Gość: lola IP: *.acn.waw.pl 15.03.05, 16:20 dziewczyny poczytajcie sobie o tym occie :)ja sama zaczynam go stosowac za kilka dni>:)) f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=840726&id_f=12 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lola Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: *.acn.waw.pl 15.03.05, 16:26 a tak w ogole to uwielbiam to forum:)ile tu sie rzeczy ciekawych dowiedzialm:)i jak mozna dbac o skore tanimi i sprawdzonymi naturalnymi preparatami:)jutro marsz do sklpeu po ocet jablkowy i oliwe;)i zaczynam kuracje od zewnatrz i wewnatrz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suselka03 Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: *.petrus.com.pl 15.03.05, 17:03 jakos sceptycznie podchodze do tych rewelacji, moze jakis lekarz sie wypowie? czy to naprawde nie jest szkodliwe, tak naczczo.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: *.acn.waw.pl 15.03.05, 17:05 hmm no nie wiem jesli tyle osob probowalo a zreszta to sa zwykle jabkla sfermoentowane;)to natura ma nam szkodzic?watpie..ale decyzja jest indywidualna.. Odpowiedz Link Zgłoś
wino_porzeczkowe Re: OCET JABLKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) 15.03.05, 17:25 Ja używam zewnętrznie. Wymieszałam w proporcji 1:1 z wodą,, wlałam do butelki i stosuję jako tonik. Śmierdzi przeraźliwie, ale cera jest po tym dosć gładka. Ostatnio miałam tonik Garniera i tak koszmarnie czuć było denaturatem, że wylałam z pół butelki. Obrzydlistwo ;/ To przynajmniej naturalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: OCET JABLKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: *.acn.waw.pl 15.03.05, 17:29 w tym watku co podalam sa wlasnie podane jak stosowac wewnetrznie ale i zewnetrznie;)polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manola Re: OCET JABLKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: *.crowley.pl 15.03.05, 18:06 ??? Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa picie octu? Nie dziekuje 22.03.05, 16:00 Moja ciotka sie tak odchudzala- pijac ocet wlasnie. po 3 miesiacach stwierdzono u niej bialaczke szpikowa, a po nastepnych 2 juz nie zyla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia Re: picie octu? Nie dziekuje IP: *.acn.waw.pl 22.03.05, 17:21 hmm i co akurat po tym jak pila ocet jablkowy nabawila sie bialaczki??? Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa Tak mysle i nie zamierzam sprawdzac na sobie 23.03.05, 10:01 Ale jak Ty koniecznie chcesz to spróbuj i podziel sie wrazeniami :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiek_asiekowaty Re: Tak mysle i nie zamierzam sprawdzac na sobie IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 23.03.05, 10:20 Możew to też kwestia ilości - łużeczka dziennie nie powinna zaszkodzić, przecież alkoholu sie chleje ile wlezie, a to bardziej szkodliwe na pewno. I jak wspominałam - może ważne jest też, jaki to ocet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiek_asiekowaty Re: picie octu? Nie dziekuje IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 22.03.05, 17:31 Może spirytusowy piła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MalaMi czy nie ma reakcji z pigulkami?? IP: *.icpnet.pl 15.03.05, 18:07 tj nie oslabia wchlaniania? Odpowiedz Link Zgłoś
polojama Re: czy nie ma reakcji z pigulkami?? 15.03.05, 19:57 a jak go zrobić samemu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola przepis ale mzona go kupic w sklepie. IP: *.acn.waw.pl 15.03.05, 20:04 podalam na gorze link i tam jest caly watek o tym wiec jest i przepis:)wystarczy sprwdzic;)ale mozna go kupic w sklepie 2-5zl:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: *.acn.waw.pl 15.03.05, 23:54 up Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dagny Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.05, 09:13 kupiłam ocet 6% jabłkowy "Primus" ale nie wiem czy jest na spirytusie.Niech ktoś poda te "pewne" octy jabłkowe- nie będace na spirytusie. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) 16.03.05, 09:57 Ano własnie, te sklepowe to są w większości octy spirytusowe, które dla zdrowia nie są obojętne. Natomast te robione domowym sposobem, to całkiem co innego. Najprostszy przepis na zrobienie znalazłam na Wirtualnej Polsce - oto on: Ocet jabłkowy - wygładza skórę, poprawia metabolizm. Działa skuteczniej niż niejeden preparat odchudzający - Przez pół roku pij na czczo 1 szklankę wody z jedną łyżeczką miodu i 2 łyżeczkami octu jabłkowego. Starsze osoby powinny pić w czasie posiłku 1 szklankę wody z 1 łyżeczką octu jabłkowego i połową łyżeczki miodu. Przepis na ocet jabłkowy: Umyj jabłka, nie obieraj ich ze skórki, pokrój na kawałki, wrzuć do naczynia. Zalej posłodzoną, przegotowaną wodą (1 łyżeczka cukru na litr), tak by zakryła jabłka. Naczynie przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Po 4 tygodniach przesącz ocet przez sitko i wlej do butelek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: *.acn.waw.pl 16.03.05, 10:19 ale to az 4tyg!!!!a mi zalezy teraz..ponoc mozna dobre kupic te octy jablokowe mzoe w sklepie ze zdrowa zywnoscia:) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) 16.03.05, 10:37 W moim mieście w slepach ze zdrową żywnością nie znalazłam żadnego niespirytusowego octu :-(( Dlatego jabłka już kupiłam i biorę się do robienia. A tak na szybko, to na innym forum dziewczyny polecają tabletki: Aplefit (cena gdzieś tak do 30 zł za 100 tabletek - bierze się podobno 2-3 dziennie), a także cidrex - cena ok. 13 zł za 60 tabletek. No i tak myślę o tym Cidrexie. Czy któraś z was stosowała? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: *.acn.waw.pl 16.03.05, 10:41 od wczoraj lykam aplefit..cena prawie 29 (wawa)i juz jest chyba chce mi sie mniej jesc a mzoe sobie to wmowilam:)nio i rewolucja zoladkowa zapewniona;)zobaczymy ale i tak ocet chyab zdrowszy:)pozdrawaim Odpowiedz Link Zgłoś
dankajurga Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) 17.03.05, 23:10 Stosowałam Cidrex bez Zadnego efektu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: 194.63.135.* 16.03.05, 14:08 No padnę za chwilę:))))))))))) Dziewczyny, zdecydujcie się czy natura czy tabletki!!!!!!! Octy robię sobie zawsze domowym sposobem i są przepyszne , dodawane do sałatek (i ponownie mogę napisać, ileż to dał mi WEGETARIANIZM!) Ocet jabłkowy może zmienic lekko smak jesli włożymy do niego, np.gałązkę rozmarynu, albo kilka owoców dzikiej róży. generalnie tamten przepis na ocet jesy optymalny, ja dodaję też 2 łyzki miodu na 1 l wody.fermentuje to około 2-3 tygodnie, zalezy od pogody, potem przecedzam , przelewam przez gazę , do ciemnej butelki, coś do zapachu(np. romaryn, albo mieta) i stoi sobie spokojnie zakorkowany w lodówce. Nie piłam go nigdy osobno, ale do sałatek nikt jeszcze nie wymyslil lepszego dodatku:) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) 16.03.05, 15:44 Osobiście wolę do sałatek ocet balsamiczny, a mięska też nie jadam :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dagny Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.05, 13:42 Zadzwoniłam do producenta- zapewnia że ocet jest jabłkowy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: selena Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: *.kom / *.kom-net.pl 16.03.05, 14:44 szczerze mowiac to od tego mozna dostac bialaczki.i taka jest prawda.a ja od brania tabletek "Cidrex"[zawiera wlasnie ocet jablkowy]przez jakis miesiac,mialam b.zle wyniki krwi ,nabawilam sie pewnego schorzenia krwii lekarz dowiedziawszy sie co bralam opieprzyl mnie solidnie.po odstawieniu parametry wrocily do normy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suselka Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: *.petrus.com.pl 16.03.05, 14:59 selena, Twoja wypowiedz to chyba pierwsza krytyczna. Wprawdzie nie ocet, a tabletki. Ja dalej mam watpliwosci, chociaz chetnie bym skorzystala, ale chcialabym miec pewnosc ze picie octu jablkowego nie ma zadnych zlych skutkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: selena Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: *.kom / *.kom-net.pl 16.03.05, 15:07 ja tylko pisze to co przeszlam na wlasnej skorze-dla mnie to jest glupota ale jak ktos chce narazac siebie to mi wisi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.05, 15:36 dokladnie mozna dostac bialaczki od tego octu ja tez radze uwazac!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) 16.03.05, 15:53 Należy odróżnić ocet robiony na spirytusie, którego picie, szczególnie w większych ilościach, faktycznie może być bardzo szkodliwe, od octu powstałego w wyniku naturalnej fermentacji. Zdecydowana większość octów gotowych jest na spirytusie. Tu wspomniał ktoś o 6%, producent zapewnia że z jabłek. Pewnie i z jabłek, a te 6% to zapewne właśnie spirytus. I jest to całkiem inny ocet od tego powstałego w wyniku fermentacji jabłek z cukrem, czasem z dodatkiem drożdży. Czy pijąc sok z kiszonej kapusty również obawiacie się białaczki? A sok z kiszonych ogórków lubicie? Ocet octowi nierówny. Co do tabletek typu aplefit i cidrex, nie mam zdania, nie stosowałam, więc nie wiem. Natomiast naturalny ocet jabłkowy znam i nie dostrzegam w nim minusów. No chyba, że ktoś wypije naraz wiadro, ale to i czysta woda wypita w tej ilości może zaszkodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: *.acn.waw.pl 16.03.05, 16:06 hmm..kupialm dzis ocet ale wszedzie jest taki tylko 6%!wiec to chyab nie o to chodzi:(teraz popolykam sobie aplefit i sama zrobie taki ocet.za miesiac bedzie ok:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiek_asiekowaty Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 16.03.05, 16:20 Faktycznie ocet jest niezdrowy, bo podobno zabija czerwone krwinki, ale to chyba ten spirytusowy, a nie jabłkowy np. Co do jabłkowego z 6% - może robią ocet na jabłkach, a potem dolewaja spirytusu? A może właśnie w yniku fermentacji ten spirytus powstaje...? Nie krzyczcie, jeśli głupoty piszę, nie jestem dobra z chemii. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) 16.03.05, 16:25 Też mam w domu ten 6-procentowy, powstały (jak zapewnia producent) z soku jabłkowego w wyniku naturalnej fermentacji. Po otwarciu śmierdzi jak zwykły ocet spirytusowy. Ten robiony domowym sposobem ma zupełnie inny zapach. Własnie - zapach, a nie smród. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: 194.63.135.* 16.03.05, 16:25 to jest tak -------> ten ocet domowym sposobem fermentowany przypomina lekko ten moment przy "robieniu wina", kiedy wino w balonie lekko kwaśnieje czyli frmentuje. Tylko, że w winie ten moment się przetrzymuje i wino stoi dalej, poza tym ma dodatek drożdzy winnych,w occie tego nie ma, w momencie fermentacji kończy się jego "stanie"...Nie wiem , swoją drogą, jakby ten cet jabłkowy postał ze 3-4 miesiące , to może by z tego wyszedł jakiś "bełt", ale słyszał kto o winie jabłkowym???? Zresztą, warto jeszcze coś o occie winnym dodać-------->:)))))))Jak go przetrzymamay, to się niezle wstawimy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: 194.63.135.* 16.03.05, 16:27 Oczywiście, pisząc wino, mam na mysli półprodukt, czyli owoce zalane wodą i odrobinę drożdzy:) Odpowiedz Link Zgłoś
asiek_asiekowaty Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) 16.03.05, 16:30 Ja słyszałam o winie jabłkowym, podobno nawet jest dobre. ;) Co do octu - moje toto robi się dopiero drugi dzień, póki co pachnie ładnie: po prostu jabłkowo, ale też nie czuć jeszcze smaku octu, tylko taki raczej ostrzejsszy sok jabłkowy. Zobaczymy za miesiąc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: 194.63.135.* 16.03.05, 16:33 O, to jeszcze musi stać:)))) ze dwa tygodnie. Najlepiej fermentuje latem, a już szczególnie , kiedy jest burzowo:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) 16.03.05, 16:42 Klaro, wspomniałaś, że do robionego octu dodajesz też miód. No własnie, to i miód i cukier, czy ty dodajesz tylko miód? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: 194.63.135.* 16.03.05, 17:02 Ja to robię tak, ze na litr wody biorę około 3 dag. cukru i 1,5-2 łyżki miodu (miód nadaje lepszy smak, ale sam miód to by to dosyć sklarował i dlużej by to wszystko trwało, także lepiej dodać też cukier) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) 16.03.05, 17:11 Dziękuję i pozdrawiam :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e. Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: 217.153.179.* 22.03.05, 11:16 A czy cydr nie jest przypadkiem winem jabłkowym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lutka Ocet czy winagret? IP: *.dip.t-dialin.net 20.03.05, 17:36 Zafascynowana czytam Wasza dyskusje na temat octu jablkowego i jego zbawiennego dzialania w diecie i zastanawia mnie jedna rzecz. Używam tzw. winagretów już od dawna do sałatek, czasem gotowania- zwykłego winnego lub balsamicznego i nie mam żadnych kłopotów z wagą, choć uwielbiam jeść i czasem pochłaniam takie ilości... Nie wiem czy w Polsce nazwa winagret jest używana, bo mieszkam poza. W Niemczech i zwłaszcza krajach europy południowej(diety śródziemnomorskie), winagrety w diecie to najnormalniejsza rzecz na świecie, ja sercowo związana jestem akurat z hiszpańską :) mniam mniam. Ocet jako produkt chemiczny nie ma prawa pojawić się w branży spożywczej, ewentualnie jako środek czyszczący w drogeriach, ale opakowań nie sposób pomylić ;) Ostatecznie colą podobno też można nieźle czyścić, ale nie popadajmy w histerię. Po prostu w diecie wszystkiego należy używać z umiarem. Winagret (po hiszpańsku vino agrio= cierpkie wino) to produkt spożywczy, wytwarzany drogą fermentacji najróżniejszych owoców, od których zależy aromat. Po prostu jest to trochę inny typ fermentacji od wina. Wydaje mi się, że owe procenty o których mówicie, to nie spirytus tylko stężenie kwasu powstałego z naturalnej fermentacji, czyli takie zepsute wino ;) - uważnie przestudiowałam butelki moich winagretów- w Waszym wypadku jabłeczne (złe skojarzenia z jabolem na bok proszę, zdaje się że mowa tu o zdrowiu ;) Nie znam dokładnego procesu fermentacji, ale winagrety powstają z mieszanki tzw. gorzałki (oczywiście jak ktoś przegnie to śliwowica też szkodzi ;) z winem, poddane dalszym technologiom uzdatniania do spożycia. Co prawda nigdy nie kupowałam winagretu w Polsce, ale mało prawdopodobne mi się wydają mieszanki ze spirytusem, łatwiej uwierzę w niepoprawne tłumaczenie produktów zagraniczych. Przecież coś o takim smaku na pewno nie uszlachetni diety, a jak by było szkodliwe dla zdrowia, nie zostałoby dopuszczone do branży spożywczej. Osobiście winagretu/"octu" nie piję z wodą, bo nie mam potrzeby (jakbym schudła, to bym zniknęła, a kochanego ciałka nigdy nie za wiele, przynajmniej w moim wypadku), ale z doprawiania potraw winagretem na pewno nie zrezygnuję. Chyba najprościej będzie jak uważnie przestudiujecie skład Waszych "octów" jabłkowych. Dla znających niemiecki polecam stronę producenta mojego ulubionego ;), jest tam też trochę historii i o właściwościach octu przygotowywanego wg tradycyjnych receptur. www.hengstenberg.de/index.php/start/magazin/ernaehrung/er_tipps_essig1/? www.hengstenberg.de/index.php/start/produkte/essig_oel/delikatessessige/? Wydaje mi się, że całe zamieszanie wynika z tego, że ocet spożywczy nie jest zadomowiony w polskiej kuchni, tak jak w innych, w tym wspomniane słynne zdrowe śródziemnomorskie (chociaż marynowane grzybki- ach uwielbiam). Mam nadzieję, że nikt nie posądzi mnie o kryproreklamę i próby samobójcze z powodu zażywania "octu" w postaci sałatkowej ;) Serdecznie pozdrawiam, Lutka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lutka Re: Ocet czy winagret? IP: *.dip.t-dialin.net 20.03.05, 17:57 Dla jasności- jestem za używaniem winagretu w kuchni, do potraw, z umiarem i rozsądkiem. Co do picia nawet rozcieńczonego codziennie na czczo.. sama nie wiem. Mam wrażenie, że powstaje jakiś zabobon o eliksirze piękności i podchodzę do tego sceprycznie ze wzgędu na śluzówkę żołądka. Ostatecznie winagret/"ocet" jest kwaśny, a z tego powodu na czczo nie zaleca się nawet soków owocowych. Szanujcie swoje żołądki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ganja_luki Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: *.gov.pl 23.03.05, 14:31 To 6 % to KWASOWOŚĆ octu, nie alkohol! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sandra Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: 80.51.249.* 16.03.05, 17:26 Ale konkretnie, co ten ocet robi i dlaczego? Jaka jest jego druga strona działania? Jak wiadomo kazda rzecz ma dwojakie dzialanie. Nawet gruszka. Tylko "pozotywna" strona np. przy gruszce jest mocniejsza. Wiec skąd w ogole taki pomysl na ten ocet? Skad sie wywodzi? Jakie jest jego dzialanie na dłuższa mete? I jak jest po dluzszym stosowaniu...po pół roku, po roku, po dwoch latach? Pozdrawiam Sandra www.harmonny.pl GG: 19735 sandra@namyslow.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sandra Konkretnie IP: 80.51.249.* 16.03.05, 17:32 Magiczny ocet jabłkowy Od dawna znane są jego niezwykłe właściwości lecznicze i odchudzające. W poradnikach alternatywnego leczenia można znaleźć kuracje octowe, stosowane przy grzybicy, chorobie lokomocyjnej, kaszlu, zapaleniu stawów, trądziku. Zwolennicy magicznych właściwości octu jabłkowego zaś twierdzą, że lista chorób, przy których pomocna jest terapia octowa, zaczyna się na literę B (bezsenność), a kończy na Z (zęby, zgaga). Nie ma naukowego potwierdzenia, że ocet jabłkowy rzeczywiście pomaga na wszelkie dolegliwości, nie ulega jednak wątpliwości, że dodanie octu jabłkowego do mięsa sprawia, że zawarte w nim składniki odżywcze są lepiej przyswajalne, że jest on wspaniałym i tanim środkiem dietetycznym przyspieszającym spalanie tłuszczów. Ponadto: oczyszcza organizm z zastarzałych złogów, poprawia trawienie i wchłanianie żelaza, hamuje apetyt. W medycynie ludowej jest powszechnie stosowany przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość potasu. Powinny go więc stosować zwłaszcza osoby, u których występuje niedobór tego pierwiastka. Można to rozpoznać po następujących objawach: osłabienie pamięci, wrażliwość na zimno, podatność stóp na odciski, skłonność do zaparć, podatność na przeziębienie, częste swędzenie skóry, psucie zębów, występowanie pryszczy, drgawki powiek, kurcze mięśni nóg w nocy, bezsenność, bóle w stawach. Potas odgrywa ogromnie ważną rolę w organizmie. Jest niezbędny dzieciom do wzrostu, opóźnia stwardnienie naczyń krwionośnych, a więc przeciwdziała procesom miażdżycowym, działania antyseptycznie. Ludzie starsi potrzebują dwukrotnie więcej potasu niż młodsi. Ocet jabłkowy nie jest zalecany wrzodowcom. Od niedawna ocet jabłkowy można kupować w butelkach o pojemności 200-250 ml (jest produkowany przez krajowe wytwórnie, albo importowany z Niemiec). Nie fałszowany ocet jest oznakowany zielonym liściem ogórka i białym napisem "bio- ocet". Ocet jabłkowy można też przygotować w domu. Podajemy dwa przepisy na jego sporządzenie. Jeden, bardziej pracochłonny, jest starą, oryginalną receptą, drugi - uproszczony. Przepis prababci Z umytych jabłek wyciąć zepsute lub robaczywe części, owoce zmiażdżyć lub zetrzeć na tarce. Można zużyć również skórki z jabłek oraz resztki pozostałe podczas sporządzania kompotu. Miazgę tę umieścić w szklanym naczyniu i zalać ciepłą, przegotowaną wodą w ilości pół litra na 0,4 kg miazgi. Na każdy litr wody dodać 100 g miodu lub cukru, a w celu przyspieszenia fermentacji - do 10 g drożdży piekarniczych i 20 g suchego razowego chleba. Odkryte naczynie trzymać w ciepłym miejscu w temp. 20-30oC. Miazgę należy 2-3 razy dziennie pomieszać drewnianą łyżką, po dziesięciu dniach zlać wszystko do woreczka z gazy. Odciśnięty sok przecedzić ponownie do naczynia z szerokim otworem. Na każdy litr soku można dodać 50-100 g miodu lub cukru i co jakiś czas mieszać. Potem przykryć naczynie gazą, trzymać w ciepłym miejscu w celu przeprowadzenia drugiego stadium fermentacji. Jest ona zakończona, gdy płyn się uspokoi i przybierze jasny kolor. W zależności od jakości soku ocet jabłkowy będzie gotowy do użytku po 40-60 dniach. Wtedy przelać go do butelek, wykładając lejek gazą. Butelki szczelnie zakorkować i zalać woskiem lub lakierem, trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu. Uproszczony sposób przygotowania octu Obierzyny ze zdrowych jabłek włożyć do szklanego naczynia, zalać słodzoną przegotowaną wodą w proporcji jedna łyżka cukru na jedną szklankę wody. Zawiązać naczynie płótnem. Po 3-4 t [ze strony www.kulinaria.pl] Sandra www.harmonny.pl GG: 19735 sandra@namyslow.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lutka Re: Konkretnie IP: *.dip.t-dialin.net 20.03.05, 17:49 Bardzo dobry post. Skąd pochodzi ten tekst? Pozdawiam, Lutka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morgana orelia IP: *.techsys.pl / 81.210.124.* 24.03.05, 10:10 ja kupilam w supermarkecie ocet firmy orelia ale nie ma tam zadnego odnosnika do internetu moze ktos stosowal taki ocet i i napisze czy to jest bezpieczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sandra OCET JABLOKOWY - Cidreax - Ważne! IP: 80.51.249.* 16.03.05, 17:35 CIDREX Ocet jabłkowy CIDREX to naturalny środek wspomagający odchudzanie. Głównym składnikiem preparatu jest ocet jabłkowy, który pobudza procesy trawienne, dzięki czemu wspomaga usuwanie zbędnego tłuszczu z organizmu. CIDREX polecany jest głównie osobom bezskutecznie walczącym z nadwagą. Nadwaga to z roku na rok coraz powszechniejszy problem. Z pozbyciem się zbędnych kilogramów boryka się aż 40% ludzi. Większość z nich próbuje odchudzać się za pomocą cudownych diet czy głodówek. Ich efekty niestety nie są długotrwałe, gdyż w większości przypadków kończą się tzw. efektem jo-jo, który w znaczący sposób destrukcyjnie wpływa na psychikę osoby otyłej. W takich sytuacjach warto skorzystać z naturalnych, znanych od lat metod wspomagających odchudzanie, które powodują utratę zbędnych kilogramów bez stosowania drastycznych diet. Jednym ze sprawdzonych sposobów jest wzbogacenie jadłospisu w ocet jabłkowy, którego właściwości lecznicze odkryto już w starożytnym Egipcie. Kleopatra zażywała rozcieńczony wodą ocet jabłkowy po każdej obfitej uczcie kulinarnej, dzięki czemu słynęła ze wspaniałej figury i dobrego zdrowia. W occie jabłkowym znajduje się około 20 najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów. Jedną z najcenniejszych jest pektyna, która pozytywnie wpływa na procesy trawienne, obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia stan naczyń krwionośnych. Drugi ważny składnik - witamina E - uważana jest za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. !!!!! Nie wszyscy jednak mogą stosować ocet jabłkowy w czystej postaci, gdyż nie pozostaje on obojętny dla żołądka. Dlatego CIDREX jest unikalnym preparatem, ocet jabłkowy zamknięty jest w kapsułkach. Taki produkt nie oddziałuje już negatywnie na żołądek. CIDREX dodatkowo wzbogacony jest kelpem czyli ekstraktem z alg morskich, odznaczającym się dużą zawartością jodu. Preparat ten zawiera też witaminę B6, olej z kiełków pszenicy i z nasion soi oraz lecytynę. Dzięki takiemu składowi CIDREX nie tylko skutecznie redukuje wagę, ale również reguluje procesy trawienne, usuwa złogi i oczyszcza organizm z toksyn. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu i normalizuje krążenie żylne, co ma znaczący wpływ na poprawę pracy układu sercowo-naczyniowego. [ze strony www.harbapis.nazwa.pl] Sandra www.harmonny.pl GG: 19735 sandra@namyslow.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sandra Ocet jabłkowy IP: 80.51.249.* 16.03.05, 17:36 Czyli faktycznie ten ocet moze byc ok. Tylko mam watpliwosci, czy stosowanie go na dluga mete jest ok. Bo przez miesiac, dwa, trzy ok. Pozdrawiam Sandra www.harmonny.pl GG: 19735 sandra@namyslow.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sandra Ocet jabłkowy IP: 80.51.249.* 16.03.05, 17:40 Myśle o żołądku. Na dluzsza mete intuicyjnie mi sie nie podoba. S. www.harmonny.pl GG: 19735 sandra@namyslow.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola wczesniej podalam linka... IP: *.acn.waw.pl 16.03.05, 17:44 hmm na poczatku podalam link ,kobiety opisuja ile stosuja ocet i jakie potem sa efekty:)wejdz i poczytaj:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Weszlam Re: wczesniej podalam linka... IP: 80.51.249.* 16.03.05, 18:01 Poczytalam :-) S. www.rozmowy.all.pl GG 19735 sandra@namysow.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sandra Ocet jabłkowy IP: 80.51.249.* 16.03.05, 18:12 Monika Temat: Czy ocet jabłkowy jest bezpieczny? wyslane przez Monika dnia 2004-10-08 12:16:27 [przegladarka] -------------------------------------------------------------------------------- Kochani, słyszałam że ocet jabłkowy jest rewelacyjny i mozna szybko zrzucic 3- 4kg. Ale czy JEST BEZPIECZNY ??? Przecież to w końcu ocet... Ania Temat: Re: Czy ocet jabłkowy jest bezpieczny? wyslane przez Ania dnia 2005-02-17 21:05:34 [przegladarka] -------------------------------------------------------------------------------- witaj monika czy ocet jablkowy jest bezpieczny?wiesz ja go stosowalam pilam go rano na czczo w szklance wody z lyszka miodu i 2 lezeczkami octu nastepnie przed jedzeniem i to trfalo miesiac i powiem tobie ze efekty byly bo schudlami nie chcialo sie jesc Niestety nie ciagnelam tego dluzej bo moj organizm przestal to tolerowac zaczely sie bole zoladka i slusznie.stalam sie oslabiona..poniewaz ocet zabija krwinki czerwone i obniza cisnienie a to bywa niebezpieczne na razie [z jakiegos forum] Sandra www.harmonny.pl GG: 19735 sandra@namyslow.com Odpowiedz Link Zgłoś
asiek_asiekowaty Re: Ocet jabłkowy 16.03.05, 22:52 Pytanie, czy te krwinki zabija ocet spirytusowy czy jabłkowy też? Poza tym ja na pewno nie piłabym tego kilka razy dziennie, przed posiłkami, może raz dziennie wystarczy i jest bezpieczne? Odpowiedz Link Zgłoś
wessna Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) 16.03.05, 19:45 a czy ktoś słyszał o tym że taki ocet wciera się w skórę z rozstępami i one znikają? bo wyczytałam na forum właśnie taki przepis na rozstępy i ciekawi mnie czy ktoś mam jakieś doświadczenia z tym związane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karo Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: *.adsl.tele2.no 16.03.05, 23:42 30-06-99 Uwaga na ocet! Polskie Zrzeszenie Producentów Octu wprowadziło znak "bio-ocet" dla naturalnego octu produkowanego przez skupione w nim wytwórnie. Ma on kształt zielonego liścia ogórka z z białym napisem "bio-ocet". Dzięki nowemu znakowi konsumenci zyskają pewność, że spożywają naturalny produkt, a nie szkodliwy roztwór kwasu octowego. Octownicy starają się w ten sposób zapobiec nieuczciwej konkurencji ze strony fałszerzy octu, którzy rozcieńczają esencję octową i sprzedają ją jako naturalny ocet spirytusowy, którego sprzedaży zabraniają polskie przepisy. to cytacik z gazetki.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola ocet na wiele wlasciwosci:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 23:57 ja chyba jednak sprobuje tylko kupialm 6%i on pojdzie na salatki bo to chyba nie o to chodzi..natomiast czytalam ze ocet dziala dobrze walsnie na cellulit i rozstepy jak sie go wciera...ja zaczynam stosowac terapie oliwka na cialo i twarz z innego watku i narazie biore aplefit ale od wczoraj mam niezly roztroj zoladka ale jesc mi sie chce mniej..zreszta jak wyzej ktos napisal ze dostarcza on potasu a ja musze brac potas bo mi wypada platek zastawki czyli mam problemy z sercem to nie dosc ze pomzoe mi na serducho to jeszcze pomoze zrzucic z 5kg zeby wrocic do mojego 53kg:)pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: *.acn.waw.pl 17.03.05, 12:26 up Odpowiedz Link Zgłoś
wer0nka Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) 17.03.05, 15:58 No nie babeczki! Ocet jabłkowy toż to też ocet! Podobno zwykły spirytusowy może byc przyczyną białaczki. Nie rozumiem jak można tak ryzykować zdrowie nawet życie. Może lepiej zjeść zamiast kolacji kilka kwaśnych jabłek... np. szara renta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sandra Ocet jabłkowy IP: 80.51.249.* 17.03.05, 17:46 Zapoznałam sie z kilkoma tekstami na temat octu jabłkowego. I na ich podstawie pisze, iz ocet jabłkowy faktycznie moze pomoc, ale... Na pewien czas. Czyli jesli stosuje sie go w malych ilosciach, przez niedlugi okres [miesiac, moze dwa, moze najwyzej trzy] w ilosciach - 1-3 łyzeczki na szklanke. Jesli stosuje sie go regularnie to moze dojsc do niemilych doznań, tak jak gdzie wyczytalam - problemy z żołądkiem. Praca nad figura, odpowiednia waga ciała to praac systematyczna. Nawet jesli dzieki kuracji octem jabłkowym dojdzie sie do wagi [dajemy na to po 6 tygodniach] to pozniej, by ja utrzymac trzeba po prostu dbac o odpowiednia diete. Takze warto od razu poswiecic czas na diete, ktora bedzie inna dla każdego. Poza tym, ocet ma odczyn kwasny. Nasz organizm ma odczyn zasadowy i do tej zasadowosci zawsze potrzebuje dążyć. Jesli organizm jest zakwazsony dochodzi do zniszczen, chocby stawow, kości. Jezeli ktoras ze stosujacych ma nadkwasote to tymbardziej powinna uwazac, bo moze jej to bardziej zaszkodzic niz pomoc. Osobom ,ktore maja niedostatek kwasów w zoladku ,faktycznie na poczatku taka kuracja moze sluzyc, ale gdy dojdzie sie juz do odpowiedniego stanu, to nalezy kuracje przerwac. Gdybym miala potrzebe zastosowac jakas kuracje i ocet bylby mi do tego potrzebny to na krotka mete nie mialabym nic przeciwko, ale tylko na konkretny okres. Ale uwazam, ze jesli sie o siebie dba to nie ma potrzeby stosowac takich kuracji. Pozdrawiam Sandra www.harmonny.pl GG: 19735 sandra@namyslow.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bromba Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: 80.72.38.* 17.03.05, 22:37 Dużo informacji o occie jabłkowym znalazłam w Googlach - wystarczy wpisać ocet jabłkowy i już wyskakuje cała masa stron z wiadomościami - z bardzo krzepiącymi wiadomościami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola OCET DOBRY NA WSZYSTKO???:)))tak:) IP: *.acn.waw.pl 17.03.05, 23:46 no tu jest duzo o occie!!on jest praktycznie na wszystko:)przeczytajcie;) www.gastronomie.pl/produkty/ocetjablkowy/ocetjablkowy.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola 6%taki mzoe byc? IP: *.acn.waw.pl 17.03.05, 23:50 oo ja kupilam taki ocet i tu pisza ze naturalny?wiec co z tym 6% ?moge pic czy nie?:( www.kamis.pl/x.pro/ModProducts/ShowProduct/124/21/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ganja_luki Re: 6%taki mzoe byc? IP: *.gov.pl 23.03.05, 12:03 Ja kupiłam ocet 5% firmy Develey. Te procenty to KWASOWOŚĆ, nie alkohol. Zapewniają że jest w 100% na sfermentowanych jabłkach. Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: OCET DOBRY NA WSZYSTKO???:)))tak:) 18.03.05, 10:45 z tego linku wynika, że ten ocet jabłkowy ze sklepu powstaje w wyniku fermentacji alkoholu lub spirytusu, a w przepisie domowym nie ma tych składników, więc może tylko domowy jest bezpieczny. co na to p. farmaceutka? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia Re: OCET DOBRY NA WSZYSTKO???:)))tak:) IP: *.acn.waw.pl 18.03.05, 14:32 up Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lutka Re: OCET DOBRY NA WSZYSTKO???:)))tak:) IP: *.dip.t-dialin.net 20.03.05, 17:46 Alkohol jest produktem fermentacji. 6% to nie alkohol ani sirytus tylko stężenie kwasu powstałego z fermentacji. Proces fermentowania na ocet różni się od tego na wino. Ocet winny, winagret to takie "zepsute" nieudane wino. Nie twórzcie zabobonów! Zobacz mój post wyżej i post pt. "Konkrety" Pozdrowienia! Lutka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: *.acn.waw.pl 19.03.05, 10:55 no kto go uzywal! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiek_asiekowaty ŁEEE, SPLEŚNAIŁO MIIII ;( IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 19.03.05, 13:09 Jabłka w occie zaczęły mi pleśnieć. :( No i do wywalenia, buuu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: ŁEEE, SPLEŚNAIŁO MIIII ;( IP: *.acn.waw.pl 19.03.05, 15:41 hmm...kurcze szkoda:(mzoe cos zle zrobilas..bo czemu to splesnialo:((no a ja chce robic w pon.. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: ŁEEE, SPLEŚNAIŁO MIIII ;( 19.03.05, 21:06 Przeczytajcie w tym linku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=21259552&v=2&s=0 Jarek_zielona_pietruszka pisze, że robi się coś w rodzaju pleśni. Może tak ma być? Mój stoi 3 dni,jeszcze nie pleśnieje, poczekamy, zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiek_asiekowaty Re: ŁEEE, SPLEŚNAIŁO MIIII ;( IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 19.03.05, 22:38 W przepisie było, żeby woda rpzykrywała jabłka, ale one mi wypłynęły częściowo no i zaczęła się tworzyć taka zwyczjana, normnalna zielona pleśń o ziemistym zapachu właśnie na tej części jabłkem, które były nad zalewą. Więc to chyba stą... Ehh. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: ŁEEE, SPLEŚNAIŁO MIIII ;( IP: 212.122.214.* 22.03.05, 01:33 Czy ten ocet z woda mieszac i pic przed kazdym posilkiem, czy jak? Bo ja mam zamiar pic bez miodu, wiec moge sobie chwile przed np sniadaniem rozrobic i wypic? Bo piszecie cos o tym, zeby robic wieczorem i pic rano? Jak to ma wygladac? Jak czesto pic ta wode z octem? Z gory dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: ŁEEE, SPLEŚNAIŁO MIIII ;( IP: *.acn.waw.pl 22.03.05, 01:38 hmm juz pisalysmy tujak to pic..ponoc codziennie przed posilkiem raz lub 2 wypic szklanke wody z jedna lyzeczka octu jablkowegO:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: ŁEEE, SPLEŚNAIŁO MIIII ;( IP: 212.122.214.* 22.03.05, 01:48 dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czumbalalajka Re: ŁEEE, SPLEŚNAIŁO MIIII ;( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 09:55 a możecie napisać jakiej marki ocet kupowałyście? Ten naturalny, nie spirytusowy. Napiszcie dokładną markę, proszę. Bo nie wiem jaki kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: ŁEEE, SPLEŚNAIŁO MIIII ;( 22.03.05, 12:36 Nie kupujemy, robimy. Tych sklepowych naturalnych na razie żadna nie znalazła. A przynajmniej na forum się nie przyznaje, by jej nie wykupiono :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: ŁEEE, SPLEŚNAIŁO MIIII ;( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 12:55 ja w życiu bym się nie doczekała, więc kupiłam jakiś niemiecki ocet, na którym jest także przepis na napój zdrowotny / piękności: kubek wody + łyżeczka octu + łyżeczka miodu. To to samo, co Wy tu piszecie, więc to chyba dobry ocet? Odpowiedz Link Zgłoś
jazza.nova Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) 22.03.05, 12:59 Dziewczyny, Po przeczytaniu tego watku, wzielam sie do roboty i opisuje efekty. Kupilam ocet jablkowy w sklepie ze zdrowa zywnoscia, ale nie mieszkam w Polsce, wiec nie podaje marki, bo to bez sensu. Sprawdzilam strone internetowa firmy, gdzie opisuja proces przetwarzania - i zgadza sie - ocet jest 'czysty', tzn: jablka+cukier+drozdze. Pachnie troche jak kwasne wino. Od 4 dni pijemy z mezem na czczo, wg przepisu. On musi schudnac, ja chce sie 'przeczyscic' na wiosne. Maz juz przerabial 'rewolucje' zoladkowe i biegi do toalety, ja natomiast zdecydowanie wiecej siusiam, co oznacza, ze w obu przypadkach przemiana materii jest naprawde niezla. Natomiast u siebie widze zmiane kolorytu cery, jest sliczna jasniutka (normalnie cera mieszana, wrazliwa z problemami i tendencja do przesuszania) dodam jeszcze, ze zamienilam kremy na oliwe z oliwek i stosuje ja od tygodnia oraz zaczelam brac tran. Takiej twarzy nie mialam od LAT!!! Wydaje mi sie, ze taka wewnetrzna kuracja dziala dokladnie na to, czego czlowiek akurat najbardziej potrzebuje i organizm sam 'wybiera' skladniki, ktore mu dostarczamy w tym occie (przebogatym w mineraly, pierwiastki i witaminy). Moj malzonek musi sporo schudnac, ja mam swietna wage, ale mialam klopoty ze skora. Jak na 4 dni kuracji mamy juz widoczne efekty. Mysle, ze w moim przypadku, to 'zmasowana' akcja zaczela przynosic efekty, ale gwaltowna, naprawde widoczna poprawa wygladu cery nastapila na pewno po jablkowym. Pozdrawiam i piszcie jak u Was z efektami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola KUPILAM KAMIS I JUZ SAMA NIE WIEM!!!! IP: *.acn.waw.pl 22.03.05, 14:48 kupilam akmis i niby pisze 6%ale znalazlam to u nich na stronie i nie wiem czy pic czy nie..ale wydaje sie ze jest wporzo... "Ocet jabłkowy Kamis jest produktem całkowicie naturalnym, który powstaje w procesie fermentacji z najlepszych polskich jabłek. Zawiera wartościowe składniki: witaminy, makro- i mikroelementy (potas, fosfor, magnez). Kamis oferuje ocet jabłkowy o stężeniu 6 procent, który powinno się stosować rozcieńczony z wodą w proporcji 1:1, dzięki czemu jest on bardzo wydajny. Tak przygotowany ocet jest przyjazny dla organizmu człowieka" i na tej stroniesa wlasnie podane metody jego uzycia..i jest walsnie ze "Ocet, a dokładniej mówiąc zawarte w nim kwasy octowe, pobudzają przemianę materii. Ocet zawiera również witaminy i enzymy wspomagające przemianę materii, a także kilkanaście aminokwasów biorących udział w zaopatrywaniu organizmu w białko. Natomiast każdy, kto ma trudności w zrzuceniu nadwagi powinien przed posiłkami wypijać szklankę wody z 2 łyżeczkami octu jabłkowego - roztwór taki ogranicza apetyt" kupilam wiec chyab zaczne pic bo jesli pisza o takich kuracjach tzn ze ich ocet sie do tego nadaje:)?jak sadzicie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czumbalalajka Re: KUPILAM KAMIS I JUZ SAMA NIE WIEM!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 07:45 czyli ten kamisa jest bezpieczny i to jest właśnie ten o którym mówicie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: KUPILAM KAMIS I JUZ SAMA NIE WIEM!!!! IP: *.acn.waw.pl 24.03.05, 10:48 no wlasnie nie wiadomo ale nizej w ktoryms poscie napislam o nim co pisze producent ze to naturalny itd...wiec chyab sie nadaje...narazie biore aplefit i raz wypilam ten kamis smierdzi octem i jablkami ale chyab ma tak byc..ale narazie czekam az ktos napisze o nim wiecej czy to na pewno ten:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 20:21 up Odpowiedz Link Zgłoś
mejbi Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) 22.03.05, 14:55 A ja mam takie wrażenie, że gdyby ktoś tu napisał, że dzięki gruszkom i olejowi rzepakowemu jego cera stała się piękniejsza, a waga poszła w dół o 15 kg, to wszyscy rzuciliby się do sklepów, aby wykupić te cudowne specyfiki. I połowa oczywiście też zauważyłaby efekty!! :)))) Mimo, że brzmi to zupełnie bez sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
jazza.nova Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) 22.03.05, 15:17 Wiesz mejbi, jest cos takiego jak stare sprawdzone przepisy babci, specyfiki uzywane od wiekow do upiekszania urody, o ktorych sie zapomina na rzecz 'cudow' i nowosci kosmetycznych. Jest tez cos takiego jak zdrowy rozsadek. Jesli znajdziesz profesjonalnie opracowane strony na temat wplywu gruszek i oleju rzepakowego na zdrowie i urode, to wrzuc, chetnie poczytam, bo jakos nie natknelam sie na nie w internecie - natomiast na strony o oliwce i occie jablkowym tak. Jesli brzmi to dla ciebie bez sensu, to nie stosuj, proste prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
mejbi Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) 22.03.05, 15:28 Tak też robię, uwierz mi :) Choć i ja czasem poddaję się tej psychozie (patrz. wit C + rycyna na twarz). Zdrowy rozsądek - tu masz świętą rację! Stąd tez myslę, że o tym rzepaku chyba jednak nic nie znajdę, choć kto wie.. gdyby tak producenci się postarali, to pewnie efekt byłby ten sam, jak w przypadku szału na punkcie Juvitu czy innego "omega3" i pełnego wykupu tych preparatów z aptecznych półek... Odpowiedz Link Zgłoś
mejbi Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) 22.03.05, 15:31 Aha - i nade wszystko w przypadku odchudzania polecam ruch i ZDROWY ROZSĄDEK w jedzeniu. I ocet jabłkowy niepotrzebny. I to na pewno żadna "producencka" sciema. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
jazza.nova Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) 22.03.05, 15:42 hehhhe, to pewnie babskie, ale ja lubie takie sciemy ;-). Ruchu mam sporo, na sport biegam, ja raczej myslalam o pozbyciu sie toksyn z organizmu, mysle, ze jednak cos w tym jest,a odchudzic to musze mojego partnera :-). Nie wiem, cere mialam bylejaka, naprawde problematyczna i jest zmiana, no jest ja Bozie kocham lepiej ;-). Zobaczymy jak bedzie z moim E., na razie go solidnie przeczyszcza, zobaczymy po miesiacu, jak schudnie to bedzie fajowo. I zgadzam sie w 100% zdrowy rozsadek i sport:-)to jest to. Pozdr z Uk, gdzie wiosna wiosna wiosna :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: OCET JABLOKOWY TO CHYBA CUDENKO:)))) IP: *.acn.waw.pl 24.03.05, 02:29 up Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monik to chyba działa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 10:49 trzy dni temu kupiłam taki ocet 6% w Tesco, na etykietce pisze, że robiony z soku jabłkowego. na czczo piję szklankę wody z jedną łyżeczką tego octu, potem jedną szklankę 30 minut po obiedzie i jedną wieczorem (kolacji nie jadam). Brak przeczyszczenia:-) ( a szkoda) ale faktycznie hamuje apetyt, dziś rano do kawy, ledwo zmęczyłam jednego pojedynczego batonika Kinder Bueno, (normalnie 2 sztuki to mało;-)), na sniadanie zjadłam pół razowej bułki i więcej nie dałam rady. Oby tak dalej:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morgana na celulitis?? IP: *.techsys.pl / 81.210.124.* 24.03.05, 14:08 podobno ten ocet dobrze dziala na celelitis jak sie go wciera, jest tez dobry na wlosy przy plukaniu ktos juz stosowal i jakie efekty?? Odpowiedz Link Zgłoś