shojo4 11.03.05, 18:32 tak mnie kusi! ale boje się o skóre. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shojo4 Re: SOLARIUM, za i przeciw. 11.03.05, 18:34 polećcie tanie samoopalacze. i opowiedzcie jak to jest z nimi, jak działają-ja się na tym nie znam ani, ani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agrawka Re: SOLARIUM, za i przeciw. IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.03.05, 19:05 za-zadnych za nie daj się zwieść twierdzeniom typu "chodzę 2 x w m-cu i jest ..cudownie":) nawet te 2 x w miesiacu to szok dla skory, ja chodziłam 6 lat po 2-3 x w m-cu i od lipca 2004 nie chodzę i czuję się wspaniale przede wszystki dlatego że rzuciłam nałog i przede wszytstkim super wygląda moja cera bez przebarwień, jędrna nie polecam solarium !!!!!!!! wypróbuj samoopalacze lub balsamy brązujące, próbowałam samoopalacza lirene w zelu dr eris do twarzy- jest super do ciała balsam sopot ( smierdzi ale nie robi zacieków i kolor jest ok) podr Odpowiedz Link Zgłoś
shojo4 Re: SOLARIUM, za i przeciw. 11.03.05, 19:17 ooo... no to proponujcie samoopalacze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cofeina Re: SOLARIUM, za i przeciw. IP: *.access.as9105.com 15.03.05, 10:01 Za, nie za, skoro chodziłaś tam przez 6 lat, to znaczy, że Ci pozwalało się to lepiej czuć we własnej skórze, a nie jak żywy trup. Poza tym Sopot????!!!! Ja osoboscie nie polecam, zostawia plamy i zacieki, żółte na dodatek. Jak dla mnie - nic ciekawego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lenka Re: SOLARIUM, za i przeciw. IP: *.chello.pl 11.03.05, 19:19 Jak patrze na te spalone twarze u młodych dziewuch to zalet nie widzę wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: SOLARIUM, za i przeciw. 11.03.05, 19:27 <b>przeciw:</b> - wysusza niesamowicie skore - po jednej wizycie potrzeba duzo czasu, zeby wrocila skora do normy, skora robi sie jakas matowa, niezdrowa. Poza tym, zeby byly widoczne efekty trzeba chodzic czesto - a wiec tym gorzej dla skory. Raz na rok to jakbys wogole nie poszla - tylko wysuszysz skore. Ja poszlam tylko przed slubem do solarium - moze jak na jedna taka impreze w zyciu warto sie poswiecic i wcierac tony balsamow po tym. W kazdym razie nigdy wiecej nie poszlam i nie pojde. <b>za:</b> nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
urodziwaanka Re: SOLARIUM, za i przeciw. 11.03.05, 20:06 Ja chodzę! za: -skóra ładnie opalona <znam ograniczenia> -samopoczucie, -sexi wyglada opaliny brzuszek przeciw: -dużo kasy, -wciąga, mi akurat nie wysusza skóry:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: SOLARIUM, za i przeciw. IP: *.elk.mm.pl 11.03.05, 20:18 Jeszcze,jeszcze nie wysusza.Na swój wygląd w wieku dojrzałym pracujemy,mając 20+lat.Sama jestem najlepszym przykładem własnej głupoty,bo walczę ze skutkami solarium, a to było tylko przez niezbyt długi czas,raz w tygodniu na 5 minut.Nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka_26 Re: SOLARIUM, za i przeciw. IP: *.szwajcarska.pl 12.03.05, 11:53 urodziwaanka no teraz Ci solarium skóry nie wysuszy, na efekty trzeba trochę poczekać, za 20 lat sama się przekonasz. Teraz piękna opalenizna a za 20 lat..tragedia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akira Re: SOLARIUM, za i przeciw. IP: 150.254.87.* 15.03.05, 15:01 " mi nie wysusza" to jak "mi nikotyna nie szkodzi" , tez kiedys chodzilam na solarium i zarzucilam to cholerstwo. Widze po moich znajomych ktorym porobily sie az zmarszczki natwarzy od tego:(( to samo powiedziala pani dermatolog:(( stanowczo odradzam! a sopot polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: SOLARIUM, za i przeciw. IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 20:19 A ja chodzę do solarium, nie mam żadnych przebarwień. Mam już dosyć samoopalaczy i tych plam po nich. Zawsze mnie stresowało jak będę wyglądać rano jak wstanę z łóżka(smarowałam sie wieczorami). Kolor tej ,,opalenizny" też wiele zostawiał do życzenia. Wiem że wiele osób mnie zaatakuje, ale mam gdzieś jak będę wyglądać za 20 lat - czy to będzie parę lat w tą czy tamtą - i tak będę stara i żadne najlepsze kremy nie uczynią że mam np.40 lat a wyglądam na 20. Trzeba luźno podchodzić do życia i nie stresować się każdą zmarszczką. Starość też jest piękna tylko w naszej kulturze jest niestety nie doceniana. Nie smażę się jednak na frytkę, bo w środku zimy wygląda to nienaturalnie, ale na złocisty kolorek. Poza tym dobrze wpływa na problemy ze stawami a u mnie w rodzinie jest niestety skłonność do tego typu chorób. Moja babcia całe życie unikała słońca bo miała czerwoną opaleniznę w której brzydko wyglądała to teraz jak jest ciepło to lekarz kazal jej nagrzewać się na słońcu. A jeśli chodzi o skórę to może nie ma dużo zmarszek - raczej są płytsze, ale skóra i tak jest obwisła i zdradza wiek. Także bardzo jestem ciekawa jakie będą wyniki używania kremów z filtrem 100 i unikania słońca za przypuścmy 50 lat. Nie piszę tu o solarium ale o zwykłym słońcu. A jeśli chodzi o samooopalacze to dodam, że trzeba je mocno rozsmarowywać żeby nie było plam, a to przecież też rozciąga skórę. Osobiście uważam że najlepszą kuracją przeciwzmarszczkową jest zimny prysznic (także na twarz), który znakomicie ujędrnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monica Jestem na nie. IP: *.wlb.vectranet.pl 11.03.05, 21:01 Solarium emituje przez jedny krótki seans tyle głebokiego promieniowania UV ile dostarczylibyśmy skórze przebywając cały dzień na słońcu. Nie jestem zwolenniczką całkowitego izolowania się od słońca, ale opaleniźnie mówię stanowcze nie. Ciekawe dlaczego kiedyś arystokratki chroniły się przed słońcem jak mogły? Kryły twarze pod parasolami? Bo chciały mieć gładką, niewysuszoną skórę. Teraz są metody na to, żeby uzyskać piękny kolor opalenizny bez niszczenia skóry, a my na własne życzenie sobie szkodzimy korzystając z solarium. Ciekawe dlaczego na zachodzie ta metoda jest coraz bardziej niemodna? Bo jest szkodliwa. a oni się o tym poprostu szybciej przekonali. I bardziej niż zmarszczek na (wcale nie na starość, a wieku 25 lat) boję się czerniaka. Lubię sie wygrzewać na słońcu, ale nie lubię opalać się. Co do samoopalaczy to rewelacyjne efekty daja metoda air brush. Zero zacieków czy plam. Odpowiedz Link Zgłoś
vanillaice Re: Jestem na nie. 11.03.05, 21:36 Ja też jestem na nie, zdecydowanie. Solarium potwornie wysusza i niszczy skórę. Chodziłam do solarium przez dwa lata trzy razy w tygodniu. Efekt - przesuszona skóra - pomaga tylko Nutrilogie 2 Vichy i białe przebarwienia na plecach, które już niestety nie znikną, pomyśl czy chcesz tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shojo KTO DA WIĘCEJ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 22:59 zdania podzielone, większość na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pusia Re: KTO DA WIĘCEJ? IP: *.chello.pl 12.03.05, 06:35 a ja chodze do solarium 1x w tygodniu i mam głeboko w d... jak bedę wygladać za 20 lat, jestem zadowolona że mam ładny kolor skóry, ale powiem wam że siedziałam 8 tygodni z nogą w gipsie w domu i nie mogłam się opalac, piłam dziennie 1 litr soku marchewkowego i cera się ładnie zbrązowiła a ciało moje od tego soku nabrało delikatnej skórki że balsam od tamtej pory nie jest mi potrzebny, teraz też pijam karton dużego soku dziennie i nie narzekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shojo4 Re: KTO DA WIĘCEJ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 08:18 te ze sklepu soku są nic nie ware. już lepiej zjeść kilka marchewek. więcej w tym dobrego, niż w tych 'zdrowych' sokach. Odpowiedz Link Zgłoś
aremo Re: KTO DA WIĘCEJ? 12.03.05, 08:59 Tylko efekty regularnego opalania w solarium zobaczysz wcześniej , bo za jakieś 3-5 lat. Za 20 lat zobaczyłabyś gdybyś opalała się tylko w sezonie na słońcu (tak jak nasze matki). Jeśli okrągły rok męczysz skórę w solarium to za 5 lat będziesz miała o wiele starszą skórę niż Twoje koleżanki, które nie chodzą do solarium. Odpowiedz Link Zgłoś
balbinia Re: KTO DA WIĘCEJ? 12.03.05, 10:47 Najlepszym przykladem tego, ze solarium niestety nie jest zdrowe, sa moje kolezanki. Blizniaczki. Jedna od 4-5 lat chodzi regularnie na solarium, druga byla tam zdaje sie 3-4 razy (zdaje sie, przed studniowka). Ich przyklad powinien zostac opublikowany w prasie! Ta, ktora chodzi na solarium ma tak postarzala matowa przesuszona skore, ze nie ma porownania do siostry. A maja niespelna 27 lat. Druga moja kolezanka jest kolejnym przykladem. Ma wrecz paskudna cere. Gdybyscie zobaczyly ja na zdjeciu, powiedzialybyscie, ze ma pewnie z 35 lat. A ma 26! Widzimy sie co parenascie tygodni i za kazdym raze widze, jak sie starzeje w oczach. Co gorsze, jej cera ma jakies krosty, zmarszczki, nierownosci podskorne (wyglada to jakby gleboko pod skora miala jakies kulki czy pryszcze) i w jej wypadku opalenizna nieco ukrywa te mankamenty. Tak wiec kolo sie zamyka; ona bez opalenizny czuje sie brzydka, a opalanie z kolei jeszcze bardziej niszczy jej cere. Sama tez korzystam z solarium, ale 4-5 razy w roku i glownie na specjalne okazje. Odpowiedz Link Zgłoś
shojo4 Re: KTO DA WIĘCEJ? 12.03.05, 15:49 to dobrze. jestem jedyna w okolicy, która nie chodzi na solarium:) ciesze się. za kilka lat będe najpiękniejsza hehehe:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cofeina Re: Jestem na nie. IP: *.access.as9105.com 15.03.05, 10:09 Ciekawa jestem skąd u Ciebie takie przekonanie, że na zachodzie solaria odchodzą do lamusu??? Ja mieszkam na zachodzie juz 2 lata i jakoś nie zauważyłam, aby obowiązywała jakaś moda w tym względzie. Są kobiety, które chodzą i te które raczej tego nie lubią. Ale nie zauważyłam jakiejś drastycznej zmiany w ilości otwartych salonów, nic z tych rzeczy!!! Dalej uważa się, ze lekka opalenizna jest sexy!!! Poza tym air brush? A kogo w Polsce na to stac????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monica Re: Jestem na nie. IP: *.wlb.vectranet.pl 15.03.05, 15:32 No wiesz To Ty chyba mieszkasz w Byłym NRD. To tez jest dla nas zachód. BUahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
super.kinia Re: SOLARIUM, za i przeciw. 12.03.05, 21:30 nie mozecie porównywac pokolenia naszych matek do nas! przeciez 30 lat temu najzwyklejszy krem nivea byl rarytasem, a świadmości i poziom wiedzy na temat skory i jej potrzeb tez pozostwawial wiele do zyczenia. Nie wmawiajcie mi ze 40-30-20 lat temu kobiety sie nie opalały bo nie bylo solarium, jasne ze nie bylo, ale wtedy nasze mamusie, ciocie i babcie smażyły sie na słoneczku bez kremów z filtrami, bo o dziurze ozonowej nikt nie miał pojęcia. Nie stosowały wieć kremów nawilżających, odżywczych, przeciwzmarszczkowych, pod oczym, balsamów ujędrniajcych i kosmetyków z filtrami. Wiec jaki sens ma porównywanie sie ze starszym pokoleniem i biadolenie że bedziemy wyglądac starzej niz one??? Nie bedziemy, bo juz dzis wiemy co robic, aby wyglądac dobrze za 30 lat. I przede wszystkim mamy dostęp do kosmetyków i zabiegów kosmetycznych. Solarium jest niezdrowe i mam tego pełną swiadomośc, ale na litośc boską wszystko jest niezdrowe i niebezpieczne w naszym zyciu - począwszy od mikrofalówki i tel. komorkowych emitujących fale, skończywszy na wszechogarniajcej na chemi w postaci srodków czystości, proszków do prania, antybiotyków, papierosów, alkoholu. jezeli zalezy wam na zdrowym zyciu proponuje wyjechac w okolice dzungli amazońskiej i tam z dala od cywilizacji jest termity(nie modyfikowane genetycznie), a i przed podrózą zaopatrzyc sie w krem z wysokim filtrem - wszak słońce mocno tam grzeje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: SOLARIUM, za i przeciw. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 13:33 Jest mala dziura w twoim rozumowaniu. Dziura ozonowa jest z nami od ok 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
super.kinia Re: SOLARIUM, za i przeciw. 18.03.05, 08:23 dzire ozonową odkryto ok 20 lat temu, a pojawila sie w latach 60 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: SOLARIUM, za i przeciw. IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 12.03.05, 21:40 nie ma żadnych "za". Odpowiedz Link Zgłoś
clk Re: SOLARIUM, za i przeciw. 12.03.05, 21:41 cieplutko jest :) i jak sie nie przesadzi to mozna ladnie wygladac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: SOLARIUM, za i przeciw. IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 22:11 Popieram super.kinię: całe życie jest niezdrowe! Ps. Dodam jeszcze, że uśmiechnięte i zadowolone z życia dziewczyny wyglądają młodziej, a zgryźliwym i zawistnym nie pomoże żaden najlepszy krem i inne terapie przeciwzmarszczkowe(w tym momencie nie piszę o solarium tylko o podejściu do życia). Poza tym warto spojrzec czasem na innych ludzi czy nie potrzebują naszej pomocy, a nie mierzyć całe dnie i noce głębokość naszych zmarszczek. Ale oczywiście jestem jak najbardziej za dbaniem o higienę ( w końcu jestem na forum uroda). Najważniejsze:nie posądzam tutaj nikogo o nic, w końcu was nie znam ani nie wiem co robicie na co dzień, szanuję każde zdanie (każdy ma swoje, a to przecież wolny kraj). Życzę miłego wieczoru. Odpowiedz Link Zgłoś
shojo4 Re: SOLARIUM, za i przeciw. 13.03.05, 09:53 może i solarium jest fajne i nie aż takie złe, ale jeśli lampy są nowe i wymieniane co miesiac. oglądałam raz w tv program i dermatolog się wypowadała. mówiła, że w tych wszystkich salonach lampy są raz na rok wymieniane; a dziewczyny które tam chodzą-i są jak czekoladki, to mają już prawie raka skóry i starą skóre, że ho ho ho! no tak-kiedyś nie było kremów-ale co ty gadasz! zawsze były sposoby. albo oliwa z oliwek, albo kąpiel w mleku kozim (zmyślam teraz). z resztą może i tamte sposoby były lepsze niż teraz te co my mamy. nigdy nie wiesz co jest w kremie. nie cieszmy się tylko chwilą. Odpowiedz Link Zgłoś
super.kinia Re: SOLARIUM, za i przeciw. 13.03.05, 11:44 shojo4 napisał: > > no tak-kiedyś nie było kremów-ale co ty gadasz! zawsze były sposoby. albo oliwa > > z oliwek, albo kąpiel w mleku kozim (zmyślam teraz). z resztą może i tamte > sposoby były lepsze niż teraz te co my mamy. nigdy nie wiesz co jest w kremie. > nie cieszmy się tylko chwilą. to wysmaruj sie oliwą z oliwek (a kto słyszał o oliwie z oliwek i diecie srodzemnomorsiej w głębokim PRL-u??? ) i polez na słońcu przez caly dzien, to zrozumiesz co czyją frytki smazone w głębokim oleju. cieszmy sie chiwlą! jaką masz pewnośc ze twoj samolot sie nie rozbije, albo ze nie zostaniesz zakładniczą jakiegos psychopaty? A tak przy okazji raka skory mozan dostac od promieni slonecznych nawet zimą, gdyz odbijają sie od śniegu, a mało kto pamieta o filtrach o tej porze roku Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: SOLARIUM, za i przeciw. 14.03.05, 18:25 znów teoria pod tytułem: i tak umrzemy... to czemu się od razu nie powiesić? po co stosować kosmetyki? skoro z drugiej strony sobie dowalamy tym, co niezdrowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Weronikarb Re: ZA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 14:03 za szybko wcisnelam enter :-) Chodze do solarium na 12 - 15 min. na slabsze lampy i to raz na 3 - 4 m-ce. Przed impreza zima i tuz przed latem nim zaloze letnie rzeczy. Nie jest to czesto,, a ladnie wyglada - od stycznia bylam 3 razy, bo mialam 2 imrezy i teraz pojde w maju - czerwcu raz. Mysle ze jak sie nie przesadza to wszystko ok. Slysze tutaj ze co niektore chodza 3 - 4 razy na tydzien, to troszke moim zadniem za duzo, a w duzej ilosci wszystko szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konim691 Re: ZA IP: *.lubin.dialog.net.pl 14.03.05, 14:10 Wyjelas mi to z ust;)Nie widze problemu jesli pojde do solarium przed latem, bo jaka to przyjemnosc swiecić blada twarzą w ciepłe dni? Ani to przyjemne dla mnie,ani dla innych;)Śmiesza mnie tylko te laski z pomaranczowa twarza w srodku zimy:D A jakie jest ryzyko ze chodzac tak rzadko na solarkę nabawie sie jakiegos chorobska??Moze ja w niewiedzy żyję;)pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
keepersmaid Re: ZA 15.03.05, 15:19 Mnie sie podoba... Mieszkam w kraju, gdzie ludzie przyjezdzaja na wakacje lezec na plazy, a ja na plaze nie chodze - goraco, brudno czasami, tlumy ludzi... na cicha, spokojna plaze daleko. A w solarium mam: * rewelacyjna wyszkolona obsluge, ktora mi doradzi i nie ma problemu z powiedzeniem "lepiej mniej minut" * doskonale kremy/balsamy/pomadki chroniace skore i polepszajace efekty * czystosc idealna * spokoj Opalam sie na tyle, zeby nie byc bladozielona. W wolnych seriach na najslabszej maszynie. Ostatni raz bylam w listopadzie, wybieram sie znowu w tym miesiacu. Naprawde nie widze problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavender Re: SOLARIUM, za i przeciw. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 10:19 a mi sie chce smiac jak widze taka sztuczna opalenizne made in solarium, szczegolnie przy jasnych wlosach i oczetach, to po prostu razi ;) mam kolezanke pol arabke, ktora naturalnie ma ciemniejsza karnacje, ale do tego rowniez czarne oczy i jest brunetka - taki uklad pasuje. szkoda, ze nie wszystkie kobitki uwzgledniaja fakt, co wyglada naturalnie, a co sztucznie. imho opalenizna powinna pasowac do oprawy oczu i koloru wlosow, tylko wtedy jest piekna. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavender Re: SOLARIUM, za i przeciw. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 10:22 zapomnialabym - oczywiscie czesc panienek farbuje do tego wloski na rownie sztuczna czern, to jeszcze fajniej wyglada :))) do tego koniecznie biala krotka kurteczka z futerkiem, jasne obcisle jeansy i biale szpilki ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
misia9910 Re: SOLARIUM, za i przeciw. 15.03.05, 10:30 Czy podczas miesiączki tzn.1 dnia miesiączki mozna isć na solarium??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaga who a solarium IP: *.icpnet.pl 16.03.05, 21:44 Podczas sympozjum WHO eksperci podali także pozytywy wynikające z korzystania z solarium: - poprawia ogólne samopoczucie i witalność, - można uzyskać ochronę przed słońcem, - stymuluje syntezę witaminy D, - może pomóc w leczeniu niektórych chorób skóry. Źródło: www.fryzjerpolski.pl/info.asp?Id=1218&cat=122 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: who a solarium IP: 213.241.34.* 16.03.05, 21:52 > - można uzyskać ochronę przed słońcem, nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: who a solarium IP: *.zin.lublin.pl 16.03.05, 22:29 Jak solarium wplywa na popekane naczynka?Moze byc ich wiecej juz po jednorazowym seansie?Bardzo sie tego boje wlasnie, a chcialabym na swoj slub byc choc troszke opalona(maj) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: who a solarium IP: 213.241.34.* 16.03.05, 22:36 rozszerza istniejace i sprzyja "pękaniu" kolejnych- mechanizm działania jest podwójny: temperatura oraz niszczenie kolagenu z którego są zbudowane sciany naczyń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Justy Re: who a solarium IP: *.zin.lublin.pl 18.03.05, 12:30 To co mi mozesz polecic?Samoopalacz?W takim razie jeszcze jedno pytanie- czy mozna stosowac go na twarz, czy tylko ten przeznaczony do twarzy?Mam skore mieszana ale okropna tendencje do rozszerzania porow,czy samoopalacz( ew. balsam brazujacy) moze je dodatkowo "rozpychac"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XtomekX absolutnie nie! IP: 10.10.63.* 18.03.05, 12:36 1) jasna skóra jest najładniejsza 2) opalanie szkodzi na każdy możliwy sposób Odpowiedz Link Zgłoś