Dodaj do ulubionych

Blokery słoneczne

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 21:00
czy możecie polecić jakiś naprawdę dobry?
może być nawet niebotycznie drogi, bo chodzi mi o stosowanie miejscowe, na
tatuaż
kupiłam eris, ale mi się zważył na skórze w dzisiejszy słoneczny dzień :(
Obserwuj wątek
    • Gość: katrina Re: Blokery słoneczne IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 21:29
      Kamyczku, napisz coś o tatuażu! Nowy? Jaki? gdzie? Za ile? :-)
      • Gość: kamyczek Re: Blokery słoneczne IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 21:18
        groźna pantera na ramieniu, robiłam luty '2001, dałam 300pln
        • Gość: katrina Re: Blokery słoneczne IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 21:46
          Gość portalu: kamyczek napisał(a):

> groźna pantera na ramieniu, robiłam luty '2001, dałam 300pln
          Cool! A można wiedzieć gdzie robiłaś?

• Gość: kamyczek Re: Blokery słoneczne IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 21:51
            wrocław, studio na kotlarskiej(robiłam u grześka)
    • Gość: justy Re: Blokery słoneczne IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 21:36
      Może sztyft Vichy z filtrem 60 (z Mexorylem XL), albo Tubial SVR (SPF 50,
      filtry minerlane, łatwo ścieralne, ale obojętne dla skóry) lub Antherpos 50
      (chyba z Mexorylem XL) LRP? SVR i LRP są w małych tubkach. Chyba Vichy będzie
      najwygodniejszy i ma najwyższy faktor.
      • Gość: justy Re: Blokery słoneczne IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 21:47
        Jeszcze raz się zastanowiłam i doszłam do wniosku, że jeśli jest to świeżutki
        tatuaż, to lepiej będzie stosować Tubial SVR, ponieważ nie zawiera potencjalnie
        drażniących filtrów chemicznych, lecz obojętne dla skóry filtry fizyczne. Po
        prostu bedzie trzeba go częściej nakładać. Vichy byłby dobry na wszelkiego
        rodzaju przebarwienia i pieprzyki, ale nie na tatuaż.
        Pozdrawiam :)
        • Gość: Vikcia Re: Blokery słoneczne IP: *.pl 18.06.02, 22:40
          O rany! Justy! jesteś niesamowita!!!
          • Gość: katrina Re: Blokery słoneczne IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 22:47
            Nie wiesz że Justy jest farmaceutką? Cool, nie? :-)
        • Gość: kamyczek Re: Blokery słoneczne IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 11:48
          nie jest to świeży tatuaż, ma już półtora roczku :)
          jeżeli nie jest świeży to mogę stosować preparaty zawierające filtry chemiczne,
          czy lepiej uważać?
          • Gość: justy Re: Blokery słoneczne- do Kamyczka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 12:36
            Zaletą preparatów z filtrami chemicznymi jest to, że nie ścierają się tak
            łatwo, jak preparaty z filtrami mineralnymi, czyli nie trzeba ich tak często
            nakładać.
            Jeśli chodzi o uczulenia, to jednym z filtrów, na który niektóre z osób reagują
            podrażnieniem jest Oxybenzon (= Benzophenone-3). Mexoryle nie są substancjemi
            jakoś szczególnie uczulającymi, niemniej jak ktoś ma pecha, to może go uczulić
            dowolna substancja, Mexoryl też.
            Jeśli nie masz skłonności do alergii, stosuj preparaty z Mexorylem XL, np.
            sztyft Vichy (jest wiele filtrów chemicznych, ale akurat Mexoryl XL skutecznie
            chroni też przed UVA). O filtrach jest bardzo ciekawy artykuł Basi na
            wizaz.pl, polecam lekturę.
      • rauser Re: Blokery słoneczne 19.06.02, 09:20
        Justy, a dla skóry alergicznej na slońce? Czy mogę stosować na twarz sam ekran
        SVR 50B, ten barwiony filtr, czy pod niego jeszcze powinien być krem? Jak
        nałożę Antheliosa i SVR jako podkład, twarz jest bardzo tłusta.
        Na ciało tez nie wiem co - alergia, jasna skóra z tendencją do różowienia jak
        prosiak :) Moze Pharmaceris 30+ ?? Co byś poradziła?
        • Gość: justy Re: Blokery słoneczne IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 09:44
          Krem SVR nie jest podkładem, to typowy krem z bardzo silnym filtrem mineralnym.
          Ponieważ filtry mineralne w takim stężeniu pozostawiają białą warstewkę,
          zatuszowano to dodając cielisty pigment. Ze względu na kolor, faktycznie można
          ten krem traktować jako koloryzujący lub tonujący.
          Myślę, że nie ma potrzeby jednocześnie używać SVR i Anthelios. Jeden z tych
          kremów wystarczy. Pod względem skuteczności są bardzo zbliżone. Jeśli wolisz
          mieć "podkolorowaną" cerę, używaj SVR. Pozdrawiam :)
          • rauser Re: Blokery słoneczne 19.06.02, 09:45
            Dziękuję bardzo odpowiedziałaś szybko i kompetentnie. pozdrawiam również :)
            • Gość: justy Re: Blokery słoneczne IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 10:33
              Zawsze do usług :-)

Pytałaś też o preparat do ochrony ciała. Nie znam niestety składu kremu Eris,
              więc trudno mi się wypowiadać na jego temat. Jendak, jeśli stosowałaś
              Anthelios, zawierający Mexoryl XL i ten filtr (chemiczny) nie uczulił Cię, to
              sądzę, że możesz wypróbować mleczko do opalania Garnier z Mexorylem XL (faktor
              30 lub 35 dla dzieci); jego zalety to dobra ochrona, duże opakowanie,
              stosunkowo przystępna cena.
              Nie wiem, na czym polega alergczność Twojej skóry. Czy uczula się na np.
              kosmetyki, czy też masz fotoalergię ("alergia na słońce"). Jeśli fotoalergia,
              to lepiej zastosować filtr maksymalnie wysoki, czyli 50,60- np. z serii LRP
              albo z Vichy. Jeśli to nie fotoalergia, to powinien wystarczyć "bloker", czyli
              faktor 30 lub więcej (Garnier).
              • Gość: justy Re: Blokery słoneczne IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 10:38
                Kurcze, niedokładnie czytam. Przecież pisałaś o fotoalergii. W takim razie
                stosuj maksymalnie wysoki filtr. Niestety nie znam żadnego, któy byłby w
                opakowaniu większym niż 100ml.
                • Gość: justy Re: Blokery słoneczne IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 10:42
                  Vichy mleczko z faktorem 60 ma 1205ml za ok.50 zł, i to chyba najwioększe
                  opakowanie. Im wyższy faktor, tym mniejsza butelka. Garniery mają nawet po
                  200ml, ale faktor ok 30, niestety.
                  • Gość: justy Re: Blokery słoneczne IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 10:56
                    Oj, te literówki, chyba mam zły dzień :(
                    Vicy ma 125ml, oczywiście.
                    Przyponmiało mi się, że LRP ma wersją Anthelios XL 60+ bez dodatków
                    zapachowych, ale wtedy tuba ma jedyne 50ml (to dla wyjątkowych alergików)
                    (zwykły Anthelios ma 100ml).
                    Jeśli faktor 30 jest dla kogoś wystarczający to są dwa fajne preparaty w
                    ofercie LRP:
                    - spray Anthelios 30 (125ml)
                    - lekki nietłusty żel Anthelios W 30
                    • rauser Re: Blokery słoneczne 19.06.02, 12:55
                      ja mam właśnie Antheliosa XL 50ml. Własnie kupiłam w aptece Pharmaceris SPF 30+
                      UVa 10,2, przyjemne było to że w zestawie z kremem do skóry naczynkowej z serii
                      Pharmaceris N (promocja!), całość 22,50. Składniki tego przeciwsłonecznego
                      kremu, hm, jest tego trochę ale nie znam się na tym. Na opakowaniu napisane, że
                      dla osób z fotoalergią, ale pracowałam w agencji reklamowej i wiem, że nie
                      takie rzeczy pisze się na opakowaniach :) No cóż, jak kupiłam to zuzyje i
                      zobaczymy, urlop spędzam w Polsce, żadne tam tropikalne słońca. Pozdrawiam
        • flora1 Re: Blokery słoneczne 19.06.02, 10:03
          No właśnie ja mam to samo, alergia na słońce!
          Na twarzy mam już ciemniejsze przbarwienia, natomiast na ciele pod wpływem
          słońca robią się czerwone plamki.
          Na twarz stosuję bloker, lecz zupełnie nie wiem czym smarować resztę, emulsje
          F25 są za słabe, a te powyżej 30 widziałam tylko w małych opakowaniach. Czy są
          40 lub 50 w dużych "opakówkach"?
          • Gość: em Re: Blokery słoneczne IP: 62.148.83.* 19.06.02, 11:08
            mam brązowe przebarwienia na czole, czy stosując coś z mexorylem zapobiegnę
            pogłębaniu tych przebarwień?
            używam SVR 50 jako kosmetyku na dzień, nigdy nie miałam uczuleń słonecznych, a
            przebarwienia powstały w miejscach gdzie skóra była kiedyś zmieniona chorobowo
            (niewielki trądzik)i taki stan rzeczy mam od lat
            mimo wielu starań nie zdolałam tego wybielić (np.preparaty Unitone), a
            słoneczko zwiększa kontrast na moim czole
            liczę na fachowość justy
            • Gość: justy Re: Blokery słoneczne IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 12:42
              Em, napisz proszę, co wchodzi w skład preparatów Unitone i jakie jeszcze środki
              wybielające stosowałaś?
              • Gość: Vera Re: Blokery słoneczne IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.06.02, 13:18
                Oj Justynko widzę, że Tobie tak samo fajnie uczy się w tym upale jak mi -
                znaczy się przy forum.
                pozdrowienia
                Vera
                • Gość: justy Re: Blokery słoneczne IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 14:16
                  Oj, racja, racja. Upał + forum = jeszcze dziś nie zajrzałam do książek, a
                  egzamin w piątek...
                  • Gość: em Re: do justy IP: 62.148.83.* 20.06.02, 07:43
                    Preparat Unitone to dwufazowy program przeciwko przebarwieniom i plamom starczym
                    Wskazania: przebarwienia zlokalizowane na najbardziej odkrytych częściach ciała
                    z powodu ekspozycji na słońce, ciąży, starzenia naskórka
                    Unitone peel - serum, kuracja likwidująca przebarwienia (do nakładania przez 15
                    dni na 5 min na plamki)
                    Unitone krem - preparat ochronny przeciwko przebarwieniom (kuracja utrwalająca
                    wybielanie plam, rano i wieczorem lub/i profilaktyczna)
                    Skład Unitone peel: Water - Glicolic Acid - Ammonium Glycolate -
                    Hydroxymethylcellulose
                    Skład Unitone krem: Water, Octydodecyl myristate - Besswax - Isosteraryl
                    Isostearate - Otylmethoxycinnamate - Nanothalasphers filled with Beta-Carotene
                    (4%)- Butylmethoxydibenzoylmethan - Cetyl Alcohol - Propylenglycol -
                    Diazolidinylurea - Methyl & Propylparaben 0- Triethanolamin - Carbomer -
                    Fragranceb - Disodium Edta

Efekty takie sobie choć brzmiało obiecująco, stosowałam również preoparaty z
                    kwasami owowcowymi (kuracja u kosmetyczki stopnowo zwiększająca stężenie),
                    Effaclar K, Cleanance K
                    Właściwie to przyzwyczaiłam się już do tych dziwnych piegów na czole, ale nie
                    lubię gdy jeszcze ciemnieją, chociaż nie stanowią zagrożenia tylko defekt
                    kosmetyczny
                    justy, dziewczyny - macie jakiś doświadczenia/pomysł?

• Gość: justy Re: do em IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.02, 19:15
                      Nie mam doświadczenia w wybielaniu (mimo ze sama mam piegi). Skoro preparaty
                      kwasowe nie zadziałały, wypróbuj może coś z hydrochinonem. Dobre opinie
                      słyszałam o kremie Neostrata Skin Lightening Cream zawierający hydrochinon,
                      kwasy owocowe i filtr 15. Kuracja kremami powinna trwać od półtora do 2
                      miesiecy. Życzę widocznych efektów
                      • Gość: em Re: IP: 62.148.83.* 21.06.02, 07:50
                        dzięki, chyba spróbuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka