Dodaj do ulubionych

Przetłuszczające się włosy. Jak przeciwdziałac??

IP: *.cn.net.pl / *.cn.net.pl 14.07.05, 19:58
Czesc Dziewczyny. :)

Mam przetłuszającą się łepetynę, włosy od umycia wytrzymują ok. 10 godz.
potym czasie najlepiej je znowu umyć! :(( Czyli muszę myć głowę codziennie.
Mam szczerze dość tej sytacji. Wypróbowałam już wiele szamponów, ale żaden
nie zadziałał. Robiłam tam jakieś zabiegi domowe, ale też lipa... Do tego
doszedł łupież, tłusty wstrętny łupież. I też nie moge się go pozbyć.

Włosy mam cienkie, niefarbowane, długie za ramiona. Dbam o nie jak moge, ale
to wszystko nie działa.
Stylizacji też nie uprawiam, :)) bo każdy kosmetyk <zel, pianka, lakier itp.>
baaardzo obciąża moje włosy. :( Więc odeszłam od tej formy.

Kochane radzcie jak się uporać z tym problemem. Może iść do lekaża po tablety
na te dolegliwość... Piszcie o co mogłabym zastosować z preparatów?

Z góry dzięki. :)))
Obserwuj wątek
    • Gość: ulka Re: Przetłuszczające się włosy. Jak przeciwdziała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 20:07
      Tak, wiem cos o tym...Od klku tygodni zaczęłam używać szamponu DUCRAY Agreal z
      apteki (35 PLN). Jest z glinką. Trzeba go używać przez 6 tygodni, można
      codziennie. Jest jeszcze drugi w tej linii, który mam zamiar włączyć, ale
      stosuje się go tylko 2 razy w tygodniu. Żałuję, że od razu nie kupiłam obydwu!

Ducray ma też jakiś szampon do włosów przetłuszczającyc się z łupieżem.

Może pomoże?
      • Gość: Java Re: Przetłuszczające się włosy. Jak przeciwdziała IP: *.cn.net.pl / *.cn.net.pl 14.07.05, 20:16
        Dzięki. POstaram się o niego, ale najpierw muszę zdobyć pieniądze. :) Jak to w
        zyciu...
    • gocha221 Re: Przetłuszczające się włosy. Jak przeciwdziała 14.07.05, 20:30
      Jeżeli jest tak źle to może poradź sie lekarza. Ja tez walczyłam długo, piłam
      skrzyp, nacierałam skrzypem, pokrzywą, kupowałam wszytkie nowe szampony, nie
      suszyłam suszarka itp itd...
      A pomogło dopiero uregulowanie spraw hormonalnych ( w tym wypadku lekarz
      docelowy to endokrynolog).
      Jak umyję włosy jednego dnia rano, to wieczoram następnego jest jeszcze OK, a
      kiedys już tego samego dnia wieczorem wygladało kiespko.
      • Gość: Java Re: Przetłuszczające się włosy. Jak przeciwdziała IP: *.cn.net.pl / *.cn.net.pl 14.07.05, 20:39
        Czyli Gocha proponujesz żebym poszła odrazu do Endokrynologa, pomijając
        Ginekologa? Mam już dośc swojej tłustej głowy!

POwiedz mi tak mniej więcej, co Ci lekarz endo.. poradził/przepisał? Że
        poskutkował? Miałas jakieś badania? Dzięki :))
        • gocha221 Re: Przetłuszczające się włosy. Jak przeciwdziała 14.07.05, 20:53
          ja poszłam od razu do endo, prywatnie. Normalnei musisz chyba miec skierowanie
          od rodzinnego, nie wiem, czy gin Ci je da.
          idź albo do endo albo do dermatologa.
          ja miałam robione badanie hormonów a także USG jajników (to już u gina).
          Biore, krytykowana tu czesto, Diane 35, ale w schorzeniu, które u mnie wykryto
          jest tzw. lek z wyboru.
          Fajne włoski to jakby efekt uboczny.
          radziłabym Ci isc albo do endo albo de derm. bo gin może od reki przepisac Ci
          diane,a to nie o to chodzi.
          Zycze powodzenia w leczeniu:-)
          • Gość: Java Re: Przetłuszczające się włosy. Jak przeciwdziała IP: *.cn.net.pl / *.cn.net.pl 14.07.05, 21:23
            Dzięki. Bardzo mi pomogłaś rozwiac wątpliwości. :)
            • Gość: Java Re: Przetłuszczające się włosy. Jak przeciwdziała IP: *.cn.net.pl / *.cn.net.pl 15.07.05, 14:55
              POdciągam... Może ktoś jeszcze mi pomorze??
              • mag-ia Re: Przetłuszczające się włosy. Jak przeciwdziała 15.07.05, 15:52
                Polecam:
                - szampon Rzepa przeciwlupiezowy (Joanny), szampon Bambi
                - tabletki z cynkiem
                - wytrzymanie raz i nie mycie wlosow przez tydzien, gruczoly lojowe sie
                uspokoja
                - plukanki ziolowe
                - polskie odzywki do wlosow

Tez kiedys musialam myc wlosy codziennie, teraz myje co 3 dni. Wprawdzie
                spowolnienie pracy gruczolow to dlugi proces (kilka tygodni, miesiecy), ale
                warto.
                • Gość: weana Re: Przetłuszczające się włosy. Jak przeciwdziała IP: 81.219.88.* 15.07.05, 16:00
                  Wlaśnie ja tez slyszalam ze szampon z czarnej rzepy Joanny pomaga. Samej mi się
                  przetluszczają strasznie wlosy. Kiedyś bralam diane 35 i wlosy wytrzymywaly bez
                  mycia 2 dni, przestaly wypadać.
        • Gość: vivi Re: Przetłuszczające się włosy. Jak przeciwdziała IP: 212.244.203.* 11.08.05, 17:03
          hej ja tez ci proponuje iść do ginekologa (lub endokrynologa). Ja nigdy nie
          miałam problemu z przetłuszczającymi sie włosami, ale odkąd zaczełam brać środki
          antykoncepcyjne ,mam z tym cholerny problem- to przez hormony. będe musiała albo
          zmienić srodek antykoncepcyjny ,albo nie wiem- co doradzi mi gieniu.
          Także to może być i w twoim przypadku sprawa hormonalna.
    • jestem_sama Re: Przetłuszczające się włosy. Jak przeciwdziała 15.07.05, 17:33
      polecam drastyczny, ale skuteczny sposób. po prostu trzeba się poświęcić i
      przetłuścić włosy przez około tydzień/ po prostu ich nie myć/. wtedy odbuduje
      się fizjologiczny system oxhrony włosów. im częściej myjesz włosy, częściej
      zmywasz płaszcz lipidowy, który potem tworzy się ze zdwojoną siłą
      • Gość: Java Re: Przetłuszczające się włosy. Jak przeciwdziała IP: *.cn.net.pl / *.cn.net.pl 15.07.05, 19:04
        polecam drastyczny, ale skuteczny sposób. po prostu trzeba się poświęcić i
        > przetłuścić włosy przez około tydzień/ po prostu ich nie myć/. wtedy odbuduje
        > się fizjologiczny system oxhrony włosów. im częściej myjesz włosy, częściej
        > zmywasz płaszcz lipidowy, który potem tworzy się ze zdwojoną siłą

Próbowałam! Przetłusciłam włosy max. bo nie myłam ich więcej niż 7 dni... NIe
        pomogło. UMYŁam i stan wrócił do poprzedniego, czyli do mycia codziennie. :((
        Ta kuracja nie pomogła mi nawet na jeden dzień od momentu przetłuszczenia ...
        Umycia...:(
    • Gość: wiedzma Sprobuj IP: *.3web.net 15.07.05, 18:27
      Sprobuj umyc wlosy szamponem do wlosow normalnych.
      Sama mialam problem z "kluchowatoscia" wlosow, przetestowalam wiele szamponow i
      nic, az raz umylam wlosy szamponem do normalnych i to bylo to!
      Nie wiem co dodaja do szamponow przeznaczonych do wlosow przetluszczajacych
      sie, ale po nich wygladaja one gorzej.

Juz od kilkunastu lat uzywam szamponow do wlosow normalnych - skonczylo sie ich
      przetluszczanie. Fakt - myje wlosy codziennie rano nawet w zimie - bo lubie
      wyjsc z domu odsiwezona, wykapana, ale spokojnie moge ich nie myc 2-3 dni
      (zdarza mi sie to 2-3 razy do roku...).

Pozdrawiam!
    • bzzzk Re: Przetłuszczające się włosy. Jak przeciwdziała 15.07.05, 18:49
      a co do tego lekarza, to może być ginekolog- endokrynolog, tak 2 w 1;) nie no,
      poważnienie byłoby to najlepsze rozwiązanie. idź prywatnie i jak lekarz nie
      karze zrobić badań, tylko będzie Ci coś na ślepo wciskał, to szukaj dalej...
      pzdr.
      • Gość: Java Re: Przetłuszczające się włosy. Jak przeciwdziała IP: *.cn.net.pl / *.cn.net.pl 15.07.05, 19:06
        Musze coś z tym zrobić, bo mnie szlag trafi... Szczerze mówiąc to boje
        się "hormonów" na taką dolegliwość jak przetłuszczające się włosy... Nie
        chciałbym "coś popierzyć" w organizmie, a poza tym to musi byc coś nie tak
        skoro włosy nie wytrzymują 1 dnia... :(
        • bzzzk Re: Przetłuszczające się włosy. Jak przeciwdziała 15.07.05, 19:36
          no ale to właśnie po to musisz najpierw zrobić badania, żeby bez sensu się nie
          faszerować lekami:) jak okaże się, że hormony nie są w normie, to dobrze by
          było je ustawić, bo nierównowaga hormonalna ma różne inne konsekwencje czasem.
          więc ważne jest, żeby lekarz zlecił Ci badania i nie przepisywał niczego "na
          oko".
          pzdr.
          • Gość: Java Re: Przetłuszczające się włosy. Jak przeciwdziała IP: *.cn.net.pl / *.cn.net.pl 16.07.05, 20:51
            Rzeczywiście! Masz rację... :)) Dzięki!!
            • mika_1 Re: Przetłuszczające się włosy. Jak przeciwdziała 17.07.05, 07:09
              Podstawowym problemem nie są tylko przetłuszczające sie włosy. Zazwyczaj
              podstawą jest problem z hormonami, którego efektem są tłuste włosy. Idź lepiej
              do lekarza.
              • Gość: reni Re: Przetłuszczające się włosy. Jak przeciwdziała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 22:28
                Miałam taki sam problem. Zrezygnowałam z szamponów do włosów przetłuszczających
                sie na rzecz zwykłego BAMBi dla dzieci. No i rewelka. Myję włosy co dwa dni.
                Wydaje mi się ze szampony do włosów tłustych są za silnie działające i powodują
                tylko kolejny proces wydzielania tłuszczu. Spróbuj tego Bambi, polecam
                • Gość: Java Re: Przetłuszczające się włosy. Jak przeciwdziała IP: *.cn.net.pl / *.cn.net.pl 18.07.05, 22:05
                  Dziewczyny dzięki. :)

DO lekarza się wybieram, nie wiem tylko czy internistka <małpa> da mi
                  skierowanie do Endo? MOże da?

Bambini wypróbuję, może okazac się lekiem na cale zło. ;)))
                  • Gość: Java Re: Przetłuszczające się włosy. Jak przeciwdziała IP: *.cn.net.pl / *.cn.net.pl 18.07.05, 22:06
                    Dziewczyny dzięki. :)

DO lekarza się wybieram, nie wiem tylko czy internistka <małpa> da mi
                    skierowanie do Endo? MOże da?

Bambini wypróbuję, może okazac się lekiem na cale zło. ;)))
                • Gość: clara Re: Przetłuszczające się włosy. Jak przeciwdziała IP: *.toya.net.pl 23.07.05, 12:24
                  Ja też używałam Bambi, ale teraz jest dla mnie za ostry (mam farbowane włosy).
                  Teraz : PREGAINE - o dziwo , niby drogi, ale bardzo wydjany (dosałownie 3-4
                  kroplena 2 mycia głowy!), a do tego jakakolwiek odżywka (Herbal essences
                  volume, bo ładnie pachnie, albo Pantene)
                  Ostatnio naczytałam się, że Sodium Laureth Sulfate (w każdym niemal szamponie)
                  jest szkodliwy i teraz szukam czegoś nowego.
                  Ale pregaine jest o dziwo naprawde super ( a kupowałam z takimi wyrzutami
                  sumienia) ;-))pozdrowionka
                  • Gość: hmmm Re: Przetłuszczające się włosy. Jak przeciwdziała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 14:18
                    a dlaczego "Sodium Laureth Sulfate" jest szkodliwe?
                    Ile ten pregaine kosztuje?

Znacie jakies szampony oczyszczajace? Prosze rowniez o ceny:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka