Dodaj do ulubionych

ZAMIAST KAWY - co?????????

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.04.05, 22:58
chcę pozbyć się tego nałogu,
ale wiem, że będzie to bolesne...
bóle głowy, senność itp.

może są jakieś bezbolesne sposoby na "odwyk od kawy"??
może komuś się to powiodło??
i co-czujecie się bez kawy lepiej??

z góry dziękuję za odp:)
Obserwuj wątek
    • skidblandir Re: ZAMIAST KAWY - co????????? 18.04.05, 22:59
      herbata yerba mate
      mnie nie pomogla ale ponoc jestem wyjatkiem...
      • Gość: gokia Re: ZAMIAST KAWY - co????????? IP: 85.128.68.* 19.04.05, 09:48
        Ja też polecam mate, jest super, daje niezłego pałerka :) Oprócz tego oczywiście
        zielona, ale działa trochę łagodniej od mate.
    • bzzzk Re: ZAMIAST KAWY - co????????? 18.04.05, 23:03
      kawa Inka:) nie jest taka zła...:)
      • mangos Re: ZAMIAST KAWY - co????????? 19.04.05, 06:58
        Ja też zaczynam od dziś pić Inkę-zobaczymy , co z tego wyniknie i jak długo tak wytrzymam.
    • Gość: lisek Re: ZAMIAST KAWY - co????????? IP: *.icpnet.pl 19.04.05, 07:21
      Ja mam zabronione picie kawy (choć czasem, bardzo rzadko, zgrzeszę). Niełatwo
      się było przestawić, ale jakoś poszło. Na rozbudzenie piję b. mocną czarną
      herbatę (nie ten "kop", ale efekt dłuższy), a dla jasności umysłu - zieloną. A
      Inka rzeczywiście nie jest taka okropna :)
    • naila Re: ZAMIAST KAWY - co????????? 19.04.05, 07:59
      Napoje z guaraną, cukierki Kopiko (ew. inne o smaku kawy z kofeiną) - to na
      przestawienie się na inną 'formę' kofeiny, a potem powolna rezygnacja :)

Herbatę też pij. Zaparzaną nie dłużej niż 3 minuty.
    • Gość: maguy Re: ZAMIAST KAWY - co????????? IP: *.fbx.proxad.net 19.04.05, 11:43
      Mi na poczatku bardzo pomogla kawa zbozowa (Inka, Antek,z cykorii), teraz
      najczesciej pije zielona herbata (przeciwutleniacze, witamina C), rzadziej
      czarna. Skuteczne sa tez mate, guarana. Ja od czasu do czasu na porzadnego kopa
      pije ampulki z zenszenia, guarany, witaminy C - efekt natychmiastowy i
      dlugotrwaly.
      Najgorsze sa pierwsze dni, potem prawie sie o kawie zapomina. Jak juz naprawde
      nie moge wytrzymac pije sobie kawke bez kofeiny (do kupienia w sklepach z kawa)-
      tak dla zapachu i smaku.
      Powodzenia!
      • hopik Re: ZAMIAST KAWY - co????????? 19.04.05, 11:48
        ale dlaczego? dlaczego sie tak katujecie i odstawiacie ten niebianski plyn? cos
        wam to dalo?
    • malwina7 Re: ZAMIAST KAWY - co????????? 19.04.05, 13:05
      Mi pomogło uświadomienie sobie, że kawę piję głównie ze względów towarzyskich.
      Jak mam dużo zajęć i nikt w pobliżu zapachem kawy mnie nie "poszczuje" to mogę
      jej nie pić cały dzień - unikam więc zapachu. W przypadku "poszczucia" radzę
      sobie wizją przygotowania kawy niesmacznej tzn. lubię kawę zabielaną -
      wystarczy więc, że nie mam mleka i już ochota na kawkę mi przechodzi.
      No ale jestem "łatwiejszym" przypadkiem niż nałogowcy, co bez kawy żyć nie mogą.
      • Gość: laura Re: ZAMIAST KAWY - co????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 13:09
        Nie jestem co prawda nałogowcem, a kawę piłam tylko jak miałam niskie
        ciśnienie, żeby pozbyc się bólu głowy, ale już nie piję bo odkryłam herbatę
        zieloną z żeń-szeniem, nazywa się Viagreen i jest w supermarketach. Jak dla
        mnie jedyny lek na ból głowy
    • Gość: beata i co wam dało to nie picie kawy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 16:15
      • justa_79 Re: i co wam dało to nie picie kawy ? 19.04.05, 16:26
        satysfakcję :) nie lubiłam u siebie tego nałogu, kiedy obowiązkowo 2 razy
        dziennie musiałam pić kawę, bo wydawało mi się, że bez niej nie przeżyję ;) no
        i mniejsze braki magnezu w organizmie. teraz piję kawę tylko wtedy, kiedy
        naprawdę potrzebuję, a nie dlatego, że muszę.
      • mgielka83 Re: i co wam dało to nie picie kawy ? 19.04.05, 16:27
        Ja po prostu uwielbiam kawę.. i usprawiedliwiam się niskim ciśnieniem. W czasie
        ostatniej sesji sama sie odstawiłam- stres okrutny, rano napiłam sie "jak
        zwykle" kawy, i miałam telepki do końca dnia. I nic nie zrobiłam tego
        dnia,czułam sie koszmarnie i nabrałam wstrętu do samego zapachu.. Za to jak się
        sesja skończyła, to nie mając kopa z adrenaliny, zaczęłam znowu przysypiać, i od
        nowa... ale nie najgorsza, łagodniejsza i dłuższa w działaniu chyba jest guarana
        (co to za przyjenośc:) no i poranna przebieżka- stawia na nogi znakomicie!
      • Gość: lisek Re: i co wam dało to nie picie kawy ? IP: *.icpnet.pl 19.04.05, 16:49
        Oj, dało bardzo wiele: mam wysokie ciśnienie i zdarzało się, że nawet po słabej
        kawie telepało mną nieprzytomnie, mniej palę, bo kawa - dla palaczy - to taki
        trunek, który wzmaga ochotę na dymek, nie mam zgagi, nie wypłukuję sobie wody z
        organizmu, nie zażółcam dodatkowo zębów. Tyle mi dało.
    • Gość: Sandra Re: ZAMIAST KAWY - co????????? IP: 80.51.249.* 19.04.05, 16:34
      Zamiast kawy - sok z buraków, swiezo wycisniety, mozna zmieszac z jabłkami.
      Jest tak eneretyzujacy, wiec aby nie działał pobudzajaco odczekuje sie 3
      godziny.
      Ja jak chcialam troche sie ozywic, to pilam swiezy albo po okolo 30-45
      minutach, dodawalam troche swiezego soku z jablek albo i bez...bardzo dobrze
      dzialal...

Pozdr.
      Sandra

GG: 19735
      sandra@namyslow.com
      www.harmonny.pl
    • hooda a kakao?? 19.04.05, 17:09
      Ja wielokrotnie rzucałam kawę:-) tylko dlatego, że chciałam mieć ładniejszą
      cerę, niestety kawa powoduje u mnie pękające naczynka wokół nosa.
      Podczas rzucania cera naprawdę się poprawiała w znaczący sposób, nie mówiąc o
      całkowitym zniknięciu delikatnego cellu.
      Gdy rzucam, piję zwykłe ciemne kakao zalane wrzątkiem, niesłodzone. W ten sposób
      dostarczam sobie dużą dawkę magnezu, czuję się o niebo lepiej.
      Niestety do nałogu wracam bo zapach kawy działa na mnie niesamowicie kusząco,
      uwielbiam kawkę z spienionym mlekiem i jak tylko czuję ten zapach, ulegam:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka