Dodaj do ulubionych

na solarium w staniku???!!??

03.11.05, 09:17
mam znajoma, ktora od m-ca chodzi razem ze mna na solarium, tylko że ona caly
czas opala sie w staniku-jak twierdzi boi sie raka piersi, i zeby sie uchronic
zaklada stanik-niewiem jak jej to wybic z glowy?
moze troche racji ma ale ja sama niewiem.
wiem ze ona ma niedlugo ślub i chce ladnie wygladac,ale jestem zszokowana tym
stanikiem.
co o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • kragmel Re: na solarium w staniku???!!?? 03.11.05, 09:25
      myślimy, że to jej sprawa ;)
      rak piersi co prawda nie rozwija się od pobytów w solarium, ale ludzie wierzą w
      wiele jeszcze dziwniejszych rzeczy i nie sądzę, że trzeba ich nawracać, jeśli
      nie chcą, a ich przekonania nikomu krzywdy nie robią.
      • Gość: hilda Re: na solarium w staniku???!!?? IP: *.mikemi.net 03.11.05, 10:47
        ja też opalam się w bieliźnie.Nie wiem czy ta warstwa materiału uchroni mnie
        przed rakiem(ultrafiolet pomaga kom. rakowym w rozwoju),ale jakoś tak pewniej
        się czuję.
        • Gość: Ewcia Re: na solarium w staniku???!!?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.05, 10:59
          Dla mnie to żadna nowość. Ja też opalam się w staniku, nie wiem czy to mnie w
          jakiś sposób chroni ale czuje się pewniej.
          • Gość: qula Re: na solarium w staniku???!!?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 11:21
            Ja się opalam w majtkach. Nie mam ochoty manbawić sie grzybicy lub innej
            choroby od ludzi, którzy wcześniej leżeli gołą popą na łóżku. Powiecie, że
            przesadzam, bo łóżka sie dezynfekuje. A ja powiem Wam, że moja znajoma ma
            solarium i różnych rzeczy się nasłuchałam. Dziewczyny potrafią zoatawiać łóżka
            wybrudzone miesiaczką i innymi rzezczami. Płyny dezynfekujące zabijają zarazki
            jeżeli pozostawi sie je na tafli minimum 15 minut a jak same zauważyłyście jest
            to raczej nie możliwe. Moja znajoma gdy myła łóżko dotknęła ręką o buzie i
            nabawiła sie brodawek. Leczy się już półtora roku. Od tej pory zawsze pracuje w
            rękawiczkach. Macie jeszcze jakieś wątpliwosci.....
      • Gość: A Re: na solarium w staniku???!!?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 20:17
        YP
        • Gość: ja Re: na solarium w staniku???!!?? IP: *.torun.mm.pl 03.11.05, 21:52
          ja rózwnireż opalam sie w majteczkach a piesri zasłaniam rekoma
    • Gość: lula Re: na solarium w staniku???!!?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 21:56
      no widzisz lilio,i o co tyle krzyku?
    • justa_79 Re: na solarium w staniku???!!?? 03.11.05, 22:39
      a mnie dziwi, że nie obawia się raka skóry. bo od opalania raka piersi raczej
      nie dostanie, zaś czerniaka, jak najbardziej może.
      • Gość: MagdaEs Re: na solarium w staniku???!!?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 22:40
        Niezła historia z tą miesiączka na łóżku i z tym zarazeniem brodawkami. Ja już
        chyba do solarium nie pójdę- chyba że do stojacego.
        • matysia_k Re: na solarium w staniku???!!?? 03.11.05, 23:05

Naprawdę to co piszecie to przesada.. nie chcac nikogo urazic ale zarazenie sie
          brodawkami przez dotknięcie łozka jest po prostu medyczie niemozliwe.. Brodawki
          wywołuje wirus a on moze zyc tylko w zywych komórkach..Najłatwiej zarazic se
          przez kontakt.
          Lampa solaryjna nie ma zadnego wpływu na raka sutka.
          Mozna zamiast bielizną zabezpieczyc sie poprz3ez nasmarowanie kremem z wysokim
          filtrem zamiast uzywania bielizny.
          • Gość: katia Re: na solarium w staniku???!!?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 00:28
            Ja również myślę, że to przesada. Kto korzysta z solarium ŚWIADOMIE, powinien
            wiedzieć jak się odpowiednio zabezpieczyć przez bakteriami i ewentualnym
            czerniakiem (tfuuuu wypluć, odpukać). Polecam łóżka wyposażone w folię - sama z
            takiego korzystam - 100% higieny.
            Pozdrawiam
          • justa_79 Re: na solarium w staniku???!!?? 04.11.05, 09:56
            mi dermatolog powiedziała, że brodawkami można się zarazić nawet poprzez
            dotknięcie klamki, której dotykał ktoś zarażonyc ich wirusem. więc czy klamka,
            czy łóżko, niewielka różnica.
        • mariposa18 Re: na solarium w staniku???!!?? 04.11.05, 11:30
          no a na basenie to brodawkami jak sie ludzie zarazaja?na pewno nie przez dotyk:)
    • Gość: Ewa Faktycznie idiotyzm. Nie słyszała o blokerach???? IP: 44,1.* / 193.193.181.* 04.11.05, 08:40
      • justa_79 Re: Faktycznie idiotyzm. Nie słyszała o blokerach 04.11.05, 09:57
        a co mają blokery do solarium? żaden "bloker" nie blokuje 100% promieni UV, to
        tylko nazwa potoczna. poza tym, preparaty z filtrami dają głównie ochronę przed
        UVB, zaś w solarium są promienie UVA.
        • Gość: Ewa Jasne, że nie 100% - nikt tego nie oczekuje. Ale.. IP: 44,1.* / 193.193.181.* 04.11.05, 10:07
          ...chyba te 95% już wystarczy, aby zapobiec rakowi skóry? To i tak
          prawdopodobnie większa szczelność niż da jakikolwiek stanik. A dobre blokery
          chronią też przed UVA - inaczej w ogóle byśmy nie mogły z domu nosa wyściubić ;-
          )))
          • Gość: ania Re: Jasne, że nie 100% - nikt tego nie oczekuje. IP: *.echostar.pl 04.11.05, 10:52
            Ja tez mam brodawki/kurzajki na stopie i dostalam wlasnie na solarium. Walcze z
            nimi 1 rok i juz mam dosc
            • pump_it_up Re: Jasne, że nie 100% - nikt tego nie oczekuje. 04.11.05, 12:24
              Ja bym w ogole odradzala solarium. W calym swoim zyciu bylam 10 razy i uwazam,
              ze to i tak za duzo... Kiedys kupilam sobie karnet i chodzilam regularnie, nie
              opalilam sie w ogole(he he ach ta alabastrowa skora;) tylko podraznilam skore
              twarzy, byla przesuszona i dostalam jeszcze wiecej pryszczy. PRzed slubem mozna
              isc na airbrush, to lepszy i zdrowsze dla skory rozwiazanie:)
              • Gość: katia Re: Jasne, że nie 100% - nikt tego nie oczekuje. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 12:31
                Wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem. Z solarium korzystam od kilku lat (raz
                na dwa tygodnie) i nie zauważyłam jakichkolwiek zmian skórnych chociaż zdaję
                sobie sprawę, że są osoby o wrazliwej skórzy, dla których nie jest to dobre
                rozwiazanie. Z resztą na ulicy codziennie możemy "podziwiać" przepalone panny,
                przykrywajace zmiany skórne tonami pudru, bo zamiast pójść do dobrego
                dermatologa wolą pójść na solarium, łudząc się, że ono poradzi sobie z trądziwkiem.
    • Gość: Lania Solarium?Nigdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 15:21
      Nigdy nie byłam i nie zamierzam pójść do solarium i nawet nie próbuję zrozumieć
      tych,co to robią.
      • Gość: Lenka Re: Solarium?Nigdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 16:55
        A cóż w tym do rozumienia. Dziewczyny chcą wyglądać świeżo przez cały rok i
        dopóki nie popadają w przesadę - jest ok
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka