Dodaj do ulubionych

Pomozci mi stac sie ...

IP: *.au.poznan.pl 26.06.05, 18:54
własnie...chce byc zadbana nie mowie tu o nierzeczywistym wyobrazeniu sobie
niewiadomo kogo, chce poprostu wygladac czysto i ladnie, probowalam juz kilku
rzeczy ale sie na tym nie znam ... wiec prosze Was o pomoc.. po 1 mam mieszna
cere ktora po kilku godzinach sie blyszczy poza tym na niej pojawiaja sie
miejscami -ale na calej twarzy pryszcze np na srodku czola na brodzie pare na
nosie..w kazdym razie widac je bardzo bo nie sa malutkie, probowalam od
dermatologa roznych masci ale one mi wysuszaja skore i potem nawet jak chce
sobie zrobic makijaz fluidem (nie lubie fluidów bo mam wrazenie ze ze mnie
splywaja, mialam juz maybeline,maxfactor ostatnio mam la roche posay ktory
jest nieco lepszy choc i tak odcien zaden niepasuje naturalnie idealnie z
moim)to wygladam jakbym sobie wytarla twarz papierem sciernym. Co do kremow
to mialam vichy normaderm szczypal , efekt na chwile niby ok tzn skora w
dotyku przyjemna ale niezauwazylam zadnego dzialania zmniejszajacego
zaskorniaki itd. Peeling robie raz na tydzien i mam wrazenie ze jest gorzej
bo podrazniaja mi sie pryszcze ktore są bardziej czerwone... jestem w stanie
wydac wiecej pieniedzy ale na cos co mi pomoze bo ja juz niemam
pomysłow..mieszkam w duzym miescie wiec kosmetyczka nie jest zbyt tania ,
wolalabym kupic "produkty" bo starcza na dluzej... drugą sprawa sa wlosy,
tluste z lupiezem (stosuje nizoral ale co jakis czas lupiez powraca wlasciwie
to caly czas jest raz mniej raz wiecej ) wypadają ...stosowalam szampony
normalne na poczatku ale po nich swedzila mnie skora glowy i od drapania
zrobily sie strupki, mialam tez jakis szampon vichy dla wlosow tlustych ale i
tak musze myc je codzien dodam ze sa dlugie i po farbowaniu ale ponad pol
roku temu na kolor zblizony do naturalnego, w kazdym razie jak nieumyje
codzien to sa przylizane i oklapniete.. narazie starczy.. chce dbac o siebie
ale nie wiem juz jak..dziekuje za kazda rade, prosze o jakiej
propozycje "wyprobowane" pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: nosek Re: Pomozci mi stac sie ... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.06.05, 18:59
      Kochana, na takie problemy jedynie dobry dermatolog może pomóc,nie trać czasu
      na ekspertmenty tylko zmień lekarza,najlepiej na prywatnego i zapytaj o
      właściwą pielegnację.
      • Gość: ona Re: Pomozci mi stac sie ... IP: *.au.poznan.pl 26.06.05, 19:02
        no wlasnie jak dotad bylam u kilku i mam wrazenie ze wszyscy dawaja mi tylko
        ulotki jakie dostana i sama mam sobie radzic nie wiem na zasadzie chyba krolika
        doswiadczalnego..
    • Gość: nosek Re: Pomozci mi stac sie ... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.06.05, 19:24
      A co stosowałaś jak dotąd?
      • Gość: ona Re: Pomozci mi stac sie ... IP: *.au.poznan.pl 26.06.05, 19:31
        na pryszcze acnemycin , differin, acne sulph, benzacne czy jakos tak i rozne
        plyny robione w aptete na recepte; twarz mylam mydlem ale dermatolog mi kazal
        myc physiozelem co nic nie dalo a wrecz przeciwnie , potem kupilam ziai zel do
        mycia twarzy, z kremow soraya , dotleniajaco nawilzajace, vichy normaderm,
        ziaja maslo kakaowe na noc (porazka),poza tym pare z avonu, do wlosow szampon
        vichy dercos, nizoral, vichy do wlosow tlustych , wax ( wlosy po nim bardzo
        ladne bo proste latwo rozczesuja sie ale z jakims sliskim efektem )ampulki
        radical, tabletki vitapil ..narazie tyle pamietam
        • Gość: nosek Re: Pomozci mi stac sie ... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.06.05, 19:48
          Leki które wymieniłaś tak właśnie działają że muszą złuszczać skórę żeby ją
          oczyścić, to normalka i nie powinnaś była przerywać leczenia, ale ewentualnie
          używac rzadziej, na przykład zamiast dwa razy dziennie tylko raz, bądz jeszcze
          rzadziej,tak aby twoja skóra lek tolerowała. Najlepiej by było wrócić do tego
          samego lekarza i powiedzieć że skóra jest zbyt mocno podrażniona, lekarz
          powinien zmienić leczenie. Lekarz miał również rację zalecając ci mycie
          Physiogelem, dlaczego było gorzej? To bardzo delikatny żel i napewno nie
          pogarszał ci stanu skóry,jeśli jednak coś ci nie pasowało, powinnaś zmienić na
          inny delikatny najlepiej apteczny np Toleriane LRP. Przy leczeniu lekami
          złuszczającymi konieczny jest delikatny krem, ale nie każdy się nadaje,
          najlepiej znowu żeby krem dobrał lekarz, a jeśli tego nie zrobił powinnaś,
          sięgnąć po kremy o prostym składzie, apteczne, bezzapachowe do wyboru La Roche
          Posay, Avene, Bioderma itp, w zalezności od upodobania o lżejszej bądz bardziej
          treściwej konsystencji. Avony i Soraye i Ziaje możesz sobie odpuścić. Jeśli
          chodzi o łupież, z tym trudno się walczy, ale trzeba próbować. Jesli stosowałaś
          szampony regularnie a mimo to nie pomagały, może warto sięgać po silniejsze: Z
          mocniejszych szamponów polecam Polytar AF i Stieprox. Nie zniechęcaj się tylko
          znajdz dobrego derma, albo wróć do tego który przepisał ci differin bo to
          najskuteczniejszy lek, choc rzeczywiście drażniący i poproś stanowczo żeby
          dostosował leczenie do potrzeb wrażliwej skóry.
          • Gość: ona Re: Pomozci mi stac sie ... IP: *.au.poznan.pl 26.06.05, 20:14
            Nom wlasnie zluszczaly zaczelam stosowac miejscowo ( lekarz zalecil na cala
            twarz) ale pryszcze pojawialy sie w coraz to innych miejscach , uzywalam tez co
            2 dni ale tak mi schodzil naskorek ze przerwalam (szybko sie zniechecam jak
            staram sie a niewidze rezultatow) . Physiogel był dla mnie niedobry -mylam
            twarz dokladnie i po godzinie znowu mi sie swiecila poza tym mialam taki dla
            mnie nieprzyjeny efekt jakbym nie zmyla wszystkiego tym physiogelem , cenie
            sobie firme la roche posay , dostalam od nich pare probek mam wode termalana ,
            plyn micelarny, mialam krem effeclar K czy jakosc tak ale on tez troche
            zluszczał reszty nieprobowalam jeszcze ale wiem ze maja duzo roznych rodzajow i
            nie wiem na co sie zdecydowac, (dzieki za nakierowanie na toleriane sprobuje
            moze pomoze), co do mycia to doszlo do tego ze zaczelam nawet wycierac buzie
            papierem bialym toaletowym miekkim zamiast recznikiem. Jesli chodzi o lekarza
            to on zdaje sie zdawac na reklamy , poszlam do niego z tradzikiem dal mi ulotki
            (reklamowe) , poszlam do niego z rozstepami a on mowi ze "nie mam sie czym
            przejmowac " a przeciez widze je i one są , a on zamiast mnie leczyc ...eh..
            • Gość: nosek Re: Pomozci mi stac sie ... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.06.05, 20:24
              Twoja pielęgnacja jest jednak zbyt chaotyczna, trochę tego troche śmego i
              dlatego nie ma efektów.
              Kosmetykami nie opanujesz takiej skóry, naskórek musi schodzić, ale być może
              leki były za silne, czasem trzeba stosować tylko dwa razy w tygodniu żeby był
              efekt i dało się wytrzymać. Jeśli twarz ci się świeci to lepiej jest częściej
              myć czyms delikatnym niż ją zbyt mocno odtłuszczać.
              Lekarz jest wyjatkowo leniwy jeśli ci daje ulotki zamiast wskazać bardziej
              konkretnie, zmień go.
              A co do rozstępów to niestety miał rację, nie da się ich wyleczyć, można im
              jedynie w niewielkim stopniu zapobiegać.
              • Gość: ona Re: Pomozci mi stac sie ... IP: *.au.poznan.pl 26.06.05, 20:48
                wiem ze chaotyczna bo chwytam sie wszystkiego co mogę, co do dermatologa i
                rozstepow to wiem ze one nie znikna ale moga zbledniec i prosilam go o jais
                krem "rozciagajacy"tkanke laczna zeby zbladly ( plus cwiczenia oczywiscie na
                nogi), ale on najwidoczniej chcial sie pobawic w psychologa, co do maseczki zna
                wlosy z jajka kiedys zrobilam i nie chcialo sie to zmyc , pokleilo mi cale
                wlosy i...stracilam do tego cierpliwosc. Wracajac do cery to Nosku czy mam
                chodzic bez makijazu? bo fluid na cere luszczaca sie wyglada strasznie , a cera
                bez fluidu -z pryszczami nie zakrytymi tez..
                • Gość: nosek Re: Pomozci mi stac sie ... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.06.05, 23:33
                  Rozumiem cię doskonale.Najlepiej byłoby chodzić bez makijażu, ale łatwo
                  powiedzieć.. Właściwe leczenie nie powinno sprawiać ci bardzo dużego
                  dyskomfortu , jeśli łuszczysz się troche to po nałożeniu kremu nie powinno być
                  tak bardzo widać, jeśli łuszczysz się bardzo i jesteś bardzo podrażniona to
                  lek działa zbyt mocno. Wsród podkładów są takie które bardziej eksponują
                  zmarszczki i łuszczącą skórę niż inne. Najgorsze są te o pudrowym wykończeniu.
                  A może jakiś krem tonujący wystarczy? Na dzień powinnaś stosowac ochronę
                  przeciwsłoneczną ,więc na przykład SVR chyba 50 byłby jakimś pomysłem bo ma
                  delikatny kolorek. No i wreszcie leczenie nie trwa wiecznie. Pamiętaj, traktuj
                  buzię delikatnie, pozdrawiam !!
                  • Gość: ona Re: Pomozci mi stac sie ... IP: *.au.poznan.pl 27.06.05, 09:23
                    weszlam na stronke SVR i widzialam w sumie 3 kremy (nadajace sie ) tyle ze nie
                    wiem do konca bo pierwszy był do skory suchej i atopowej czyli w sumie takiej
                    jaka mam po lekach na tradzik, drugi LYSANEL ACTIVE ktory zluszcza skore (
                    skoro mi sie zluszcza po lekach to chyba mi niepotrzebny..?)i trzeci chronil
                    przed UV 30tka lub 50tka, nie wiem ktory bylby dla mnie, mam pytanie chyba
                    najwazniejsze dlaczego doradzilas mi krem z UV , domyslam sie ze zluszczajaca
                    sie skora jest podatna na przebarwienia, to o to chodzi? hm..a co z opalaniem?
                    nie bede mogla? jak mozesz to podaj gg na maila dzidzia669@gazeta.pl
                    • Gość: nosek Re: Pomozci mi stac sie ... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.06.05, 09:38
                      Musisz koniecznie stosować krem z filtrem, nie żaden Lysaneltylko seria
                      przeciwsłoneczna.Tak jak pisałaś skóra jest podatna na przebarwienia,
                      podrażnienie no i fotostarzenie. Kremy z filtrem to oddzielna bajka, w
                      archiwum znajdziesz mnóstwo na ten temat, przyszedł mi do głowy SVR bo ma taki
                      krem z kolorkiem, więc trochę by maskował krostki, ale jest mnóstwo innych
                      kremów innnych firm które mogłyby ci bardziej pasowac że względu na
                      konsystencję, musisz sama zrobić wywiad w dobrej aptece a najlepiej
                      przetestowac próbki, powodzenia!
    • Gość: ana Re: Pomozci mi stac sie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 19:48
      Ja moge polecic ci naturalną maseczke Ja jak ją zrobiłam kolezanka od razu
      zapytała co zrobiłam bo miałam ładniejszą cere Oczywiscie to nie da trwałych
      efektów ale np przed jakims wyjsciem na pewno bedziesz sie czuć lepiej.
      Otóz: ubij piane z jednego białka tak aby była sztywna i nałóz na twarz na
      15min.Potem zmyj.
      Ja też mama tłustą cere i używam pudru sypkiego Yves Rocher Według mnie matuje
      bardzo dobrze.
      Ale oczywiscie najlepiej byłoby odwiedzic dermatologa bo on pomógły wyleczyć a
      nie tylko zatuszować. To może być sprawa hormonów.
      Pozdr
    • Gość: Łucja Re: Pomozci mi stac sie ... IP: *.devs.futuro.pl 26.06.05, 20:16
      Co do cery to wyprobuj ZINERYT do kupienia w aptece, bez recepty, kosztuje ok
      33 zl. Smarujesz nim cala twarz dwa razy dziennie (u mnie kuracja konczyla sie
      po ok 2 tyg)do momentu az wszystkie pryszcze znikna i pozniej odstawiasz.
      Wysusza skore, bo jest na bazie alkoholu ale w ciagu dnia stosowalam kem
      nawilzajacy wiec nie bylo zle. Naprawde jest rewelacyjny :)Ja tez mam tlusta
      cere wiec w ciagu dni kilka razy przemywam ja tonikiem zeby sie nie swiecila.
      Nie uzywam zadnych fluidow, bo mam gladka cere :)
      Co do wlosow to jesli sie przetluszczaja to niewiele da sie z nimi zrobic, po
      prostu takie sa i juz. Ja swoje myje co dwa dni, bo tez mam z tym problem. Żeby
      je wzmocnic i troche podkurowac zrob sobie maseczke z zołtka (roztrzepujesz
      zoltko albo dwa w zaleznosci jakie masz dlugie wlosy i dodajesz kilka kropel
      cytryny, wsmarowywujesz w sucha skore glowy i trzymasz ok 3 godzin! potem
      myjesz wlosy) Ja sobie poradzilam z lupiezem dzieki szamponowi SCHAUMA dla
      mezczyzn :) pachnie tak po mesku (na wlosach nie czuc hehe) ale daje efekt wiec
      go uzywam.

Powodzenia!
      • Gość: nosek Re: Pomozci mi stac sie ... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.06.05, 20:27
        Sorry, ale maseczka z żółtka działa natłuszczająco i odżywczo, nie nadaje się
        do tłustych włosów.
        • Gość: Łucja Re: Pomozci mi stac sie ... IP: *.devs.futuro.pl 26.06.05, 20:30
          Przede wszystkim wzmacnia wlosy :)
          • Gość: Miya Re: Pomozci mi stac sie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 00:04
            Na wypadajace wlosy najlepsze jest serum Welli (ja kupowalam w salonie
            kosmetycznym) Naprawde bardzo skuteczne, dziala nie tylko na wzmocnienie
            cebulek ale ogolnie na poprawe stanu skory
      • suzzzi Nieprawda, Zineryt to antybiotyk (na recepte) 27.06.05, 13:16
        Zineryt zawiera antybiotyk i jak wszystkie antybiotyki jest na receptę.
        • Gość: Łucja Re: Nieprawda, Zineryt to antybiotyk (na recepte) IP: *.devs.futuro.pl 27.06.05, 13:37
          Tak, to antybiotyk, ale dostaniesz go bez recepty :)
    • asiaczek22 Miałam podobnie i ... 27.06.05, 13:21
      ... już jest po kłopocie z wypryskami, przetłuszczającą się cerą i włosami.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=24710621&a=24715559
      Najważniejsze: Musisz trafić do dermatologa, który się na tym zna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka