Dodaj do ulubionych

Stopy - do Justy, ale nie tylko

19.06.02, 15:42
Przeczytałam wątek o Xerialu i innych kremach z mocznikiem. Słyszałam kiedyś,
że takie kremy doskonałe są do usuwania zrogowaciałego naskórka ze stóp,
zwłaszcza pięt. Myślę jednak że stężenie kwasu musi być większe. Czy znacie
(zwłaszcza Justa, która jest farmaceutką) takie kremy i czy ich
próbowałyście ? Teraz lato, stopy w mocno odkrytych sandałach, klapkach, więc
myślę że temat jest na czasie. Ja z moimi stopami niestety muszę walczyć
nieustannie. Używam tarki Scholla i kremu do usuwania zgrubiałego naskórka ze
stóp tej firmy. Jak dla mnie to za mało, a kiedy używam kremu, mam wrażenie że
najbardziej złuszcza się skóra z moich rąk, a nie ze stóp, czyli tam gdzie
powinna. Czekam na propozycje.
Obserwuj wątek
    • ada1 Re: Stopy - do Justy, ale nie tylko 19.06.02, 15:50
      Krem do stóp z dodatkiem ziaren pumeksu Avonu, jest całkiem niezły.
    • Gość: justy Re: Stopy - do Justy, ale nie tylko IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 16:21
      Jakiś czas temu ktoś pisał, że stosuje Xerial 50 (50% mocznika, bardzo silnie
      złuszczający preparat) na pięty. Nakłada, a po kilku minutach ściera naskórek
      pumeksem. Sma też się zastanawiam nad taką metodą, tylko ten Xerial taki
      drogi...
      • .klamka. Re: Stopy - do Justy, ale nie tylko 19.06.02, 17:05
        Gość portalu: justy napisał(a):

> Jakiś czas temu ktoś pisał, że stosuje Xerial 50 (50% mocznika, bardzo silnie
        > złuszczający preparat) na pięty. Nakłada, a po kilku minutach ściera naskórek
        > pumeksem. Sma też się zastanawiam nad taką metodą, tylko ten Xerial taki
        > drogi...

to ja taka metode stosuje. najpierw mocze nogi w wodzie z sola i mydlem,
        nastepnie scieram troszke pumeksem, nakladam xerial50- po wchlonieciu znow
        scieram mechanicznie. wicieram stopy i robie pilling schola, poczym na sam koniec
        wcieram krem nawilzajacy. i tak dzien w dzien. masakra!
        • Gość: justy Re: Stopy - do Justy, ale nie tylko IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 17:50
          Dzień w dzień?? Czyżbyś miała jakąś chorobę skóry (np. rogowiec?), czy też może
          Xerial 50 jest tak nieskuteczny?
          • .klamka. Re: Stopy - do Justy, ale nie tylko 19.06.02, 17:54
            Gość portalu: justy napisał(a):

> Dzień w dzień?? Czyżbyś miała jakąś chorobę skóry (np. rogowiec?), czy też może
            >
            > Xerial 50 jest tak nieskuteczny?

trawilas w sedno. rogowiec. czy mozna dosc na to poradzic? dermatolodzy
            roskladaja rece:((((
            • Gość: figaro1 Re: Stopy - do Justy, ale nie tylko IP: *.srkch.pik-net.pl 21.06.02, 10:30
              .klamka. napisał(a):

> trawilas w sedno. rogowiec. czy mozna dosc na to poradzic? dermatolodzy
              > roskladaja rece:((((

co to jest za choroba? Nigdy o niej nie słyszałam, napisz Klamka czym się
              objawia, jak to się leczy?
              Wczoraj wyczytałam w starym Votre Beaute, że na zrogowaciałą skórę na piętach
              dobry jest Xerial 30 a stosuje się tak, że po umyciu nóg smaruje się kremem
              stopy na noc, zawija w folię i tak śpi. Nie napisali tylko co się dzieje ze skórą
              następnego dnia. Więc pytam, jak wygląda skóra po Xerialu, schodzi płatami,
              rozmiękcza się tylko ?
              I jeszcze jedno ile kosztują te kremy i czy Xerial 30 i 50 można dostać bez
              recepty.
              Pozdrawiam. Figaro ( nie chciało mi się logować).

• Gość: kotmanka Re: Stopy - do Justy, ale nie tylko IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 19.06.02, 18:30
      polecam wszystkim tania dobra masc dernilan z apteki z jakims kwasem.
      specjalnie na piety.jest raczej "masciwa" i gesta,wchlania sie latami ale
      wydaje mi sie ze fajnie dziala...
    • annika_vik stwarniałe stopy.... 21.06.02, 11:18
      Stwardniałe stopy to też mój problem. A co myślicie o tych płynach Sholla na
      nagniotki i stwardnienia (callous)? Daje się parę kropli na stwardnienie i
      następnego dnia ponoć schodzi płatami, w każdym razie dużo łatwiej. Kosztuje
      jakieś 10 zł, ale czy to działa?
      • Gość: Mar Re: stwarniałe stopy.... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.02, 13:38
        No niestety ten płyn i żel w tubeczce Scholla doskonale usuwaja odciski ale
        większe stwardnienia niestety słabiej. Ja uzywałam ostatnio plasterki Scholla
        Callous Pads (większe niż te na odciski) Skóra pod nim jaśnieje i po kilku
        dniach oddziela sie od ciała, ale plastry trzeba zmieniać codziennie.
        Wypróbowalam juz chyba wszystko co wymyślono, nawet plastry Compeed na
        stwardnienia a one może i są skuteczne ale to trwa tygodniami, a koszty są
        niemałe.
        • Gość: mala Re: stwarniałe stopy.... IP: *.lubin.dialog.net.pl 21.06.02, 13:48
          caly czas wszystko notuje i chodze w poszukiwaniach 'cudnych'preparatow,tylko
          nieraz za malo pieniazkow wloze do portfela.Wiec ile kosztuje Xerial50??
          dziekuje!!
          • Gość: Helena Re: stwarniałe stopy.... IP: 213.134.140.* 21.06.02, 13:59
            ja tez jestem ciekawa, bo meczy mnie moczenie nog i pitwanie pumeksem, bo
            peeling to tylko kometycznie dziala moim zdaniem.
            Pozdrawiam
            H.
          • Gość: em Re: stwarniałe stopy.... IP: 62.148.83.* 21.06.02, 14:00
            36 złotych w aptece, tubka dosyć mała
            • Gość: em Re: stwarniałe stopy.... IP: 62.148.83.* 21.06.02, 14:33
              Xerial 50 to dobry kosmetyk, ale porzućcie nadzieje, że załatwi sprawę twardych
              pięt całkowicie i nie rezygnujcie z tareczki niestety
              on jes oprócz a nie zamiast
              • figaro1 Re: stwarniałe stopy.... 21.06.02, 14:50
                No to kurczę, szkoda, bo bardzo na niego liczyłam. Ale napiszcie jak ten Xerial
                działa, jak wygląda skóra po zastosowaniu. Kiedyś, dawno temu były takie płyny
                na odciski, które po kilku dniach pięknie usuwały grubą skórę z pięt, nie tak
                dawno kupiłam coś podobnego ( na pewno nie Scholl'a) ale płyn okazał się
                nieporozumieniem, nawet nie pamiętam jak się nazywał.
                A może farmaceutki się odezwą? Czy można taki płyn na zgrubienia i odciski
                zamówić w aptece, tzn. czy apteki robią takie płyny?
                • Gość: em Re: stwarniałe stopy.... IP: 62.148.83.* 21.06.02, 15:06
                  robisz mały masażyk pięt ok. 3 min tym kremem i masz rozmiękczony naskórek -
                  łatwiej go teraz usunąć, albo bo prostu zmiękcza
                  nie pamiętam co pisze na ulotce - wyrzuciłam, po dłuższym stosowaniu 1-2x
                  dziennie skora na piętach jest dłużej miękka i wolniej tworzy się jej gruba
                  warstwa, ale to nie rozwiązanie w 100%

• Gość: E. Re: Stopy - do Justy, ale nie tylko IP: *.iba.waw.pl 21.06.02, 15:14
      Z serii Pedi Relax mozna kupić krem usuwający zrogowacenia (Creme anti-
      callosites). Kuracja nie powinna przekraczać 3 tyg. Nie stosowałąm tego więc
      nie wiem czy działa
      • figaro1 Re: Do Mar - pytanie o plastry 21.06.02, 15:46
        Mar, co to za plastry Compeed, o których piszesz? Czy to jest coś specjalnego
        do stóp, jak się stosuje, jak działa. Pozdrawiam, tym bardziej że też byłaś w
        SK.
        • Gość: Mar Re: Figaro witaj! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.02, 19:02
          To są plastry do nabycia w aptekach. Są różne rodzaje na zrogowacenia, obtarcia
          etc. Te na zrogowacenia są dość skuteczne ale trzeba je mieć stale przylepione
          na stopy. Jest ich w opakowaniu 6 szt. ale używa się ich parami więc starcza na
          ledwie 3 dni. Kosztują ok. 16 zł. Utrzymują stałą wilgotność w miejscu
          przyklejenia, więc przy okazji zmiękczaja skórę którą łatwiej jest wtedy
          usunąć. Jedna wada: w trakcie chodzenia lubią się odkleić przy krawędzi i
          przykleić do wnętrza buta a potem cieżko je odkleić. Pozdrawiam.
    • Gość: renia Re: Stopy - do Justy, ale nie tylko IP: *.radio.com.pl 21.06.02, 19:18
      A propos likwidowania zgrubień i odcisków. Kupiłam ostatnio płyn Scholla, taki
      stężony spirytus salicylowy. Zabrałam się za usuwanie zgrubień po nieszczęsnych
      Ryłkach na piętach i oto co teraz mam: białe, jkaby odmoczone placki, zamiast
      czerwonych zgrubiałych placków. Wcale nie wygląda na to, że to kiedykolwiek
      odpadnie, a za tydzień jestem świadkiem na ślubie. Lżejsze zgrubienia na
      wierzchu stopy owszem odpadły, ale wraz ze zdrową skórą i mam czerwone placki,
      świeżo obtarte, piekące. Jak po niewygodnych butach. W mordę!!!
      • Gość: Mar Re: Stopy - do Justy, ale nie tylko IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.02, 19:37
        Te czerwone szybko się goją, a białe trzeba regularnie smarować płynem to
        szybciej odpadną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka