Dodaj do ulubionych

Do ćwiczących ,,szóstkę weidera"

IP: *.ghnet.pl 04.03.05, 10:07
Kurcze,ściągnełam sobie wczoraj opis tych ćwiczen i normalnie jak sprobowalam
zrobic pierwsze,zgodnie z opisem,to ja tam nie czuje zadnego napiecia mięśni
brzucha ale za to mieści karku i nie umiem tego zrobic , jak wy to robicie????
Obserwuj wątek
    • Gość: Ag Re: Do ćwiczących ,,szóstkę weidera" IP: *.unreg.tvk.wroc.pl 04.03.05, 10:25
      Wiesz, ja myslalam, ze tych cwiczen nie da sie zle zrobic, ale jak zobaczylam
      co moj facet wyprawia to zmienilam zdanie :) Chodzilam dosc dlugo na takie
      porzadnie prowadzone fitnessy (z wykladem z anatomi :) ) to moze potlumacze te
      cwiczenia po koleji:

1. Kladziesz sie na plecach, przyciskasz mocno odcinek ledzwiowy kregosupa do
      podlogi (to ta czesc nad pupa, ktora, jak sie wyprostujesz, unosi sie lekko do
      gory). Jesli nie mozesz przy prostych nogach - ugnij je lekko w kolanach. Szyja
      prosta, patrzysz caly czas w jeden punkt na suficie - tak, zeby broda byla
      zadarta do gory przez caly czas cwiczenia. Rece leza wzdluz tulowia. I teraz -
      podnosisz jedna noge zgieta w kolanie do gory i w tym samym czasie skracasz
      klatke piersiowa - nie chodzi o to, zeby usiasc, tylko mocno spiac proste
      miesnie brzucha, po prostu popychasz mocno dlonie do przodu. Cwiczysz powoli,
      opuszczasz sie i zmiana nogi.

2. Dokladnie tak samo, tylko podnosisz obie nogi na raz.

3. Na tej stronie z linkiem tego wyraznie nie znaznaczono - teraz robi sie
      SKRETOSKLONY. Czyli kladziesz sie jak w 1 cwiczeniu, dlonie delikatnie dotykaja
      szyi (nie lap sie za kark, bo bedziesz ciagnac rekoma, nie brzuchem), lokcie
      bardzo szeroko. I teraz - prawa noga zgieta w kolanie do pionu i w tym samym
      czasie spiecie brzucha i skret w prawo (czyli lewy lokiec do prawego kolana).
      Jesli masz slaby brzuch to na poczatku cwiczen mozesz sie po prostu przetoczyc
      na prawym lokciu a jak nabierzesz sily to juz samym brzuchem.

4. Rece jak wyzej, na kark bez podpierania, obie nogi zgiete w kolanach w gore
      i spinanie prostych miesni brzucha (tyle tylko by oderwac lopatki i skrocic
      klatke, bez siadania).

5. Tak samo jak cwiczenie 3 tylko bardzo szybko. Najlepiej wychodzi, jesli nog
      sie nie odklada calkiem na podloge, tylko prostuje kilka cm nad podloga.

6. Rece wzdluz ciala, nogi proste, podnosisz obie nogi proste w kolanach do
      pionu i jednoczesnie siegasz daleko rekoma - znowu spinasz brzuch. To jest
      cwiczenie na miesnie ponizej pepka - najwazniejszy jest ten ruch nog. Jak
      chcesz je poglebic to po wyprosowaniu nog do pionu, ze spiatym caly czas
      brzuchem mozesz wypchnac biodra troche w gore (tak jak do swiecy, tylko nie tak
      mocno)

I wazne - caly czas broda w gore i patrzenie w jeden punkt na suficie. Wdech
      przy maksymalnym spieciu brzucha. Pomiedzy powtorzeniami nie robi sie przerw,
      pomiedzy cwiczeniami jeden glebszy wdech, pomiedzy seriami jakies 30 sekund na
      rozciagniecie brzucha (polozyc sie na plecach, rece na maksa za glowe, nogi
      ciagna w dol, potem zgiac mocno kolana, przyciagnac do klatki piersiowej rekoma
      i "odlozyc" nogi zgiete na bok - zeby rozciagnac skosne, potem w druga strone;
      polozyc sie na brzuchu, rece zgiete w lokciach przed soba - jak sfinks -
      wyprostowac lokcie i glowa mocno w tyl).

Powodzenia, ja dzisiaj mam 8 dzien :)
      Ag
      • Gość: polojama Re: Do Ag IP: 62.111.185.* 04.03.05, 14:38
        Przy maksymalnym napięciu mięśni to chyba następije wYdech?
        • Gość: Ag Re: Do Ag IP: *.unreg.tvk.wroc.pl 04.03.05, 14:45
          Jak zrobisz wydech to sie udusisz, braknie Ci tlenu w cwiczeniu. Wznoszac sie
          do gory robi sie WDECH przez nos, opadajac robisz wydech przez usta. Sporbuj -
          tylko powoli!

Pozdrawiam
          Ag
          • Gość: polojama Re: Do Ag IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 04.03.05, 15:03
            Ale przecież każdy wysiłek robi się na wydechu, np. unoszenie się przy
            pompkach, unoszenie się przy brzuszkach. Nawet kulomiot pchający kulą, główny
            wysiłek robi na wydechu :)
            Poza tym trudno się udusić przez 3 s
            • Gość: Ag Re: Do Ag IP: *.unreg.tvk.wroc.pl 04.03.05, 15:31
              Dobra, powiem Ci tak - na kazdych zajeciach fitness na ktore chodzilam tak
              wlasnie ucza oddychac - przy brzuszkach ruch w gore=wdech, opadanie=wydech. Nie
              jestem lekarzem, fizjologiem czy kims z autorytetem, nie chce sie klocic - po
              prostu tak mnie uczono i tyle.

Pozdrawiam
              Ag
            • moboj Re: Do Ag 04.03.05, 15:31
              no jasne, że przy spięciu, czyli uniesieniu się przy brzuszkach robi się wydech.
              • Gość: Ag Re: Do Ag IP: *.unreg.tvk.wroc.pl 04.03.05, 15:44
                Ok, jesli robie cos zle to mnie poprawcie. Ale moze my sie nie rozumiemy...
                kurcze, trudno tak przez net....

Ag
                • Gość: problem Re: Do Ag IP: *.clk.net / *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.05, 17:24
                  Ag ma racje przy brzuszkach jak się kładziesz to wydychasz powietrze ustami
                  • moboj Re: Do Ag 04.03.05, 18:04
                    obejrzałam wszystkie filmy z różnymi programami ćwiczeń i jest dokładnie
                    odwrotnie: podnosisz się --> wydech, kładziesz się --> wdech. identycznie
                    uczono mnie w różnych klubach fitness, do których chodziłam kilka ładnych lat i
                    wręcz przestrzegano, żeby nie robić odwrotnie.
                    • Gość: gorzka czekolada Re: Do Ag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 11:34
                      mnie uczono na silowni, ze np. przy podnoszeniu sztangi ma byc wydech.
                      ale srednio sie do tego stosowalam:)
                      • Gość: anka Re: Do Ag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 11:59
                        na moim fitnesie zawsze mówią, że spięcie mięśni = wydech, odpoczynek = wdech.
                        Czyli w brzuszkach - w górę WYDECH , w dół - WDECH
      • Gość: anka Re: Do ćwiczących ,,szóstkę weidera" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 12:00
        acha, Ag, dlaczego trzecie ćwiczenie to skrętoskłony, skąd wiesz? W podawanym
        na tym forum linku nie ma słowa o skrętach. To ja źle robię?? :-(
        • Gość: Ag Re: Do ćwiczących ,,szóstkę weidera" IP: *.unreg.tvk.wroc.pl 05.03.05, 14:21
          Stad wiem, ze popatrz na opis cwiczenia 5 - jest napisane, ze robi sie tak jak
          cwiczenie trzecie, tylko po kazdym skretosklonie nie ma zatrzymania. A poza tym
          ten zestaw ma za zadanie objac wszystkie miesnie, proste, te polozone wyzej i
          nizej, i skosne a na skosne cos malo by bylo tych cwiczen. Poza tym to tylko
          moja opinia, takie cwiczenia po prostu robilam na ABT, dokladnie takie same
          tylko w innych kombinacjach, ilosciach powtorzen itp.

Ale nie jestem autorytetem, takie jest po prostu moje zdanie.

Pozdrawiam
          Ag

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka