Dodaj do ulubionych

przepis na sernik - help

24.03.25, 14:50
Poratujcie prosze sprawdzonym przepisem na latwy sernik z sera z twarogu mielonego z wiaderka, ktory zawsze i kazdemu wychodzi.

Nie moze byc baskijski tylko taki bardziej twarogowy. Bez spodu albo na spodzie z gotowyuch herbatnikow. Byloby super, gdyby nie trzeba było ubijać piany z białek, bo wlasnie sie zorientowalam, ze nie mam zadnego innego miksera poza starym thermomixem, a motylek gdzies mi zginal, wiec moge tylko wymieszac skladniki, ale piany nie ubije na pewno.

I jeszcze z tego co widzialam w sklepie, to te gotowe sery maja zawartosc tluszczu 6 lub 18%, wiec ogromna prosba o podanie, ktorego nalezy uzyc.

To bedzie moj pierwszy sernik, a generalnie nie mam reki do slodkich wypiekow, wiec bardzo na Was licze.
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: przepis na sernik - help 24.03.25, 14:54
      Sernik bez ubicia piany będzie paskudny.
      • mysiulek08 Re: przepis na sernik - help 24.03.25, 15:43
        nie, nie bedzie
      • primula.alpicola Re: przepis na sernik - help 24.03.25, 15:44
        mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Sernik bez ubicia piany będzie paskudny.

Bzdura
      • feniks_z_popiolu Re: przepis na sernik - help 24.03.25, 15:49
        Wręcz przeciwnie, bez ubijania piany sernik taki bardziej twarogowy jak chce autorka jest lepszy
      • madame_edith Re: przepis na sernik - help 25.03.25, 20:17
        W życiu nie robiłam sernika z ubijaniem, a robiłam mnóstwo dobrych, więc nie pleć bzdur
    • koko8 Re: przepis na sernik - help 24.03.25, 15:31
      Spróbuj przepisu z AniaGotuje.
      Zawsze się udaje i wychodzi idealnie płaski.
    • mysiulek08 Re: przepis na sernik - help 24.03.25, 15:50
      z Moich Wypiekow
      np nowojorski
      mojewypieki.com/przepis/sernik-nowojorski-przepis-ii
      kluczowe jest pieczenie w kapieli wodnej, dla bezpieczenstwa nie musi byc tortownica - nie ufam folii- pieke w prostokatnej blaszce

ubijanie piany jest zbedne, to mialo sens w oldskulowych przepisach, przy zbitym twarogu, mielonym, gdzie dodawalo sie dodatkowo maslo

baskijski tez mozesz upiec z sera z wiaderka, nie bedzie budyniowo-lejacy, smiem twierdzic, ze nawet lepszy
      mojewypieki.com/przepis/sernik-baskijski
    • homohominilupus Re: przepis na sernik - help 24.03.25, 16:02
      Sprawdz sernik tradycyjny na Moje Wypieki lub Kwestii Smaku. Zawsze wychodzi. Z KS to w ogóle wszystko wychodzi.
      • homohominilupus Re: przepis na sernik - help 24.03.25, 16:04
        Aha, jaki ser. Dobry jest twaróg sernikowy z Piątnicy i jeszcze jakiś którego nigdy nigdzie nie mogłam dostać. Są rankingi twarogów sernikowych, poszukaj
      • mysiulek08 Re: przepis na sernik - help 24.03.25, 16:07
        Z KS to w ogóle wszystko wychodzi

nie, nie wszystko tongue_out
        • homohominilupus Re: przepis na sernik - help 24.03.25, 16:55
          Przykro mi 🙃
          • mysiulek08 Re: przepis na sernik - help 24.03.25, 17:07
            bywa smile nie polubilysmy sie z KS
      • kropkaa Re: przepis na sernik - help 24.03.25, 22:45
        Z KS wytrawne tak, słodkie omijam szerokim łukiem.
    • iwles Re: przepis na sernik - help 24.03.25, 16:32

Ser w wiaderku President (ale czysty - opakowanie niebieskie, broń boże waniliowy).
    • chicarica Re: przepis na sernik - help 24.03.25, 18:26
      President robiłam ostatnio z przepisu tego który jest na wiaderku, ale tylko część twarogową, w ogóle nie robiłam spodu ani kratki na wierzchu. Wyszedł świetny, tylko lukier zrobiłam z białka jaja (1 białko) bo normalny na sernikach się rozpływa.
      Poprzednio robiłam z tym spodem i kratką i w spodzie wyszedł mi zakalec. Zresztą spód tylko psuje sernik.
      • mysiulek08 Re: przepis na sernik - help 24.03.25, 18:41
        a spod podpieklas przed wylozeniem masy serowej? i lepszy jest spod z kruchego bez zoltka/jajka a najlepszy na palonym masle
        • qwirkle Re: przepis na sernik - help 25.03.25, 19:25
          mysiulek08 napisała:

> a spod podpieklas przed wylozeniem masy serowej? i lepszy jest spod z kruchego
          > bez zoltka/jajka a najlepszy na palonym masle
          >
          Napisz coś więcej , proszę, o spodzie na sernik z palonym masłem. Proooszę przepis. Mam renety a chodzi za mną szarlotka. Ciasto z palonym masłem pasowałoby..
          • mysiulek08 Re: przepis na sernik - help 25.03.25, 19:30
            a prosze bardzo:

tu jest ciasto
            mojewypieki.com/przepis/ciasto-kruche-z-zurawina
            do wykorzystania praktycznie wszedzie tam gdzie jest jest potrzebne kruche
            tylko jedna, wazna uwaga:
            maslo trzeba PRZECEDZIC! zeby nie bylo 'farfocli'
    • kurt.wallander Re: przepis na sernik - help 24.03.25, 18:42
      Ja robię z tego przepisu, ale potrzebujesz miksera, bo całość sie uciera, a i pianę też się dodaje: www.kwestiasmaku.com/przepis/sernik-tradycyjny
      • kurt.wallander Re: przepis na sernik - help 24.03.25, 18:43
        Aha, pianę mozna ubić ręczną trzepaczką.
        • kurt.wallander Re: przepis na sernik - help 24.03.25, 18:45
          A, wychodzi mi z każdego sera tzw. na sernik, czy to President, czy Piątnica, czy jeszcze inny.
    • kropkaa Re: przepis na sernik - help 24.03.25, 22:47
      Ser najlepszy to Mój ulubiony z Wielunia.
      Jest w wiaderku 1 kg ale też w miększych opakowaniach - 200/250 g (nie pamiętam) i 450 g.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka