Dodaj do ulubionych

Czy warto aparat ruchomyna zęby??

IP: *.makolab.pl / 193.28.230.* 27.08.05, 13:57
Chciałabym poprawić sobie górę (głównie zmniejszyć przerwe między jedynkami)
i zasatanwiam się nad aparatem ruchomym bo na stały nie mam kasy. Czy to
będzie miało jakiś sens? Zakładanie np. po powrocie z pracy na kilka godzin?
A może nie przyniesie żadnego efektu i szkoda czasu i zachodu na kupno
takiego? Może ktoś ma jakieś doświadczenia - będę wdzieczna za wszelkie
sugestie:)
Obserwuj wątek
    • landrynka8 Re: Czy warto aparat ruchomyna zęby?? 27.08.05, 14:40
      to zalezy w jakim jesteś wieku? co mówi ortodonta?

Ja w dzieciństwie nosiłam aparat na noc, ale byłam dzieckiem.
      • Gość: paulinka Re: Czy warto aparat ruchomyna zęby?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 14:46
        Wszystko zalezy od Twojej wady zgryzy, więc najlepiej jest się poradzić
        ortodonty. Ja w dziecinstwie tez nosiłam wyciągany ale w moim przypadku nic nie
        pomógł. Teraz czeka mnie załozenie stałego oraz 2 zabiegi operacyjne i już się
        zaczynam bać, bo termin zbliża się nieuchronnie :(((
        • dona.a Re: Czy warto aparat ruchomyna zęby?? 27.08.05, 19:58
          do Paulinki: możesz coś wspomnieć jaki zabieg operacyjny? Bo mojej koleżance
          proponują usunięcie 4 zębow i lekarka coś wspominała o operacyjnym skróceniu
          kości dolnej żuchwy, dziewczyna jest przerażona.
          • indian-summer Re: Czy warto aparat ruchomyna zęby?? 28.08.05, 09:24
            do dony.a

nie jestem Paulinka, ale moze pomogę.
            operacje na kości szczeki lub zuchwy wykonuje sie w przypadku wad t.j. progenia
            lub retrogenia. wowczas konieczne jest usuniecie ósemek (gdy operacja ma byc
            dwuszczekowa-wowczas wszystkich czterech). jesli ortodonta proponuje zabieg
            operacyjnego skrócenia kosci żuchwy, to by znaczylo,ze kolezanka ma progenie.
            zawsze warto skonsultowac sie z jeszcze jednym ortodonta. mam nadzieje,ze
            troche pomoglam.pzdr.
    • Gość: wiki Re: Czy warto aparat ruchomyna zęby?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 19:06
      Hej!!
      Nosiłam aparat ruchomy przez dwa lata. Zaczęłam nosić jak miałam 18 lat. Efekty
      rewelacyjne! (miałam dosyć sporą wadę zgryzu). Na początku 8 godz dziennie +
      noc (bolało troche), poźniej stopniowo zminiejszany czas. Teraz juz nie nosze
      efekt jest widoczny.
      Trzeba niestety być bardzo systematycznym i wytrwałym.
      Powodzenia
      • Gość: aza Re: Czy warto aparat ruchomyna zęby?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 09:28
        A ile kosztuje ruchomy aparat?
        • lisowa2 Re: Czy warto aparat ruchomyna zęby?? 28.08.05, 13:28
          moja kolezanka miala podobny przypadek do Twojego, sluchaj ruchomy nic nie pomoze, naprawde lepiej zainwestowac a staly, wiem ze duzo kasy, dlatego moze zastanow sie nad kompozytem, To jest taki dentystyczny material ktory pozwoli zamknac Ci diasteme, koszt to okolo 100 zeta. Dobre tez sa licowki porcelanowe, ale koszt jest wiekszy okolo 400 zeta i wtedy musisz jeszcze oszlifowac jedynki (bedziesz miala kielki) i dopiero na oszlifowane jedynki zaloza Ci licowki.
          Dlatego najlepiej zapytaj stomatologa o kompozyt.
          pozdr
          • Gość: milka diastema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 14:54
            Grr... tez mam przerwe miedzy jedynkami i chce sie jej pozbyc. W piatek ide do dentysty i wszystkiego sie dowiem.
            Tez wydaje mi sie, ze najlepszym wyjsciem jest kompozyt lub licowki. Na aparat pojdzie wiecej kasy niz nawet na licowki porcelanowe.
            • epiphany Re: diastema 14.09.05, 16:02
              Ha! ostatnio spytałam protetyczkę, czy można coś zrobic z moją diastemą
              nieortodontycznie, np. założyc licówki - odpowiedziała mi dość paskudnym tonem,
              że na to się licówek nie zakłada i żebym sobie założyla aparat :/
    • Gość: lili Re: Czy warto aparat ruchomyna zęby?? IP: 212.182.94.* 14.09.05, 22:16
      Wiesz co..ja nosiłam aparat ruchomy przez ok. 2 lata i w sumie były jakieś
      efekty..dość powoli to postępowało ale zawsze to coś.Z tym że kiedy poszłam do
      ortodony to stwierdził że warto jeszcze założyć aparat stały(mimo że zeby były
      juz prawie proste)...oczywiscie go olałam,bo stwierdziłam że tylko wyciaga kase
      i na to też trzeba uważać..
    • tuskazet Re: Czy warto aparat ruchomyna zęby?? 15.09.05, 10:48
      Ja nosiłam przez półtora roku stały i jestem zachwycona. Ze względu na koszty
      też rozważałam ruchomy, ale ortodontka powiedziała że taki daje efekty do 16
      roku życia. I nie było to wyłudzanie pieniędzy, bo stałymi się nie zajmowała.
    • abal2 Re: Czy warto aparat ruchomyna zęby?? 15.09.05, 13:59
      Tez mialam diasteme i pozbylam sie jej po noszeniu stalego aparatu(tylko rok).
      Licowki odrzucilam, bo nie chcialam niszczyc naturalnego zeba, a w dodatku
      trzeba przy nich ciagle uwazac, nie mozna gryzc nic twardego. aparat ruchomy u
      osob doroslych nie sprawdza sie. Pogadaj z ortodonta, moze da sie zaplacic w
      ratach za aparat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka