przeznaczonych
        na
        >
        > zimę?

Oczywiscie, kremy z napisem na zime nie maja w sobie nic specjalnego poza tym,
        ze sa zwykel nieco bardziej natluszczajace, akurat wsrod kremow z filtrami masz
        dizy wybor kremow o bogatym podlozu, ktore czesto sa az zbyt natluszczajace jak
        na ciepla pore roku.
        > Chodzi o to, że kończy mi się Clinique Weatherever
        Ten krem jest juz wycofywany ze sprzedazy poza tym nie zapewnial on skutecznej
        ochrony UV.
        i trochę szkoda mi kasy, a
        > mam w zapasie Super City Block 25 SPF- oil- free daily face protector. Jak
        > myślicie można na mróz stosować?

Jesli tylko masz cere tlusta i nie ma zbyt duzego mrozu to mozesz ten krem
        uzywac, w przypadku silnych mrozow, wiatry ten krem moze sie okazac za malo
        natluszczjacy, a na przyszlosc zainteresuj sie lepiej skuteczniejszymi
        preparatami. Skoro tolerowalas Weather.... Clinique to znaczy ze tolerujesz
        filtry chemiczne i nie musisz koniecznie pozostawac przy produktach w 100%
        zawierajacych filtry mineralne jakim jest CityBlock. Polecam lekture
        www.biochemiaurody.com/articles-sun.htm
        >
        • Gość: agmusz Bardzo dziękuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 21:50
          za pomoc. Mam cerę suchą, ale na razie nie ma dużych mrozów, więc spróbuję ten
          City Block. Oczywiście pod ten krem kładę jeszcze inny. Zawsze myślałam, że to
          skuteczne kremy, ech, człowiek sie przez całe życie uczy:)
          Pozdrawiam
          Agnieszka
          • Gość: KB Re: Bardzo dziękuję IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 22.02.05, 22:12
            > za pomoc. Mam cerę suchą, ale na razie nie ma dużych mrozów, więc spróbuję
            ten
            > City Block. Oczywiście pod ten krem kładę jeszcze inny.

Ogolnie lepiej jest wybrac krem z filtrami na tyle nawilzajacy aby nie musiec
            go laczyc z innym kremem, a mamy takich wiele, pod krem z filtrami lepiej
            nakladac cos lekkiego najlepiej bogatego w antyoksydanty odczekac koniecznie
            minimum 10-15 minut i dopiero nakladac krem z filtrami, jesli pod krem z
            filtrami nakladamy bogaty krem nawilzajacy to moze to oslabic dzialanie
            ochronne kremu z filtrami.
            • justa_79 Re: Bardzo dziękuję 23.02.05, 11:08
              Gość portalu: KB napisał(a):
              > Ogolnie lepiej jest wybrac krem z filtrami na tyle nawilzajacy aby nie musiec
              > go laczyc z innym kremem, a mamy takich wiele,

a mogłabyś wymienić gdzieś te dobrze nawilżające kremy z dobrymi filtrami?
              justy dobrze oceniła krem doskonalący Erisa.

w ogóle fajnie by było, jakby ktoś sporządził takie listy konkretnych kremów z
              podziałem np. na nadające się do cery tłustej i mieszanej (np. Anthelios fluid -
              ale to chyba krem tonujący, a coś niebarwiącego?) albo dobrze nawilżające. bo
              przy suchej to można jakikolwiek krem z wysokim filtrem i pewnie nie trzeba się
              przejmować tłustością i błyszczeniem. a może tworzyłaś już gdzieś podobne
              listy - sprawdzałam na biochemiiurody, tam nie ma.
              • Gość: justy Re: Bardzo dziękuję IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 23.02.05, 11:39
                > w ogóle fajnie by było, jakby ktoś sporządził takie listy konkretnych kremów
                z
                > podziałem np. na nadające się do cery tłustej i mieszanej (np. Anthelios
                fluid
                > -
                > ale to chyba krem tonujący, a coś niebarwiącego?) albo dobrze nawilżające

taki podział istnieje od lat na wizażu:
                www.wizaz.pl/basia_opalanie_cz13_uzup2.php
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka