Dodaj do ulubionych

jak leczyć Łupież

02.08.05, 12:04
to się stała moja zmora, robi mi się na głowie skorupa, Nizoral pomaga
doraźnie, wypadła mi chyba połowa włosów
Obserwuj wątek
    • kasiar74 Re: jak leczyć Łupież 02.08.05, 12:08
      mialam też szampon Striepox czy jakos tak, dostałam od dermatologa na recepte,
      a Łupież nadal mam i do tegto nie mam połowy włosów
      • matt.j Re: jak leczyć Łupież 02.08.05, 23:14
        Medycyna niekonwencjonalna proponuje w celu pozbycia się łupieżu codzienne
        nacieranie skóry głowy sokiem z cytryny z solą. Dermatolodzy zazwyczaj
        obśmiewają takie pomysły, ale kilkoro znajomych wypróbowało ta metodę z
        rewelacyjnymi skutkami.
        Odbiegając od łupieżu, sok z cytryny można stosować przed każdym myciem głowy
        jako odżywkę. Sam sprawdziłem, po jakimś czasie (ok. 2 tygodnie) włosy
        przestają się łamać i wypadać, robią się znacznie mocniejsze, lepiej się
        układają.
        • yoann9 Re: jak leczyć Łupież 08.08.05, 21:06
          A mozesz cos szerzej napisac o tym soku z cytryny? Czy wystarczy wycisnac sok
          tylko z jednej cytryny, co pozniej, wsmarowac to w skore glowy, na jak dlugo i
          czy tuz przed umyciem wlosow. Jesli mozna prosze o dokladniejsze wskazowki:)
          Pozdrawiam
          • matt.j Re: jak leczyć Łupież 08.08.05, 23:16
            Ilość soku zależy od ilości włosów, powinno być go tle, aby były mokre. Jeśli
            sok zmiesza się z solą to należy wcierać sól z sokiem w skórę głowy przez parę
            minut (np.10). Masaż taki zwiększa ukrwienie skóry i powstrzymuje wypadanie.
            Włosy z „odżywką” można trzymać ok. 30min, potem można umyć.

Po bardziej profesjonalne wskazówki odsyłam do poniższych tekstów.

Dr hab. Michał Tombak w książce pt. „Czy można żyć 150 lat?” pisze: „Wspaniałe
            rezultaty daje spożywanie cytryny jako środka wzmacniającego włosy. Jeśli macie
            Państwo łupież i słabe włosy nacierajcie skórę głowy kawałkami cytryny przez 10
            dni. Łupież zniknie, włosy staną się silne.”

Dla zainteresowanych wklejam fragment na temat włosów i łysienia z
            książki „Uleczyć nieuleczalne” tego samego autora.
            „Masaż głowy
            Najtrudniejszym zadaniem jest przekonanie łysiejącego o konieczności masowania
            i czesania szczotką części głowy z przerzedzonymi włosami. A przecież fakty
            potwierdzają, że w ciągu długich lat pracy specjalistów (fryzjerów,
            dermatologów) ani razu nie odnotowano przypadku zwiększenia się łysiny na
            skutek masażu.
            Do masażu głowy najlepiej używać niedużego ręcznika kąpielowego, miękkiego i
            puszystego.
            Przepis nr 71:
            Przygotować roztwór z 1 litra cieplej wody i 2 stołowych łyżek soli, namoczyć w
            nim ręcznik, lekko wykręcić i nacierać łysiejące miejsca na głowie. Szczególną
            uwagę należy zwrócić na te miejsca, gdzie włosy jeszcze nie wypadły. Celem
            masażu jest stopniowe przywrócenie właściwego krążenia w sieci naczyń
            włosowatych skóry głowy, po to, aby zregenerować cebulki. Proszę jednak nie
            oczekiwać natychmiastowych rezultatów. Proces łysienia trwa latami,
            przywrócenie włosów zajmie nie mniej czasu, ale jeśli będziecie Państwo
            cierpliwi, Wasze włosy mogą odrosnąć. Od momentu rozpoczęcia masaży do
            pojawienia się pierwszych nowych włosów mijają 3-4 miesiące.
            Włosy wypadające przy nacieraniu to te, które wychodzą w sposób naturalny. Te,
            które nie są jeszcze gotowe, by wypaść, nie wypadną nawet podczas
            najenergiczniejszego masażu. Po upływie trzech miesięcy znów ożywione cebulki
            włosowe zaczną wypychać trzony włosów na powierzchnię skóry. Na głowie
            wyczuwalna będzie jakby szorstkość, dosłownie na czubku głowy pojawi się
            szczecina. Proces porostu włosów odbywa się w sposób bardziej zauważalny, gdy
            włosy są sztywne i ciemne. Włosy cienkie i jasne będą odrastać równie szybko i
            w tej samej ilości, ale będzie to mniej widoczne. Przekonacie się Państwo, że
            od momentu rozpoczęcia masaży zatrzymaliście proces przerzedzania się włosów.
            Na miejscu każdego utraconego włosa będą wyrastać teraz dwa nowe, dopóki włosy
            na ciemieniu nie staną się tak gęste, jak po bokach głowy. Zwykle całkowite
            odrośnięcie włosów trwa tak długo, jak i proces ich tracenia (od roku do pięciu
            lat), dlatego nie rezygnujcie Państwo z masowania głowy nawet wówczas,
            gdy upewnicie się, że włosy już odrosły.
            Dość trudno jest odpowiedzieć na pytanie, czy można „odhodować" włosy na
            zupełnie już łysej głowie. Nie chciałbym budzić złudnych nadziei, ale
            teoretycznie jest to możliwe. Nie obiecuję, ze na gołej głowie odrosną nowe
            włosy, ale gwarantuję każdemu człowiekowi, że może położyć kres szybkiemu
            przerzedzaniu się włosów i zawrócić ten proces, gdy zacznie regularnie masować
            głowę. Kwestię tego, jak długo należy masować głowę, każdy powinien
            rozstrzygnąć sam. Zwykle, gdy tylko skóra głowy zaróżowi się lub gdy poczujecie
            Państwo lekkie ukłucia, możecie zakończyć masaż. Jedni będą potrzebowali na to
            30 sekund, inni 2-3 minut.
            Najważniejsze jest, aby przyzwyczaić się masować głowę codziennie przez całe
            życie. Jest to konieczne również w przypadku osób, które na razie nic mają
            problemów z włosami, ale intuicyjnie czują, że problemy takie mogą się pojawić,
            biorąc pod uwagę skłonności genetyczne, stresy, nieprawidłowe odżywianie.
            Uwierzcie Państwo: masaż głowy to gwarancja, że zawsze będziecie mieć gęste i
            puszyste włosy.
            Jeszcze kilka uwag na temat pielęgnacji słabych włosów. Boicie się myć głowę
            codziennie? Niesłusznie. Czy mycie twarzy doprowadza do wypadania np. rzęs,
            brwi lub wąsów'? Codzienne mycie głowy jest konieczne, aby usunąć warstwę
            tłuszczu i przyklejony do włosów brud. Niektórzy specjaliści przestrzegąją
            przed zbyt częstym myciem głowy, które rzekomo wysusza włosy i niszczy
            naturalną warstwę tłuszczu. Codzienne mycie i masaż głowy nic tylko oczyszcza
            włosy, ale także reguluje pracę gruczołów tłuszczowych, co daje włosom zdrowy
            wygląd. Jeżeli będziecie Państwo codziennie myć głowę żółtkiem, a następnie
            masować przez 1-2 minuty, Wasze włosy nie będą wymagały żadnej dodatkowej
            pielęgnachg.. Co więcej, suche włosy staną się bardziej miękkie, a u osób,
            które mają włosy przetłuszczejące się, szybko unormuje się funkcjonowanie
            gruczołów tłuszczowych. Należy zauważyć, że dla włosów korzystne jest
            przyjmowanie małych ilości alkoholu (50 ml dla mężczyzn i 25 ml dla kobiet na
            dobę), gdyż alkohol w małych ilościach rozszerza naczynia krwionośne skóry
            głowy. Alkohol należy przyjmować przez miesiąc, potem zrobić miesiąc przerwy.
            Proszę nic zapominać o seksie, jest bardzo pożyteczny, ponieważ wszystko, co
            wpływa relaksujące na układ nerwowy prowadzi do lepszego ukrwienia cebulek. Na
            zakończenie podam jeszcze kilka przepisów na przyśpieszenie regeneracji cebulek.
            Przepis nr 72:
            100 g liści pokrzywy (najlepiej majowej) zalać 500 ml wrzątku, odstawić na 30
            minut. Następnie przecedzić, w otrzymanym roztworze zamoczyć ręcznik i nacierać
            nim głowę.
            Przepis nr 73:
            Raz na tydzień wcierać w skórę głowy zwykłą sól przez 10-12 minut, po czym nic
            myć głowy przez godzinę. Spłukać włosy czystą wodą i pomasować
            Przepis nr 74:
            Zmieszać po jednej łyżeczce koniaku, oleju kukurydzianego i kefiru. Dobrze
            wymieszać i wetrzeć we włosy. Założyć na głowę worek foliowy, a na niego
            wełnianą czapkę lub chustkę. Trzymać 15-20 minut, po czym dokładnie spłukać
            głowę i pomasować.
            Przepis nr 75:
            Słój o pojemności 1 litra napełnić do połowy utartymi na tarce czerwonymi
            burakami. Dopełnić przegotowaną wodą w takiej samej objętości. Zakryć słoik
            przykrywką i postawić w ciepłym miejscu na 5 dni, żeby fermentował. Następnie
            przecedzić i wcierać w skórę głowy codziennie, aż do wyczerpania. Po dwóch
            miesiącach kurację powtórzyć.
            Tak więc, łysi i łysiejący, teraz wiecie już, co należy robić, aby wygrać z
            wypadaniem włosów i dlatego zaczynajcie masaże już dziś, a wówczas, po 4
            miesiącach podchodząc do lustra, i Wy, podobnie jak wielu moich pacjentów,
            podskoczycie z radości.”
            • yoann9 Re: jak leczyć Łupież 12.08.05, 22:53
              A czy moge zrobic tak, ze wetre w skore glowy ten sok z samej cytryny i
              pozostawie go na glowie bez mycia wlosow, czy koniecznie trzeba pozniej umyc
              wlosy? Myje wlosy co 3 dni, dlatego pytam, bo nie chce myc ich codziennie. Czy
              w przypadku stosowania tej wcierki z soku musze to robic za kazdym razem, tzn.
              po kazdej kuracji? Z gory dziekuje za odp. Pozdrawiam.
              • matt.j Re: jak leczyć Łupież 16.08.05, 22:22
                Hmm, nie wiem czy musisz ale z nie zmytym sokiem z cytryny twoje włosy będą
                wyglądały jakbyś potraktowała je cukrem :)
                Ja tez nie myje włosów codziennie a sok stosuje tylko przed myciem.
        • kwiatek223 Re: ważne!! 19.09.05, 16:28
          Ale czy nakladac ten sok z cytryny na mokre czy suche wlosy? I czy pozniej po
          tym jak juz to splucze to moge umyc glowe żółtkiem?? Cyz juz nie trzeba myc
          glowy?
    • kasiar74 Re: jak leczyć Łupież 15.08.05, 14:55
      hej hej byłam u dermatologa
      póki co mam 3 razy dziennie łykać Revalid i dostałam wcierkę we włosy)robioną w
      aptece na bazie alkoholou i witamin. Ale poza tym zacznę tez stosować polecane
      przez was sposoby, dalej Nizoral.
      Wróce tez do sposobu ktory stosowałam kilka lat temu i mialam przepiekne wlosy.
      Raz w tygodniu kompres na glowe tak jak juz ktos pisał-żółtko, sok z cytryny i
      olej rycynowy.
      Drygi raz sok z czarnej rzepy!!!! Totalna rewelacja. Smród straszny. Tarkuje
      sie rzepe potem na gaze i wcierać w skóre głowy,paietam ze po kilku miesiacach
      takich kuracji wlosy nie wypadały a tak pieknie lsnily ze ludzie na ulicy mnie
      zaczepiali co robie ze mi mam tak piekne wlosy
      • mag-ia Re: jak leczyć Łupież 16.08.05, 20:29
        Mi pomaga na lupiez szampon Rzepa Joanny. Myje wlosy dwa razy, za drugim razem
        trzymam duza piane 5 minut.
        Potwierdzam, ze odzywka z jajka, oleju rycynowego i cytryny swietnie dziala na
        wlosy.

A czy ktos uyzwal moze szamponu Ketozen Ziaji?
    • oksana.zarewicz Re: jak leczyć Łupież 06.09.05, 09:07
      Witam
      Skorupa na głowie i nasilone wypadanie wymagają natychmiastowej wizyty u
      dermatologa. Stan taki wymaga przede wszystkim rozpoznania, w przebiegu jakiego
      schorzenia masz te objawy.
      W leczeniu łupieżu szampony typu Nizoral i Stieprox są bardzo skuteczne pod
      warunkiem, że stosuje się je odpowiednio do indywidualnie dobranego schematu
      leczenia. Powinien go ułożyć lekarz po uprzednim badaniu.
      Pozdrawiam
      Oksana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka