Dodaj do ulubionych

cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 22:42
Hej, moja cera jest tragiczna ma czerwone bable podskorne, typowe wulkany i
znaki po bylych krostkach. Jest raczej tlusta.

Co uzywacie majac takie jak ja problemy?
Chodzi mi o zestaw kosmetykow jakie uzywacie w ciagu dnia - pielegnacyjne jak
i upiekszajace.

Aha, i jeszcze pytanko odnosnie podkladu - czy wystarczy kupic matujacy czy
tez powinien on miec inne cechy?

I toniku, alkoholowy czy bezalkoholowy?

I kremu, jaki polecacie?

Obserwuj wątek
    • Gość: anya Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.06.05, 22:55
      przez kilka lat troche sie juz tego nazbieralo.... oto moje typy:

1) do mycia twarzy:
      zel Garnier czysta skora, taki w niebieskiej butelce, takze zel vichy
      normaderm, mydlo protex fresh

2) toniki:
      kiedys ziolowy z firmy dax cosmetics, potem oxy, ale od czasu jak juz nigdzie
      nie mozna ich dostac, to clean&clear do cery wrazliwej, taki niebieski

3) kremy i masci:
      niezastapiona pasta cynkowa, codziennie wieczorem, a na dzien, w zaleznosci od
      pory roku, latem matujacy garniej, taki z ekstraktem z ogorka, zima
      przywieziony z wakacji krem kakaowy firmy queen helene (jest raczej tlusty, ale
      jakos nie przeszkladza to moim pryszczom bo szybko sie wchlania i nie mam
      czerwonego nosa po nim), jak mam jakies podraznienia to zwyczajny bambino

4) peling:
      nie mam ulubionego, ostatnio truskawkowy dr eris

5) maseczki:
      platki owsiane 2 razy w tygodniu,
      glinka zielona - codziennie wieczorem
      • Gość: barbi20 Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 04:08
        Witajcie!
        Ja używazm na trądzik tylko i wyłącznie spirytus salicylowy-dla mnie on sprzyja
        choć troszkę piecze ale idzie się przyzwyczaić
        • Gość: barbi20 Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 04:10
          A jeżeli chodzi o fluid to tylko erisa poniżej 20
          pozdrawiam
          • Gość: anya Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.06.05, 10:56
            tylko szkoda ze wcale nie kryje i w jakis magiczny sposob znika po godzinie, a
            brudzi jak nie wiem co...
        • Gość: wanderka Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.wroclaw.mm.pl 18.06.05, 09:29
          Duzo lepszy zamiast salicylowego jest wzykly spozywczy spirytus. Te salicylany
          ktore sa w kosmetycznym to tylko zanieczyszczenia ktore nei maja zadnego
          dzialania a moga tylko szkodzic.
    • Gość: anya a co do podkladu.... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.06.05, 22:58
      kryjacy, ale tylko jak jest temperatura ponizej 10 stopni, inaczej od razu mam
      pozapychane pory (ostatnio bardzo mi sie podobal revlon colorstay)
    • wanderka Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki 17.06.05, 23:10
      Przy trodzikowej cerze lepszy jest zamiast podkladu - puder w kamieniu lub
      sypki.

A najbardziej ale to juz nei kosmetym to polecam Wam dziewczyny peeling kwasami
      owocowymi(glikolowy to juz historia),ale nie u kosmetyczki!!!!! U lekarza!
      Ja mialam okropne problemy z cera od liceum, pol roku robilam peelingi (ok.8) i
      teraz moja buzie moge okreslic na 4+, roznica jest ogromna!

tylko ze to troche kosztuje..
      • Gość: muchomorek Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 23:15
        dzieki za szybka odpowiedz

wanderka napisz cos wiecej o tych peelingach, bo ja mowiac szczerze nie robie
        zgodnie z zaleceniami dermatologa /z przed lat, niestety/ ponoc, gdy ma sie
        pryszcze to nie nalezy tego ruszac, bo to tylko moze zaszkodzic, dopiero jak
        sie wygoi, tak?
        anyway, zdradzisz nam cene?

a puder w kamieniu lub sypki niestety nie zawsze wystarczy, na codzien jeszcze
        przeboleje, ale na wyscia to mowy nie ma musze miec podklad:-(

M.

• wanderka Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki 17.06.05, 23:31
          Wierz mi meczylam sie z tradzikiem ponad 7 lat i podklad tylko pogarsza.
          Lepiej juz jest korektor i puder.
          Sama tak juz z 2 lata uzywam.
          A korektor to ci moge polecic zajerzysty! Przypadkiem go odkrylam :) Z firmy
          ARTDECO - camouflage. Jest w opakowaniu jakby cien, o mosno gestej konsystencji
          i kryje idealnie! Mozna go stotowac na zmiany albo ogolnei rozetrzec w
          zaczerwienionych miejscach.jak dobrze dobierzesz odcien to bedzie prawie
          niewidoczny a cera jednolita. ja mam nr 1. kosztuje ok 39zl.

A co to peelingow to polecam kwasem migdałowym, najnowsze odkrycie podobno.
          Koszt ok 150-200 za jedna wizyte, ale po kazdej widac juz roznice! swietnie
          zluszcza martwy naskorek,odzywia glebsze warstwy skory, odtyka pory i rozjasnia
          cere. Po pierwszych dwoch moze byc nieco podrazniona ale to schodzi po kilku
          godzinach. no i warunek przez ok 2 dni nic potem nei uzywac kryjacego na twarz,
          bo jak ma odetkac te pory to nie wolno ich od razu zatkac!
          trzeba tylko duzo nawilzac bepantenem.

Jak cos przeoczylam to pytac :)
          • Gość: muchomorek Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 23:43
            no tak, ja to juz nie wspomne ile lat lecze bo wstyd, ostatnio w ogole
            zarzucilam stad te problemy

napisz czy oprocz tych peelingow robisz cos jeszcze na te 4+

czy wiesz gdzie mozna kupic ten korektor w w-wie?

aha i wracam do moich pytan z pierszego posta/u jakie kosmetyki uzywasz i
            polecasz albo raczej jakich uzywalas gdy cera byla w gorszym stanie?

pozdr
            M.
            • Gość: wanderka Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.wroclaw.mm.pl 17.06.05, 23:58
              Korektor dostaniesz bez problemu w GC bo jest cale stoisko tej firmy.

Oprocz tego uzywam:
              - Dalacin T - zel (na recepte, miejscowo jak cos duzeo sie pojawia, ale nei za
              czesto bo skora sie przyzwyczaja)
              - Tonik Garnier rozowy
              - peeling ziarnisty Eris zielony
              - maseczka AVON Planet Spa z shea
              - a kremow nie cierpie i z tym u mnei problem wiec najlepszy ten bepanten - na
              wszystko i neutralny.
              - do mycia DERMOKLAR ( w aptece, bez recepty, pozostawia na twarzy ochronna
              powloczke, antyseptyczny)

Uzywalam NIE POLECAM:
              - garnier seria niebieska (niby gleboko oczyszcza phi-dalej mi lezy w
              szufladzie)
              - normaderm (reklama) moim zdaniem na 2,5 go oceniam tylko.
              - wszelkie nivea, eris i inne ktore sa dostepne w sklepach kosmetycznych to
              moim zdaniem bujda.
              - anty z AVONA I ORIFLAME - do niczego
              - szczepionki na bakterie (strata pieneidzy i boli)

Uzywalam POLECAM:
              - leki homeopatyczne szczegolnie HEEL - zastrzyki (cutis, herper) tabletki
              (traumeel) krople (schwef) (calosc jako kuracja ok 3 miesieczna)

A przedewszystkim NIGDY NIE WYCIERAJ TWARZY RECZNIKIEM, zawsze tylko
              chusteczkami jednorazowymi i nie pocieraj, tylko przykladaj by zebrac wode
              (duzo to daje) i jak najczesciej zmieniaj poszedke na poduszcze albo odwracaj
              ja tak by spac codziennie na innej cwiartce. (chyba ze juz to wiesz;)

Jak mi siep rzypomni cos to dopisze.
              Jeszcze cos na dzis? bo ide spac...
              • Gość: wanderka Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.wroclaw.mm.pl 18.06.05, 00:02
                Aha i jeszcze zel La Roche Posay, kiedys mialam dobry byl a potem nei moglam go
                dostac i zapomnialam o nim. Nie wiem dokladnie jak nazwal ale chyba cos na E...
                kosztowal jakies 70-90 zl i mial z przodu kwatracik a byl w grubej stojacej
                tubce platikowej.
                • Gość: abi Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 09:35
                  EFACLAR cała seria La Roche Posay, jest ok , w aptece tylko,
              • Gość: muchomorek Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 00:03
                wielkie dzieki!!

z tym niebieskim garnierem to mnie zmartwilas, bo wlasnie zakupilam..
                ale moze u mnie bedzie ok

dobrej nocki
                ja tez ide lulu spac

M.

• Gość: kasta Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 09:24
        Opisze Ci swój problem miałam na twarzy krosty Typu wrzody. Duże, zaognione,
        potrafiące trzymać sie bardzo długo. Bolała mnie twarz, budziłam się rano to
        dotykałam się żeby zobaczyc czy nie mam następnego. Jeden znikał dwa następne
        się pojawiały. Teraz nie wiem co to znaczy krosta. Smarowałam twarz zineritem i
        brałam diane 35. Mój problem zniknął
    • mausi5 Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki 17.06.05, 23:49
      Ja tez nie moglam wyobrazic sobie mojej twarzy bez podkladu. Ale tak naprawde
      wcale nie wygladala z nim duzo lepiej... Teraz tylko korektor antybakteryjny i
      puder antybakteryjny i jest ok.
      A jesli chodzi o pielegnacje to bardzo mi ostatnio sluza kosmetyki Avene -
      legendarny Cleance K na noc, Hydrance Optimale na dzien, oprocz tego zel myjacy
      i tonik. Dzis jeszcze przynioslam sobie z apteki probke Cleanance AC - zobaczymy.
      • Gość: wanderka Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.wroclaw.mm.pl 18.06.05, 00:00
        wspollokatorka moja tez uzywa avene i jest zadowolona jak narazie.ale nei
        kazdemu sie to nadda.Dobrze znalesc apteke gdzie jest dobra konsultantka od
        tych kosmetykow, ktora nie wpycha ale sensownie doradzi i ktora najlepiej na
        sobie sprawdzila.
    • Gość: kaja Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.05, 01:31
      a ja polecam ci krem brevoxyl, do kupienia w aptece ok.20 zł. Naprawde super.
      Kiedyś miałam ogromne problemy, ale odkąd zaczęłam go używać to mój problem
      naprawde zmalał. Oczywiście, od czasu do czasu coś tam wyskoczy, ale to nic w
      porównaniu z tym co miałam wcześniej. A co do reszty kosmetyków wydaje mi się,
      że nie ma to większego znaczenia. Tzn. obowiązkowy żel do mycia twarzy (ja mam
      garniera), tonik (eris), krem nawilżająco - matujący ( nie polecam clearasil -
      po posmarowaniu nim skóra strasznie się błyszczy). A i jeszcze jedno, nie
      wysuszać cery. Kiedyś gdy chodziłam do dermatologa to zapisała mi taki płyn do
      twarzy na receptę (chyba Acne mycin ok.60żł). Miałm po nim strasznie suchą
      cerę, normalnie cała się łuszczyła, a trądzik wcale nie schodził. Wyglądałam
      poprostu okropnie.
      • Gość: anka Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.zvid.net 18.06.05, 09:03
        dziewczyny
        jaki korektor i puder antybakteryjny polecacie w miare rozsadnej cenie?
        • Gość: wanderka Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.wroclaw.mm.pl 18.06.05, 09:33
          Nie wiem czy 39zl to rozsadna cena ale ja Ci polece tylko i wylacznie jako
          korektos Camouflage firmy ARTDECO (nr 1 jest doobry) Starcza na prawei rok
          codziennego uzywania.

A co do pudrow to ja stosuje CarolConstanse i nei jest zly, a moja siora
          antybakteryjny Manhatanu.
      • Gość: wanderka Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.wroclaw.mm.pl 18.06.05, 09:31
        Tez mialam acnemycin, on tylko miejscowo sie sprawdzal, na cala tworz niech
        nikt go nei uzywa!
        • Gość: anya Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.06.05, 10:59
          dlaczego? ja uzywalam na cala twarz i wszystko bylo ok - owszem, tworzyl sie
          taki delikatny bialy film, ale pod pudrem sypkim wcale nie bylo go widac...
      • Gość: anya Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.06.05, 11:02
        mi brevoxyl strasznie zapycha pory - i nigdy nie powem ze jest to lek na
        tradzik - raczej jest to maź tradzikotworzaca, w dodatku paskudnie smierdzi
        • Gość: kaja Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.05, 11:16
          nie zgadzam się, bo mi brevoxyl bardzo pomógł. A co do Acne Mycin to moja twarz
          wyglądała jak popękana skorupa, a do tego jeszcze pryszcze. a jak nałożyłam
          podkład to już w ogóle masakra, bo zbierał się w tych wszystkich zakamarkach,
          gdzie skóra się łuszczła. masakra
          • Gość: wanderka Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.wroclaw.mm.pl 18.06.05, 11:23
            No i wlasnie o to mi z tym acne mycinem chodzilo..
          • an_anya_ya Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki 18.06.05, 13:03
            bo na acnemycin podkladu sie nigdy nie kladzie - w najlepszym wypadku caly sie
            zwalkuje (dermatolog powinna cie chyba o tym uprzedzic...)
    • milkaa Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki 18.06.05, 13:01
      To co polecam:
      - do mycia antybakteryjna pianka z limonką i miętą Dax Cosmetics;
      - tonik z serii jw lub Lirene do cery tłustej i mieszanej;
      - żel na dzień z serii Purritin f. Iwostin /rewelacja, oczywiście jak dla mnie/;
      - maść na dzień i na noc Acne-Derm a na noc dodatkowo Benzacne punktowo;
      - co do podładów polecam Meybelline , fresh matte

Nie polecam:
      - zdecydowanie Normaderm Vichy, strasznie wysusza cerę, brak jakiejkolwiek
      zmiany , szkoda pieniędzy/używałam płynu do mycia twarzy i toniku/;
      - krem Lirene do cery tłustej i mieszanej /niebieski kolor pudełka/.
    • Gość: kaja Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.05, 13:36
      ale mi z tym acne mycin nie chodzi juz o ten podklad, tylko o to, że nie dość,
      że nie jest skuteczny, to jeszcze strasznie wysusza skórę
      • Gość: ankajak Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 17:11
        a znacie jakis bloker ktory nie zapycha porow? bo wszystkie sa strasznie tluste...:/
    • Gość: tarola Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 18.06.05, 18:00
      moje typy :
      zel do mycia twarzy NIVEA YOUNG
      krem sebostatyczny dr Eris z serii Pharmaceris
      masc na niespodzianki :P Acnederm z apteki
      2x w tygodniu maseczka Garnier rozgrzewajaca
      a peeling na cere tradzikowa najlepszy jest enzymatyczny bo nie roznosi syfkow
      po calej twarzy polecam dr Eris

a co do kosmetykow kolorowych:
      korektor i podklad matujacy mi np najbardziej chyba pasuje korektor Maybelline
      EverFresh i podklad matujacy L'oreal Ideal Balance ;]
      • Gość: muchomorek Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 22:00
        Kobietki,
        dziekuje wszystkim za info.

Tradzik tradzikowi nierowny a i w roznych jego stadiach rozwoju zaleca sie
        stosowanie roznych kosmetykow, szczegolnie tych leczniczych, mnie chodzilo
        jednak o pielegnacyjne.

Dzis sprobowalam korektor w sztywcie a na to puder sypki i nawet bylo ok tyle,
        ze nie na dlugo, bo szybko zaczelam sie swiecic:-(
        Potrzebuje jednak fluid na wyjscia.

Co do smarowania twarzy roznymi kremami na tradzik to poleam jednak najpierw
        konsultacje u dermatologa. Wiem, ze np. Effaclak K mozna uzywac juz w stadium
        zaleczonego tradziku a nie na swieze krosty, bo to tylko powoduje efekt
        zwiekszonej ilosci syfkow na twarzy.
        Chodzilo mi raczej o kremy matujace czy cos w tym stylu a nie lecznicze.
        Obecnie uzywam Eris nawilzajaco-matujacy, ale nie ten w niebieskim pudelku
        Lirene tylko w sloiczku z ciemna nakretka. Srednio jestem z niego zadowolona.
        Moze jakis inny tego typu polecicie?

Sorry, za mega post, ale moze ktos przez niego przebrnal.
        M.
        • Gość: anya Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.06.05, 23:47
          jak wyzej wspomnialam - kremik garniera nawilzajaco-matujacy, (ten ktorego jest
          75ml w opakowaniu) matuje swietnie i co najwazniejsze, nie zapycha przy tym
          porow (a jak mi nie zapycha to juz rzadkosc)
    • balbina_alexandra Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki 19.06.05, 23:09
      Przede wszystkim bardzo lagodna pielęgnacja. A to oznacza zero toników z
      alkoholem, zero agresywnie odłtuszczających żeli, najlepiej żadnych matujących
      kremów - udowodniono, że im bardziej matujesz skórę, im bardziej ją wysuszasz
      (a tak działają kremy matujące) tym bardziej się ona broni i tym więcej sebum
      produkuje). Takie błędne koło. Spróbuj eksperymentu - uzywaj łądognych
      ksoemtyków, lekkiego kremu nawilzającego, zero matujących - ja zaobserwowałam
      zmniejszenie świecenia...

- do mycia - coś łagodnego. Effaclar i Toleriane La Roche, Iwostin Purritin,
      Dermedic Acne Expert, Norel Antystress 20 i Acne Immuno Care (ta druga seria
      tylko w gabinetach). Łagodny tonik bez alkoholu - najbardziej lubię AA Young i
      Dermedic Acne Expert.
      - dwa razy w tygodniu łagodny peeling - jeśli masz ropne wypryski to tylko
      enzymatyczny żeby nie rozsiać stanu zapalnego - polecam drożdżowy Bandi,
      peelingi enzymantyczne Erisa oraz Dermiki. Po peelingu maseczka - glinka
      zielona (argiletz), maska z niebieskiej serii matującej Eris Lirene, ziemia
      wulkaniczna, maski z błota martwego czy torfu.
      - na wypryski - olejek z drzewa herbacianego, Brevoxyl, pasta cynkowa, na
      gojące się juz - tormentiol.
      - w dzień koniecznie ochrona przeciwsłoneczna. Nie wolnie tego bagatelizować.
      Pamietam z przesżłości, że kiedy chronilam się przed słońcem niedostatecznie,
      wszystko mi się wolniej goiło, ślady po wypryskach nie chciały zejść. Warto
      zainwestować w dobre filtry. Do cery problemowej polecam Biodermę AKN spf 30.

Generalnie wszelkie złuszczanie bardzo zalecane. Na początek nie musisz się
      rujnować w gabinecie u lekarza. Wypróbuj apteczne kremy - Effaclar K La Roche,
      Cleanance K i Diacneal Avene, Lysanel Active SVR.

To co mi najbardziej posłużyło w leczeniu trądziku po 20 (oprócz nadtlenku
      benzoilu czyli Brevoxylu) to retinoidy na receptę - Izostrex, Izotrexin,
      Differin.
      • Gość: anya Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.06.05, 23:49
        zalezy co kto rozumie przez swiecenia - ja np tuz po umyciu sie, jezeli szybko
        nie wklepie jakiegos lekkiego kremiku, ktory musi byc matujacy, bo jak nie, to
        bede sie swiecila jeszcze przez jakies 2 godziny
        • rosie.rosie Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki 19.06.05, 23:51
          dzieki anya
          ostatnio kupilam tonik garniera wiec moze ten kremik tez sproboje
    • Gość: zegarynka Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 18:56
      > A przedewszystkim NIGDY NIE WYCIERAJ TWARZY RECZNIKIEM, zawsze tylko
      > chusteczkami jednorazowymi i nie pocieraj, tylko przykladaj by zebrac wode
      > (duzo to daje) i jak najczesciej zmieniaj poszedke na poduszcze albo odwracaj
      > ja tak by spac codziennie na innej cwiartce. (chyba ze juz to wiesz;)

Wanderka czy to naprawdę coś daje? czy wymianienie czesto poduszki to dlatego
      że bakterie tam costają? A dlaczego nie wycierać ręcznikiem? zawsze tak robiłam
      ale może mam złe nawyki. Prosze odpisz jak najszybciej. Czy pozostałe
      forumowiczki też tak uważają? tez zmieniacie co 2 dni poszewke?
      • Gość: anya Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.06.05, 20:12
        ja tak nie uwazam - dla mnie nie ma nic przyjemniejszego niz delikatny recznik,
        ale... tu uwaga... nie wszystkie sie nadaja dla nas... osobiscie za najlepsze
        uwazam te takie z kapturkiem, dla niemowlakow, ktore frotte maja tylko po
        jednej stronie, zas najgorsze te takie "rzezbione w rozne wzorki", pozatym
        nigdy nie wycieram w doslownym tego slowa znaczeniu, tylko raczej klade recznik
        na twarzy na jakis czas, tak zeby woda sama sie w niego wchlonela (oczywiscie,
        do twarzy i do reszty mam osobny) i nie trzymam sie sztywno asady, zeby
        zmieniac recznik, czy poszewke co dwa dni - robie to wtedy kiedy potrzeba, ale
        naogol jakies raz na 7-10 dni
        • Gość: muchomorek Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 12:18
          musze przyznac ze juz od kilku lat umyta twarz osuszam jednorazowym recznikiem
          papierowym
          poszewki niestety nie zmieniam tak czesto
          znam obie te zasady od dawna i otrzymalam je od dermatologa
          nie sa to wiec jakies wymysly
          M.
      • Gość: wanderka Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.wroclaw.mm.pl 22.06.05, 13:31
        nie musisz jeje wymieniac co 2 dni ale bylo by dobrze, mozesz przespac np8
        spokojnie, na kazdym rogu i na kazdej stronie. a co do recznikow to jest to
        duuuuzo pomocne w walce z tradzikiem, albo chusteczki albo po kazdym myciu nowy
        recznik, najlepsze sa takie male kwadraciki ok 30x30 tylko wylacznei do twarzy.
        albo chusteczki jednorazowe w tych duzych opakowaniach, u mnie caly czas stoi
        takie na umywalce. No i nie mam juz ropnych zmian - mysle to ze w duzej mierze
        dzieki zmianie tych nawykow.
    • Gość: k Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.autocom.pl 20.06.05, 19:49
      polecam:
      mój osobisty ranking:
      1. żel Benzacne - jedyny lek, który mi naprawdę pomaga. odkąd go używam nie mam
      praktycznie żadnych problemów z cerą, wprawdzie dalej jest tłusta, ale pryszczy
      brak. plusem Benzacne jest cena, poniżej 10zł za tubkę, minusem to, że
      wrażliwszą skórę może za bardzo wysuszać.
      2. żel Clindacne - chyba tylko na receptę (ja dostałam od ginekologa), troche
      droższy, nie wysusza, ogólnie przyjemny w użyciu, tylko że moja skóra po jednym
      opakowaniu zaczęła się jakby przyzwyczajać i efekt nie był już tak dobry, jak
      na początku. mimo to myslę, ze warto spróbować.

potem długo, dłuuuugo nic...

3. krem Czysta Skóra Garniera - używam od dawna, bo jako jedyny w miarę
      skutecznie matuje, natomiast efekt antybakteryjny żaden - bez wspomagania
      którymś z powyższych specyfików dalej chodziłabym pryszczata. w ogóle jak dla
      mnie między seriami kosmetycznymi nie ma zupełnie żadnej różnicy, toniku nie
      używam, bo jak używałam, to wcale nie wyglądałam lepiej, więc po co wydawać
      pieniądze, żel do mycia kupuję jakikolwiek do tłustej skóry, peeling - morelowy
      St.Ives, bo jest gęsty i gruboziarnisty, czyli 'dobrze drapie' i na długo
      starcza (nie to, co rzadki glut z serii Nivea).
    • bzzzk Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki 21.06.05, 15:45
      jako posiadaczka trądziku androgennego nie spotkałam czegoś, co by mi jakoś
      wyraźnie pomogło w pozbyciu się go od zewnątrz, ale w końcu trafiłam na fajne
      kosmetyki, które poprawiają mi obrobinę stan skóry (u mnie to duuuży plus, bo
      nic innego nie działało wcale, a wypróbowałam chyba wszystko przez 10 lat:) to
      seria "strefa T" Tołpy. są świetne. są też inne rzeczy, które uważam za niezłe,
      tzn. przynajmniej nie szkodzą, dobrze oczyszczają, odświeżają- Clean & Clear,
      poza tym twarz często myję mydłem Protex Herbal i jest ok. podpadły mi za to
      szczególnie produkty Erisu i Vichy- dla mnie fatalne. co do korektora, to
      dołączam się do peanów Wanderki na temat Camouflage:) rewelacyjny. a podkład to
      jeśli ma być lekki, to wybierz coś matującego po prostu, ale jeśli np. chodzi o
      dobre krycie, to polecam La Roche- Posay Unifiance (Correcteur de teint- ten w
      białej tubce, on jest najbardziej kryjący). nie tworzy jakiejś strasznej maski,
      jak na tak dokładne krycie, to nawet naturalnie wygląda:)
      pzdr.
    • bodzia11 Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki 21.06.05, 20:07
      Jest do kupienia w sklepach zielarskich krem do cery tradzikowej.
      Tubka takiego kremu kosztuje od 7 - 8,oo zlotych. Nie pamietam nazwy. Moje
      dzieci go stosuja. Zapytaj pania w sklepie to Ci doradzi. Warunek jest to krem
      ktory ma w skladzie wyciag z drzewa herbacianego i w tym wlasnie tkwi jego cala
      tajemnica lecznicza.
      • oko_jeza Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki 21.06.05, 20:43
        -mycie twarzy zimną lub letnią wodą
        -maseczki z płatków owsianych, drożdży itp.
        -jeżeli masz ropne, to wstrzymaj sie z peelingami
        -toniki najlepiej antybakteryjne, ale bezalkocholowe
        -staraj się nie dotykać twarzy bez potrzeby
        -możesz używaż wody termalnej, nawilża i łagodzi
        -polecam serię iwostinu do cery trądzikowej i tłustej
        - mnie bardzo pomógł diferin stosowany regularnie przen parę miesięcy (niestety na efekty leczenia trądziku trzba przeważnie dość długo czekać)
        pozdrawiam :)
        • e88 Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki 21.06.05, 21:29
          alkoHol. samo H.
          • Gość: komar Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 07:15
            cóż za wkład do dyskusji...
            Ręce opadają.
    • Gość: jolka Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 11:58
      Na cele trądzikową ja używam serii trądzikowej firmy Pollenaaroma, i przyznam
      szczerze ze jestem zaskoczona skutecznoscia tych produktów. Są rewelacyjna dla
      mojej cery. Ostatnio kupiłam w ich sklepie internetowym shop.pollenaaroma.com.
      To pewnie też zalezy od cery, nie kazda cera zareaguje tak samo...
    • Gość: Iv Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: 217.153.114.* 22.06.05, 16:59
      Najlepiej idź do dermatologa. Ja miałam spore problemy z trądzikiem i cerę
      tłustą, ciągle błyszczącą. Od roku chodzę regularnie do jednego dermatologa,
      który naprawdę mi pomół. Na początku nie byłam zadowolona ale okazało się, że
      na efekty najzwyczajniej w świecie trzeba poczekać, często wypróbować kilka
      różnych opcji, zaczem wybierze się tą najlepszą dla naszej skóry. Teraz widzę
      ogromne postępy i po raz pierwszy mam nadzieję, na pozbycie się trądziku na
      dobre.
      Na początek dostałam antybiotyk i łykałam go codziennie przez pół roku. To był
      Tetralysal. Bardzo dobrze go znosiłam, a co najważniejsze w trakcie stosowania
      zniknęły mi całkowicie wypryski z pleców i dekoltu, a na buzi znaaaacznie się
      zmniejszyły. W trakcie brania leku stosowalam również witaminy A+E i maści:
      inną na dzień pod podkład, i dwie różne na noc: Differin i robioną z maści
      cynkowej i czegoś tam jeszcze. Potem, jak mi się skończyły, dostałam Brevoxyl i
      cały czas łykałam A+E. Teraz właśnie dostałam jakąś nową - nie pamiętam jak się
      nazywa, ale sprawdzę. Po antybiotyku oczywiście trochę wyskakiwały mi krostki,
      ale już nie było ich tyle, co wcześniej ani nie były takie wielkie i bolące, co
      wcześniej zdażało się nagminnie.
      Jeżeli chodzi o kosmetyki, to im więcej stosujesz maści antytrądzikowych i im
      one są mocniejsze, tym łagodniejszych kosmetyków powinnaś używać. Tak jak
      dziewczyny wcześniej pisały, kremy matujące w połączeniu z maściami
      wysuszającymi potęgują jeszcze wydzielanie sebum i łączenie ich nie jest
      najlepszym pomysłem. Na lato stosuj jakiś lżejszy krem nawilżający. Ja teraz
      używam nowego fluidu nawilżającego Lancome, ale z tych tańszych polecam Ultra
      Świeżość Garniera do cery tłustej i mieszanej. Absolutnie nie używaj toników na
      bazie spirytusu - zniszą Ci cerę !!! Dwa razy w tygodniu maseczka z płatków
      owsianych i glinka zielona zamiast pianki lub żelu do mycia - rewelacja.
      Podkład też powinien być lekki, ale wiem, że trudno znaleźć taki, który by krył
      niedoskonałości, matowił i jeszcze nie zapychał porów. Mnie bardzo ostatnio
      spodobał się Dream Matte Mousse Maybelline, ale jeżeli ktoś ma problemy z
      krostkami, to trzeba użyć korektora - najlepiej antybakteryjnego.
      No i oczywiście żadnego wyciskania. W tej chwili mówi się nawet o bezwzględnym
      zakazie czyszczenia skóry u kosmetyczki. Ja nie dostosowałam się tak do końca,
      bo raz na jakiś czas chodzę na oczyszczanie skóry do instytutu Thalgo, ale jest
      to bardzo łagodny zabieg i przede wszystkim bardzo fachowo wykonywany.
      Życzę powodzenia w walce z trądzikiem i jeszcze raz apeluję: idź do
      dermatologa !
    • kingusi Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki 23.06.05, 13:20
      Ja ci polecam jak najbardziej sprawdzone:
      * do mycia twarzy na dzień:żel Eveline SOS lub Dax Cosmetic Clean & Care, na
      noc Lubexyl
      * peeling drobnoziarnisty Avonu Clearskin na zmiane z gruboziarnistym Dax
      Cosmetic Clear & Care
      * maseczka(zawsze po peelingu) z glinki zielonej(www.greenplanet.pl-1000g za 15
      zl)
      * na noc krem do długotrwałego stosowania na trądzik i zapobiegawczo: Retin A
      * fluid Maybelline- Fresh Matte
      * korektor Dermiki(w ołowku dwustronny)
      * od wewnątrz linomag w kapsułkach, wiesiołak lub tran czyli wszystko co
      zawiera wit. F niezbędną w terapii antytrądzikowej
      * bezwzględny zakaz wyciskania, miętolenia i dotykania buzi paluchami-roznosi
      to bakterie po całej twarzy!Pzdr
    • Gość: monto Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.wurnet.nl / *.wur.nl 24.06.05, 16:59
      ja wyrazna poprawe cery zauwazylam dopiero po zastosowaniu antybiotyku INDERM
      (do uzytku zewnetrznego, 1 raz dziennie smarowac twarz i plecy prze conajmniej
      0.5roku) plus tabletki antykoncepcyjne plus 1.5l wody mineralnej dziennie plus
      duzo warzyw i owocow plus seria 3-step Clinique. system 3-step to seria
      czynnosci niezbednych do utrzymania skory w dobrym stanie. dokladny opis na ich
      stronie www.clinique.com . moim zdaniem clinique ma rewelacyjne kosmetyki
      pielegnacyjne (o kolorowych sie nie wypowiadam bo nie wiem). ja mam typ skory
      III i do swojej mieszanej cery uzywam ich mydlo i tonik bezalkoholowy, do tego
      emulsja supernawizajaca, a na emulsje nakladam krem zmniejszajacy pory(to
      dziala! niestety zakupilam w usa a u nas nie widze w sklepach) a na koniec
      lekki podklad (tym razem Oriflame). zrob sobie test na stronie clinique na typ
      skory i mozesz wedlug typu kupic kosmetyki. te kosmetyki nie sa moze najtansze
      ale oni maja tez w sprzedazy opakowania ekonomiczne i w to sie oplaca
      zainwestowac, ja kupilam szczoteczke do twarzy, co pozwala na bardzo oszczedne
      zuzycie mydla (1 sz/rok wystarcza) toniki do twazry mozna kupic w opakowaniu
      400ml (ja uzywam toniku dwa razy dziennie i w zeszlym roku zuzylam 1.5 butelki)
      w styczniu kupilam ekonomiczne opakowanie supernawilzacza i do tej pory zyzylam
      nieco ponad polowe opakowania a stosuje go tez 2 razy dziennie. bardzo dobra
      jest tez maseczka z bialej glinki Chanel (ale tez jest droga, ponad 200 zl).
      uzywanie kosmetykow typu dr.Eris zakonczylo sie reakcja alergiczna. vichy
      nadaje sie dobrze ale dla tych co maja cere normalna lub sucha. nivea sa zbyt
      tluste, fatalnie sie wchlaniaja, swicilam sie jak latarnia noca. garnier i
      loreal w ogole nie dawaly zadnego efektu, ani nie bylo lepiej ani gorzej.
      uzywanie clearasil skonczylo sie nasileniem pryszczy. natomiast doskonaly
      effekt oczyszczenia i odswiezenia skory przynosi stosowanie maseczki z glinki
      (1-2 razy w tygodniu). ja kupuje opakowanie 1kg i wystarcza to na bardzo dlugo
      a koszt jest rzedu 45 zl. stosowalam poczatkowo na przemian glinke zielona i
      brazowa. teraz tylko brazowa. mozna ja stosowac nie tylko na twarz ale na cale
      cialo. zmniejsza zmarszczki na twarzy i celulitis na udach. po wyschnieciu masz
      na twarzy zaschniete bloto. po zmyciu woda od razu widzisz ze skora jest
      zaczerieniona (przekrwiona), dobrze napieta, rozjasniona i bardzo miekka i
      gladka w dotyku. nakladasz krem nawizajacy a po pol godziny zaczerwienienie
      znika. ja ta glinke stosowalam tez na nogi jak zaczely mi wrastac wlosy po
      depilatorze. juz sie chcialam zalamac bo z daleka wygladalam jakbym ise usuwala
      owlosienia na nogach a z bliska widac bylo dziury, blizny i fatalne
      przebarwienia na nogach, stosowalam ta glinke co drugi dzien przez rok(!) i z
      kazdym razem widzialam poprawe. i teraz blizny sa prawie wogole niewidoczne,
      przebarwienia zniknely a wlosy przestaly wrastac (nie stosuje juz depilatora a
      zwykla maszynke lub kremy depilacyjne).
    • anmi5 Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki 24.06.05, 23:31
      KOSMETYKI Z APTEKI!!! Jesteś pewna, że nie zrobisz sobie nimi krzywdy i są
      skuteczne, przede wszytskim seria do cery trądzikowej firmy IWOSTIN i DERMEDIC,
      używałam i używam, gwarantuje skuteczność 100%. Zawieraja wodę termalną i są
      dużo skuteczniejsze od "zachodnich" odpowiedników jak Avene, La Rosche czy
      Vischy a przede wszystkim tańsze. POLECAM!!!
    • Gość: muchomorek Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 22:22
      kupilam i uzylam dzis polecany przez was flash matt
      dla mnie tez bomba
      dzieki
      • emi_forever Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki 18.07.05, 12:53
        kupiłam zachwalany przez was Ivostin do cery tradzikowej. Purritin. żel do
        twarzy. Co jeszcze z tej serii polecacie/ i jak długo trzeba czekac na efekty??
        ale fakt-matuje, a nie ściąg buzi ten Ivostin.
        dzięki.pozdro
        • Gość: jo-asiunka Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 14:51
          Ja przede wszystkim polecam całą serię Avene - jest świetna, naprawdę, a
          kosmetyki są tak wydajne, ze nie szkodzą az tak bardzo mojej kieszeni. Poza tym
          peeling, peeling, peeling(no, ja mam przede wszystkim bardzo tłusą cerę, trądzik
          też, ale nie jakiś horror, przy duzym to może nie robić mechaniczneg?) Polecam
          zwykły warzywny Erisa, zaden nie byl lepszy dla mnie, nawet te z wyższej półki.
          Ostatnio na wakacjach smaroałam sie nawilżajacym kremem dermedic i miałam twarz
          lepszą niz po matujących - i tak juz zostałam przy nawilzającym. Poza tym
          Biodermine (super krem, maść, czy ja wiem? Ja nakładam jako maseczke) Polecam
          tez maseczke Erisa w niebieskiej tubce z glinką, jest super, a nie tak agresywna
          jak sama glinka. Przestałam używać ręcznika i widzę dużą poprawę. Trzeba też
          pamietać o nwilżaniu, bo sucha skóra przetłuszcza się jeszcze bardziej i tradzik
          szaleje. Pozdrawiam
          • Gość: emi Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki IP: 62.111.149.* 18.07.05, 15:13
            ciekawe spostrzezenia
            a co szczególnie z tej serii Avene??
        • mejbi Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki 18.07.05, 15:23
          Miałąm cała serię Iwostinu. Faktycznie początkowo matował i byłam happy. Po ok.
          miesiący, efektu matu już nie było, nie wiem, może cera "przyzwyczaiła się".
          Kończę jeszcze te kremy, ale już do nich nei wrócę. Spektakularnego efektu
          brak :(
    • gatta13 Re: cera trądzikowa - sprawdzone kosmetyki 18.07.05, 22:58
      Po 14 latach używania przeróżnych specyfików doszłam do wniosku, że TYLKO Vichy Normaderm. Matuje jak głupi, nawilża, i przestałam się wreszcie świecić i pryszczyć. :) Próbowałam zmienić na tańszy, ale po tygodniu mnie obsypało, więc kornie wróciłam do Vichy i niech tak zostanie. Mówię o kremie, do mycia używam rónych: nivea, loreal, a ostanio algowego żelu avonu. Niby nie jest stricte do cery tłustej, ale bardzo fajnie odświeża. I wieczorem zawsze używam żelu z pilingiem - też nivea albo loreala. A po przyjściu do domu, kiedy już się nie muszę tak bardzo matować - happyderm loreala - chociaż on też troszkę matujący, ale przy tym taki mięciutki, jedwabny, pozwala skórze oddychać.
      • emi_forever mydła siarkowe 20.07.05, 11:04
        Jakie polecacie? tak są zachwalane na forum mydła siarkowe, zwłaszcza do
        problemów z plecami.Jakies szczególne marki??
        Ostatnio zapłaciłam za takie mydełko ponad 20 zł...buu, jest cos tanszego??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka