04.07.05, 16:31
www.eris.pl/lirene/pl/lirene_ochrona/index1.php
Dziewczyny napisałam mnóstwo maili do serwisu Eris tylko po to aby udzielili
mi odpowiedzi jaką wartosć mają fitry UVA. Do tej pory nie otrzymałam
profesjonalnej odpowiedzi.

Serwis zasłania sie tym że to jest tajemnicą firmy i oni nie mają prawa tego
mówić. Wprawia mnie to w osłupienie (mogę przesłać Wam tego ich maila i same
sie przekonacie, co oni powypisywali).

Dziewczyny moze wy wiecie albo się domyślacie jaką wartosc jest tych filtrów?

UVB-odpowiednio 20 i 40.

Obserwuj wątek
    • landrynka8 cd 04.07.05, 16:32
      chodzi mi oczywiscie o te konkretne kremy (jakie mają UVA). To miałam na myśli
      mówiąc o wartosci filtrów.
      • troijnis Re: cd 05.07.05, 10:47
        JA kupuję naszą krajową "POLLENA_EWA". Dobre filtry. JEstem alergikiem i mam
        skłonność do poparzeń. To mnie ratuje. I pachnie jak luksusowe perfumy!
    • Gość: justy Re: Filtry? IP: 213.241.34.* 04.07.05, 23:21
      jeśli zależy Ci na dobrej ochronie, szczególnie przed UVA, to zainteresuj się
      inną firmą (Avene, SVR, Bioderma, LA roche posay, Vichy,..)

tu recenzja wszystkich produktów z filtrami Eris:
      www.phpbbserver.com/phpbb/viewtopic.php?t=256&highlight=lirene&mforum=biochemiaurody

"Podsumowując produkty z filtrami firmy Eris, (nie brałam pod uwagę produktów o
      faktorach poniżej SPF 10, które nie zapewniają przyzwoitej ochrony, często nie
      zawierają żadnych filtrów UVA):

- Serie Forte 25+, 35+, Fortessimo ; spotkamy tam kilka kremów niby na dzień z
      faktorem SPF 7 lub 10, nie ma na nie co liczyć. Jedynym produktem o nieco
      wyższej ochronie w serii Forte 25+ jest -Lekka emulsja matująca SPF 17/ UVA PF
      (PPD) 3,7 - 30ml/39zł, - jednak nie zapewnia ona zbyt wysokiej ochrony UVA,
      dlatego radziłabym jeśli już to stosować tą emulsję pod krem z przyzwoitą
      ochroną UV. Emulsja zawiera m.in.
      - Ethylhexyl Methoxycinnamate ; filtr UVB
      - methylene bis- benzotriazolyl tetramethylbutylphenol - Tinosorb M, filtr
      stabilny UVB/UVA
      - magnesium ascorbyl phosphate- witamina C w postaci estrowej
      - koenzym Q10 - antyoksydant
      - sodium hialuronate - nawilżacz
      - wit.E- antyoksydant

- Lirene Dermoprogram- Pełna ochrona

* Krem do twarzy SPF 20 (zima)- 50ml
      * Krem do twarzy SPF 40 (lato) - 50ml
      Nie nazwałabym tych kremów pełną ochroną. Nie są one fotostabilne. Ogolnie
      radzilabym zakupic krem o wyzszej ochronie UVA i lepszej stabilnosci, a mamy
      ich troche do wyboru w Polsce. Przy wyborze tego krem radzilabym go reaplikowac
      w ciagu dnia czesciej niz jeden raz, aby byc pewnym, ze jestesmy dobrze
      chronieni.
      www.phpbbserver.com/phpbb/viewtopic.php?
      t=157&sid=544a997dd66e57042a815d503ef73064

- Lirene DErmoprogram- cera wrażliwa

*Krem nawilżająco-ochronny SPF 30+ - 50ml.ok.15zl

Filtry przeciwsłoneczne:
      - Octyl methoxycinnamate - UVB
      - 4- Methylbenzylidene Camphor -UVB
      - Titanium dioxide - UVB/UVA II (fale krótkie)

Ponadto krem zawiera:
      - Witamina E (tocopheryl acetate)- 2% - antyoksydant - pomaga w walce z wolnymi
      rodnikami oraz także chroni w pewnym stopniu skórę przed niekorzystnymi
      skutkami UV.
      - Nawilżająco-natłuszczające masło Shea oraz ekstrakt z zarodków pszennych,
      łagodząca alantoina.

Krem jest stabilny, zapewnia wysoką protekcję w zakresie UVB, niestety nie
      chroni skutecznie w zakresie UVA, zwłaszcza w zakresie fal długich UVA, które
      przyczyniają się do największych szkód w procesie fotostarzenia !! Już krem
      Lirene Pełna ochrona SPF 40 będzie lepszy, choć znowu ten jest niestabilny.
      Posiada lekką, delikatną konsystencję, szybko się wchłania, nie pozostawiając
      tłustej warstwy na skórze. Odpowiedni także dla cer mieszanych i
      przetłuszczających się.

* Krem półtłusty SPF 30+ - 50ml

- Pharmaceris W
      # Krem fotoochronny SPF 30+/UVA PF (PPD) 8,7 - 30mlNie znam składu tego kremu i
      wszystkich filtrów UV jakie zawiera, jedyne co wiem, to, że zawiera on filtr
      UVB ethylhexyl methoxycinnamate zamknięty w silikonowych kapsułkach (UV PEARL).

- YOU Young&Unique
      www.biochemiaurody.com/DzialSun/Biotherm-filtry.htm#eris

- Lirene Dermoprogram - seria słoneczna

# Mleczko dla dzieci SPF 35- 200ml
      # Mleczko dla dzieci SPF 20 - 200ml
      # Emulsja ochronna SPF 22 - 150ml
      # Emulsja ochronna SPF 38 -125ml
      # Balsam SPF 23 - 200ml
      Oparte są prawdopodobnie na podobnej mieszance filtrów UV zastosowanej w
      mleczku dla dzieci SPF 69, jedynie będą się różnić stężeniem procentowym %
      poszczególnych filtrów UV. Podejrzewam, że wszystkie są perfumowane. Na pewno
      ochronią dobrze przed UVB i poparzeniem, jednak trzeba je nakładać podczas
      opalania na pełnym słońcu najlepiej co 1-2 godziny i koniecznie po każdym
      kontakcie w wodą. Ilość kremu z filtrami potrzebna do prawidłowej ochrony
      całego ciała to 30ml.

# Mleczko dla dzieci SPF 69 - 200ml/22zl
      Aqua Ethylhexyl Methoxycinnamate C12-15 Alkyl Benzoate 4-Methylbenzylidene
      Camphor Titanium Dioxide Propylene Glycol Cetyl Alcohol Potassium Cetyl
      Phosphate Caprylic/Capric Triglyceride Dimethicone PVP/Hexadecene Copolymer
      Butyl Methoxydibenzoylmethane Paraffinum Liquidum Alumina Polyacrylamide Xantan
      Gum C13-14 Isoparaffin Disodium EDTA Simethicone BHA Triethanolamine Laureth-7
      Phenoxyethanol Methylparaben DMDM Hydantoin Propylparaben Parfum Hexyl Cinnamal
      Butylphenyl Methylpropional Geraniol Linalool Citronellol Hydroxyisohexyl-3-
      Cyclohexene Carboxaldehyde

Sytuacja podobna jak przy opisywanym już kremie Lirene SPF 40, minusem jest
      dodatek substancji zapachowych, tym bardziej, że ma to być produkt dla dzieci.
      Tak więc ogolnie wygląda na niefotostabilne.

# Emulsja do skóry wrażliwej SPF 61 - 100ml/20zl

aqua, ethylhexyl methoxycinnamate, cetyl alcohol, 4-methylbenzylidene camphor,
      C12-15 alkyl benzoate, glycerin, butyl methoxydibenzoylmethane, titanium
      dioxide, dimethicone, caprylic/capric triglyceride, dicaprylyl ether, propylene
      glycol, potassium cetyl phosphate, PVP/hexadecene copolymer, tocopheryl
      acetate, polyacrylamide, alumina, xanthan gum, silica, shea butter, C13-14
      isoparaffin, triethanolamine, simethicone, BHA, laureth-7, PVP, BHT,
      methylparaben, benzyl alcohol, chlorphenesin, methylchloroisothiazolinone,
      metylisothiazolinone

Plusem jest brak substancji zapachowych. Minusem jest obecność poliakrylamidu.
      Firma w opisie tego produktu na stronie internetowej nie podaje czy filtr
      ethylhexyl methoxycinnamate - występuje w wersji kapsułkowanej UV Pearl, jednak
      analizując skład tak by wynikało. Jest to bardzo prawdopodobne, gdyż emulsja ma
      być przeznaczona dla cery wrażliwej. Jeśli mam rację to ta emulsja jako jedyna
      z całej serii słonecznej zasługuje jeszcze na uwagę. Wnikając w szczegóły,
      wiemy, że filtr butyl methoxydibenzoylmethane= Parsol 1789 chroni przed
      zakresem UVA, jednak sam w sobie nie jest fotostabilny czyli już pod wpływme
      nawet małej dawki promieniowania UVA ulega rozkładowi tracąc swe zdolności
      ochronne, potrzebuje więc składników, które zwiększą jego stabilność, należy do
      nich m.in. filtr UVB - 4-methylbenzylidene camphor. Jednak jeśli w formule
      został jednocześnie zastosowany filtr UVB - ethylhexyl
      methoxycinnamate=octinoxate, to taki produkt jako całość nie jest fotostabilny,
      gdyż octinoxate zwiększa jeszcze rozkład filtru Parsol 1789 i w jego obecności
      filtr 4-methylbenzylidene camphor już sobie nie radzi ze stabilizają filtru
      UVA. Jeśli jednak octinoxate zostanie zamknięty w otoczce to nadal będzie
      spełniał swoją rolę jako filtr UVB, ale jednocześnie nie będzie miał
      niekorzystnego wpływu na inne filtry w produkcie czyli ogólnie produkt jako
      całość może być bardziej stabilny i chronić skuteczniej nawet po dłuższym
      czasie. To nie znaczy, że nie trzeba go reaplikować wcale, ponowne nałożenie
      kremu z filtrami jest zawsze korzystne, ale mamy też większą pewność, że nawet
      jeśli po tych 2 godzinach nie nałożyliśmy dodatkowej warstwy kremu to i tak nas
      chroni w penym stopniu, jest to zwłaszcza ważne przy codziennym zastosowaniu.
      Emulsja może być stosowana jako codzienny preparat na twarz i okolice oczu,
      szyję, dekolt, dłonie.

Ogólnie z tych wszystkich pozycji dwie zasługują jeszcze na uwagę:

- Doskonalący cerę krem na dzień SPF 25/ UVA 7,6 - 75ml/ok. 65zł seria YOU
      Young&Unique
      choć jego cena w stosunku do ilości nie jest zachęcająca i osobiście wolałabym
      kupić produkt np. firmy Bioderma czy La Roche-Posay, który za 100ml wyjdzie
      mnie taniej i dodatkowo będzie zapewniał dużo wyższą ochronę w zakresie UVA -
      PPD 20 lub wiecej, a nie tylko PPD 7,6, będzie też bardziej stabilny.

- Emulsja do skóry wrażliwej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka