kraxa 01.09.05, 13:35 Przyznam sie Wam, ze jestem zaniepokojona.Przeczytajcie to i rozwazcie: www.apologetyka.katolik.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=804&Itemid=88 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mami7 Re: Artykul pod rozwage 01.09.05, 13:39 Znam, znam, a co Ciebie konkretnie w tym niepokoi? Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa niepokoi mnie fakt 01.09.05, 13:49 Ze majac dobre intencje, mozemy ulec wciagnieciu w obszary niebezpieczne, które powoduja spustoszenie w zyciu czlowieka i jego psychice- tego w sumie boje sie najbardziej:-( Odpowiedz Link Zgłoś
very_martini Re: Artykul pod rozwage 01.09.05, 13:49 to ja tak, bo temat był już dyskutowany na homeoforum niejednokrotnie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19760&w=26575318&a=26575318 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19760&w=17631515&a=17633211 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19760&w=18252464&a=18252464 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19760&w=19339172&a=19597759 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19760&w=17801708&a=17824954 to chyba wszystko, co u nas było i to jako pointa www.homeopatia.edu.pl/index.asp?idm=1&idp=12&ide=31 :) 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 Re: Artykul pod rozwage 01.09.05, 17:09 Znam ten artykuł i nieźle on mnie zastanowił. Czytałam też coś podobnego w opoka.pl, ale znam też kilka innych artykułów, które mają wydźwięk wręcz przeciwny.Choćby to: www.mateusz.pl/wdrodze/nr380/01-wdr.htm albo ten artykuł z portalu homeopatia, przytoczony przez very_martini. Zastanawiam się nad tym i nie wiem co myśleć. Moje wątpliwości większości ludzi wydają się śmieszne, a do etykietki "katolickiej ciemnogrodzianki" już przywykłam od dawna:) i mnie to nie wzrusza. W dyskusji o lekach homeopatycznych ktoś podrzucił taki link: www.newscientist.com/article.ns?id=dn3817 Może po prostu jeszcze nie odkryliśmy jak to działa? Odpowiedz Link Zgłoś
very_martini Re: Artykul pod rozwage 01.09.05, 19:07 > Może po prostu jeszcze nie odkryliśmy jak to działa? Nie "może", a "na pewno":) Nie ma żadnego naukowego dowodu na działanie homeopatii i jeśli ktoś mówi, że jest inaczej, to ściemnia i tyle. Na marginesie, przez pierwsze 20 lat istnienia aspiryny tez nie było wiadomo, czemu działa tak, jak działa. A tam przecież substancja aktywna jest:) 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link Zgłoś
dagny1001 Re: Artykul pod rozwage 01.09.05, 17:26 A o co chodzi z Weledą? Z tego co wiem, produkują naturalne kosmetyki. Czy one też mają coś wspólnego z okultyzmem? Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 Re: Artykul pod rozwage 01.09.05, 17:29 Weleda oprócz kosmetyków robi leki, i to chyba raczej o te leki chodzi. Też nad tym myślałam i nawet mnie - zakamieniałej katoliczce nie przychodzi do głowy jak np. krem dla niemowląt mógłby być zagrożeniem dla mojej duchowości:) Odpowiedz Link Zgłoś
mokta i o co biega? 01.09.05, 17:44 szczerze mówiąc to ja nie widze w tym nic niepokojącego (zaznaczam ,ze nie jestem katoliczką). Wazne jest tylko aby w życiu nie popadać w skrajności. Odpowiedz Link Zgłoś
deczi Re: Artykul pod rozwage 02.09.05, 09:45 Artykuł podzieliłabym przez cztery przynajmniej. Przejrzałam inne artykuły, np. o innych religiach, i sceptycznie bym patrzyła na takie "rewelacje". Kiedyś słyszałam, że firma prod. leki homeopatyczne była podejrzewana o satanistyczne powiązania, bo nazywa się Heel (?!?!?). pzdr. D. ps. moim zdaniem największym, a przynajmniej jednym z groźniejszych, zagrożeniem dla duchowości jest sztywność poglądów. Odpowiedz Link Zgłoś
very_martini Re: Artykul pod rozwage 02.09.05, 10:51 Heel nazywa się Heel, bo Herba Est Ex Luce - czyli zioła pochodzą od światła. Zaiste, szatan maczał w tym swoje palce z niedomytymi paznokciami. Co do zagrożenia płynącego ze sztywności poglądów - zgadzam się w zupełności. Daje nam się to we znaki w XXIw, oj daje... 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: Artykul pod rozwage 02.09.05, 11:31 W Gazecie Wyborczej ze środy jest artykuł o homeopatii "Koniec homeopatii". W skrócie cytuję: " Leki homeopatyczne nie działają lepiej od tabletek z cukru pudru - oglosili naukowcy. Raport podsumowujący kilkaset badań naukowych poświęconych homeopatii publikuje najnowszy numer prestiżowego tygodnika "The Lancet". Acha, ja "badam sprawę" dość długo, raczej z czystej ciekawości. Nie jestem za, nawet nie przeciw ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
very_martini Re: Artykul pod rozwage 02.09.05, 12:07 Wiem, długa dyskusja o tym byla, ale w tym artykule nie ma nic nowego. Te zarzuty powtarzają się do 200 lat, i od 200 lat homeozwolennicy odpowiadają na nie tak samo: wiemy, że to nie ma prawa działać, ale jakoś ludzie od tego zdrowieją. Ale niektóre użyte przez nich argumenty mnie rozwaliły - na przykład ten, że jest efekt dzięki temu, że pacjent ma taki dobry kontakt z lekarzem. Ja sobie leki często serwuję sama na podstawie książki i pomagają, więc ten argument jakoś do mnie nie trafia. Ale jak ktoś chce sie smarować sterydem na komara, i pozwalać się męczyć kilkudniowemu maluchowi z kolką, to mnie to nie obhcodzi. Nie mój problem, ja mam inne:) 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link Zgłoś
deczi Re: Artykul pod rozwage 02.09.05, 15:18 Hehe, a ja myślałam, że chodzi o jakieś pokrętne skojarzenie ze słowem "hell";-) W każdym razie stawiam to na jednym poziomie z oskarżeniami pod adresem "Harrego Pottera". I kilkoma innymi rzeczami. pzdr. D. Odpowiedz Link Zgłoś