Dodaj do ulubionych

stały aparacik na zęby

IP: *.ha.tuniv.szczecin.pl 12.05.05, 22:43
moze ktoras z was nosi i sie orientuje wiecej.. bo ja wlasnie mam zamiar
zalozyc i chcialabym cos wiecej sie dowiedziec na ten temat: czy koniecznie
trzeba zakladac na 2 szczeki, czy potem sa przebarwienia itd.
dzieki z gory za jakiekoliwiek informacje:)
Obserwuj wątek
    • v.i.k.k.a mam:)pytaj o co chcesz:) 13.05.05, 00:33
      nosiłam 2 lata-tydz temu ściągnęłąm dół, za 2mce sciągam górę:)

1.nie mam przebarwień, chociaż ta moja ortodontka odradzała palenie papierosów(i
      tak paliłam cały czas)
      2.nie musisz od razu na 2 szczęki(jak wiadomo wiąże sie to z kosztami)-ja
      zakładałam 2 od razu
      • Gość: jaro Re: mam:)pytaj o co chcesz:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 00:38
        nic, umylem me Boskie cialo, umylem ząbki i idę spać z moim kochaniem, jutro
        dużo pracy
    • bzzzk Re: stały aparacik na zęby 13.05.05, 00:43
      a ma ktoś może taki "niewidoczny"? tzn. z tymi klamerkami w kolorze zębów. chcę
      przed wakacjami założyć aparat i najchętniej taki. nie jest on pod jakimś
      względem gorszy od normalnego? poza ceną:)
      pzdr.
      • Gość: just Re: stały aparacik na zęby IP: *.ha.tuniv.szczecin.pl 13.05.05, 07:49
        ja wiem ze sa biale i az tak ich nie widac. A slyszalam ze sa aparaciki
        zroboione z porcelany podobno lepsze od tych standardowych ale nie wiem w czym;p
        • Gość: just Re: stały aparacik na zęby IP: *.ha.tuniv.szczecin.pl 13.05.05, 07:52
          a jak wogole jest z tym noszeniem, jak do tego sie przyzwyczaic?:p czy boli na
          poczatku? i jak czesto trzeba chodzic go podkrecac? oo i czy mozna jesc
          wszystko? i jak jest z czyszczeniem zebow?
          • niusiak555 Re: stały aparacik na zęby 13.05.05, 09:32
            już rok noszę taki aparacik - zyczajny, podstawowy. owszem widać go jak się
            uśmiecham ale i wiadać też ładne ząbki i w ogóle mi nie przeszkadza. pytasz o
            mycie zębów - ja myję po każdym jedzeniu, każdej kawie bo nie chcę mieć
            przebarwień ani ubytków.
            odpowiadając czy to boli - mnie boli tylko troszkę jak mi ortodonta podkręci
            ale nawet po założeniu nie musiałam brać żadnych przeciwbólowych tabletek.
            Opowieści o bólu według mnie są przesadzone.
            Mam koleżankę, która nosi tzw aparat estetyczny - zamki przyklejane na ząbki są
            teoretycznie niewidoczna widać natomiast druciki je łączące. Jeśli naprawdę
            masz potrzebę poprawić ząbki to nie wahaj się ani chwili - choć kwestie
            finansowe trzeba bardzo poważnie rozważyć :-(
      • Gość: zanaa Re: stały aparacik na zęby IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.05, 09:38
        mo moja ortodontka powiedzial ze metalowy jest ,moze mnie estetyczne , ale
        mocniejszy
        • Gość: zanaa Re: stały aparacik na zęby IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.05, 09:41
          aaaa i trzeba zakladac na 2 luki! moze nie odrazy, ja np najpierw mialam
          zalozoy aparat na gore(pol roku) a za miesiac zakladam, na dol. wymagane sa 2
          luki, poniewaz trzeba idelanie dopasowac gore do doly, zeby po zdejciu aparatu
          zeby nie wrocily na poprzednia pozycje!poza tym czytalam ze "fala "osob ktore
          dawniej mialy nalozny aparat na sama gore lub dol , wracaja na poprawki bo nie
          da sie ulozyc zebow tylko jednym lukiem.
          • wierka Re: stały aparacik na zęby 13.05.05, 10:06
            ja miałam zakładyny tylko górny łuk, bo dolne ząbki mam proste, a kasy nie
            miałam na oba łuki. Ortodontka powiedziała że można się w moim przypadku obejść
            bez dolnego, ja jej ufam. Aparat zdjęłam ponad pół roku temu, jak na razie
            wszystkojest w porzadku, więc mam nadzieje że zanaa nie ma racji :)

pozdrawiam
            Weronika

p.s. ja myłam ząbki rano i wieczorem - podobno bakterie zaczynają się rozwijać
            dopiero ok. 8 godzin po ostatnim myciu (tak właśnie działa fluor). Ząbki mam
            zdrowiutkie, ostatnio leczone przed założeniem aparatu.
        • bzzzk Re: stały aparacik na zęby 13.05.05, 11:40
          słyszałam, że lepiej założyć taki zwykły, widoczny i mnie by to w ogóle nie
          przeszkadzało tak normalnie, ale ja mam jeszcze straszne blizny na całej twarzy
          i okularki jeszcze noszę, w których jest mi średnio do twarzy, więc nie
          chcę "dokładać" sobie jeszcze aparatem;) buzię będę złuszczać i za jakiś czas
          (może rok) będzie nieźle, ale nie chcę tyle czekać na aparat... a wiecie może
          jaka jest mniej więcej cena takiego z niewidocznymi klamerkami?
          pzdr.
    • Gość: api3 Re: stały aparacik na zęby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 12:51
      wejdz na forum ortodoncja, tam więcej się dowiesz. /fora prywatne/
      • Gość: just Re: stały aparacik na zęby IP: *.ha.tuniv.szczecin.pl 13.05.05, 14:56
        tak srednio za jeden luk placi sie ponad tysiac ,a pewnie te mniej widoczne sa
        drozsze:( Z wypowiedzi wynika ze trzeba miec kase od razu na 2 luki, bo jaki to
        ma sens ze potem po jakims czasie wszystko powroci.
    • Gość: mimi Re: stały aparacik na zęby IP: router.potokowa* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:57
      czesc, 2 lata temu zdjęłam aparat, ząbki proste, ale jednak baaaaardzo
      delikatnie wróciły do poprzedniego stanu (nosiłam prawie 3 lata), ale tego
      prawie nie widać, po zdjęciu nosiłam jeszcze 5 m-cy aparat na noc... acha i
      jeszcze jedno: po zdjęciu zęby są b! wrażliwe na wszelkie barwniki i szybko
      chłoną:) wiec kolor mi sie lekki zmienił (bo nie wiedziałam o tym) i na środku
      mam na jedynkach poprzeczną bruzdę po aparacie (takie jasne przebarwienie) i
      też miałam na 2 łuki, chociaż na początku była mowa o 1:))) ale mimo wszytsko
      sie opłacało!
    • umaa forum aparat ortodontyczny 13.05.05, 18:35
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22832
      • Gość: Jenny234 Re: forum aparat ortodontyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 20:43
        Ja nosilam aparat estetyczny, przezroczysty, tylko na gore, przez rok. Za
        aparat placilam 1.500 zl no i wiadomo co poltoramiesieczne wizyty. Oplacalo
        sie, szpary miedzy zebami znikly zupelnie. Bez aparatu jestem juz poltora roku
        i wszystko ok:) Polecam wszystkim ktorzy sie jeszcze zastanawiaja! Zeby sie nie
        rozeszly poniewaz po sciagnieciu aparatu bylam na tzw klejeniu zebow od spodu
        co powoduje ze zeby sie nie rozejda:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka