Dodaj do ulubionych

ubity zab :(

IP: *.autocom.pl 06.06.05, 09:42
Dziewczyny mam do Was pytanie - ubilam sobie kawalek jedynki - jeden rozek -
nie duzo ale jednak widac - ile tak mniej wiecej kosztuje "nadlanie: czegos
takiego?I jak jest z trwaloscia?Chcialabym rowniez troszke wybielic zeby ale
chyba musze to zrobic przed uzupelnieniem tej ubitej czesci zeby nie bylo
widac roznicy - zgadza sie?Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: maxi Re: ubity zab :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 09:47
      Nie wiem, czy nie lepiej tylko wypolerować. Nigdy nie miałam takich
      doświadczeń, ale coś mi sie wydaje, ze jak zechcesz sztukować to dentysta
      będzie musiał sporo wyborować żeby wytrawić fragment do którego przyczepi ten
      kawałek. Przecież nie przyczepi samego rożka bo by zaraz odpadł, tylko musi
      wieęcej upiłować zeby uzskać powierzchnię "czepną". Kiedys kleżanka po wypadku
      powybijała i połamała zęby to te połamane częściowo jej prawie zupełnie
      spiłowali i dosztukowali jakby nowe sztuczne zęby. Mam nadzieję, ze sie myle,
      albo stomatologia posunęła sie do przodu.
    • Gość: coconut Re: ubity zab :( IP: *.catv.net.pl 06.06.05, 09:47
      nie wiem ile kosztuje nadlanie, ale kiedy bylam w podobnej sytuacji dentystka
      mi ladnie spilowala ten rog a takze minimalnie dol obu jedynek tak by nie bylo
      widac miedzy nimi roznicy, takze nie rzuca sie to w oczy i wyglada ok, a z tego
      co pamietam nie kosztowalo to wiecej niz robienie plomby, ale nie wiem czy w
      twoim przypadku spilowanie wystarczy - zalezy jak duzo ci sie tam ulamalo
      • Gość: Kornelia Re: ubity zab :( IP: *.rajskanet.pl 06.06.05, 10:29
        ja kiedys ułamałam sobie róg górnej jedynki na kamyczku, który był w kajzerce !
        dentystka dosztukowała mi brakująca częśc bez problemu - trzyma sie już 9 lat.
        Moja rada - szybko leć do dentysty, bo dla dentysty taki zabieg to żadna
        filozofia a Tobie ta szczerba uroku nie dodaje z pewnością. Aha z tego co
        pamiętam to jakieś grosze zapłaciłam i to w Eurodentalu w Warszawie, który do
        najtańszych nie nalezy.
    • ziyi Re: ubity zab :( 06.06.05, 13:41
      Zaplacilam za "dorobienie" kawalka zabka tyle co za plombe czyli ok 60 zl
      • Gość: Meganka Re: ubity zab :( IP: *.crowley.pl 06.06.05, 13:43
        Ja też mam ukruszony brzeg ząbka, ale dentycha nie chce mi go nadbudować
        twierdząc, że i tak zaraz odpadnie. Zamiast tego proponuje mi tzw. "licówkę",
        ale to wymaga spiłowania dwóch zębów - także tego obok i spore pieniądze. Chyba
        się przejdę do tego Eurodentala :)
        • edavenpo Re: ubity zab :( 06.06.05, 14:02
          Nadlanie najprostsze i najtansze - ktos mowil ze 60 zl - ma racje... Trwalosc
          zalezy od miejsca - jesli to siekacze to przygotuj sie na wymiane wypelnienia
          co 3-5 lat bo to jest miejsce duzego nacisku. Jesli zeby boczne to spokojnie do
          10 lat.

Ja mam nadkruszony zab z wypelnieniem juz pare lat wszystko jest OK (odpukac ;-)
          • kat_ja1 Re: ubity zab :( 06.06.05, 15:42
            Niestety ale trzeba odżałować "kawałek" zęba. Tzn żeby wypełnienie "się
            trzymało", trzeba nadać ubytkowi kształt retencyjny, czyli taki trochę schodek,
            wypolerowanie tego odkruszonego i "dorobienie" reszty jest mało prawdopodobne.
            Oczywiście zależy to od tego, jak duży kawałek został odłamany. Nie wiem też
            jak zachowuje się ząb. tzn czy wskutek uderzenia nie uległ martwicy??

poadrawiam
            • Gość: ab Re: ubity zab :( IP: *.autocom.pl 06.06.05, 19:51
              hmmm - ubita mam jedynke w miejsu gdzie sasiaduje z druga jedynka, ubytek to
              jakies 2 mm w bok i 2 mm w gore - wyglada to jakby taki trojkat sie ubil (rog
              zeba)
              • Gość: Kornelia Re: ubity zab :( IP: *.rajskanet.pl 07.06.05, 10:46
                leć do dentysty ja miałam identyczną sytuację. Pozdrawiam
                • l81 Re: ubity zab :( 07.06.05, 12:40
                  I napiszcie o rezultatach, jak będziecie po.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka