Dodaj do ulubionych

dokąd na urlop-może jakieś propozycje???

IP: *.acn.waw.pl 14.06.02, 09:24
Cześc dziewczyny! Nie bardzo wiem dokąd wyjechać na urlop. Najpierw chcieliśmy
na Kretę, potem na Cypr, była też Ibiza, a teraz stanęło na Portugalii. Przez
ostatnie trzy lata nie miałam czasu na wakacje, więc teraz chciałabym to
nadrobić i wykorzystać czas jak najlepiej, a do tego być zadowolną z miejsca w
którym się znalazłam. Czy możecie coś doradzić, z góry dzięki.
pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • Gość: agul Re: dokąd na urlop-może jakieś propozycje??? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 14.06.02, 09:33
      Kreta jest wspaniała na wypoczynek, naprawdę, no i pogoda gwarantowana:-) Ale
      za to portugalia jest piękna i ma niesamowity klimat. Może napisz, co
      chciałabyś tam robić - leżeć na plaży całymi dniami czy raczej chodzić i
      zwiedzać?
      • Gość: Maxima Re: dokąd na urlop-może jakieś propozycje??? IP: *.acn.waw.pl 14.06.02, 09:44
        Dla mnie 2 godz. dziennie na plaży to zupełny max, generalnie wolę wypoczywać
        czynnie.
        • Gość: Aga Re: dokąd na urlop-może jakieś propozycje??? IP: *.future-net.pl 14.06.02, 09:48
          No to zdecydowanie Kreta! Piękna wyspa, porażające zabytki, malownicze
          wioseczki, rzut beretem na Santorini...Natomiast serdecznie odradzam Ibizę (i
          Majorkę): brzydko, tabuny turystów, niedobre jedzenie (pod niemiecki gust).
        • Gość: agul Re: dokąd na urlop-może jakieś propozycje??? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 14.06.02, 09:48
          To raczej portugalia, tak mi się wydaje, ale niech się jeszcze inne dziewczyny
          wypowiedzą.
          A ja biorę ślub w Lizbonie we wrześniu:-)))
          • Gość: Maxima Re: dokąd na urlop-może jakieś propozycje??? IP: *.acn.waw.pl 14.06.02, 09:57
            Agul, no to gratulacje! Ja też myslałam, że jakbym brała jeszcze ślub to tylko
            za granicami naszego kraju, tylko nie bardzo wiem jak to się organizuje
            mieszkając w Polce.
            • Gość: agul Re: dokąd na urlop-może jakieś propozycje??? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 14.06.02, 09:59
              Dzięki! Jest to niestety dość uciążliwe, bo trzeba załatwić mnóstwo formalności
              w ambasadzie. Ale jak już się zdecydujesz/cie to służę radą:-) Widzisz, jak to
              jest - ja ci doradzam portugalię, aga kretę, bądź tu mądra nie? :-)
              • Gość: Maxima Re: dokąd na urlop-może jakieś propozycje??? IP: *.acn.waw.pl 14.06.02, 10:07
                Super, napewno się odezwę jak się zdecydujemy:) Jeśli mogę wiedzieć, to czy
                ceremonia zaślubin odbędzie się w kościele czy w urzędzie stanu cywilnego i czy
                świadkowie + rodzinka jadą z wami?
                • Gość: agul Re: dokąd na urlop-może jakieś propozycje??? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 14.06.02, 11:15
                  Dopiero to załatwiamy, z tego co się zorientowałam to slub będzie w ambasadzie
                  chyba, po to żeby mógl być po polsku. Nie będzie rodzinki - właśnie po to za
                  granicą, żeby uniknąć wielkiej fety i 1000 osób - bierzemy tylko świadkową i
                  jej narzeczonego i świadka z żoną, wieczorem idziemy pić Porto:-) oni zostają
                  jeszcze na niedzielę i wracają, a my zostajemy na tydzień miodowy:-)
                  A dla najbliższej rodziny zrobimy jakiś fajny obiad w kameralnej knajpce po
                  powrocie, żeby nie czuli się odrzuceni lub niekochani:-) Taki jest nasz pomysł.
                  • anexxa Re: dokąd na urlop-może jakieś propozycje??? 14.06.02, 11:20
                    agul, super pomysl. zycze udanej ceremonii i reszty
                    zycia tez:))

a co do pytania maximy: w zasadzie wszedzie znajdzie
                    sie cos do zwiedzania, ale chyba najwiecej nakrecie i w
                    portugalii.

xx.

ps ja smigam na mazury - mam mete nad samym jeziorem,
                    super dom, a zwiedzac niczego nie planuje:) tam sie
                    bedzie dobrze leniuchowalo:))) potem weekend w sopocie
                    z rooda - lecimy na morcheebe.
                    • Gość: agul Re: dokąd na urlop-może jakieś propozycje??? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 14.06.02, 11:25
                      Dzięki, anexxa:-)
                      Ja też najbardziej lubię Kretę i Portugalię, dlatego trudno tutaj poradzić co
                      lepsze.
                      Zazdroszczę ci tych mazur, uwielbiam...
                      I jeszcze bardziej morcheeby, która też uwielbiam, to będzie koncert z okazji
                      tej nowej płyty??
                      pzdr
                      • Gość: gAndzia Re: dokąd na urlop-może jakieś propozycje??? IP: *.se.com.pl 14.06.02, 11:35
                        Portugalie znam tylko z "Lisbon Story", ale Kretę gorąco polecam, albo w ogóle
                        Grecję, to kraj sródziemnomorski, który najbardziej lubię, bo wszystko jest
                        perfect - pogoda, jedzonko, przemili ludzie, zabytki. Ja w kazdym razie
                        wybieram się tam we wrześniu, już 5 raz:)

PS.agul, gratulacje:)))
                        • Gość: agul Re: dokąd na urlop-może jakieś propozycje??? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 14.06.02, 11:45
                          Dzięki, gAndzia:-)))
                          Ja tez kocham Krętę - jadę pod koniec czerwca na jakiś last minute na tydzień
                          bo inaczej zwariuję w tej w-wie..
                          ps
                          Bylas moze na oskarach kosmetyków wczoraj???
                          • Gość: gAndzia Re: dokąd na urlop-może jakieś propozycje??? IP: *.se.com.pl 14.06.02, 12:12
                            Gość portalu: agul napisał(a):

> Dzięki, gAndzia:-)))
                            > Ja tez kocham Krętę - jadę pod koniec czerwca na jakiś last minute na tydzień
                            > bo inaczej zwariuję w tej w-wie..
                            > ps
                            > Bylas moze na oskarach kosmetyków wczoraj???

Nie, agulko, nie byłam:)

• anexxa Re: dokąd na urlop-może jakieś propozycje??? 14.06.02, 11:47
                        tak tak, promuja charango. ale bedzie fajnie, jej;)

xx.
                        • Gość: agul Re: dokąd na urlop-może jakieś propozycje??? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 14.06.02, 11:51
                          To po powrocie proszę o relację:-)
                    • Gość: Maxima Re: dokąd na urlop-może jakieś propozycje??? IP: *.acn.waw.pl 14.06.02, 11:49
                      Ja dokładnie miałam taki sam pomysł, ale mój facet jakoś nie specjalnie się
                      zachwycił/w razie czego i tak postawię na swoim/. A jeśli chodzi o urlop to
                      myślę sobie, że Portugalia jest całkiem ok, pobyczyć się można na słoneczku
                      oraz jest też co zwiedzać. Kreta też mi się podoba, tylko w sierpniu tam ponoć
                      baaardzo upalnie a ja do 30 stopni wytrzymam, powyżej 30-stu to już myślę o
                      tym by się na Antarktydę przenieść:)
    • miriam_73 Re: dokąd na urlop-może jakieś propozycje??? 14.06.02, 13:54
      A ja bym sugerowała Cypr. Owszem Portugalia jest ładna, podobnie Kreta,
      najmniej podoba mi sie Ibiza. Cypr jest bardzo sympatyczny - polecam
      miejscowośc AGia Napa - są najładniejsze plaże. Można sobie wypozyczyc czy
      samochód czy skuter (ew. rower) - okolice są interesujące, koło AN jest Aqua
      Park, do innych miejsc na Cyprze, nawet na własną rękę blisko (warto się wybrac
      np. do Pafos czy w góry Troodos). Teraz dużo owoców, tanie alkohole (różne
      pyszne nalewki i wina). Nie jest aż tak zatłoczony jak Kreta.
      • Gość: agul Re: dokąd na urlop-może jakieś propozycje??? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 14.06.02, 14:00
        A mi się wydaje że z tych trzech miejsc to cypr jest najbardziej nudny, jest
        najmniej miejsc do zobaczenia i w ogóle jest jakoś nijak. A na krecie i w
        portugalii też można samochód skuter lub rower wypożyczyć, wypić tanie wino i
        najeść się po uszy pysznej sałatki greckiej lub rewelacyjnych paelli, pyyycha!
        • Gość: gAndzia Re: dokąd na urlop-może jakieś propozycje??? IP: *.se.com.pl 14.06.02, 14:06
          A ja polecam również Maltę. To niesamowite miejsce: ruch lewostronny jak w
          Anglii, jedzonko włoskie, słodycze tureckie, język jakby arabski, taki fajny
          miszmasz. Naprawdę nie myślałam, że nad morzem Sróddziemnym coś mnie jeszcze
          zaskoczy,a jednak tam jest inaczej:))) Duuużo do zwiedzania (kawalerowie
          maltańscy poszaleli architektonicznie:), można skoczyć (2 godzinki wodolotem)
          na Sycylię.No i ładne plaże, czyste morze i najlepsza w tym regionie woda do
          nurkowania:)
          • Gość: agul Re: dokąd na urlop-może jakieś propozycje??? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 14.06.02, 14:08
            Mmm.. nie byłam na malcie, a to brzmi tak kusząco:-) Może zamiast na kretę po
            raz kolejny pojadę sobie na maltę?? Drogo tam?
            • Gość: gAndzia Re: dokąd na urlop-może jakieś propozycje??? IP: *.se.com.pl 14.06.02, 14:16
              Nie, porównywalnie z innymi, nie tak tanio jak w Turcji, ale i nie drogo:)
          • Gość: Kajka Re: Dokąd na urlop (i do gAndzi) IP: 62.89.124.* 14.06.02, 14:19
            gAndziu zaskoczyłaś mnie informacją, że na Malcie są ładne plaże. Myślałam, że
            jedynym minusem Malty jest właśnie brak przyzwoitych plaż:-).
            Mogłabyś napisać w jakiej miejscowości taką plażę można znaleźć?

A tak ogólnie, to ja od Krety wolę Rodos (ma fajniejszy klimacik), ale
            faktycznie jest dużo mniejsza, więc mniej do zwiedzania. Macie Dziewczyny
            rację, że Grecja jest miejscem, do którego chce się wracać :)))
            • Gość: agul Re: Dokąd na urlop (i do gAndzi) IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 14.06.02, 14:35
              To ja w takim razie przemyślę sobie tą maltę - zakupię przewodnik i jak mi się
              spodoba, to zostanie mi jeszcze tylko przekonanie mojego mężczyzny, bo on tez
              zakochany jest w Grecji (nie tak jak we mnie, ale jednak;-)
              • agus7 Re: Dokąd na urlop (i do gAndzi) 14.06.02, 15:04
                A ja pozwolę sobie polecić Chorwację - zwłaszcza jeśli chcecie jechać własnym
                samochodem. Byłam tam w zeszłym roku i w tym planuje pojechać ponownie.
                Czyściutka cieplutka woda, która rekompensuje kamienisto-żwirowe plaże, tanio,
                ludzie przyjaźni, a do zwiedzania również mnóstwo - gorąco polecam Plitwickie
                Jeziora - cudo!!! Rozważamy też wyjazd do Hiszpanii na Costa Brava, odwiedzając
                m.in. Barcelonę i Andorę, ale to jednak trochę za daleko jak na samochód bez
                klimy...
                Życze Wam wszystkim wymarzonych urlopów!
                A.
              • Gość: gAndzia Re: Dokąd na urlop (i do gAndzi) IP: *.se.com.pl 14.06.02, 15:18
                To na pewno bedzie się czuł dobrze i na Malcie, bo podobny feeling:) Wyspa jest
                naprawdę super. Aha, zapomniałam o jeszcze jednej ciekawostce - na Malcie jest
                jeszcze wiecej katolików niż u nas! Tak, tak. W każdej wiosce kościół, na co
                drugim domu ceramiczna Madonna, a religijno-towarzyskie fiesty co dwa dni.
                Bardzo to malownicze, a turystycznie niekłopotliwe, poza koniecznością
                zakładania w kosciołach specjalnych szmatek zakrywających ramiona i nogi. Malta
                to właściwie archipelag - jest jeszcze wyspa Gozo i ze trzy mniejsze comino,
                cominetto i coś tam:), nie wszystkie zamieszkane.

PS. Ja byłam w miejscowości Mellieha i była tam b. ładna, piaszczysta public
                beach (z zakazem opalania topless:))
                • Gość: agul Re: Dokąd na urlop (i do gAndzi) IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 14.06.02, 15:27
                  Dzięki gandzia, jak się zdecyduję i uda mi się GO przekonać, to dam ci znać, to
                  może coś mi podpowiesz jeszcze? Szkoda z tą plażą, bo ja lubię topless:-) Ale
                  fajnie, że jest jakaś piaszczysta, bo na Krecie to już w ogóle o takie trudno.
                  Mmm.. już się nie mogę doczekać tego urlopiku - plaże, drinki, słońce,
                  lenistwo..
                  • Gość: Izabella Re: Dokąd na urlop (i do gAndzi) IP: *.vgernet.net 14.06.02, 20:36
                    Ja polecam poludnie Portugali!!! Cudowne wybrzeze, wspaniale plaze, pogoda
                    raczje gwarantowana, smaczne jedzenie mase rzeczy do zwiedzania jednym slowem
                    PORTUGALIA :)))
    • Gość: Xena Re: dokąd na urlop-może jakieś propozycje??? IP: *.acn.waw.pl 15.06.02, 16:25
      No, to ja wyskoczę z propozycją nietypową i trochę mniej oklepaną (wbrew
      pozorom), bo zasugureję wyjazd do Bułagarii. Wiem, że Bułgaria źle się kojarzy,
      ale wszystko zależy od tego, jak się do sprawy podejdzie. Odradzam
      zorganizowane wyjazdy nad Morze Czarne - nuda i towarzystwo handlujących
      Polaczków, którzy chcą sie obłowić tanim alkoholem. Najlepiej zdać się na
      samego siebie i żywioł. Zebrać 2-3 przyjaciół, polecieć do Sofii, tam wynająć
      samochód (najsensowniej nie w jakiejś międzynarodowej sieci typu Avis, tylko w
      lokalnej wypożyczalni - wynajem jest wtedy tani jak barszcz) i urządzić sobie
      malowniczy tour de Bulgaria po Pirynie, Rodopach, nad morze... Krajobrazy
      bajeczne, cudowne monastyry, miasteczka o tarasowej zabudowie, bardzo
      specyficzny klimat. Zwłaszcza polecam zagłębienie się w zamkniętą do niedawna
      przez ponad kilkadzisiąt lat rozległą, etniczną zonę wzdłuż granicy z Grecją
      (do dziś zresztą stacjonują tam kordony wojskowe, więc czasami mozna się poczuć
      jak w filmie wojennym) - niesamowite jest to zetknięcie się z zupełnie inną i
      jakby zatrzymaną w rozwoju cywilizacyjnym kulturą. Obowiązkowo zahaczyć o
      Melnik (malutkie, kamienno-piaszczyste miasteczko z najlepszym domasznym winem
      pod słońcem), a na koniec powylegiwać się kilka dni nad morzem (z dala od
      kurortów - czystsza woda i pełna swoboda). No i delektować się w pełni
      bułgarskimi specjałami (polecam banitzę, kaszkawał i musakę) i winami
      (najlepiej tymi regionalnymi i beczkowymi, z prywatnych winnic, sklepowe można
      sobie darować) bez nerwowego podliczania wydatków - nawet ze studenckimi
      funduszami można się tam poczuć jak krezus.
      Och, rozrzewniłam się pisząc ten post...
    • Gość: rossa Re: dokąd na urlop-może jakieś propozycje??? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 15.06.02, 17:05
      Moje ukochane miejsce na wypoczynek to grecki Peloponez. Należy tylko omijać
      wielkim łukiem Tolo (jedyne chyba miejsce na półwyspie, gdzie wysyłają turystów
      biura za to w ilościach więcej niż hurtowych. Samo Tolo jest śliczne, ale na
      jedniodniowy wypad, a nie miejsce pobytu).
      Wnętrze Peloponezu jest zupełnie dzikie- szutrowe drogi, stada kóz,
      staruszkowie ubrani na czarno sączący ouzo przed kawiarenkami, starzy ludzie
      rozmawiający z nami po angielsku pierwszy raz od wojny, cudne wąwozy,
      maciupeńkie klasztory, taniutkie wino domowej roboty, przyjacielscy ludzie,
      stoły zasłane ceratą pod drzewami w lokalnych tavernach- dla mnie marzenie.
      Z pewnością nie jest to propozycja dla osób spragnionych nocnego życia,
      dyskotek i kurortów, ale jeśli ktoś chce odpocząć od codziennego zgiełku- to
      tam to zrobi.
      Dodam, że popłynęliśmy promem z Wenecji do Patras (z samochodem) i potem
      zjeździliśmy półwysep. Ależ było pięknie....
    • Gość: Vikcia Re: do Agus- Chorwacja IP: *.pl 19.06.02, 15:19
      Wyciągam temat, bo rozważamy z moim facetem Chorwację. Agus, którędy (przez
      jakie kraje) jechałaś i ile Ci ta podróż zajęła? A, i gdzie nocowaliście po
      drodze- tak na chybił trafił się da ,czy trzeba coś rezerwować wcześniej?
      • rauser Chorwacja 19.06.02, 15:36
        Za pozwoleniem, ja też byłam w Chorwacji autem, trasa z noclegiem w Bratyslawie
        na kempingu i w Zagrzebiu takoż, później przez Plitvice, Knin (dzikie góry) do
        Splitu i dalej Jadranską magistralą na poludnie. Pól namiotowych w bród, kwater
        (szukaj napisu SOBE) też, nie trzeba rezerwować, chyba że macie jakies
        specjalne wymagania. Króciutko polecam: Dubrownik, cavtat, Biokovo k.
        makarskiej, wyspy Kornati, Płw. Peljesac, Trogir, Interior Istrii. Pozdrawiam.
      • agus7 Re: do Agus- Chorwacja 19.06.02, 15:49
        Mogę tylko potwierdzić słowa rauser - nocleg w Bratysławie, a na miejscu bez
        problemu znaleźliśmy kwaterę. Tyle że my nie jechaliśmy tak daleko na południe
        (brak klimy w samochodzie!), a tylko do Crikvenicy - nam się podobało :) no
        oczywiscie na miejscu urządzliśmy sobie wycieczki. A - w Bratysławie
        nocowaliśmy w akademiku na ul. Racianskiej - 200 SK od osoby. Generalnie
        wyjeżdzaliśmy o 5:00 rano żeby nie jechać w upale i spokojnie jadąc byliśmy 1.
        dnia ok. 14:00 w Bratysławie, a drugiego dnia o tej samej porze - na miejscu. W
        sumie to było jakieś 1.250 km z Warszawy. Jechaliśmy trasą katowicką, potem
        kawałeczek przez Czechy, dalej Słowacja, Austria (okolice Wiednia), Słowenia i
        Chorwacja. Juz się nie mogę doczekać żeby znów tam pojechać! :)))
      • Gość: Vikcia Re: Chorwacja IP: *.pl 19.06.02, 15:57
        Dziewczyny, a mogłybyście mi tak w przybliżeniu podać ile Was taki wyjazd
        kosztował (i za jak długo)? A na miejscu też nic nie rezerwowałyście? Nas by
        interesował taki wyjazd w końcu września- tak na zakończenie i, jako, że
        wcześniej mamy inne pomysły, chcemy, żeby było w miarę tanio, mysleliśmy o last
        minute, ale jakoś nie mamy zaufania i w sumie tak "na dziko" byłoby najlepiej.
        • Gość: damona Re: Chorwacja IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.06.02, 16:08
          jesli moge sie wtracic, to tez bylam w Chorwacji ale pociagiem. Kupilismy bilet
          open i dojechalismy do Zagrzebia. Potem autobusem na Krk.
          Nocowalismy na kempingu, ale jak sie potem okazalo mozna w tej cenie znalezc
          mieszkanie do wynajecia.
          Bylismy 2 tyg. w sierpniu i zaplacilismy ze wszystkim po ok. 800 zl. na os.
          Oczywiscie jest to wersja wyjazdu studenckiego, więc wypad do restauracji co 2
          dni. Nie szalelismy jesli chodzi o wydawanie kasy.

• agus7 Re: Chorwacja 19.06.02, 16:28
          Jeśli chodzi o mnie - wyjazd 2-tygodniowy dla 2 osób, podczas którego niczego
          sobie nie żałowaliśmy - WSZYSTKIE wydatki, w tym zakupy typu złoty krzyżyk,
          prezenty dla rodzinki, no i oczywiscie benzyna, opłaty drogowe, jedzenie,
          kwatery itd. itp. - ok. 3.000 zł. Na obiady chodziliśmy codziennie do
          restauracji/barów, a śniadania i kolacje robiliśmy sobie sami.
        • Gość: Vikcia Re: Chorwacja IP: *.pl 19.06.02, 16:33
          Dzięki wielkie! Jeszcze tylko jedno- czy rezerwowałyście noclegi wcześniej, czy
          nie było problemu ze znalezieniem czegoś na miejscu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka