Dodaj do ulubionych

tabletki antykoncepc. a pryszce?

IP: *.plus.com 09.05.05, 19:11
Mam 28 lat.Od trzech lat biore mercilon.Wczesniej bralam minulet.Wsztstko
jest o. ale...mam problem z cera.zalam sobie sprawe ze de facto ten roblem
mam jakies 3 lata.Bralam antybiotyku etc...Zatem moje pytanie brzmi:czy jest
mozliwosc ze tak ujemnie na moja cere dzial mercilon??Biorac minulet bylo
wszytko oki. W wieku dojrzewania wszystko tez oki.Dopiero teraz wpadlam na
mysl ze mimo ze tabletki antykonc.dzialaja rzekomo na poprawe cery na mnie
akurat mercilon dziala odwrotnie.Czy jest taka mozliwosc??
Obserwuj wątek
    • Gość: Gaba Re: tabletki antykoncepc. a pryszce? IP: *.btk.net.pl 12.05.05, 14:55
      Podbijam.
      Sama zaczęłam brać tabletki w wieku 21 lat.Miałam problemy z cerą. Czasem
      wyskakiwały mi pryszcze. Raz małe. Innym razem duże i trudnę do wyępienia.
      Trafiłam do ginekologa. Okresowe badania. Postanowiłam brac tabletki anty.
      Powiedziałam pani ginekolog, że fajnie by było jakby przy okazji poprawiały
      cerę. Dostałam receptę na CILEST. Brałam 3 lata. Sama nie wiem czy można
      powiedzieć o jakiejś poprawie. Było jak wczesniej - przed braniem. Co jakiś
      czas wyskakiwały. Podczas kolejnej wizyty postanowiłam zmienić tabletki. Za
      często wpadałam w doły i dziwne nastroje, które raptownie się zmieniały. Poza
      tym 30 zł m-cznie to było dla mnie za dużo, zaznaczając, że studiuję i nie
      pracuję. Wyczytałam w necie i podjełam decyzję. Pokazałam pani doktor listę
      tabletek anty, ich ceny i co ważne, że należały do II generacji leków.

I generacji juz sie nie sprzedaje w Polsce, ale w USA i Niemczech mozna je
      jeszcze spotkac (ale rzadko).

II generacja - w Niemczech wiekszosc nalezy do tej generacji, w USA prawie
      wszystkie, w Australii ponad 90% to II gen. a w Nowej Zelandii prawie 100%, a w
      Polsce tylko Microgynon 21 = Stediril 30 = Rigevidon (maja identyczny sklad) i
      Minisiston

III generacja - wszystkie pozostale pigulki w Polsce (czyli slynne Logest,
      Harmonet, Novynette, Mercilon, Femoden, Minulet itp itd). Co ciekawe w
      Australii, Nowej Zelandii zakazuja ich uzytkowania, podobnie jest w USA. A w
      Niemczech zapisuja je tylko gdy kobieta nie toleruje II generacji.

Jesli chodzi o ryzyko zakrzepicy to przy III generacji jest 2x wieksze niz przy
      II. Natomiast najgorsza pod tym wzgl. jest IV generacja (najwieksze ryzyko).

Pani doktor - chyba nie zbyt zadowolona - ale zgodziła się. Stwierdziła, że z
      tych tabletek, które jej pokazałam najlepszy jest Microgynon 21. Że niby są one
      stare, ale maja najlepszy z tych wszystkich skład. Na moje pytanie - jak
      zachowa się moja cera odpowiedziałą - nie wiem, zobaczysz. Najwyżej zmienimy.
      Dodam jeszcze, że jak na początku prosiłam o CILEST - powiedziała - dobry
      wybór. Po paru m-cach dostałam kosmetyczkę tej właśnie firmy - jako, że je
      kupuję i jestem stałą klientką. Chyba nie muszę tu mówic o tym, że pewnie miała
      COŚ z tego przepisywania tego leku :o)
      tak czy owak jestem po 5 - chyba - listkach Microgynon'u. Na początku czułam
      wielki apetyt. Ale mam 164 cm wzrostu i ważę 50 kg. Nie przytyłam po
      żadnych :o) trochę piersi urosły ale to na PLUS :o) Samopoczucie OK z czego się
      cieszę. Chyba, że za jakiś czas się zmieni. Co do cery właśnie - też się nie
      zmieniło. Właśnie siedze z pastą cynkową na buzi, bo mam ogromnego pryszcza.
      Jednego, ale jest :o) Poza tym meczyłam się ostatnio z ropnymi krostkami. Małe,
      ale jakże upierdliwe :o( Zaatakowałam je - punktowo i w baaardzo małych
      ilościach - BENZACNE. I o dziwo - zaczyna działać i to szybko :o) Zaczełam tez
      brac TRAN w kapsułkach 2 razy dziennie. I pytanie zasadnicze - CZY TO MI COŚ
      POMOŻE? Dodam, że skórę mam mieszaną w kierunku trądzikowej i skłonną do
      podrażnień. Ale czy podczas brania tabletek ANTY takie kuracje od wewnątrz mają
      sens???

• Gość: Typ Re: tabletki antykoncepc. a pryszce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 17:24
      www.npr.pl
    • ikona23 Re: tabletki antykoncepc. a pryszce? 12.05.05, 18:17
      Na trądzik i problemy ze skórą są tabletki antykoncepcyjne DIANE 35.
      Płacę za nie co miesiąc ok 10 zł. :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka